Výživné na 16-ročnú dcéru

simonassss
22. nov 2024

Idem si po radu..neviem co mam robiť. Som druhy krát vydatá. S terajším manzelom mam dve deti a som na rodicaku.prvy manzel získal dcéru do opatery ma už 16..platím výživné plus vreckové.je to 90e ..ak ex chcem prispejem na čokoľvek.. lenže prišla situácia ze dcera chce vodicak a mam podľa ex mam dat 500e..ale ja nato nemám.ponukla som mu 300e v splátkach ale nesúhlasí.. myslím ze bude chcet zvýšiť vyzivne.a tu je problém.. môj ex ma vysoký príjem druhu manzelku a dieťa..Maju dosť peňazí..moj terajsi manzel nieje ochotný platiť vyssie vyzivne keďže ex ma plat viac ako my dvaja dokopy s terajsim manzelom.ja mam s terajším manzelom ešte ďalšie dve deti..co mam urobiť? Nechcem sa hádať ani s jedným

kavasmliekom
22. nov 2024

@simonassss och, na súde ti povedia už starú otrepané frázu, ktiru vie snáď každý. Keď nemáš z čoho živiť jedno, načo robíš ďalšie dve. 90e je nič, aj keď on zarobí dobre, tak aj ty môžeš ísť do práce, aj tvoj manžel môže mať lepšie platenú prácu.
A mala by si sa podieľať rovnakym dielom na výchovu ako otec. Toto sú mimoriadne výdavky. Ak to dcére pomôže v živote, mať vodičak, tak prečo by si ho nemohla urobiť. Ale zase aj ex je protivny, lebo vodičak sa dá robiť aj na splátky.

januska12323
22. nov 2024

90 eur na 16 ročné dieťa? Už dávno mal požiadať o zvýšenie, ty si rodič tiež a že si si narobila ďalšie deti neznamená, že sa o prvorodenú nebudeš starať. No hold buď sa dohodnete alebo to dá na súd.

bibina32
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simonassss
autor
22. nov 2024

@bibina32 ona chodí na brigádu...ale pri ich životnom štýle proste mina mesacne veľa.. a ja nato nemam ..ponúkla som 300e v splátkach ale nesúhlasí

lienka.7
22. nov 2024

@simonassss vysvetlila by som dcére, ze naraz takú sumu nemám a budem jej to posielať po častiach. Ex by som povedala, že kedze ma viac peňazí ako my dvaja dokopy, moze jej ho v pohode zaplatiť aj on sám.
A v pohode, nech sa súdi, keď mu to urobí radosť. Keď máš raz prijem 500€, ma smolu. Vždy tu o tom píšu ženy, len v obratenom garde.

jaaty
22. nov 2024

@simonassss prepáč, ale si matka a tak snáď vieš koľko čo stojí! Platiť 90 eur na 16 ročnú dcéru je hanba. Bez ohľadu na to, či zo platí muž či žena.

simonassss
autor
22. nov 2024

@jaaty môj ex ma plat okolo 5000 tis nema hypoteku ,ja mam rodicak ..ty si čítala príspevok??

kavasmliekom
22. nov 2024

@simonassss ale ty chápeš, že keď na to nemáš, nemáš z čoho živiť prvorodenu, tak nemáš mat ďalšie deti? Je úplne jedno, koľko zarobí tvoj ex, ty si sa rozhodla pre takú životnú situáciu.

3tato
22. nov 2024

@simonassss Cena vodicaku je cca 1000 eur, polovicu da asi ex a od teba pyta druhu polovicu, co je pochopitelne. Pokial si bola schopna ponuknut mu 300 e v splatkach, tak mu ponukni tych 500 a myslim, ze je po probleme. Pripadne mu daj nieco v hotovosti a zbytok doplat v splatkach, nech vidi, ze mas snahu to riesit. Pretoze, ak by podal ziadost o zvysenie vyzivneho, dost pravdepodobne by uspel - vzhladom k momentalne uvedenej vyske. Samozrejme, ze by sa porovnaval ich prijem a vas a takisto pomery a vydavky.
Chapem, ze tvoj terajsi manzel nechce, aby sa vam zvysili pravidelne mes. naklady o zvysene vyzivne, na druhu stranu si uvedom, ze mas 3 deti. Kazdemu musis dat podla jeho momentalnych potrieb a svojich moznosti. Asi by bolo dobre sa s ex a aj tvojim manzelom skusit porozpravat a dojst k nejakemu kompromisu, ktory bude co najmenej bolestivy pre kazdu stranu.
Uplne najlepsie by bolo, ked uz teda 16r. slecna chce silou mocou vodicak, aby sa na tom podielala nejakou sumou aj ona sama, Povedzme aspon 200 eurami. To by potom vas ako rodicov stalo kazdeho 400 a to je myslim celkom pekny kompromis. Aspon tak sme to riesili my s ex u najstarsieho syna. Nieco mal nasetrene a zbytok sme sli na pol.

lucia147852
22. nov 2024

@simonassss ale je jedno že máš rodičak. Je rovnako tvoje dieťa či s tebou žije alebo nie. Keby býva u vás, tak čo? Pýtaš aby celý vodicak zaplatil otec? A otec tvojich ďalších deti je kde? Ten ma spolu s tebou živiť tieto “nové” deti. Neznášam, keď jeden z rodičov sa odrazu tvári, akoby prvé dieťa neexistovalo

sense
22. nov 2024

90e je úbohé výživné na 16r dieťa, takže ex mohol už dávno žiadať zvýšenie, rodicak je výsada nie povinnosť.

