Výživné aj mimosúdne - dohodou

martabubu
18. dec 2021

Manžel má dvoch chlapcov 7 a skoro 9 ročného.
Výživné naposledy riešili ešte pri rozvode čiže už 5 rokov. Platí 200eur na oboch plus si ich berieme každé 2 víkendy, sviatky atď. Kupujem im hračky, knižky, drogériu, oblečenie atď.
Máme ešte spoločného syna ročného a ja mám dieťa z prvého manželstva, polosirotu. Teraz som na rodičovskom. Muž nemá žiaden majetok a kvôli dlhom čo mali s ex musel ísť do bankrotu. Momentálne sme sa zhodli že nebudeme toľko vecí nakupovať chlapcom ale radšej nech sa im posiela 300eur mesačne. Dá sa to aj mimosúdne ak by mamka chlapcov s tou výškou súhlasila?

mogaa
18. dec 2021

@martabubu odporúčam skôr cez mediátora...ono ide o to, že ak začne prispievať viac, aby mamička o rok o dva nedala ďaľšie zvýšenie z dôvodu že na deti neprispieva ničím "naviac".....

martabubu
autor
18. dec 2021

@mogaa čiže sa dohodnúť, spísať a poslať na súd že?
Viem že môže požiadať myslím znova až po 3 rokoch potom zas

mogaa
18. dec 2021

@martabubu niecez mediárota sa spíše dohoda a určí sa tam že v určitom období nebude mať matka požadovať zvýšenie výživného....tým že chce dobrovolne platť vyššie výživné sa môže s matkou odhodnúť o navýšení sumu s tým, že najbližších 3-rokov nebude požadovať zvýšenie výživného súdnou cestou....u mediátora sa spíše dohoda na ktorej sa rodičia spolu dohodnú( v tomto prípade na výške vyššieho výživného) a tým pádom to nemusí ísť na súd.....mediátor spíše len dohodu na čom sa dohodli....

mogaa
18. dec 2021

@martabubu píšem ako Maďar ale asi si pochopila pointu😀

makova333
18. dec 2021

@mogaa a ta dohoda jej v konecnom dosledku bude na dve veci na h***o a na nic. Ziadna mediatorska dohoda nikoho k nicomu pravne nezaväzuje. Su to vyhodene peniaze ak sa vedia medzi sebou dvaja dohodnut (a preco by sa ex nedohodla, ked jej navysi sumu vyzivneho).
@martabubu ak sa akokolvek rozhodnete, vzdy si to dajte potvrdit aj sudne. Osobne nevidim dovod zvysovat sumu, ak je ex ok s tym co jej posiela. Takto mozete kupovat ked mozete (hracky, oblecenie atd.) Akonahle vyzivne zvysite, uz to posielat musite a znizovanie sa uz konat nebude. Radsej im setrite.

martabubu
autor
18. dec 2021

@makova333 práveže ona chcela zvyšovať, respektíve povedala že nedala zvýšenie len kvôli tomu že som čerstvo porodila. Tak som navrhla mužovi, že od ďalšieho školského roku už isto dá zvýšenie a ja si doma neprajem žiadnu socialku a podobne a nech sa dohodnú bez nejakého súdneho konania. Preto chcem vedieť ako na to.

makova333
18. dec 2021

@martabubu a preco by mala socialka chodit k tebe? Co by tam akoze skumali? Ze sa staras o svoje vlastne deti, ktore nijako nesuvisia s vyzivnym dalsich dvoch deti? Ak by vobec socialka niekam isla (co pochybujem pri zvyseni), tak k nej domov, nie k vam. Normalne pockajte na to, ci zvysenie poda. Pred pojednavanim vam pride jej navrh a budete sa mat k nemu vyjadrit. Tak sa vyjadrite.

martabubu
autor
18. dec 2021

@makova333 a ak dá teda sumu s ktorou by manžel súhlasil tým pádom to aj končí že?
Prídu na súd že sa dohodli, podpíšu a koniec?

makova333
18. dec 2021

@martabubu Tak ak sa dohodnu, sud nema co skumat. Pojde o rodicovsku dohodu a sud tomu da "peciatku". Ak sa nedohodnu, tak sa bude skumat situacia (kto kolko zarobi, ake ma vydavky, co detom kupuje, ci im spori atd.) Robi sa to na sude, nie v domacnosti (to len tak na okraj, ze k tebe naozaj nik nepride).

sissy27
18. dec 2021

@martabubu úplne mimosúdne sa to riešiť nedá, teda dá, ale nemá to žiadnu oporu v zákone. Takže nech sa dohodnú, spíšu to a podajú na súd na schválenie. Absolvujú jedno pojednávanie, kde súd dohodu schváli (pravdepodobne, pokiaľ bude v záujme detí). To ale neznamená, že exmanželka si nemôže časom požiadať o zvýšenie výživného.