Výživné na dospelé dieťa

veve2410
20. sep 2015

Chcela by som sa spýtať ako to je s výživným keď už budem mať 18rokov.. dobrovoľne/nedobrovoľne sa pôjdem odsťahovať do podnájmu, pretože mama sa druhý krát rozvádza plánuje ísť bývať s novým priateľom a so mnou už nepočíta, pretože budem mať 18.. pravý otec mi výživné neposiela už veľa rokov, ale chodilo mi náhradné výživné (teraz mi nechodí lebo sme prekročili nejakú sumu živ.minima) , keď budem mať 18 chcem si to ísť vybaviť sama a myslím že to pôjde, to mi problém nerobí, ale z jedného výživného sa vyžiť nedá.. takže by som chcela aj od mamy, ale tá mi po včerajšej hádke už odmieta dávať aj peniaze, ktoré mi doteraz dávala (na drogériu, oblečenie, cesta do školy ešte aj jedlo a to nie len na desiatu pretože častokrát doma nič nieje) a to len 100€ a z toho ešte chcela aby som si aj šetrila ale to sa fakt nedalo keďže všetko som si kupovala sama.. možno sa vám zdá 100€ moc, ešte keď moja mama všade rozkrikuje, že mi dáva kapesné 100, ale to tak nie je.. akonáhle dostanem peniaze idem do obchodu kúpim si základné veci pastu,sprcháč,vložky,krém občas potrebujem aj nejakú mikinu alebo ponožky, tento mesiac to bol dáždnik a mikina do školy, jedlo pre moju mačku, plus nejaké jedlo a hneď je do 50€ preč a 30€ cesta do školy a vlastne 20€ jedlo v škole , pôvodne mi dávala 70e a platila mi obedy v škole, ale už na obedy v škole nechodím.. Ako to je? Veď je povinná sa o mňa starať dokiaľ sa nevyučím nie? Som druháčka na SŠ a už dosť ťažké to budem mať, že budem musieť popri učeniu stíhať aj varenie atď a brigádu by som už nestíhala, s mamou bývať nemôžem, práveže sa mi ulaví keď budem bývať mimo, lebo to sú každodenné hádky ako nepomáham, a ako na ňu každý kašle nikto sa jej neopýta ako sa má nikto jej nepomôže pritom chodím zo školy neskôr než mama z práce a mám aj dosť učenia a snažím sa učiť dobre, lebo fakt nechcem dopadnúť ako ona... Som plne rozhodnutá, že Vianoce 2015 už budem tráviť mimo domov, ale neviem ako sa mám zabezpečiť finančne.. snažila som sa dohodnúť po dobrom, ale s ňou sa nedá

mimla
20. sep 2015

Pokaiľ ma pamäť neklame, OBAJA rodičia sa majú o svoje deti starať kým neukončia proces vzdelávania (tuším po druhý stupeň VŠ) . Takže by si mala dostávať výživné, či už priamo od otca, alebo náhradné. Plus nejaký ekvivalent od matky. To že máš 18 rokov a si plnoletá je jedna vec a druhá vec je, že nemáš ukončené vzdelanie a teda by si stále mala byť podporovaná rodičmi.

pribinak
20. sep 2015

Mozes ziadat vyzivne od oboch rodicov, ty studujes na dennej forme, pripravujes as na buduce povolanie
Orem vyzivneho od oboch rodicov, si zisti moznost socialneho a prospechoveho stipendia na skole, podnajom je dost draha volba, skus radsej internat

Skoc na Urad prace, pomozu ti spisat papiere ohladne vyzivneho a niektore mesta a obce Maju extra fond pre socialne pripady, mozno but I vedeli tiez nejakou sumou prispiet, napr preplatia ti intrak ci zdravotne veci

veve2410
autor
20. sep 2015

@pribinak v podnájme budem u brata, kt. prenajíma jednu izbu, ale platiť mu chcem aj keď je to brat, pretože tie peniaze by mu chýbali.. a na ostatné veci sa popýtam ďakujem 🙂

pribinak
20. sep 2015

@veve2410 aha, dobra volba

tjaden
20. sep 2015

prispievať musia obaja, bože čo to máš za matku???ja som tiež brigádovala popri škole, lebo mama na tom bola finančne dosť zle a kupovala som si za to oblečenie, prípade iné veci, ale školu cestu jedlo na všetko mi dávala veď je to moja mama nie? mám dcéru a neviem si predstaviť, že by som jej v 17-tich!!! dala 100ečk a ži si! Tak jasné chcela by som aby brigádovala, veď nech sa učí zarábať si na svoje, ale čo aj viem na vodičák alebo tak ale nie na základné veci! Keď sa rodičia rozviedli súd otcovi stanovil výživne, chodila som na sš, mal dávať len 55eur, keď som šla na vš (dennou formou) len cesta domov a späť ma stála mes 60..tak som ho dala na súd a zvýšili to na 80 (platil ešte na súrodencov tak viac to byť nemohlo) Pokiaľ viem výživné sa dáva do 25rokov ak študuješ na vš dennou rofmou, neviem ako to je keď pracuješ, už to bolo dávno čo som sa na to bola spýtať na súde, ale ak si dobre pamätám povedali mi, že by som musela zarábať viac než je životne minimum....

