Výživné na dieťa a čas dieťaťa u otca

adko226
21. júl 2013

Prosím vás o radu.
Mám takýto problém. Som rozvedený už sedem rokov a pravidelne platím matke výživne. O syna ktorého dostala do opatery,som sa naďalej zaujímal. Mám k nemu neobmedzený prístup. Chodieval ku mne stále. Ja som mu kupoval čo potreboval a aj som sním chodieval na výlety a.p. Pred asi štyrmi mesiacmi ku mne syn prišiel,že nechce byť s matkou,pretože sa o neho dostatočne nestará.Súd sa ťahá už cele mesiace,dá sa povedať aj kôli obštrukciám so strany matky. nechodí na sudy dava sa zastupovať advokátkou. Ja som podal minulý mesiac návrh na predbežné , aby bola zrušená moja vyživovacia povinnosť,pretože aj keď naďalej platím. výživne do rúk matky ,tak ta ich používa na svoju osobnú potrebu a nič synovi nekupuje napriek tomu ,že ju oto žiada. Súd môj návrh zrušil s odôvodnenim ,že dieťa nežije v podmienkach ohrozujúcich život.
Podľa mňa je to choré,pretože sa nevie dostať k svojemu výživnému napriek tomu,že je celý čas u mňa.
Ak mi viete poradiť ,čo ďalej prosím niekoho,aby mi poradil.
Ďakujem

sissy27
21. júl 2013

@adko226 no celkom určite ti poradím - právnika, a dobrého - nie zmes informácii z MK 😉
nepíšeš, ani koľko rokov má syn, ani koľko € platíš, či to postačuje len na základné potreby alebo zostane aj na niečo navyše...možno vzhľadom k jeho veku by aj jeho výpoveď mohol súd brať do úvahy... nezabudni, že čokoľvek na súde povieš, musíš aj dokázať - ak povieš, že sa o syna nestará, musíš to dokázať... otázka je, čo syn žiada a nie je mu vyhovené? 4.tenisky za pol roka alebo nový mobil, lebo ten čo dostal na vianoce už je out? alebo mu chýbajú základné pomôcky do školy, nemá tepláky na telocvik? varianta by bola znížiť výživné a synovi budeš kupovať všetko ty... fakt je taký, že u nás sú súdy väčšinou na strane matky...

adko226
autor
21. júl 2013

Syn ma bezmala 14 rokov dva krát vypovedal ,že chce zostať pri mne.Raz pri kolíznej opatrovníčke a druhy krát na súde,keďže pravna zástupkyňa matky mala pripomienky.Platím vyživne 50€.Potrebuje praktické veci ako su veci do školy ,veci na seba a nie niejaky luxus ako je telefón a.p. No je fakt ,že sudy su na strane matky i keď viem vsetko co píšem dokázať nedarí sa mi dovolať pravdy. Syn mi povedal ze ak by bol pri nej tak utečie.
Ďakujem za odpoveď.

lucinka1981
21. júl 2013

suhlasim so sissy.. co sa tyka nasich sudov, asi bez dobreho pravnika to nepojde.. ja mam tiez vela dobrych informacii nastudovanych a je mi to nanic, nakolko uz 3 roky chodim po sudoch kvoly vyzivnemu.. a vzdy ked som tam na pojednavani, mam pocit, ze som tam neni v zastupeni mojich dcer, ale minimalne, ze som obvinena z nejakého trestneho cinu 🙂

sissy27
21. júl 2013

@adko226 😕 50€ a ja reku sa bavíme aspoň o 500€ mesačne... tak ako pardón, ale z 50€ naozaj nevychádzajú ani základné potreby... 50€ podľa teba pokryje polovicu nákladov na bývanie, stravu, hygienu, oblečenie,školské pomôcky? u 14 ročného? keby mne ex platil 50€ mesačne, tak mu každý mesiac pošlem ešte aj všetky šeky zo školy, z krúžkov, na poistky, bude platiť každý jeden výdavok v škole od lyžiarskeho zájazdu až do poslednej ceruzky... ja som strašne zvedavá, ako by si ty uživil dieťa zo 100€ mesačne... neviem v akej situácii je tvoja ex, či pracuje, koľko zarába, ale rovno ti poviem, že tvojich 50€ mesačne je tak možno časť na stravu pre toho chlapca, nečudujem sa, že nevychádza na iné...
ale držím palce, aby sa ti podarilo syna získať do svojej opatery...

