Výživné na 2 deti

ela2710
14. sep 2017

Ahojte, chcela by som s Vami poradiť. Najskôr spomeniem to, že čo sa týka môjho ex, nemôžem povedať pol slova, že by sa o deti nezaujímal, nechcel o ne starať...deti ho milujú. Podľa rozsudku by ich mal mať každé dva týždne cez víkend, momentálna pracovná situácia mu takto nedovoľuje, niekedy ich má len 2 dni v mesiaci, taktiež si ich nie vždy zoberie na sviatky, či prázdniny...rozumiem, že má prácu akú má a nedá sa mu. Ja som popri RD pracovala ako SZCO, mala som velmi flexibilny pracovny cas, urcovala som si ho sama a teda pracovala som najma v pondelky a piatky, zarobila som si popri RD sumu približne 600 eur mesačne. Tento pracovný čas mi veľmi vyhovoval kvôli deťom, o malého sa mi počas týchto dní starala babička. No v júli spoločnosť, pre ktorú som robila na SR skončila, a teda ostala som len na RD. Prácu hľadám, no nič podobné nájsť neviem a keďže babička naozaj vážne ochorela, ani nejaké časté stráženie malého neprichádza do úvahy.
Samozrejme môj súčasný manžel pracuje, stará sa o nás, utiahnuť domácnosť s 5 ľudmi je naozaj zaberák...občas sa naozaj cítim zle, že momentálne pomôcť neviem.
Tiež máme výdavky za byt, stravu, úvery, potom bežné výdavky mobil, internet, telka, škôlka, škola, krúžky, zubári, logopéd, samozrejme že tie krúžky nestoja majland a za logopéda sa neplatí, ale tá cesta hore dole niekoľko desiatok km tiež nie je zadarmo.
Môj bývalý má tiež úvery, hypotéku a svoje výdavky - dosť vysoké, má však aj partnerku, ktorá nepracuje, práve naopak, mám pocit, že z neho žmýka, čo sa dá....neberiem mu to, je to jeho osobná vec, ale podľa mňa by sa mal najskôr postarať o naše deti...spolu so mnou, mne príde 280 eur /rodičák a prídavky/ a ešte v ten deň ich nemám, manžel platí výdavky domácnosti a stravu, ja platím 1 úver a inak miniem naozaj všetko na deti - oblečenie, narodky, Vianoce, škola, škôlka, lekári, krúžky, a rôzne výdavky okolo nich.