pribinak
20. sep 2015

@tjaden do 26 rokov

jankazav
20. sep 2015
Používateľ jankazav je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jankazav.

26 rokov, do ukončenia VŠ. Nie, žiaden z týchto termínov neexistuje a nemá oporu v zákone. Vyživovacia povinnosť rodiča voči dieťaťu je celoživotná a zaniká iba:
a) v prípade, ak si dieťa vie na seba samo zarobiť. Ak túto schopnosť stratí (príde o prácu a iné), opäť vznikne vyživovacia povinnosť. Pozor - ráta sa reálny príjem, nie schopnosť pracovať. Teda, ak už aj dieťa pracuje, ale jeho príjem nie je dostatočný na vykrytie všetkých nákladov a preukázateľne nemôže robiť a zarobiť nič viac, je úlohou rodiča zvyšné náklady vykryť.
b) v prípade, ak uzavrie manželstvo. Vtedy sa vyživovacia povinnosť prenáša z rodičov na partnera.

draik
20. sep 2015

@tjaden
@pribinak
Nie je žiadna veková hranica pre platenie výživného. Príjem z brigády na výživné vplyv nemá.

jani_uk
20. sep 2015

@jankazav No, celozitvotna neznamena predsa, ze ked v 30ke pridem o pracu moja 60rocna matka a otec mi maju davat vyzivne. V zakone nie je stanoveny presny vek, ale ked dieta nejde na vysku vyzivovacia povinnost moze zaniknut aj po strednej, ked je uz dieta schopne sa zivit - zamestnat sa, alebo po skonceni vysky. Urcite to nebude do konca zivota okrem ked je dieta postihnute.
@veve2410 pribinak ti dobre poradila, a je mi velmi luto, ze si vyfasovala takuto matku.

pribinak
20. sep 2015

@draik ano, da sa platit vyzivne na dieta aj dozivotne, ale to su uplne ine pripady, to sa s jej pripadom neda porovnavat

draik
20. sep 2015

@pribinak
Ak by napr. študovala aj po dosiahnutí Vami uvedenej vekovej hranice, naďalej bude mať právo na výživné od rodičov.

pribinak
20. sep 2015

@draik to je uz na posudeni sudu, lebo niektore osoby by studovali aj 100rokov, Len aby nemuseli robit a sami sa zivit
Do 26 je to garantovane a potom sa to uz tvrdo zvazuje ci ta konkretna osoba nie je schopna sa zivit SAMa a potrebuje vyzivne od rodicov, Moja skusenost

draik
20. sep 2015

@pribinak
Dovolím si zopakovať, že vek nemá vplyv na výživné a už vôbec nie je výživné garantované do veku 26 rokov (či už dieťa študuje alebo nie), ako tvrdíte. Posudzuje sa výlučne schopnosť živiť sa.

pribinak
20. sep 2015

@draik asi sa teda nezhodneme, pisem moje skusenosti: ak studuje, denna forma a nezacina 5. SS ci VS v poradi, ma menej ako 26 tak vyzivne dostane

a toto sa tyka Aj jej pripadu

sissy27
20. sep 2015

@pribinak do 26 rokov môže poberať rodinné prídavky, ale výživné skutočne nie je ohraničené vekom, aj keď túto informáciu často mylne podsúvajú aj na úradoch...
vyživovacia povinnosť trvá do doby, kedy je dieťa schopné sa samostatne živiť - teda je zdravé a má ukončenú dennú formu štúdia... ak si 19 ročná osoba nevie / nechce nájsť prácu a má ukončené SŠ vzdelanie (hoc aj len výučný list), tak je považované za schopné samostatne sa živiť a pravdepodobne žiadny súd by takémuto "dieťaťu" výživné od rodičov neodklepol... rovnako tak 25 ročnému, študujúcemu druhú VŠ by to neprešlo... neprejde to ani v prípade, kedy niekto študuje 5ročný odbor 7.rok a úspešné ukončenie štúdia v nedohľadne...