lucyliena
21. júl 2013

@adko226 v prípade ak je dieťa u teba tak nie si povinný platiť výživné, nakoľko sa osobne o dieťa staráš a zabezpečuješ mu všetky životné potreby, pričom matka sa osobne o dieťa nestará, teda aj v prípade ak bude podané po troch mesiacoch na teba trestné oznámenie zo strany matky tak nebudeš mať zavinenie na uvedenom trestnom čine, čiže okamžite by som prestala na tvojom mieste platiť výživné na syna, ale ak je naozaj len v tvojej starostlivosti a staráš sa o neho výlučne ty.
Otázka znie či si súd požiadal o zverenie dieťaťa do tvojej osobnej starostlivosti a kedy, nakoľko súd môže vydať rozsudok, že matka je povinná od doby kedy je dieťa u teba povinná platiť výživné na syna. V prvom rade si najmi právnika, ktorý ťa bude zastupovať a syn je vo veku, kedy ak na súde bude vypovedať, že chce byť v osobnej starostlivosti otca tak súd bez problémov odklepne rozsudok v tvoj prospech. To, že sa matka nedostavuje na súd a necháva sa zastupovať právničkou neznamená, že súd nemôže rozhodnúť aj bez jej prítomnosti.

adko226
autor
21. júl 2013

Mila sisy to by som nesmel zarabať 300€. Chodim do prace každy deň.Ty si z inej kasty tak m ani neodpisuj.
Dakujem.

sissy27
21. júl 2013

@adko226 ale to nie je problém ani tvojej ženy, ani tvojho syna, koľko zarábaš... ja som takisto pracujúca slobodná matka, nie som z "inej kasty" ako si ma nazval, ale jednoducho to, že 50€ nie je suma, ktorá by postačila na pokrytie polovice ZÁKLADNÝCH potrieb 14 ročného dieťaťa je holý fakt... takže asi by bolo na mieste vysvetliť synovi, koľko zarábaš ty, koľko jeho matka, čo všetko treba zaplatiť a že na extra výdavky jednoducho nemáte... lebo ak získaš syna do svojej opatery, tak budeš mať tie výdavky výrazne vyššie ako 50 alebo 100€ a to som zvedavá, ako to zo svojho platu a nejakého výživného utiahneš...
a neviem, či môžem veriť tomu, že reálne zarábaš 300€ ? alebo je to len na papieri a niečo ide ešte bokom?

adko226
autor
21. júl 2013

Predstav si sysi ze sa to dá.
Predpokladam ,že ty to nkidy nepochpiš.
Neodpovedaj.
Ďakujem.

sissy27
21. júl 2013

@adko226 nezabúdaj na to, že ak budeš žiadať o zverenie syna do svojej opatery, tak musíš preukázať, že sa budeš oňho vedieť postarať aj po materiálnej stránke... že sa bude mať u teba lepšie ako u mamy, že si schopný mu zabezpečiť a kúpiť to, čo mama nevie... a obávam sa, že toto budeš mať ťažké... možno za predpokladu, že budeš od svojej ex požadovať vyššie výživné, ako si doteraz platil ty... veľmi dobre viem, koľko stojí bývanie, strava, škola, cestovné, príp. lieky, oblečenie pre deti (nemusí byť ani značkové ani nové, stále je to položka) a ak náhodou nemáš bývanie zadarmo, tak mi to z tvojho príjmu nijako nevychádza... nechcem sa ťa dotknúť ani nič podobné, len sa ti pokúšam otvoriť oči, aby ste neboli so synom sklamaní z toho, že to nie je také aké ste si vysnívali... držím palce nech to dopadne čo najlepšie - pre syna...

zuzitko74
21. júl 2013

@sissy27 Prečítaj si poriadne jeho prvý príspevok. Syn u neho býva už štyri mesiace, takže asi už stihli zistiť, ako sa im spolu žije a aké majú výdavky.
@adko226 Ja na tvojom mieste by som výživné neplatila, iste vám tie peniaze v rozpočte chýbajú. Tvojej ex fakt nie je hanba prijať peniaze, keď je chlapec u teba?

nymeria
21. júl 2013

@adko226 nechcem Ta urazit..... tvoj zaujem o syna je sympaticky..... Ale! Syn ma 14, puberta, ze???? preco zrazu nechce byt u mami? a ty v robote kazdy den..... bude mat chlapec dost volnosti...... Nechcem riesit tvoje financie, ale realne si rozmysli, ci budes schopny na neho dohliadat....

maca_p
21. júl 2013

@zuzitko74 ak my vysku vyzivneho urcenu sudom, platit musi.

maca_p
21. júl 2013

@adko226 co tak poziadat o striedavku?

zuzitko74
21. júl 2013

@maca_p No, to som mu teda asi moc neporadila. Ale zdá sa mi to nespravodlivé a nelogické.