Môj bývalý mal pred 3 rokmi príjem 700-800 eur, prenajímal aj byt, ale to na súde nepriznal, a keďže sme mali rodičovskú dohodu, ani to nebolo nutné, na najstaršieho platil podľa nej 90 eur, na mladšiu 80 eur. Výchadzalo mi to, ale pracovala som a príjem som mala podstatne vyšší. Teraz si môj bývalý našiel prácu, plat ma cca. 1500-1700 eur, je vodičom MKD, keďže najstarší začal navštevovať už aj školu, výdavky nešli dole, ani neostali rovnaké. Chcela som sa s ním dohodnúť prejsť z pôvodných 170 eur čo platil dokopy na obe deti na 300 eur, čo je o 130 eur viac ako doteraz. No nesúhlasí, je ochotný platiť max. 200 eur, teda o 30 eur viac ako doteraz, bolo mi vytknuté aj množstvo krúžkov pre deti, malá ma tanečnú a výtvarnú, oboje ju baví, moje deti do žiadnych krúžkov nenútim! Tomáško chodí na angličtinu a rozhoduje sa medzi pohybovými hrami a karate...chcem, aby sa venovali tomu, čo ich úprimne baví, keby nemali tieto záujmy, nedám ich ani na krúžky... Deťom nechýba nič, nechodia v značkových veciach ale ani vo veciach od číňana, cez leto ich beriem na výlety, do zoo, na lacnejšiu dovolenku, bežné veci, aké majú aj deti rodičov, ktorí spolu ostali, nemyslím, že by žili nadštandardne, skôr si myslím, že tak normálne, nemáme na vyhadzovanie ale snažím sa, aby mali to, čo mať potrebujú.
Chcela som sa vyhnúť doťahovačkám na súde, verila som, že sa nám podarí dohodnúť, no jedná so mnou, podľa mňa aj pod vplyvom partnerky ako s vypočítavou mrchou, ako keby som tie peniaze chcela na mňa...
No ak sa nedohodne, k súdu to dôjde a ja som sa chcela spýtať, či je tých 300 eur, z jeho platu až tak veľa...nie som konfliktný typ človeka, ale mne príjem klesol, deťom sa výdavky zvýšili a jemu príjem stúpol, naozaj nám tieto bežné veci nevychádzajú a manžel drie od nevidím do nevidím, a predsa keby sme žili spolu s ex, museli by sme to hradiť predsa obaja. Jeho obľúbenou vetou je, že manžel si ma bral aj s deťmi...ale myslím, že aj jeho partnerka mala rátať s tým, že aj on má zaväzky voči deťom.... Musela som to napísať takto podrobnejšie, aby ste mali trochu bližší pohľad na vec...len som chcela vedieť názor druhých maminiek, či je to taká ok suma, alebo príliš vysoká...predsa len ženy vedia lepšie, koľko také dieťa vlastne ,,spotrebuje" peňazí, muži si občas myslia, že sa všetko dá kupiť ako v ľudovke za 1 euro...

sendy1977
14. sep 2017

ak sa nedohodnete, daj ho na súd. Sesternici exmanžel platí na 8 r. dcéru 200e z platu niečo cez 1000 e. Aj jej exmanžel ma hypotéku a uver na auto. Ona aj chcela v podstate 200e tak pýtala 300e on chcel a aj platil pokiaľ ich nerozviedli 100e . Potom ešte musel aj doplácať do 200e.

11mirka22
14. sep 2017

Ahoj, môj názor je taký, že tých 300 € nie je prehnaná suma, bez ohľadu na výšku tvojho príjmu, ak on toľko zarába ako píšeš. O zmenu výšku výživného sa žiada ak nastane nejaká zmena pomerov na oboch stranách u rodičov alebo na strane detí. A u tvojho muža aj u teba nastala zmena. Jemu sa príjem zvýšil približne o 100%, a deti majú predsa právo podieľať sa na blahobyte rodičov. Ja by som na tvojom mieste určite žiadala, veď keby to bolo naopak, žeby nemohol pracovať z nejakých dôvodov ( napr zdravotných), a požiadal by o zníženie, tiež by si to musela akceptovať a aj deti. Smelo do toho.

iukas
14. sep 2017

nemam s vyživným skúsenosti, ale myslím, že 20% z jeho platu na jeho vlastné deti je celkom rozumná suma. Ak sa s ex nedá dohodnúť, skús súdnou cestou, konkrétne rady dostaneš tuhttps://www.modrykonik.sk/group/1900/

kapustovafliacka99
14. sep 2017

ak je vodicom MKD, je niekde vonku v zahranici viac menej nie? potom to znamena, ze plat moze mat tak v 700 v hrubom max a zvysok su diety nie vyplata. aj ked to das na sud, nemyslim si ze uspejes pretoze do jeho diety ta nic nie je. to nie je vyplata, ale denna davka na jedlo, na ktore ma podla zakona narok. ci to minie, alebo si z toho usetri je uz jeho vec. neze by som bola na jeho strane, pisem to neutralne.
takze si zisti najprv ci tych 1700 ma na papieri a v zmluve ako mesacnu vyplatu alebo ako dietu. lebo ak to druhe, sud prehras a ostanu ti na krku aj trovy