Na druhú stranu a je mi jedno že má teraz zhejtuju vodičák nie je nevyhnutný výdaj. Čiže ja osobne by som navrhla nech si časť zaplatí aj dieťa.
Ale to výživné je ozaj mizerné. Ty by si za to uživila dieťa? A ak sa chcete vyhnúť súd a následnému zvýšeniu , co by súd určite zvýšil, tak sa s ním snaž dohodnut

zdenka11081983
22. nov 2024

Je mi ľúto, že si dostala naložené od zas dokonalých matiek. Skus vysvetliť ex, že naozaj nemáš naraz 500 e., ak teda nemáš nasporene. Ale, splat mu to to máš 100vku na 5 mesiacov. A pomaly odkladaj, príde vysoká škola a to budu výdavky. Proste 90 e je naozaj málo to musíš uznať. Držím palce.

kavasmliekom
22. nov 2024

@zdenka11081983 to nie je naložené od dokonalých matiek. Ale realita.

lucia147852
22. nov 2024

@zdenka11081983 to nie je zhejtenie. Keby to napíše matka, že otec platí 90€ a nedá nič navyše, tak ho tu roztrhajú v zuboch. A mali by pravdu. Za mňa je jedno či otec či matka. Proste keď nemám peniaze na svoju rodinu, idem robiť skôr ako o 3 roky. A do jej rodiny patrí aj jej dcéra z prvého manželstva, aj keď s nimi nežije. Keď príde vs tak čo bude robiť?

zdenka11081983
22. nov 2024

@kavasmliekom dá sa to aj inak ci???

simonassss
autor
22. nov 2024

@lucia147852 ja dávam navyše keď niečo treba.ale na toto proste nemám.ponukla som mu 300e .vy čitate príspevok vobec ??

kavasmliekom
22. nov 2024

@simonassss a keby ste navrhli 500e v splátkach? Dcéra o tom vie, že nemáš? Jej si to neskúšala vysvetliť?

lenka.25
22. nov 2024

By ma hanba fackovala dávať na 16 ročnú dcéru 90 € mesačne
@simonassss
tvoj muž si ťa bral s dieťaťom , tak nech sa stará , nie že si urobím svoje deti a prvé aby sa išlo pásť , alebo nech sa stará iba otec, lebo veď ten zarába dosť 👎

3tato
22. nov 2024

@simonassss Ked mas na splatky 300 e, tak mas na splatky aj 500 e - akurat cas splacania bude dlhsi, no boze ... Ste dospeli ludia a rodicia, tak sa musite nejako dohodnut

nin12345
22. nov 2024

@simonassss ved citame prispevok ide o to ze naco mu nukas 300€ este aj v splatkach. Tak aspon ponukni tych 500€ v splatkach. On by to mozno ani nepytal takto na polku ale chapes platis na nu 90€ a to je strasne malinko to jej nic nepokryje tak aspon polovicu toho vodicaku by ste jej ozaj zaplatit mohli aj ked na splatky..

draik
22. nov 2024

@simonassss
To, že vy máte len RP, je z hľadiska výživného na prvorodenú dcéru Váš problém. Táto vec nemôže byť na ujmu dieťaťa. Platí zásada, že ak rodič platiaci výživné chce mať ďalšie dieťa, má si zvýšiť svoj príjem alebo znížiť svoju životnú úroveň. Výživné sa však bude zvyšovať pomalšie, keďže máte ďalšie deti. Ak tých 90 e je výživné, tak je to na dnešné pomery smiešne nízka čiastka, súdy tiež priznávajú delenie mimoriadnych výdavkov na dieťa mimo bežné výživné. Máte však šťastie, že otec má slušnú životnú úroveň, tak bežné výživné napr. na 300 e zvýšené zrejme nebude, ak príde taký návrh.

kavasmliekom
22. nov 2024

@zdenka11081983 ale ja som to napísala slušne a tak, aby sa to dalo pochopiť. Nie v zlom.

sissy27
22. nov 2024

@simonassss 90€ je smiesna suma… bez ohladu na to, ci to plati muz alebo zena. Ved si vyclen aj na dalsie svoje deti po 90€ mesacne a hned mas usetrene…
Druha vec je, ze 16r naozaj vodicak nepotrebuje. Kludne, moze este 2roky pockat a ty dovtedy nasetris aj celu sumu.

