Výživné

mirka3211
13. dec 2011

Ahojte maminky, poraďte mi prosím.. Takáto je moja situácia..
Som v 25tt, a priateľ to zjavne psychicky nezvládol a opustil nás.. Komunikácia medzi nami je naozaj minimálna, dokonca mi povedal, že mi na dcéru nedá ani euro.. ale zároveň, že si mám vyhodiť z hlavy, že sa s dcérou nebude stýkať..
Je možné mu nejak zabrániť styk s dieťaťom? On je skutočne veľmi nezodpovedný, nedokáže sa postarať ani sám o seba, nie to ešte o malé dieťatko.. Jedine, žeby bol s malou v mojej prítomnosti, ale ja ho nemôžem ani vidieť, ani cítiť..
Je možné si nejak nárokovať na to, aby mi prispel na výbavičku?
Môžem ho uviesť v rodnom liste ako otca dieťaťa bez toho, aby on bol prítomný, alebo podobne? Alebo keď sa ohradí trebárs, že on nie je otcom, ako mám postupovať?
A čo sa týka výživného, stále je študentom denného štúdia, má 24rokov, ale nemá žiadny papierový príjem.. ale napr. vlastní auto.. Je šanca, že od neho uvidím nejaké peniaze? A keď skončí školu a dajme tomu, že sa nezamestná, ale stále ho bude živiť matka (tak ako doteraz), je povinný platiť výživné na dieťa? A koľko stojí taký súd o výživné? Je možné, že mi bude musieť uhradiť aj výdavky na súd? Určite sa nedohodneme mimosúdne..
Je suma výživného nejak zospodu ohraničená? A tie maminy, čo máte skúsenosť, koľko vám súd vymeral výživné? Dieťatko sa ešte nenarodilo, takže výživné na novorodenca, ani si neviem predstaviť, aké budú reálne výdavky.. Mám síce v hlave nejakú predstavu, ale skutočnosť môže byť úplne iná..

srnqqa
13. dec 2011

@mirka3211 Niečo málo k tomu:
1. ak ho chceš na rodnom liste, musíš mať od neho vyhlásenie, že uznáva za svoje
2. keď by som sa s ním o niečom dohadovala, rob to písomne, až máš dôkaz o jeho postoje
3. ten styk by ti určite (podľa mňa) súd nezakázal, má naň asi nárok, ale ak by si uviedla dôvody, tak by si mohla vysúdiť tvoju prítomnosť, no ale ťažko to bude, keď ho asi "nemusíš"

Ak sa ohradí, že nie je otcom, môžeš podať návrh na súd o "určenie otcovstva a povinností k maloletému dieťaťu (ak by bolo už narodené). Ešte máš nárok UŽ TERAZ na úhradu nákladov nevydatej matky spojené s tehotenstvom, výživné na teba a výživné na dieťa v budúcnosti. Na teba sa platí max.po dobu 2 rokov, na dieťa asi do 25.. K tomu otcovstvu - musíš si zaplatiť posudok, cca. 200 €, ale ak to prehrá, samo, hradí to on.
Minimálna výška na dieťa je 30 % životného minima na jednotlivca (?), ale viem, že to robí 25 €. Ak ty nemáš príjem alebo malý, mohla by si byť oslobodená od kolkov, ale advokáta si zaplatíš - či to potom prepláca ten, kto prehral v tomto prípade, neviem.
On má ale 24, podľa zákona ho živia ešte rodičia.. A ty, ak by si mala malý príjem alebo nemáš nárok na materskú, tak potom hmotná núdza..aj to je lepšie ako nič, ale musíš mať určené súdom práve to výživné.. Alebo, ak ho neuvedieš ako otca alebo on nebude mať z čoho platiť, potom budeš mať náhradné výživné, to je asi od štátu..
Dúfam, že som trošku pomohla. (PS - priezvisko by som určite dala po mne, a otcovstvo v každom prípade nech ja neviem, podpíše, že súhlasí / nesúhlasí - vieš, dôkazy).. 🙂

