Výživné - maturita

29. apr 2024

Mám syna , maturuje , priznám sa že od jeho narodenia niesme absolútne v kontakte, platím výživné načas od malička. Otázka keď niesme absolútne v kontakte ako zistiť či zmaturoval ako to bude s platením ďalej?
Neodcudzovat prosím

melanta
29. apr 2024

Opýtaj sa syna alebo jeho matky, či ide študovať na VŠ. Ak áno, ak teda ide na denné štúdium, vyživovacia povinnosť trvá. Ak nie, podaj žiadosť na súd a žiadaj o zrušenie výživného.

januska12323
29. apr 2024

Nemôžeš sa ani opýtať rodiča č. 2?

autor
29. apr 2024

Niesme absolútne v kontakte ani zo synom ani s jeho mamou , delia nás od seba 400km

melanta
29. apr 2024

Komunikujú spolu aj ľudia, ktorí sú vzdialení 4000 km. Buď chlap a v júny sa ozvi ex a opýtaj sa, či syn zmaturoval a či bude pokračovať na VŠ.

tanyan
29. apr 2024

(laik) Ak je výživné určené súdom, tak by si mal / mohol po predpokladanej maturite podať návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti a súd rozhodne podľa aktuálnej situácie a dostupných informácií.

autor
29. apr 2024

Ďakujem za odpovede , napíšem jej list keďže ani kontakty na seba nemáme, ešte otázka ak by šiel študovať na výšku , to by už asi vedeli teraz ? Či kedy sa dáva prihláška na vysokú školu ďakujem za odpoveď

alenah31
29. apr 2024

nárok na výživné spravidla pri skončení SŠ zaniká 31.8. - do tohto obdobia má stále syn štatútu študenta - stále trvá aj nárok na DB aj na PnD. Pokiaľ nastupuje na VŠ a ide študovať ďalej - vyživovacia povinnosť pokračuje. Písomne by som vyzvala syna nech ťa informuje o plánoch od septembra 2024 - adresu mať musíš. Pokiaľ ti neoznámi čo plánuje - podaj Návrh na zrušenie povinnej výživy - minimálne na súdnom pojednávaní sa dozvieš čo a ako - buď prinesie potvrdenie o návšteve školy alebo bude zamestnaný resp. evidovaný na ÚP.
Môj syn sám po maturite oznamoval otcovi, že bol prijatý na VŠ a pokračuje - on aj napriek tomu podal návrh na zrušenie výživného a v lete za júl a august už nezaplatil (maturoval 2.6.) - čo samozrejme súd zamietol a letné mesiace musel doplatiť. Každoročne syn dokladuje v septembri otcovi potvrdením o návšteve školy pokračovanie v ďalšom ročníku. Ja už odkedy je syn plnoletý nemám s týmto právne nič spoločné.

autor
29. apr 2024

@alenah31 veľmi pekne ďakujem za odpoveď

cacianka
5. máj 2024

@alenah31 najlepšia odpoveď