S partnerom sme sa ocitli v neprijemnej situacii. Kym ma este niekto mozno "odsudi" lebo sa im to nebude pacit precitajte si to prosim cele.
Partner ma s byvalou priatelkou 4 a pol rocne dieta. Neziju spolu uz dlho, kazdy sa rozisiel tou svojou stranou pretoze uz to cele nefungovalo.
Na dieta jej prispieva sumou 300e ktore nema urcene sudom, plus este mu plati 50e poistku. O dieta sa zaujima, chce ho vidievat, kedysi sme si ho bravali na víkendy teraz to jeho matka obmedzila len 3x za tyzden a to ho vyzdvihne len zo skolky a o 7mej vecer jej ho vracia naspat.
problem je vtom ze priatel nezvlada jej platit mesacne 350e a chce to znizit na aspon 200plus 50 poistka. Kedze male uz chodi do skolky a uz nevyzaduje tolko starostlivosti co znamena aj menej penazi. Je ale hlavne nahnevany pretoze tie peniaze na malom ani nevidno. stale chodil v tom istom, spinavucky a roztrhany. Nakupili sme mu veciciek a stale mu kupujeme ak treba nieco sezonne napr, bundu, topanky, svetriky a tak. Matka mu doma nevari, nevieme co to dieta vobec jedava, ked je v skolke ma aspon postarane. koli tomu mal aj dlho problemi s kakanim, bol nonstop zapeceny. jeho matka sa stale vyhraza ze ho da na sud, ze mu da nech plati 700e ze plati aj tak malo, potom zase raz ze mu ho v zivote neukaze a ze bude iba platit vyzivne. To dieta ma otca tak isto ako matku velmi rado, dokonca sa tesi aj na mna ked ide k nam. Vela krat nechce ani od nas odist a povedalo to vela krat aj pred mamou a to bola strasne vytocena. ja chapem ze ma dovod byt nahnevana, ostala sama z dietatom, v kazdm pripade viem ze je to tazke. Ale stale ho dava ku babke a cely den je v skolke takze ani s nim nema nejak starosti. ked potrebovala my sme jej vzdy ochotne male zobrali, ked sa nam ale nedalo bohuzial sme nemohli.
priatel ma priznany prijem 370e ale ako kazdy podnikatel zaraba o nieco viac ale na papiery ma menej. dnes je to skoro beznou vecou. Boji sa ze mu schvalia vysoke vyzivne. Ale ved predsa z coho ked ma len priznany taky prijem? rozmyslame aj nad tym ze si ho zobereme na polovicnu starostlivost a jej neda ani korunu. lebo ona narozdiel od toho dietata chodi vykockovana a teraz bola aj na 2tyzdnovej dovolenke..... len ci to nebude vplyvat velmi na to dieta... nevieme co mame robit.
za radu velmi pekne dakujem.
@lienka2580 Nechápem prečo by ťa mal niekto odsudzovať.... Môj manžel má z predošlého manželstva 2 deti. Dcéra, kt. má teraz 15 rokov a syn teraz má 9. Deti na súde povedali, že oni chcú bývať s otcom, len tak pre zaujmavosť... Ale dcéra sa už od nás odsťahovala, nakoľko jej mama, síce býva od nás 150 km, aj tak mala na ňu veľký vplyv a "osbierala" nás pred ňou... Proste už to bolo zlé. Keď prišlo k tomu, aby sa rozhodlo výživné a to jeho bývalá žena chcela 500€ na dieťa súd rozhodol že 30€. Na papieri mal tiež minimálku, nakoľko je podnikateľ, ale ako si povedala, to sa teraz tak robí... Takže ja by som sa neplašila z takých rečí, že bude platiť 700€ . A potiahla by som to na súd a ten by rozhodol o oveľa menšom výživnom. To sa robí tak že dáva sa návrh napríklad že otec che platiť 30€ - čo je minimum a potom sa sudca už neštverá do astronomických čísel a pravdepodobne by ste docielili aj striedavú starostlivosť ak by ste chceli. Dnešné súdy sú už veľmi liberálne.
@lienka2580 mozno by som to riskla a isla na sud...tam bude pevne rozhodnute kolko ma jej davat, kedy sa mozu stretavat a nie nejake vydieranie....a co sa tyka mensich nakladov na dieta ked chodi do skolky - tiez su skor rovnake alebo aj vyssie....a o polovicnej starostlivosti nemam ani tusenia ako to funguje
@lienka2580 keď sa na to s manželom cítite, požiadajte o striedavú starostlivosť.. ak je to skutočne tak, ako píšeš, dieťatku to môže len pomôcť..
@lienka2580 tebe by som poradila, znížte to na 200 +50 s odôvodnením že jednoducho teraz sa nedá viac a ked to bude zasa možné že budete viac prispievať. A naďalej sa správajte tak ako doteraz k nemu, berte si ho , kupujte a tak.
Striedavku ja moc neuznávam , ale ak by sa s nou dalo dohodnut nebolo by to možno zlé.
