Dobrý večer,
prosím Vás pekne,ako to je,ideme sa rozvádzať,syn má 15mesiacov, mám nárok na nejaké výživné,ak manžel nepracuje?ani pracovať nebude 😒 Je majiteľom bytu,auta,chaty..tak neviem?dakujem za odpovede.
Aby nakoniec nežiadal o príspevok na rozvedeného manžela od Vás...
@lilula173 @draik Pytat moze, ak je dostatocne drzy - ale dostane nieco, IBA ak je dokazatelne, jasne neschopny sa sam o seba postarat (u zeny je to preukazatelne starostlivost o dietatko - materska, pripadne ak je chudatenko chore / postihnute - aj dlhodobo). U chlapa najcastejsie invalidita - dokazatelne ZTP, proste objektivne nieco, preco a nemoze zamestnat, alebo ma obmedzeny vyber prac - slabozraky, pohybove obmedzenia atd... Na sude to musi dokazat!
Za druhe - vyzivne je len na max 5 rokov po rozvode, vyzivne na rozvedeneho manzela zanikne jeho/jej novym sobasom. Vynimocne moze byt dlhsie, ak ma ten, co vyzivne ziada zverene dieta, je postihnuty atd - objektivne, dokazatelne priciny.
Lilula, nenechaj sa vytocit, ani vydesit. Ak aj bude nieco take manzel trepat, su to zvycajne len plane reci a dobre si to rozmysli uz len pri pomysleni na sudne poplatky. Ak je primerane zdravy, "zamestnatelny", tak je sanca vymoct od zeny, ktora ma/ zrejme bude mat zverene dieta veeeeelmi nizka. Ved z jej prijmu ma dokazatelne svoje minimum cca 200, na dieta cca 100 - a to su zivotne minima.. kolko ma z jej cisteho platu nad tych 300? urcite to sialena ciastka nebude. Vyzivne nie je o tom, aby "uzivila" aj exmanzela, ale aby sa na urcity cas dorovnala uroven medzi manzelmi. Rozumne, ak si velkopodnikatel s prijmom 5000 euro najde milenku a vyhodi zenu s dietatom (ktora pre matersku prisla o zamestnanie, stratila kontakt s praxou atd) - tak nech jej prispieva vyzivne na dieta aj na nu tych 5 rokov, nie?
Realne.. vyzivne na teba zrejme nedostanes od neho ziadne a sud sa bude tahat dlho a kopec poplatkov. Budes rada, ak ti bude vobec platit na dieta to vyzivne, ktore mu urcia.
@lilula173 o výživné si samozrejme požiadať môžeš, a na dieťa ti nejaké aj priznané bude... už či to bude od neho vymožiteľné, to bude iná kapitola, ale teda keďže má majetok, tak exekútor by to vyriešil (ak má ten majetok písaný na seba), prípadne náhradné výživné... a áno, teoreticky môže nastať aj situácia, ktorú popísal @draik...
Ak ma hnuteľný aj nehnuteľný majetok, to znamena, ze môže platiť, alebo mu k tomu pomôže exekútor.
Určite by som na dieta vyzivne pytala, bude zaujímavé počuť odpoved na otázku, ak nepracuje a nemá teda príjem, z čoho kupuje benzín, plati poistky, nájomné, energie,....
Môže pýtať od teba vyzivne, ale pokial nie je invalid zrejme nic Nedostane, lebo nie je žiadna subjektívna prekážka preco pracovať nemôže
minimálne výživné je 27,13 €, to mu určia aj keby býva pod mostom.. berie sa aj do úvahy či je dobrovoľne nezamestnaný, či vlastní hnuteľný majetok, cenné papiere, motorové vozidlo, keďže výživné na dieťa je prvoradé