Dobrý večer
Pri platení 3000e koľko môžem žiadať vyzivne ?
11rocny športovec a 14 ročná
Úver ..byt poistky šeky všetko platím ja už 2 roky ....
Teraz sa rozvadzame po 15 rokoch.
Pravnicka podľa zákona navrhuje žiadať 600e na jedného/aj tak ze zo zákona by mali dat 480e ale mam žiadať viac .
Ešte som není rozhodnutá ci si ju zaplatím aj na zastupovanie...
Vôbec nemám prehlad v tomto a ani som nikdy nechcela...ale žiaľ. ..
Ďakujem
Predovsetkym si odkladaj blocky, lebo jedna vec je tabulka, druha to, ze musis realne tie naklady vydokladovat. A nezabudaj, ze otec nema prebrat plne, ale polovicu nakladov na dieta. Samozrejme, ked je tam velky nepomer platov, tak sa ta suma mierne odlisuje, ale urcite nie, ze otec preberie vsetky naklady a mama ziadne... 600e mi prijde tym padom dost cez, tolko ma dieta rozhodne mesacne nestoji a to jedia zdravo, sportuju a obliekam ich viac ako slusne a opakujem - ty by si mala prispievat na dieta a jeho naklady na zivot rovnakou sumou, teda 1200e mesacne si neviem predstavit, ako sa to da pred sudom rozratat, aby to vyzeralo vieryhodne, ze tu sumu skutocne to 1 dieta potrebuje... Ta pravnicka sa na toto specializuje? Mas na nu dobre recenzie?
480e na jedno dieťa? 960€? No ty kokos, radosť sa rozvádzať 🙈
@anjelicek26 blocky? Stačí vypis z úctu, ktorý sudca bude študovať 120 bločkov. Na výpise z úctu vidí viac položiek naraz
@kavasmliekom navrhuje pravnicka ja nie ...ja som chcela dohodu 250e
Fuh,tak toto je iny “luxus”,ze 600 e na dieta.
Teraz si povieme nieco blizsie k vyzivnemu. Vyzivne ma byt stale spotrebovane-v preklade,ak si ziadas 600e od muza,tolko by si mala na dieta prispiet aj ty,cize 1200e asi mesacne na 1 dieta nedavas. V tabulke vydavkov musis uvadzat vzdy realne resp opravnene naklady-skola,zrps,vydavky do skoly,kruzky,lieky,drogeria a oblecenie. Niektore vydavky su mesacne,niektore raz za nejake obdobie,co sa priemeruje potom do mesacnych. Ak si zratas vydavky na 1 dieta napr mesacne 600e,mala by si ziadat realne 300e od muza. Tabulka je informativna a urcuje priblizny %-ntualny podiel z platu muza,to vsak neznamena,ze mas na to opravneny narok a mozes pytat hala bala. Neznamena to ani to,ze si z muza treba urobit chodiaci bankomat. Druha tabulka by mali byt opravnene naklady matky-seky,uver atd. Opat sa bavime o preukazatelnych vydavkoch,sud si tak isto bude pytat aj tvoje vyplatne pasky za posleny rok. Takze treba byt realista a pytat si to,co sa realne aj spotrebuje. Mozes pytat napr 300 na dieta plus 100 na setrenie,ale tym padom by si mala setrit aj ty a musis preukazat zalozenie setriaceho uctu (pre deti).
@pribinak mala som odlozene aj blocky, pre istotu. Z vypisu z uctu ppdla obchodov som si robila tabulku, ale ja som mala naoriklad velky naklad v lekarni. Tam si mozes kupovat aj drahu kozmetiku a pod, tak som si tie bloky radsej odkladala, keby to niekto napadol. Ale nikto ich odo mna neziadal. Ale dokladala som vytlacene nalriklad z eduoage vylety, lyziarske a pod. To sa este neriesili vtedy platby cez ucet, slebo napriklad taky strojcek - ten sa platil v horovosti, dostal si len blok. Ale inak suhlasim, gro je vsetko platit kartou a potom si spravit za dlhsie obdobie, napriklad rok, spravit priemerne mesacne naklady. Autorka ,do nakladu na dieta idu aj naklady na byvanie, alikvotne ppdla poctu osob v domacnosti, hypoteka bohuzial nie.