maca_p
21. júl 2013

@zuzitko74 co je v tomto state logicke a spravodlive? 😀

cecil36
21. júl 2013

@zuzitko74 pokial nie je iny rozsudok sudu, plati stale povodny a teda otec musi platit vyzivne. Inak ja som si v tom prispevku nevsimla, ze chlapec u neho byva 4 mesiace iba citujem: Pred asi štyrmi mesiacmi ku mne syn prišiel,že nechce byť s matkou,pretože sa o neho dostatočne nestará.. No vies, aj u mna bola suseda pred 4 mesiacmi a to neznamena, ze u mna byva 😀
@adko226 tvoja vyzivovacia povinnost skonci ked syna dostanes do po a) osobnej starostlivosti b) striedavej starostlivosti c) syn dosiahne plnoletost a nepokracuje v dalsom studiu. Ak sa ta ani jedna vec netyka, musis platit vyzivne bez ohladu na to ako ich podla teba matka pouzije. Ak syn ma oblecenie, nosi veci ciste a nie je hladny a vychudnuty na kost a ma kde byvat, tak ver, ze tych 50 eur tvoja byvalkainvestovala len a len do syna a nebola za to na dovolenke na kanaroch.

zuzitko74
21. júl 2013

@cecil36 Píše, že je celý čas u neho. Je to tretí riadok od spodku.

mawka
22. júl 2013

Pokial je na rozsudku stale uvedene, ze je zvereny do starostlivostii matky, vyzivne si povinny platit, aj keby bol syn u teba mesiac na prazdninach. treba si vysudit zverenie do vychovy tvojej a v tom pripade, az potom sa bude riesit vyzivne a to tak, ze bude povinna zase matka. dovtedy platit musis.
Ludia, mamy, tatinovia, neda sa obchadzat rozsudok stylom, ze ale ved je u mna mesiac, ved ja sa staram a nezaplatim vyzivne. kazda zmena musi byt rozhodnuta sudom. dovtedy plati to povodne rozhodnutie sudu.
co sa tyka vyzivneho, otec nie je povinny platit vyzivne vo vyske vsetkych vydavkov na dieta, ale polovicu, a dobry sudca by to tak mal ratat. priklad: dieta je zverene matke, byva v byte, plati mesacne /najom napr./ 300 e byvanie, strava 250 e mesacne, poistky 50 mesacne, skolka alebo skola 60 e mesacne, pomocky, oblecko a spotrebne veci napr. 100 e mesacne. takze sa to deli nasledovne: naklady na byvanie deleno dva, cize 150 vychadza na dieta a z tych150 e polovica cize 75, potom strava deleno dva a zase deleno dva. a takto sa clovek dostane k sume vyzivneho, ktore realne pokryje naklady na dieta a hlavne tu cast. nezastavam sa chlapov, ale nevidim dovod, preco by mal chlap platit vsetky vydavky na dieta. vzdy ide o polovicu. cize realne matky samozivitelky byvajuce same a starajuce sa same by mali pytat cca 150-200 e vyzivne na dieta. samozrejme, sud berie do uvahy, ze matke su vyplacane pridavky rodinne, takze o to znizi sumu vyzivneho. ja mam deti dve, dostavam 200 e mesacne na oboch dokopy, zijem sama, platim si vsetko sama a nestaci mi to a to ex deckam uz nekupuje nic navyse. a je to o drzku. ale som vdacna aspon za to. lebo dostavat 50 e, asi by ma prekotilo. lebo len jedna viroza vyjde v lekarni 20 e....
myslim, ze staci, ak by si to chlap vyskusal na tri mesiace se vsim vsudy, s mizernym platom, s par peniazmi vyzivneho a hned by dieta vracal matke nazad 😀

maminuska
22. júl 2013

@mawka nesuhlasím vo všetkom s tebou .
Každý rodič by mal prispievať úmerne svojmu príjmu , nedá sa hovoriť pol na pol . Ďalej pri výživnom sa zohľadňuje osobná starostlivosť rodiča, ktorý sa o dieta priamo stará , nie občas ale dennodenne teda investuje svoj čas, a svoje obmedzenie.

maminuska
22. júl 2013

myslim, ze staci, ak by si to chlap vyskusal na tri mesiace se vsim vsudy, s mizernym platom, s par peniazmi vyzivneho a hned by dieta vracal matke nazad

S týmto plne súhlasím . Ešte doplním - uštvaný , nemožnosť íst len tak niekam
@mawka

zuzitko74
22. júl 2013

@maminuska
@mawka Dievčence, veď už čítajte poriadne. Syn je u neho už štvrtý mesiac a s matkou byť nechce. Nečítajte túto tému s okuliarmi vlastných skúseností a s pocitom nadradenosti matky nad otca. Takto je to u vás. U nich je to , žiaľ, naopak. Aj také ,,matky" existujú.

mawka
22. júl 2013

@zuzitko74 ani to nie je len tak, ze si pubertak zmysli, ze chce byt u otca. tam by mal nastupit kolizny a hlavne psycholog.