kapustovafliacka99
14. sep 2017

hladam a googlujem, nuz docitala som sa, ze hoci sud moze na jeho diety prihliadat ako na prijem, ale ak zdokladuje, ze ich mina a stravuje sa z nich a jeho zamestnavatel vyda potrvdenie o prijme, kde mu diety nezarata, tak vyzivne sa bude vypocitavat z jeho hrubej mzdy. to znamena z tych ca 700eur. (mozno viac, mozno menej neviem kolko zaraba tvoj muz)

ela2710
autor
14. sep 2017

dakujem vsetkym za nazory, urcite skusim, ak nedojde k dohode
@kapustovafliacka99 on dostava dieta aj plat na 1 krat, na ucet, zdokladovat by to nemal ako, lebo tam sa stravuje minimalne, bali si z domu, my nemame zly vztah, skor by som povedala, ze taky kamaratsky, pravidelne si volame, bud on mne alebo ja jemu, co maju nove deti, vsetko ohladom deti preberieme, toto je prvy zadrhel, ktory mame,takze medzi recou prehodi aj take info. Co sa tyka platu, pred tym mal 700 eur v cistom zaklad - v cistom, nie hrubom, po 3 mesiacoch sa mu to dvihlo o 200 alebo 250 eur - nepamatam si presne, cez sviatky ako su napr. Vianoce ma priplatky, konkretne za Vianoce +300 eur, ten rozdiel su diety, ale na stravu v tych konkretnych krajinach ich urcite neminie, a na SR by tolko penazi hadam ani neprejedol, my minieme okrem stravy v skolke cca. 300-400 eur a tam ratam aj drogeriu, stravu, a plienky ci mlieko pre nasho najmensieho...takze skusime a uvidime 🙂
trovy som pred tym neplatila ani ja, ani on...ze to sa plati len pri rozvode - vtedy nam bolo povedane, ze pri urceni styku, ci alimentov nie...

sissy27
15. sep 2017

@ela2710 súd bude v prvom rade prihliadať na potreby detí, až potom na jeho príjem. Tých 300€ na dve deti je úplne v pohode reálne dostať.

kapustovafliacka99
15. sep 2017

@ela2710 to kolko miniete doma vy na jedlo nema s tym nic kolko minie on a ci si bali z domu. Ide o fakt ze to je jeho stravne. Mozu ti priklepnut vyssie vyzivne samozrejme sanca tu je. Ale vsetko zalezi od jeho sucasnej situacie, ako to bude predkladat sudu. Ak mu v jeho praci vystavia potvrdenie o prijme bez diét a zaroven bude vediet zdokladovat ze tie diéty preje (aj ked tebe hovoril ze si bali z domu-to je irelevantne co ti hovori do telefonu) potom narok na vyssie vyzivne mat nebudes. to co si myslis ty, ze by ich pravdepodobne neprejedol, lebo ani ty tolko neprejes sud zaujimat nebude. Podstatne je ako bude vediet zdokladovat pomer jeho vydavkov k jeho prijimom. Vela stastia!

kapustovafliacka99
15. sep 2017

Ak mu do prijmov zarataju aj diéty ako pravidelny prijem a on nebude vediet dolozit dokazy o tom, ze tie diéty skutocne minie na stravu, potom ti budu ratat vyzivne z jeho celkoveho prijmu, a teda vyssie vyzivne dostanes. V takej situacii vela zohrava to, co je na papieri. Vcera som o tom citala, niektori kamionosti platia vysoke vyzivne, ini iba 50 eur a na diéty sa pri sude nebral ohlad. Nie som pravnik, to len co som citala. Ved uvidis ako to dopadne 😉

maciatkolulu
15. sep 2017

@ela2710 dolezite je kolko ma na papiery....a v cistom, ale o tolko ti podla mna sud nezdvihne, do tvojho primu bude zaratany aj prijem tvojho muza. Posudzuje sa spolocne a on ma iba priatelku? Nie je zenaty?

