Výživné na dieťa

13. máj 2024

Ahojte, mala by som otázku na niekoho, kto si možno týmto prešiel. Dcéra si požiadala o výživné a kedže je už plnoletá, je predvolaná ona. Avšak má veľké problémy a hlavne psychického razu čeliť ex manželovi a necíti sa komfortne tam isť. Pokiaľ viem,je možnosť,že ju môžem stále ako zákonný zástupca zastúpiť. Čo som sa chcela spýtat je,že či jej účasť môže nejak zavážiť v čiastke výživného, alebo to býva už vopred určené a vyvodené z príjmu?

nadush
14. máj 2024

Ja len, že ty už nie si jej zákonný zástupca - dcéra je plnoletá a teda plne zodpovedná sama za seba. Určite nemôžeš ísť namiesto nej, kedže je predvolaná ona.
Ak by mala právneho zástupcu, ktorý ju na súde zastupuje, tak by sa o tom dalo uvažovať, avšak súd sa jej bude pýtať na dôvody zvýšenia výživného, aké má náklady na život a kedže má rodičov dvoch, tak ich rozdelí napoly. Neviem aké výživné má stanovené teraz, ale ja som riešila súd tento rok vo februári a sudkyňa neriešila nič. Povedala, že náklady na 16 ročného chlapca sú cca 500€, odrátala daňový bonus, rodinné prídavky a zvyšná suma 340€ išla napolovicu.
Čo sa týka stretu s jej otcom, tak sa na neho nemusí ani pozrieť, môžeš ísť s ňou ako podpora aspoň pred pojednávaciu miestnosť (neviem, či aj dnu) a vnútri na neho nemusí vôbec reagovať. Sudkyňa aj tak nedovolí nejakú interakciu medzi jednotlivými stranami, hlavne ak to bude jednej z nich nepríjemné.
Toľko moje skúsenosti, držím palce 🍀

milanemila
14. máj 2024

@nadush wow, ze naklady na 16 rocneho 500e 😳 to je akoze byvanie, jedlo, osatenie, vzdelanie aj kruzky (nebodaj nejaky vylet) 🙈 ved to na 4 rocnu mame take vydavky.

sissy27
14. máj 2024

Kedze dcera je plnoleta, tak uz nema zakonneho zastupcu, ale ano, mozes ju zastupovat na sude ty. Len je potrebne spravit to oficialne, teda udelenim plnej moci na zastupovanie v predmetnej veci.
@nadush moze ju kludne zastupovat aj ona ako matka, resp. moze to byt akakolvek fyzicka osoba sposobila na pravne ukony, nemusi to byt vyslovene advokat.

nadush
14. máj 2024

@milanemila 🤷🏼‍♀️ napísala som len moju skúsenosť, takto to sudkyňa zhodnotila.

nadush
14. máj 2024

@sissy27 tak beriem späť, nevedela som. Moj advokát vždy predkladal nejaký právnický preukaz (nevyznam sa), tak som myslela, že musí byť tak

melanta
14. máj 2024

@milanemila mužov syn má menej ako 16, chodí na ZŠ a tiež má náklady mesačné výrazne viac ako 500 eur. Ale ak ostane s deťmi sama žena, zarobí 800 eur čisté, platí byt, tak proste náklady 500 eur na jedno dieťa mať nebude, pretože do tej sumy bude musieť zmestiť seba aj deti. Bude sa musieť zmestiť do toho, koľko peňazí má. Žiaľ, nie každý má na to, aby mal na 4 ročné dieťa náklady vyššie ako 500 eur. Niekde je to rozpočet, ktorý ostane na stravu rodine so 4 deťmi.

nadush
14. máj 2024

@melanta úplne súhlasím a myslím, že sudkyňa vychádzala z nejakých tabuliek - teda ráta čisto ošatenie, stravu, poplatky v škole, nejaké cestovanie a náklady na bývanie. Akonáhle má dieťa krúžky a iné záujmy, tak tie náklady sa navyšujú, ale keď je mama samoživiteľka, tak náklady musí okresať a obracať každé euro.

milanemila
14. máj 2024

@nadush jasne ved si napisala urcite k teme, mna to iba prekvapilo a zaroven to je smutne ze vela otcov (vacsinou) sa snazi na svoje dieta po rozchode platit co najmenej a este cela starostlivost je velakrat na matke :(

milanemila
14. máj 2024

@melanta ved to je vvporiadku ja som tie peniaze, kt miname na deti neukradla ani mi ich nikto nedal, normalne sme ich s muzom zarobili. 500e stoji zial iba skolka. Ani by som netvrdila, ze sama zena zarobi 800e. Aj moja mama s nami bola sama a uz pred rokmi zarabala viac, takze asi sa to neda zovseobecnit.
Tak ako som pisala vyssie, len mi pride uplne nepochopitelne ako otec zrazu “prestava byt otcom” iba preto, ze si prestal rozumiet so zenou a snazi sa okresat vyzivne na minimum. Mne je zle z takych chlapov. Muz mal jedneho takeho znameho co sa chvastal ako vybabral s tym a na dieta plati 100e, tak mu vycistil zaludok, ze sa s nim prestal bavit 🙈

cacianka
16. máj 2024

Môžeš na súde dcéru zastupovať aj ty, ako matka, len ťa musí dcéra splnomocnit. Len neviem presne či nebude súd trvať aj na jej prítomnosti, vypočuje ju v základných veciach a ty budeš robiť ten "pokec okolo toho ".
Zastupovať sa môže každý sám, poveriť niekoho z či ilu alebo cez právnika.
Ja som už 2x zastupovala , ako laik, civil.

rikarika
16. máj 2024

@milanemila akože 500 eur na 16rocneho sa ti zdá veľa? Tak neviem v akých pomeroch žiješ. Moja má 17 a tento mesiac som len za vodicak zaplatila 850, minulý mesiac stredoškolský výlet v Londýne 500....ešte sme sa nenajedli, neobliekli, drogéria, prip. zdravotná starostlivosť. A teda 16 ročný ešte nemá ukončenú 10 rocnu povinnú školskú dochadzku, teda brigadovanie nula bodov. Za mňa 500 eur mesačne je LTT.

milanemila
16. máj 2024

@rikarika skus si precitat moj komentar este raz a mozno ho na druhy pokus pochopis spravne ;)
Platim kazdy mesiac len skolku 500e a za chvilu do nej nastupi aj druhe dieta, takze x2.