Lenže právnička asi z niečoho vychádzala. Podľa mňa len percentuálne. Právnická, ktira sa ta nepýtala na reálne výdavky, nie je veľmi dobrá. A keď uspeješ a odklepne ti súd 1200e na deti, daj mi na ňu kontakt prosím ťa, aj mne by sa zišlo viac peňazí od ex 🙈
Apropo, my celá rodina minieme na stravu, plus nejaká tá maličkosť, či hračka, alebo obed v restike, 600e 2 dospelí, 2 male deti a školáčka 2.Stupeň. 😄 Aši by ma ex roztrhol a on mi chodil variť a obliekať deti, keby som od neho chcela 600e na dcéru 🤣
3 000 eur nie je kráľovský plat , 600 eur výživné na dieťa je kráľovské - neodklepnú ti ho , pokiaľ ty sama nezarábaš 7 000 a deti nemajú k tomu prispôsobené výdavky. Prezradím ti jednu vec , právnička s tvojim ex v kontakte po rozvode nebude , ty áno. Právnička na súde nebude vyzerať ako xxx , je to predsa tvoj návrh. Ak ťa deti stoja skutočne 2 000 eur , žiadaj koľko potrebuješ. Výživné nie je náplasť na ubolené srdce , ale výdavok na dieťa , primerané zárobku oboch rodičov.
Zhruba je to 25-30% príjmu. Takže pri jeho prijme je to od 750 do 900€ na obe deti. A nejde len o nevyhnutné náklady. Ide aj o životnú úroveň dieťaťa, ktorá má byť rovnaká ako otca. Ak otec chodí 3x ročne na dovolenku, má chodiť aj dieťa. Ak otec chodí lyžovať do Álp, má chodiť aj dieťa. Nechaj to na právnicku.
@hipuska nie. Životná úroveň dieťaťa má reflektovať životnú úroveň rodičov, nie jedného rodiča. Takže ak matka zarába 3 000 eur , otec 3 000 eur a obaja chodia 3x ročne na dovolenku , tak áno. Ak otec zarába 3 000 eur matka 1000 , tak nie. Ak matka zarába 10 000 , otec 1000 , otec sa nedokáže podielať na výdavkoch detí v plnej miere......
600 eur na jedného. Čiže teba stojí každé dieťa 1200 rúr mesačne? Čiže jen na deti minieš 2400 eur mesačne? Wau. Niektoré 4 členné rodiny z toho žijú niekoľko mesiacov. Vypočítaj si reálne priemerné mesačné náklady na každé dieťa. Z toho vychádzaj. Žiadaj mimo mesačného výživného, aby si v rozhodnutí mala, že muž sa bude polovicou nákladov podieľať na nepredvídaných výdavkov (napr lyžiarsky, strojček na zuby, rehabilitácie atď). A môžeš žiadať sporenie pre deti. Vyšší príjem neznamená, že dostaneš všetko na účet vo firme výživného. Vychádza sa z reálnych nákladov na deti a zvyšok sa rieši formou sporenia, ku ktorému bude mať prístup iba dieťa a to po dovŕšení plnoletosti. Právnička, ktorá ti radí pýtať si 1200 eur výživné bez toho, aby riešila s tebou náklady, nechcela by som takú.
Ty vieš koľko t reálne stoj nskldy na deti. Kľudne môžeš žiadať aj tých 600 na dieťa. A súd rozhodne či oprávnené alebo nie. Plus teda môže to byť je tak že odklepne 600 e s tým že časť bude mesačne výživné a časť úspory s ktorými ale ty nebudeš môcť manipulovať
Inak ta právnicka asi nebude moc dobrá keď vychádza len z platu muž ale absolútne ju nezaujímaju reálne náklady na deti .