deti95060810
15. sep 2017

pýtaš aj dosť... Mne platil ex na syna 133e do 18 rokov - a to bol pomerne úspešný podnikateľ....myslím, že nevysúdiš nič, resp. veĺmi málo čo za ťahanice na súde ani nemá cenu...
ak syn začal chodiť do ZŠ - tak máš nárok na zvýšenie výživného, a na dcéru až keď začne chodiť na ZŠ....Takže zvýšenie sa týka len syna...

papulienka48
15. sep 2017

Podľa mňa to v nešnej dobe ani nie je podmienené prijímami, no skôr škovným právnikom ako to tu tak počúvam😒

sendy1977
15. sep 2017

@deti95060810 podať návrh na zvýšenie výživného môže na obe deti, kedže sa jej ako matke znížil prijem o 600 e a otcovi sa zvýšil prijem

maciatkolulu
15. sep 2017

@sendy1977 to je fakt, ale jej sa ten priem znizil z dovodu aj, ze je doma s tretim dietatom, ak som spravne pochopila ma noveho muza a nove dieta, takze prijem ma kompenzovat aj sucastny manzel... Takze sa pribera aj ten, teda jeho prijem do posudzovania, takze ja by som si to rozhodne zratala najprv, kolko im vychadza dohromady, potom by som si rozmyslela, ci nastrbit vztahy s ex, ci ten nepride na sud s minimalkou a potom by som sa dala do boja, lebo zvysit zvysia, ale mozno tak 20-30 eur, ale nie tolko, to silno pochybujem. A ci by mi to stalo za tie nervy a tahanice, nastrbene vztahy, hmmm

