Výživné na 4-ročnú škôlkarku

16. dec 2024

Ahojte,

Zaujimalo by ma, ak mate skusenost, ako sa vypocita cast vyzivneho-a to konkretne byvanie. Rozumiem ine, ako su oblecenie, lieky atd., vzdy na polku.

Ale ako a ci vobec sa rata byvanie.

Nasa situacia:

Byvame v mojom byte, mam hypoteku 300€ , 180€ su zalohove platby spravcovi(voda, kurenie, upratovanie atd.)30 elektrika a 16 internet.

Rozumiem, ze hypoteka je cisto moja. Ale byvanie pre dieta sa pocita nejako z tych zalohovych a elektriky? Mozem to zapocitat ako 180/2 tzn. naklad na dieta je 90€ a to rovnym dielom medzi rodicov? Aj elektriku? 30/2 lebo zijeme dve v byte s dcerkou a potom na polku medzi rodicov?

Alebo sa to inak rata, dakujem za rady.

danielahamar
16. dec 2024

4rocne dieťa minie tak isto ako dospelý? Toto hádam nemyslíte vážne, co píšete😔, že dieťa má prispievať na domácnosť, teda prepáčte, Vás bývalý partner🥴

olivia_c
16. dec 2024

@danielahamar zaujimavy pohlad. Keby s nou zil v domacnosti platil by to za vsetkych 3 minimalne kym nejde zena do prace a to sa niektore matky nezberaju ani vo veku 6 rokov dietata. Ale slobodna matka ( ako aj ja ) ma vsetko platit sama. Taktiez hypo by platil keby sa uracil byt plnohodnym otcom... netreba mi odpovedat, ja nastastie mam vyzivne na polrocne dieta v prijatelnej vyske.

maris5
16. dec 2024

@danielahamar zalohove platby spravcovi sa platia za dieta zo zlavou? Je to vyratane na osobu a je jedno ci ma 80 rokov alebo 4 mesiace.

Naklady na byvanie sa vydelia poctom osob tam zijucich.

olivia_c
16. dec 2024

Autorka rata sa to naklady na byvanie/2 (zal.platby, elektrika, tv, wifi, mobil a pod)... ziadne rozratavanie, hypo tam nepatri.

damian85
16. dec 2024

Narátaj koľko len chceš. Dôležitý je príjem rodiča v tvojom prípade otca dieťata , tvoj a potom môžeš dosadzovať čísla. Všetci kúrime na 20 až 24 stupňov , sprchujeme sa a chladnička nám ide nonstop. Len niekto má výzivné 100 eur a niekto 600 eur a to neznamená ze dieťa pri výzivnom 100 eur sa kúpe von v potoku a chladničku má u suseda.

bonboniera
16. dec 2024

@danielahamar ty rozumieš co autorka rieši vôbec?

danielahamar
16. dec 2024

@bonboniera ja rozumiem a tiež som podobného názoru ako damian.

julish
16. dec 2024

Zalezi na plate otca. Dietatu sa po rozvode nema znizit zivotny standard. Ja poberam 500 eur na stvorrocneho.

tarvika
16. dec 2024

samozrejme polovicka nakladov na byvanie, bez hypoteky. rovnako ak mas auto naklady na dopravu tiez napoly.

sense
16. dec 2024

V mojom prípade brali podiel na dieťa 1/4 nákladov na bývanie čiže príklad zalohova platba za elektrinu 90e/mesiac bol podiel ako náklad na dieťa 22,5e.
Ono je v podstate jedno či si dáš ako náklad polovicu alebo štvrtinu , kedze nezáleží len od výdajov ale aj od príjmu a vydavkov oboch rodičov

kitycat
16. dec 2024

No tak pri tej elektrine trebars ak je to 30 eur tak ty platis za seba 15 a za dieta si tych detskych 15 rozdelite, cize 7,50 by mal paltit lebo sa podielate spolocne

Ale myslim, ze to tak uplne nefunguje a je tam skratka viac faktorov

slavomira236
16. dec 2024

Polovica nakladov ale tu polovicu dietata musis rozratat aj na seba aj na muza aj ty jej musis prispievat uz ked to ides rozratavat

ukulela
16. dec 2024

@danielahamar dieťa tiež dostane výmer za smeti. Niektoré poplatky sa počítajú od počtu osôb v byte. aj dieťa míňa vodu, perie sa mu, vari sa mu, má vlastnú izbu, atď... Takže áno, dieťa v domácnosti znamená vyššie náklady na bývanie. Preto na nich má participovať aj otec.

danielahamar
16. dec 2024

@ukulela aj mama otcovi bude platiť za tie dni, čo bude u neho? Tod otázka, alebo tie dni sa odpratávajú?

nikaeli
16. dec 2024

Mám čerstvú skúsenosť zo súdu. V byte žijeme 4, a teda sa všetko delí 4. Inkaso, elektrika, plyn, internet. Všetky platby za byt. Dieťa malo v mojom prípade podiel 1/4. Ex sa ohradil podobne ako poniektorí tu a sudkyňa sa ho opýtala, či si myslí, že dieťa býva zadarmo kdesi pod stromom pred bytovkou...