maminuska
22. júl 2013

@zuzitko74 ja som v prvom príspevku písala všeobecne - rodič... bez ohladu na to či sa jedná o matku alebo otca.
V druhom som len reagovala na vyhlásenie mawky a to vo vztahu k mužom a bohužial to je častá pravda.

ja som čítala poriadne .

zuzitko74
22. júl 2013

@mawka Veď dobre, ja sa nehádam, iste to musí ísť podľa pravidiel. Ale myslím si, že ten chlapec si to len tak ,,nezmyslel" , iste mal na to svoj dôvod a podľa výšky autorovho príjmu asi nehrozí, že si ho kúpil na drahé darčeky a dovolenky. Ten chlap so svojim synom nič zlé neurobili, on to výživné doteraz platí, snaží sa to riešiť podľa práva, len jednoducho má oprávnený pocit nespravodlivosti, tak sa chcel poradiť, vyrozprávať.

zuzitko74
22. júl 2013

@maminuska Máš pravdu, chlapi vo všeobecnosti na deti kašlú, na to nemusia byť ani rozvedení. Tento je však iný a nemyslím, že by sme mu to mali dať vyžrať za tých ostatných.

maminuska
22. júl 2013

@zuzitko74 no iný ako iní.
Ak si niekto myslí že z 50 EUR bude mať niekto pokryté všetky potreby .....tak to je typické práve pre mužov , ja mám syna má 13 a exmanžel mi na neho dáva 100 EUR a je to málo.
Nemáš ešte chlapca v puberte ale ja ano a puberták je jedna kapitola sama o sebe.

cecil36
22. júl 2013

@zuzitko74 dieta si vybera nielen preto, ze si ho niekto kupi, ale aj preto, ze si mysli, ze npr. u otca bude mat väcsiu volnost alebo preto, ze mama stale od neho vyzaduje poriadok v izbe. Dnesne deti v puberte su dost vychcane a vobec to nemusi byt o tom, ze u mamy sa mu ublizuje alebo podobne 😉 Takze na tvoju reakciu pridavam svoju, chlapec si to mohol jednoducho len tak zmysliet a aj dovod mohol byt cisto vypocitavy. Opakujem, dieta si bez sudneho rozhodnutia nemoze zmysliet, ze ide k otcovi, stale je v starostlivosti matky, ta na neho dostava vyzivne a ak by sa mu nieco stalo a on je u otca a nema s nim podpisanu ziadnu dohodu, bude mama ta co ju budu vytriasat po socialke, policii a sudoch.

mawka
22. júl 2013

@zuzitko74 fakt je ten, ze chlap zaraba 300 e, vyzivne ma 50. doposial sa o dieta starala matka, ta mala casu menej a aj menej priestoru na to, aby sa realizovala v praci. chlap si berie dieta na vikendy, cely tyzden ma cas na to, aby sa realizoval pracovne tak, aby zarabal viac ako 300 e, je sam, mohol za pracou odist atd. a tym padom by mal viac aj na vyzivne. a v tomto su vsetci chlapi rovnaki. Oni maju len 300 alebo len 500 eur prijem, oni si nemozu dovolit vacsie vyzivne, ale my mamy mame aj skapat a najst si riesenie, aby sme zarobil viac ako tych 300 alebo viac ako tych 500 lebo nam vyzivne nestaci a o decka sa starat musime! a je to tak,m nech si vravi kto chce co chce. chlap ma ruky volne, moze sa o zarobok postarat inak nez my. a moze to byt kludne tak, ze sud zveri dieta otcovi a ten sa zacne sudit o vyzivne niekolkonasobne viac ako daval matke on. by som bola opatrna. minca ma dve strany.
a to, ze si decko nekupil, nemusi si ho kupovat, taky pubos chce mat volnost, taky pubos je urazeny, ak ho rodicia kontroluju a vobec nemusi byt tyrany alebo neviem co. mozno ho len mama chce vychovat riadne, nema tam taku volnost aku moze mat u otca.
asi tolko, treba vediet pozerat na veci aj z druhej stranky.

mawka
22. júl 2013

@cecil36 som napisala nieco podobne..reagovala som skor, nez som precitala, suhlasim 🙂

zuzitko74
22. júl 2013

@maminuska
@cecil36
@mawka Dievčence, je pravda, že nie som rozvedená a neprežila som si tie trápenia, čo vy. Poznám to len z pohľadu dieťaťa z rozvedenej rodiny, o ktoré otec vôbec nejavil záujem. Mňa len mrzí ten postoj, že mu neveríte. Nemala by aj v týchto diskusiách platiť prezumpcia neviny? Keď ho nachytáte pri nejakých protirečeniach, tak prosím, neverte mu. Ale len preto, že je chlap, tak z neho robiť ohovárača nevinnej žienky a z chalana vychcaného pubertiaka, ktorému sa nechce upratovať izba...neviem, či je to takto spravodlivé.