Ak Vás dá na súd , myslím že si viac poškodí ako pomôže.
V každom prípade kvitujem ako sa tvoj partner o svoje dieťa stará a ako sa aj ty pekne vyjadruješ , to sa vidí len málokedy. 🙂 .
odsudzovat koli tomu , pretoze uz len ze sa do toho staram. napisala som totiz do jedneho podobneho fora podobne znenie a tam ma vsetky zvalcovali, ze to nieje moja starost 😢 to mi je luto ako to dopadlo aj u vas, ze matka mala vplyv na dieta aj ked mozno mu bolo o veeela lepsie u vas. niektore zeny to totiz tazko znasaju a potom robia peklo, ale niekedy sa im nedivim ale v niektorych je to na nespravnom mieste. priatel sa jej boji ako cert svatenej vody, pretoze by to nezvladal utiahnut... ale ja ho stale presviedcam o tom ze ked ma na papiery 400e tak nemoze jej platit 700. ona je zakeracka a vyhraza sa kadecim, ze spava so synom sudkine, ze mu na tie svinstva pride, ze ho este osklbe a moj priatel dobracik"hlupacik " jej este daroval cely nabytok, spotrebice a vsetky veci co on kupil, dobre, nevadilo by keby to bolo vsetko ok,,,ale takto? nechceme obrat o tie peniaze dieta, ale ju. raz sa prekecla lebo jej raz koli fin. situacii meskal asi o 2tyzdne z vyzivnym a povedala mu ze nech to posle ze nema s coho si zaplatit telefon a ine veci... tak toto je o com potom??? som uplne nestastna. namiesto tych preflakanych penazi co minie ona na seba tak ten maly by chodil napr. obleceny ako kral alebo mu nakupit za to nejake vitaminy, alebo s nim zajst niekam napr. do zoo alebo nieco. Proste nula bodov. a najhorsie je ze priatel ma smrt v ociach a odmieta sud lebo sa jej boji a ja mu to uz nedokazem vysvetlit
maminuska tak dnes je to uz skoro normalna vec. ludia sa vozia na drahych autach maju obrovcke domy, chodia draho obleceny a parfem pod 100e nieje pre nich dobry... ale na papiery zarabaju 300e. my zase takato kategoria niesme, sme niekde tam najnizsie...no ano je to trufale 🙂 ale tak clovek v dnesnej dobe potrebuje kazdu korunku, a urcite niesme prvy a ani posledny
@lienka2580 vieš ide o to že vy sa správate aspon korektne k dietatu , ale ako si napísala- množstvo domov, vozia sa v drahých autách a platia minimálne výživné čo je riadne svinstvo voči druhému rodičovi, ktorý sa o to dieťa stará to musíš uznať aj ty.
Zvalcovali ťa preto, že mnoho nových partneriek sa snaží znížit už aj tak chabé výživné , staraju sa do vecí do ktorých ich fakt nič nie je , nadávaju na bývalu nevyberane....
Ja pevne verím že ty taká nie si .
@lienka2580 Vieš, veľa otcov je takých že pokiaľ to nemajú na papieri, tak nedajú ani cent. Takže to, že platí 350,00 EUR na dieťa, no klobúk dole... Veď to je 10 500 korún slovenských. U nás v okrese V.Krtíš ľudia toľko nedostávajú ani na výplatu. Ja by som s tým išla k súdu. Keď už nie kvôli peniazom, tak aspoň s morálneho hľadiska, keď dieťa dlhodobo vyrastá v nejakom prostredí, niečo sa z neho naň nalepí. Ako vidím, tvojmu partnerovi na dieťati záleží, tak viac ako peniaze to dieťa potrebuje normálneho rodiča. Ale to je už na Vás... Tak ho pošli na ÚPSVaR. Tam je isto nejaká pani, čo sa venuje takýmto problémom. Aj my sme chodili. Nejskôr sme sa hanbili, veď my tam predsa nepatríme... Ale veeeeeeeeeeeeeľmi nám pomôhla. Môjmu manželovi jeho ex-ka totálne, ale že nakomplet vybrakovala celý dom. Nezostalo v ňom nič. Iba to čo bolo napevno namontované na ste: jedna polička v kúpelni, tá pola zavŕtaná do obkladačiek. Zobrala mu auto za 16,000 EUR a pýtala po ňom 500 EUR mesačne na každé z tňdetí, to bolo ešte pred tým, ako deti povedali, že oni s ňou nechcú bývať. Žena za 13 rokov nikdy nepracovala - nepotrebovala. 8 rokov mala milenca a nemala ani toľko kože na tvári že si chcela pýtať ešte peniaze na rozvedenú manželku. Muž nakúpil deťom do školy. Oblečenie, potreby... No proste všetko možné... Oplieskal asi 2000 EUR a tá .........., povedala na súde že sa o deti nestará a nič im nekúpil a nedáva na ne peniaze. Tak takáto žena si nezaslúži mať deti keď ich využíva iba ako nástroj na vyťahovanie peňazí od bývalého manžela...
A čo sa vlastne pýtaš? 🙂