Výživné na dieťa

31. mar 2024

Ahojte, viete mi poradiť prosím koľko si môžem žiadať výživné ak na dieťa miniem mesačne cca 500-600 e (dcérka chodí na terapie). Ex zarába 1800
Ja som chcela aspoň tých 200-250 teda. Prípadne preplatiť polovičku vyšších výdajov ako sezónne oblečenie alebo zubár atď .. on tvrdí, že stovka mi má stačiť.
Nebaví ma doťahovať sa s ním.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matullienka
31. mar 2024

Pytaj toľko koľko potrebuješ, nezabudni pripočítať aj náklady na bývanie a energie

martinkatinka
31. mar 2024

Spis konkretne polozky a sumy a ziadaj polovicu.

pribinak
31. mar 2024

Čím skôr daj návrh na výživné na súd. Rozpis koľko tá stoja terapie pre dcéru, koľko napr lieky či zdrav. pomocky
Dolož lekárske správy ohľadne dcérky a jej problémov
Rozpis stravu oblečenie obuv, drogeriu, kozmetiku. ….vsetko vo sa týka dcéry

A kľudne by som pýtala aj 500 eur. Najmä ak on nemá k u vyživovaciu povinnosť

Stovku nech si strčí do zadku.

nikaeli
31. mar 2024

Spíš si všetky výdavky. Bolo by super, keby si ich vedela zdokladovať (nemám na mysli každý rožok, či tričko), ale hlavne tie terapie a všetko to nevyhnutné, čo pre dcérku potrebuješ. A z toho si žiadaj minimálne polovicu. Držím prsty.

sissy27
31. mar 2024

@martinkatinka preco polovicu? Vyzivne nie je len o preplateni blockov za nakup, zohladnuje sa aj osobna starostlivost rodica. Takze pokial si podelia starostlivost 50:50, tak si mozu aj financne naklady delit iba 50:50.
Ak ale iba ona musi prisposobit svoj cas a pracu potrebam dietata, ak je to iba ona, kto nakupuje, vari, chodi s dietatom po lekaroch, terapiach, ak iba ona musela hladat pracovnu poziciu casovo vyhovujucu otvaracim hodinam skolky, ak iba ona zostava v pripade potreby na ocr - tak preco by mala ziadat IBA POLOVICU financnych nakladov??

Autorka: nebud zbytocne skromna, kludne pytaj 400-500€. Alebo 300, ale panko nech chodi s dietatom aspon na polovicu terapii a v pripade potreby cerpa ocr. A takto to aj zdovodni na sude, ze okrem financnej stranky zabezpecujes vsetku starostlivost o dieta len ty (samozrejme ak to tak je, ale pri niekom, kto ti povie, ze mas byt spokojna so 100€, ani ine necakam). Pravdepodobne aj tak nedostanes celu ziadanu ciastku, ale naozaj nebud skromna, to su peniaze pre tvoje dieta, nie na roztopase.

lilian183
31. mar 2024

Bolo by dobré mať aj bločky, alebo si ich odfotiť, lebo zvyknú vyblednúť. Rozpisat všetky výdavky ako nákup, terapie, lieky...

martinkatinka
31. mar 2024

@sissy27 tak doplnim, aspon polovicu 😉

elizea
31. mar 2024

30% z jeho príjmu si pýtaj - teda 540€. Súd má na to tabuľku a tam sa rozhoduje v nejakom rozmedzí od do. On o tom nebude rozhodovať, či stovka bude stačiť. Smelo do toho 😉

autor
31. mar 2024

Ďakujem žienky. Dali ste mi nádej 😊

timing
1. apr 2024

Teraz je tabulkove vyzivne, podla platu a podla poctu vyzivovacich povinnosti mu vyjde kolko percent z platu by mal platit. 100€ to uz urcite nebude. Cim viace informacii,faktov do navrhu napises ako sa staras o dieta ( sama) tym sa sud nebude musiet natahovat na rok ci viac.pytaj 350-400

damian85
2. apr 2024

30% z príjmu sú len zbožné priania právnikov , ktorý zastupujú tých čo o výživné žiadajú. Sudcovia majú tabuľku a ešte som sa s 30% nestretol ( pri TPP , bez " vymýšlania "). V tvojom prípade , ak vieš zdokladovať nákladné terapie , najlepšie na ročnej báze , aby bolo zreteľné že je to dlhodobá záležitosť , ti tebou vyžadovaných 250 eur odklepnú bez problémov. Na oblečenie a stravu ti určite bude stačiť menej , ak je tam zdravotný problém , vyžadujúci nákladnú liečbu , ktorú vieš dokázať ( nebavíme sa o 11 eurovom doplatku za lieky ) ti určite 15 - 20% z jeho čistého príjmu - nie hrubého - schvália. Ak bude mať dobrého právnika , ten zaráta do tvojho príjmu aj daňový bonus a rodinné prídavky ( stretol som sa s tým a akceptovali to ) .