sisaha
13. dec 2011

@mirka3211 na to, aby bol v rodnom liste uvedeny, musi suhlasit a byt zapisany na matrike. Ak s tym suhlasit nebude, mozes sud poziadat o urcenie otcovstva. ak sa preukaze, ze je otcom, vsetky naklady s tym spojene (cca 300 eur znasa on). Ak otcovstvo na sude dobrovolne potvrdi a nebude ziadat testy, tak bude zapisany do RL. Vydavky na sud tykajuci sa vyzivneho myslim, ze nestoja nic (treba si to ale overit). Pravnika mat nemusis, ale ak si myslis, ze on bude mat, tak je lepsie, aby si mala tiez. Prijem sice nema, ale vyzivovacej povinnosti zbaveny nebude (pravdepodobne budu za neho platit jeho rodicia). Ziadala by som minimalne 100 eur (aby sa malo z coho skresat), takisto si odkladaj vsetky bloky tykajuce sa vybavy (budes ziadat uhradu polovice nakladov). Ako sa k tomu postavili jeho rodicia? vedia o tom? Da sa dohodnut s nimi bez sudu, ze ti budu za neho posielat vyzivne??

mirka3211
autor
13. dec 2011

@sisaha jeho rodicia su rozvedeni, jeho otec sa zachoval velmi podobne, takze asi to ma v genoch.. no a teraz uz ex svokra ma silou mocou chcela poslat na potrat, ked prisiel mlady domov ozraty ako take prasa, tak naziapala na mna, na tehotnu, ze co revem, ze chlapi chodia domov ozrati, ze sa s tym mam zmierit... takze tolko k jeho strane rodiny... komunikacia na bode mrazu...
takze moja dcera v RL nebude mat zapisaneho otca, ak odmietne vyhlasenie o otcovstve, alebo kym to nevysudim??

@srnqqa co sa tyka toho vyhlasenia, su na to nejake predpisane formalne predpisy, ako by to malo vyzerat?? alebo stacia udaje a nejak to poupravovat, nech to trosku vyzera na pravne potreby..
moj ex dost fajci travu, myslis, ze by to sud bral do uvahy pri zamedzeni styku s dietatom?? alebo minimalne teda v mojej pritomnosti? da sa to velmi lahko odtestovat a dokazat... mimochodom, velmi si ma potesila s toui nevydatou matkou a vyzivou na nu, idem si to rychlo vygooglovat.. ale tiez asi len nie najlacnejsou sudnou cestou... myslis, ze sud ulozi povinnost uhradit naklady spojene so sudom muzovi?

evka4
13. dec 2011

@mirka3211 ahoj, pozri sa aj do tejto temy, nie je to sice o vyzivnom, ale mozno ti to pomoze.
https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/bude-mi-musiet-partner-dat-polovicu-za-vybavicku/

mirka3211
autor
13. dec 2011

mimochodom, za doklad sa povazuje aj prijmovy a vydavkovy pokladnicny doklad, pravda?? nie som na tom financne tak dobre, aby som dokazala kupit novy kocik a z druhej ruky dostanem len takyto doklad.. aj co sa tyka autosedacky a dalsich drahsich vybaveni...

kaby
13. dec 2011

@mirka3211 Pekne po poriadku. V prvom rade si musis poriadne premysliet, co vlastne chces.... Ak nechces aby sa dieta stretávalo s otcom, je to jednoduche, nic neries... v rodnom liste otec uvedeny nebude...Ale treba pocitat s tym, ze v buducnosti od neho nemas narok na nic, ale moze sa jedneho dna stat, ze sam prejavi zaujem a sudne konania zacnu..... (tuto cestu by som asi nevolila, pretoze oberies vlastne dieta o to, na co ma narok... )

Co sa tyka vyhlasenia o otcovstve, museli by ste ist SPOLU na matriku (s obcianskymi preukazmi), kde pracovnicky vyhotovia tento zaznam a pred nou ho obaja podpisete. V tomto vyhlaseni je uvedene aj priezvisko ake bude mat dieta, cize je dobre dopredu sa dohodnut. Nic sa za to neplati, ide len o prejav vole oboch nezosobasenych rodicov. Toto vyhlasenie o otcovstve je potrebne vziat do porodnice, aby mohli do hlasenia o narodeni dietata zapisat oboch rodicov a potom nie je problem s rodnym listom.... V opacnom pripade budes v rodnom liste dietatka uvedena len ty sama.