ela2710
autor
15. sep 2017

@maciatkolulu môj manžel má príjem cca.800-1200 eur,je tiež živnostník,hýbe sa to, ale tiež má vyživovaciu povinnosť voči svojej dcére z predchádzajúceho vzťahu. Nášho syna má na starosti po fin.stranke on,on je ten,čo mu kupuje oblecko,topánky,stravu,plienky. Ja platím ako som spomínala jeden úver a inak ide všetko na deti. Tým,že som sa vydala si zas môj manžel deti neadoptoval,stále majú svojho otca, a moja naivná predstava je,že by sa mali obe strany starať aspon približne rovnako,keď si vezmem,že napr. byt je cca. 330 eur, a zobrala by som napr.ze za nich z tej sumy len 80 eur, strava +drogéria cca. 200 eur + 50 škôlka, Tomáško má v desiate vždy okrem klasika rožok/chlieb aj zeleninu alebo ovocie,Nellka je zas maniak na jogurty a ani tie nie sú lacné, cca. 50 eur niekedy i viac ide na zubára, každý mesiac máme termín a deti sa striedajú,mali dosť pokazené mliečne zúbky, však sladkosti a džúsy sa už bežne dostávajú aj v škôlke a kazom sme sa nevyhli ani poctivým umývaním, cca.30 eur mesačne na krúžky + 20 eur mesačne cestovanie na ne, to neratam,že občas tam treba aj niečo kúpiť,či na výtvarnú,či na tanečnú, potom logoped cesta 20 eur mesačne, keďže od septembra chodia obaja, Tomáško začal chodiť kvôli sykavkam, Nellynka kvôli R, keby som rozdelila čo miniem ročne za lieky,vychádza to cca.10 eur mesačne, Tomáško mal atopický ekzém,občas sa mu vracajú,napr.na jar a vtedy samozrejme za krémy a mlieka miniem viac, oblecenie cca. 50 eur mesačne,aj to je snáď malá suma, len v auguste som platila za prezývku do školy,škôlky a botasky 80 eur, v júli zas zas cca. 150 eur za bežne oblečenie a v septembri zas 40 za súpravy na telesnú,rifle a tričko. Deti rýchlo rastú,to čo majú na jar je im už na jeseň malé. Teraz príde zima,zas nové bundy,nové topánky, nové oteplovacky...nie sú to proste malé polozky a to ako som písala nechodia v adidasoch ani Nike...ale zas z bežných obchodov ako napr. Takko,kik, Bonprix, občas Tesco,občas H&M,podľa toho,kde majú momentálne to čo hľadám lacnejšie. Kulturne vyžitie nepovažujem za prioritne a ideme fakt len keď si to môžeme dovoliť,napr.do zoo, na kúpalisko,na hrady,len cez leto, a 1-2 krát ročne do kina,či na divadielko pre deti. Samozrejme sú aj iné výdavky, výlety zo školy,škôlky,divadielka,fotenie,triedne fondy,zrps,školský klub,pomôcky do školy,učebnice, napr.v septembri sme stravné za škôlky aj školu museli zaplatiť za 2 mesiace naraz,keďže sa po novom platí mesiac dopredu,takže len v jedálni človek nechal 100 eur.
Nechápem ako niekto môže prežiť s 20 eurovým výživným, nie som marnotratny človek,všetko o hľadám cez zľavnené portáli, ceny v obchodoch porovnávam, no a aj tak musím priznať, že mne chyba moj príjem nenormálne,pretože bez neho rátam v obchode pomaly každý cent len aby mi to vyšlo. Myslím,že 20 eur výživné je krásny dôkaz toho,ako rodičovi záleží na Tom,aby dieťa viedlo normálny,podotýkam nie prepychový ale normálny život. Ja mám výdavky plne zdokladovatelne,som maniak na vločky a skreckujem skoro všetko. Veľa kupujem cez internet,nakoľko je tam všetko lacnejšie.
@maciatkolulu nie je ženatý,sú spolu 2 roky, len darmo mi on rozpráva,koľko minie za bývanie,keď vsehovsudy on je v byte Max. 2-4 dni v mesiaci,pretože voľno mu vyjde často,keď je v Taliansku,takže to,čo platia míňa hlavne jeho partnerka,ktorá nevydrží v praci dlhšie ako tyzden. Jasné,že keby mal podstatne dovody napr. zdravotne,tak by som chápala,aj keby bol nezamestnaný musela by som sa situácii prispôsobiť a robiť hádam aj v dvoch prácach naraz...ale nie je tomu tak. My máme tiež svoje výdavky,ale nestaviame ich pred deti. Otcovia majú po ukončení vzťahu v podstate časovo úplne neobmedzené pracovné možnosti,u žien to tak nie je.

ela2710
autor
15. sep 2017

Malo by bločky nie vločky,píšem cez mobil,tak mi T9 hádže slovíčka,ospravedlňujem sa.🙂

sendy1977
15. sep 2017

@maciatkolulu áno máš pravdu, že sa počíta aj príjem jej manžela ale ona aj popri RD pracovala snažila sa. Ako zakladateľka píše " podľa mňa aj pod vplyvom partnerky ako s vypočítavou mrchou, ako keby som tie peniaze chcela na mňa... Tak sa zrejme podobrom nedohodnú.
Takže podľa mňa 300 e na 2 deti nie je vôbec veľa. Ale na sude by som na jej mieste pýtala 360 e.

ela2710
autor
15. sep 2017

@sendy1977 dakujem, za rady,ja som robila celé tehotenstvo,aj od začiatku RD,keďže som sa cítila ok, a až po júl,mala som šťastie,kvôli tej pracovnej dobe,určite hľadám niečo,čo by sa nejako dalo skĺbiť aj popri malom,len takú pracovnú dobu nie je ľahké nájsť. Ja celkovo potrebujem robiť,chyba mi kontakt s ľuďmi a ďalšia vec je,že sama som nerada ,,odkázaná"na manzela