caramellka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
5. apr 2024

@caramellka ja danovy bonus nepoberam. Som na predlzenej RD, mame chore dieta. A chodime na terapie . Ja viem zdokladovat, ze miniem minimalne 600e mesacne na dceru. Tak to je iny pripad ako vas.

nikaeli
5. apr 2024

@caramellka mám podobnú skúsenosť. Dcéra má 17, žiadala som 250, odsúhlasili mi 200 s tým, že mám daňový bonus a prídavky 🤷‍♀️ dcéra je 24/7 so mnou, nulový záujem otca o dieťa. Nehovorím o tom, že otec sa v júli odvolal a odvtedy čakám na nové rozhodnutie......

damian85
5. apr 2024

V prvom rade si daj pozor , aby tvoj náklad na dieťa nepresahoval tvoj príjem. Pretože to je prvé , čoho sa chytí protistrana. Čítal som náklady , doložené pokladničnými dokladmi , len na oblečenie 250 Eur mesačne , pri žene ktorá je na MD a muž ktorý zarábal SR priemer. Odsúhlasili im 150 eur mesačne , čo podľa nákladov , nemalo stačiť ani na oblečenie pre dieťa. Náklady treba priznávať adekvátne k finančnej situácii. Ak matka zarába 2 000 eur a otec 5 000 , dieťa ma úplne iný štandard ako dieťa kde je matka na materskej a otec zarába priemer SR. Súd môže skúmať aj závažnosť diagnóz , ktoré dieťa má , či je nevyhnutná starostlivosť 24/7 , alebo je možnosť aby sa rodič zamestnal. Takže si priprav aj správy od dr.respektíve ich dolož k žiadosti o zvýšenie , kde bude jasné a zreteľné , že sa zamestnať nie že nechceš , ale nemôžeš.

caramellka
5. apr 2024

Ja som to nemyslela nijako v zlom, len som pridala svoju skúsenosť, vaše pomery som nepoznala a veľmi vám držím palce, nech všetko dopadne v prospech dcérky.❤️

caramellka
5. apr 2024

@nikaeli Úplne rozumiem, otec mojej dcéry ju tiež videl presne 3 krát počas roka... Držím palce, nech to dopadne vo váš prospech... Na súde som ešte ja bola zlá podľa sudcu, že som súhlasila s rozvodom, keďže ex mal dlhodobo mimomanželský pomer a povedal mi, že čo chcem, že sa rozvádzam a musím si znizit životnú úroveň aj ja ak dcéra a že čo si to dovoľujem také výdavky ako knihy pre dcéru napr. ...

mira0611
5. apr 2024

Ahoj, posli mi do sukr.spravy tvoju mailovu adresu, vyhladam excelovsku tabulku, ktoru som pouzila pri rozvode.

autor
6. apr 2024

@caramellka dakujem vam ❤️ ako fakt niektori sudcovia hrozne 😏

stefika
4. máj 2024

Ahojte pripnem sa ku vám nájdem niekde nejaký vzor na žiadosť o výživné že akoby to malo vyzerať? Ako by to malo byť napísané ďakujem

nikaeli
4. máj 2024

@caramellka už mám vyjadrenie Krajského súdu - vec vrátili na Okresný súd na nové konanie 🤷🏻‍♀️ čakám teda na termín pojednávania. Žiadosť podaná pred rokom a stále nie je rozhodnuté......

caramellka
4. máj 2024

@nikaeli Kokso, tak toto je sila... To snáď ani nie je pravda...😯 Ja som myslela, že už keď to ide na Krajský súd, ten konečne rozhodne a nie že to vráti na Okresný...🤦‍♀️ Si to pohadzuju ako horúci zemiak, hlavne že záujem dieťaťa má byť akože na prvom mieste... Pevné nervy želám a nech to už čo najskôr máte úspešne za sebou.🙏🏻

nikaeli
4. máj 2024

@caramellka veru.. ešte že nie som od jeho peňazí závislá. Nechcem si predstaviť ako existujú matky, ktoré počítajú každé euro 😔 rozhodovať vyše roka v takej 'obyčajnej' veci je pre mňa nepochopiteľné.. Ďakujem za podporu 🩷

hana32
29. jún 2024

@mira0611 Prosim Vas, mohli by ste aj mne poslat tabulku?

mira0611
30. jún 2024

@hana32 dostala som Vas mail, idem to pohladat. Posielam. Pekny den 🙂

martinkamm
10. okt 2024

@mira0611 mozem aj ja poprosit tabulku?

mira0611
10. okt 2024

@martinkamm ahoj, do SS mi posli tvoju mailovu adresu, prosim