alkoholik
22. nov 2024

@lucia147852 Uplny suhlas s nazorom. Nikto Vam nekazal mat dalsie 2 deti s novym partnerom. Predstava ludi je ked chlap zaraba vela tak nozory tu na MK aby ho zodrela. Teraz ked zena plati "90€" na 16 rocne dieta a nevazi si pristup byvaleho manzela ze stym je ok. A este bude sa to nepacit aktualnemu muzovi v tu sekundu davam na sud ziadost o zvysenie vyzivneho. Je uplne jedno ci zaraba 1000€ alebo 5000€ on nechce aby ste zaplatila dcere cestu okolo sveta na ktoru ide snou. Myslim si ze ste mali radsej uhrat na tych 500€ na splatky a zit dalej ako teraz mozete vo vysledku prist o omnoho viacej. Na dcere ste uz usetrili tisice € za 16 rokov.

lulamx
22. nov 2024

@sissy27 nenasetri, ceny pojdu hore, jej nove deti budu vacsie = vyssie vydavky, cast rodinnych penazi zhltne konsolidacia verejnych financii a este aj expartner poziada o zvysenie vyzivneho.
takze ak sa da, lepsie si spravit vodicak co najskor.

inak, ak by aj vyclenila na svoje nove deti 90 eur, sucasny manzel (ktory nechce platit vyssie vyzivne) prida dalsich 90, tak je rozdiel zivit zo 180 eur/mesiac male deti a 16 rocneho, takmer dospeleho, cloveka.

sabina230
22. nov 2024

Súhlasím že 90€ na 16 ročne dieťa je málo. Ale zase nerozumiem ani tomu načo je 16-ročnému dievčaťu vodičák v tomto veku. Do 18 nesmie sama jazdiť bez dohľadu. To nemôžete počkať kým nebude mať 18 a by to dostala k narodeninám? Zdá sa mi to strašne skoro a v podstate nebude z toho nič mať. Tatko s takým príjmom isto aj auto bude chcieť kúpiť ale určite nebude stále niekto kto bude s ňou jazdievať keď bude chcieť niekde ísť.

minenkak
22. nov 2024

je pravda,že 90€je malo,ale čo mne sa celkovo nepáči je, že dieťa s rodičom si zamyslia,že chcem to a to a druhý ty plat,nechápem prečo ten druhy má platiť a nik sa ho neopýtal ,či s tým súhlasí a či na to má.Ved keď sa dieťa zmyslí,tak nech sa to odkomunikuje a nie len daj.Mojmu mužovi tiež len oznamujú,koľko treba peňazí a už to zatrhol,ak chcú,musia komunikovať a dohodnúť sa ,ak sa im nepáči dostanú sumu ,akú uzná za vhodné on alebo nič,mimo výživného samozrejme .Toto je choré,len pýtať peniaze a bez slova.Proste nie

sissy27
22. nov 2024

@lulamx ake vyssie vydavky na dalsie deti? Rovnake ako na najstarsiu predsa, hadam su to vsetko jej deti a mali by byt rovnocenne. A nie, vyzivne nikdy nie je 50:50, pretoze sa rata aj osobna starostlivost, to nie je zaplatit, ale niekto s tym deckom musi riesit bezne veci, lekarov, ocr, kruzky na ukor svojho casu a pracovnych moznosti, ze? Vodicak naozaj nie je nutnost v 16, ani v 18 - kludne si moze nanho slecna zarobit v 25. Dalsia vec - ak uz ten vodicak je, malo by byt aj auto aby ten vodicak mal zmysel. A k autu patria poistky, servis, phm…Auto zrejme zabezpeci otec aj so vsetkym okolo, takze tu matka usetri…

kavasmliekom
22. nov 2024

@sissy27 chceš mi povedať, že dcére 16rocnej stačí 90e a aj 3rocnemu? Mam 15 ročnú dcéru a len do kina keď chce ísť s kamarátkami tak jej treba 20e. Aby sa necítila trápne a mohla si kúpiť aj pukance a nejakú vodu.
A áno, chodí aj každý víkend na zimný štadión, treba jej vložky, treba jej šampón, lebo vlasy umýva každý deň, nejaký ten krem na tvár, všetko možné, deodorant ktorý minie za dva dni, ved to niektoré poznáme... Však. Zatiaľ čo trojrocnemu stačí ísť von na prechádzku. Jeden šampón na dva mesiace. Upiecť doma koláč.

luccija
22. nov 2024

@simonassss to, že oni maju vyssi prijem by som sem neplietla.Neviem si predstaviť, ak by dcéra žila s vami ako sa o ňu postaraje za 90 eur.Bolo by fajn nájsť si brigádu dcéra nemôže za to, že máš ďalšie deti 90 eur je stravné a cestovné na pár dní.
Terajší manžel nie je ochotný platiť vyššie výživné, ale to dieťa a výživné je tvoje tvoj muž, ak by to dal na súd primeraná suma by bola 250 eur