Ako písala srnqqa, más narok na príspevok na výzivu (po dobu najdlhsie 2 rokov odo dna porodu) a uhradu niektorych nakladov spojenych s tehotenstvom a porodom nevydatej matky.. (§74 zakona o rodine). Naklady spojené s tehotenstvom su napr. : obstaranie tehotenskych siat, obuvi, naklady na špecialnu stravu, vitaminy,zelenina, ovocie, cestovne naklady na vysetrenia, lieky....). Naklady spojene s porodom su: hospitalizacia v nemocnici,lekarsky zakrok, ak nie su uhradzane z poistenia... ). Dalej medzi naklady patria vsetky vydavky na vybavicku dietatka - oblečenie, postieľka, kočik, atd.. Ale pozor, musis si odkladat vsetky bloky, budes musiet preukazat vynalozene naklady. Sud ti prizna cca polovicu nakladov... Pravo ziadat tento prispevok sa premlcuje po 3 rokoch odo dna porodu. (O prispevok mozes sud ziadat, aj keby sa dietatko narodilo nedajboze mrtve... to pisem len pre info, nikomu neprajem... )
V tomto konani si oslobodena od platenia sudneho poplatku. V podstate pri podavani akehokolvek navrhu na sud, pokial sa nachadzas v nepriaznivej socialnej situacii, treba spolu s navrhom poziadat o oslobodenie od sudnych poplatkov. Nic zlozite 🙂.

Pokial sa nebude chciet otec priznat dobrovolne k otcovstvu, po narodeni dietatka musis podat navrh o urcenie otcovstva.... Potom podas aj navrh na urcenie vyzivneho na malolete dieta.
Ak si v nepriaznivej socialnej situacii, obrat sa na centrum pravnej pomoci. (www.legalaid.sk) Mozes tak ziskat bezplatnu pravnu pomoc... Ale vela od toho necakaj.... Pracuju tam zvacsa absolventi skol, ktorí vela praktickych skusenosti nemaju... ale za pokus to stoji, mozno budes mat stastie na niekoho schopneho... 😉

Co sa tyka vysky minimalneho vyzivneho, je to 30% sumy zo zivotneho minima. (myslim, ze nieco cez 25 eur... ).. Pri jeho urcovani sa vychadza z majetkovych pomerov rodicov... to,ze ma auto je tiez podstatnym faktom,ktory treba uviest sudu (avsak ak nie je pisane auto na jeho meno, zial mas smolu... ) Konanie o urcenie vyzivneho ta nebude nic stat... V navrhu sumu nadsaď, sud aj tak urci sumu vyzivneho na zaklade vlastnej uvahy...
CAka ta tazke obdobie... Kym sa to vyriesi, to chvilu potrva, psychicky sa na to priprav. 😉

mirka3211
autor
13. dec 2011

@kaby dakujem ti, kraaasne si mi to rozpisala 🙂 psychicky som uz tak obrnena voci nemu, ze je neuveritelne, ze som ho niekedy milovala... nie nadarmo sa hovori, ze od lasky k nenavisti je len krocik...

dievcata, myslite, ze keby som mu napisala nejaku oficialnu ziadost o uhradu polovice nakladov na vybavicku a vyzivne na mna ako nevydatu mamku a on by ju napriklad odignoroval (povedal mi ze mi neda ani euro, ale s dietatom by sa chcel stykat... cha cha), ze by aj to nejakym sposobom zavazilo na sude, ze ja som sa snazila dohodnut? alebo mam ist surovo rovno na sud a podat si navrhy??? a co v pripade, ze este nemam nakupenu vybavu, predsa len, som v siestom mesiaci, takze este len zacinam nakupovat, mam kocik, postielku, autosedacku, postelne pradlo a par kuskov oblecenia... vsetko ale z druhej ruky, aj odtialto z bazaru... tie blocky si od dievcat viem dodatocne vypytat, keby som vedela, co sa stane, pytala by som si ich hned... myslite, ze keby som napisala nejaky "predbezny rozpocet" zeby to nejak zavazilo??? alebo ked uz budeme na sude, ako sud rozhodne o vyske sumy, ktoru mi na vybavu musi prispet, ked ju este nemam nakupenu??

sisaha
13. dec 2011

@mirka3211 sudit sa mozes, az ked bude dietatko na svete... ziadne predbezne rozpocty...(zatial zbieraj vsetky bloky ako ti pisala kaby), potom to naraz predostries...Este predtym sa zrejme budes sudit o to, aby bol zapisany v rodnom liste. urcite sa priprav na to, ze na svoje peniaze budes mozno musiet cakat v tom horsom pripade aj rok..