@danielahamar otec si dcéru neberie už dobré 4 roky, je so mnou nonstop 24/7. Kúpila som jej komplet zariadenie celej izby, keďže už nie je bábätko. Platím jej už 10 rokov daň za komunálny odpad, je to mimoriadny výdavok mimo bežných mesačných platieb a on naň neprispel ani raz. Ľahko sa ti posudzuje, keď si to nezažila na vlastnej koži....

kristiii
16. dec 2024

@danielahamar a otec pôjde na ocr, keď bude dieťa choré? Či ten ušlý zisk sa matke priratava? 🤔

danielahamar
17. dec 2024

@kristiii a ak by išiel otec na očr, môže žiadať od matky doplatenie?

danielahamar
17. dec 2024

@nikaeli ja neposudzujem, dávam normálne otázky, kt. u väčšiny vyvolajú hnev. Ale moja otázka znie, ak by otec mal dieťa u seba a toto žiada od ženy, je to tiež ok? Či to je už iné🤔

kristiii
17. dec 2024

@danielahamar to bola otázka položená na základe tvojej otázky a tvojej logiky. Ale inak osobne nepoznám žiadneho otca, ktorý nemá dieťa zverené do svojej starostlivosti, ale býva s ním na ocr.

nikaeli
17. dec 2024

@danielahamar keďže tejto problematike nerozumieš, rada ti to vysvetlím.
Do výživného sa počítajú všetky nevyhnutné pravidelné mesačné výdavky, to znamená tie, ktoré potrebuješ k zabezpečeniu a pokrytiu základných potrieb dieťaťa. Okrem stravy, ošatenia, drogérie, liekov, rôznych poplatkov za školu, či krúžky, tam patrí aj bývanie. Matka tieto výdavky spočíta a podľa potreby súdu zdokladuje. Zároveň zdokladuje svoj príjem. Otec urobí to isté. Zdokladuje svoj príjem a výdavky na dieťa. Súd na základe toho rozhodne o výške výživného. Prihliada sa aj na fakt, kto sa v akej miere o dieťa stará. Môj ex sa odvolal. Vadili mu niektoré moje výdavky, vrátane bývania. Súd si na ďalšie pojednávanie vyžiadal výpis z účtov za posledných 12 mesiacov, kde napr. videl aj to, koľkokrát som bola na OČR (uplynulý rok 4x) a koľkokrát bol na OČR otec (za celých 10 rokov ani raz). Videl kto platí trvalé príkazy v škole, na krúžky a pod. A nakoniec otcovi určili ešte vyššie výživné ako pred odvolaním 🤷🏻‍♀️ na súde nepracujú hlupáci, aby sa tam doťahovali s rodičmi o 4 dni u otca. Ty keď ideš na dovolenku na 10 dní, platíš inkaso len za 20? 🤦🏻‍♀️ normálny otec sa o dieťa primerane stará, ten druhý sa naťahuje o každé euro v presvedčení, že mama za tie peniaze ide na Bali 🤪

dadis
20. dec 2024

@nikaeli Dakujem, ze si to tak trpezlivo vysvetlila. Nechapem, ze toto niektore zeny trapi 😅. Mimochodom, ja mam na moje deti naklad tusim ako 600 eur na jedneho a tiez otec sa snazil spochybnit moje vydavky. Ale v podstate to je jedno, aj tak dali vyzivne v % vyske jeho mzdy. A take trapne argumenty typu, ze elektrinu som zamerne dala vyssiu zalohovu platbu 30eur, ze tolko neminieme, ze synovi mam kupit rocnu a nie mesacnu elektrickenku, ci mesacne na lekaren v priemere vraj 3 eura miniem a urcite nie viac 🤪. Tiez sa odvolal a nepomohlo mu to. Teraz som poziadala o zvysenie, uvidime ako to dopadne.
Ak by sa ta zenska sama starala o dieta vie, ze vyzivne co dostane, zdaleka nie je spravodlive zdielanie nakladov, najma ak otec odmieta platit vsetko navyse..

nikaeli
20. dec 2024

@dadis ja vždy hovorím - až si obuješ moje topánky a prejdeš mojou cestou, potom ma súď 🤷🏻‍♀️
Držím ti prsty, nech všetko dobre dopadne 🤍

danielahamar
20. dec 2024

@nikaeli mne to vysvetľovať nemusíš, ale konečne si poradila matkám, kt. nemajú finančnú gramotnosť ani štipku piesku😉 a žili na nejakom oblaciku v sne

dadis
21. dec 2024

@danielahamar ach jo, sebareflexia 0 bodov