A to že ty máš úver sa do výdavkov pre deti neráta, ani tvoje komplet výdavky na bývanie. Napr u mňa rátali 1/4 nákladov na bývanie ako výdavok na dieta
Výživné má byť v prvom rade to čo sú reálne náklady na deti. Ak je lepší prijem, tak treba zvážiť povinné šetrenie napr. 60€ mesačne. Potom aj treba zvážiť, či otec kupuje oblečenie, dáva detom vreckové, platí poistku a koľko dní z mesiaca sú s ním. Pri 14 ročnom dieťati si možno viem predstaviť tých 450€ súd prizná v BA, lebo tam už ide aj vreckové, telefón a samozrejme dieťa má nárok aj na kultúrne vyžitie, výlety, knihy (ale to sú iba pre bohatých), záujmy. Pri tom 11 ročnom si viem reálne predstaviť tých 350€. Pri dobrom príjme otca. Čo sa týka úveru a majetkového vysporiadania, to súd pri výživnom nebude riešiť ale na druhej strane to môže byť znakom pre sudcu, že ten chlap proste nerieši, že ti ostal úver a všetko platís. Podľa mna právnicka ti tam necháva rezervu na vyjednávanie, preto ti odporučila viac. Ale v prvom rade sa treba zaoberat tými výdavkami detí a sadnúť si k tomu, koľko to reálne vychádza priemerne za rok aby to aj otec videl. Lebo zase si treba uvedomiť, že ked napíses, že mesačne minieš 200€ za oblečenie a dalsích 100€ za topánky, to je asi dosť nadsadené. Na druhej strane je reálne ak sa spočíta, len raňajky a desiata pre jedno dieťa do skoly je tých 50€ mesačne + obedy + strava doma (ovocie, skladkosti, pitný režim), na to dieťa to určite vychádza 150-200€ mesacne. Krúžky, lieky, vitamíny, okuliare, zubár, dentálna hygiena, cestovné náklady, poistenie, vreckové, telefóny, záujmy ako je sem tam kino, výlet, letna dovolenka, zimná dovolenka, oblečenie, obuv. Podla mna ked to spočítaš fakticky delíš dvoma (otec - matka). Príkladmo čisto matematicky: Napríklad ti to výde na 1 dieta 600€:2, t.j. 300€ na dieta. Potom máš spoločné náklady ako je bývanie (správca, elektrina, plyn, poistka, televízia, internet), pracie potreby, drogéria. Tieto spoločné sa zarátajú k výživnému, nakoľko sú to aj náklady detí. Čiže ked to bude 600€: 3 (ty a 2 deti), to máš 200€ na osobu. Takže to más na 1 dieťa 600€ + 200€ : 2 (otec, matka)= 400€ na dieťa v 1/2 pre teba a 1/2 pre muža. Potom máš svoje náklady (úver, poistka, cestovné do práce z práce, auto, poistka na auto, strava, oblečenie, lieky). Tvoje náklady sa ti do výživného nezarátajú, len ich preukazuješ aby súd videl životnú úroveň tvojej domácnosti a mužovej. Plus súd sleduje aj záujem otca, či im kupuje niečo, bráva si ich, dáva vreckové a tak...Plus súd priznáva výživné nie len s prihliadnutím na reálne výdavky ale aj na % zo mzdy. Pohybuje sa to od 15% až 40% z príjmu otca. Ak by si išla do priemeru 30%, tak z čistého príjmu muža 3000€ je predpoklad, že súd by ti priznal 900€, ak odôvodníš aj také výdavky detí a muž nijak inak na deti neprispieva. ALE priznal by ti ich skôr v BA ako napr. v Žiari nad Hornom. V tých malých mestách sudcovia dávajú určite nižšie sumy, pričom by som chcela vidieť tých sudcov, či by za to priznané výživné dokázali zaplatiť výdavky svojim detom. Každopádne sa vobec nemáš čoho bát lebo z jeho príjmu určite nejaké lepšie výživné ako 200€ dostanes. Po rozvode si doriešite majetok, ked už platiš úver a on na to kašle. Snád som ti trosku pomohla na pochopenie ako sa to počíta matematicky. Potom prichádzajú rôzne iné okolnosti ako je fakt, že kto zahrá pred súdom väčšie divadielko, kto presvedčí sudcu. Samozrejme na výdavky a životnú úroven sa ta bude pýtať aj kurátorka. Dosť to pomôže, ked kurátorka podporí tebou navrhované výživné aj pred súdom. Hlavne žiadne hysterické výstupy.
Áno je to percentuálne v poriadku, ale pozor ak jemu nepôjde plat vyššie ,tak prídavky sú na úplnom strope a tých 30% neschvália ,aj in musí súhlasiť
@anjelicek26 nie, otec nemá platiť polovicu nákladov a matka polovicu. Na polovicu si môžu deliť náklady v prípade, že sa aj ten druhý bude podieľať polovicou na osobnej starostlivosti o deti, teda rovnako ako matka prispôsobí prácu deťom, aby ich vedel odviezť do / zo škôlky - školy (v tomto veku to už asi deti nepotrebujú, ale píšem všeobecne), na krúžky, k lekárom, vykryl polovicu očr, prázdnin, varil im atď. Vtedy sa dá baviť o polovici nákladov. Ak ale osobnú starostlivosť zabezpečuje prioritne jeden rodič a ten druhý si berie deti akurát tak na víkendy a dva týždne v lete, tak ako pardón, ale polovica nákladov by bolo veľmi skromné.
Tak v prvom rade treba riadne vydokladovať a odôvodniť vysku výživného
Ľahko si pomôžeš napr tabuľkou s nákladmi na dieťa