maminuska
15. sep 2017

@ela2710 ja som len nedávno mala zvýšenie výživného na syna .. z 100 na 190 EUR. Som druhýkrát vydatá a s manželom mám ďalšie dve deti , s prvým tiež dve ale pýtala som zvýšenie len na neho , lebo len u neho sa zmenili pomery.
Do výživného sudkyňa síce pozerala príjem môjho terajšieho manžela, ktorý nie je malý , ale zároveň povedala že to je len veľmi okrajová informácia, pretože podobne ako tvoj manžel , môj plne vyživuje ( 100 % ) svoje dve deti a k prvým dvom nemá žiadnu vyživovaciu povinnosť. Zároveň môj exmanžel sa o deti vôbec nestará , nenavštevuje ich a ani im nič nekupuje, má ich úplne " na háku " Ja som bola úspešná a výživné mi zvýšili o 90 % , chcelo to však dobrého právnika a toho som mala. Syn je na strednej škole, bývalého manžela príjem je v čistom 1200 EUR . Ešte na svoju dcéru ktorú máme spolu platí 180 EUR .
Ja osobne by som do toho išla ale s dobrý m právnikom . Taktiež nám jeho právnik písal do emailu že neuspejeme, lebo zvýšenie o 120 % je nereálne , chceli sme 220, čo som ani nečakala .

ela2710
autor
15. sep 2017

@maminuska ďakujem 🙂 tak dúfam,že to nebude nereálne, ono môj manžel sa postará,nakúpi,zaplatí,odvezie na krúžky,keď ide do práce, podieľa sa na výchove,tiež má s deťmi pekný kamarátsky vzťah. Ale myslím si,že by sa starať mal najmä biologický otec, on tiež nenakupuje oblecko,topánky atď. Ale keď som kupovala základnú výbavu do školy,vypýtala som si polovicu, zaplatil. Ale o niečo takéto som požiadala prvý krát za posledne skoro 3 roky. Nemôžem však povedať,že by mal s deťmi zlý vzťah,majú ho veľmi radi,aj keď sú s ním malo,vždy sa naňho veľmi tešia. Len tie výdavky sú strašné,cez leto boli doma celé dva mesiace,vtedy a cez sviatky sa hlavne náklady na stravu strašné zvýšia. Aj moja kamoška má byvaleho muža kamionistu,on mal príjem 1200 eur ale robil len na SR, nechcel sa s ňou dohodnúť na 200 eurách pre stredoškoláka, tiež mal dojem,že sa dá všetko kúpiť za facku, a keď dala návrh súd mu dal dokonca 300 eur. Ja by som si nepýtala až také čiastky na 1 dieťa. Ja nechcem,aby sa dostal do problémov s financiami,len chcem,aby sa o deti postaral úmerne ich potrebám. Mne nejde ani o pomstu,ako niektorým ženám,ani za tie peniaze nechcem chodiť na nákupy pre seba...škoda,že sa nevie dohodnúť normálne. Napísať rodičovskú dohodu bolo jednoduchšie. Návrh sme dali vo februári,súd bol až v septembri. Sudca sa ma vtedy pytal,či chcem žiadať aj spätne,keďže pred tým prispieval menšiu čiastkou,než sme dali do dohody,ale nechcela som, pochybujem,že by to vtedy s tým príjmom dokázal uhradiť. Nikdy ma nenapadlo,že si nebudeme vedieť veci okolo deti vydiskutovať,podľa mňa robí dosť aj jeho partnerka. Predtým mal inú,veľmi milú,sympatickú,sama bola matka,takže sa pekne správala aj k detom,aj ku mne. Táto sa ani neodzdravi a ani deťom,keď sú so mnou v meste. Mne by to bolo vlastne aj jedno,keby mu nedávala rozumy okolo našich detí.

fuskai
17. sep 2017

žiadaj o zvýšenie výživného na súde, určite máš šancu, ja platím svojej ex na syna 13ročného 250,-eur z čistého príjmu cca820,- eur.