lenka311
13. dec 2011

@mirka3211 suma na výživné na dieťa je ohraničená sumou 33EUR - tj. minimálne výživné. Môžeš si aj teraz podať výživné na seba od partnera, už teraz keď si tehotná, nemusíš čakať do pôrodu - to som nevedela ani ja, kiež by som to vedela... Ale upozorňujem ak by náhodou nebol otec, tak mu to musíš do posledného centu vrátiť..
Nárok na stretnutia bude mať a otcovstvo Ti musí podpísať na matrike, ak odmietne budú sa robiť testy DNA.
Platiť nebudeš nič.

mirka3211
autor
14. dec 2011

@lenka311 no, chvalabohu, istejsia si byt nemozem, ze je otcom... a je aj nejake minimalne vyzivne stanovene na mna ako na nevydatu matku?? nevies? a ako teda dokaze sud posudit, kolko su vydavky spojene s tehotenstvom a porodom a s vybavickou?? ci teraz si mozem narokovat len na vyzivne na mna, nejake to tehotenske oblecenie a "nakladnejsiu" stravu a podobne... rataju sa tam aj take veci, ako poporodne vlozky a podobne?? a potom uz ked bude mala na svete tak sa zohladni vybavicka vo vyzivnom??

lenka311
14. dec 2011

@mirka3211 Vieš, nepýtaš sa tej správnej osoby... Ja som súd o výbavičku tento mesiac prehrala. Po 20tich mesiacoch ťahania a dokladovania, ale normálne sa postupuje takto:
Určia Ti výbavičku - tak 500-600EUR - pravdepodobne budú pýtať doklady, ale poznám veľa prípadov keď sa to zvládlo aj bez dokladov a potom Ti určia výživné na dieťa, plus si môžeš už teraz podať príspevok na Teba - mne dali na mňa 30EUR a na malú 80EUR a nikde nerobil, len sa dal vyhodiť, takže aj to súd bral do úvahy. Doslova mu sudkyňa povedala, že má ruky a nohy a má ísť do práce. Toto mi prebiehalo v našom okrese.Na to výživné na mňa sa však odvolal - takže to mám stále na kraji.
Teraz keď si tehotná, podaj si o prípevok na nevydatú matku - to bude to Tvoje výživné a plus príspevok na výbavičk - ale neuvádzaj tam výbavička, ale jednorázový príspevok súvisiaci s tehotenstvom a pôrodom. Ako náhle sa to narodí, tak si podaj výživné na dieťa..A nech Ťa neodradí, že si ešte len tehotná, to je kravina, okrem toho kým prebehne ten súd už budeš mať po pôrode, všetko čo si kúpila si odkladaj bločky, prípadne ak na inzeráty, tak si to píš.. Dúfam, že som Ťa nedoplietla... Väčšina báb má úspech, to len ten môj si najal právnika, ktorý je rodina so sudkyňou u nich v meste a okrem výživného na malú mi tie súdy preradili tam a som v ri.... Drž sa...

sisaha
14. dec 2011

@lenka311 to, ze sa da podat uz teraz som nevedela. Ale co sa tyka tvojho pripadu, preco nedas namietku zaujatosti?? mali by ti vyhoviet a pridelit ineho sudcu..

srnqqa
14. dec 2011

@mirka3211
"Ak nie ste manželia, môžete urobiť priznanie otcovstva pred narodením dieťaťa alebo po ňom.
V prípade, že tak urobíte vopred, v pôrodnici otca zapíšu do hlásenia o narodení dieťaťa a vybaviť rodný list môže ísť sám otec.
Ak vyhlásenie neurobíte vopred, budete musieť ísť na matriku po pôrode obaja, a tam podať súhlasné vyhlásenie o otcovstve (otca v pôrodnici do hlásenia o narodení dieťata nezapíšu a bez súhlasného vyhlásenia o otcovstve ani do rodného listu).

Súhlasné vyhlásenie o otcovstve

Musí byť urobené pred matričným úradom alebo pred súdom, nie písomne, ale len osobne, a to ústnym vyhlásením urobeným pred matrikárom, ktorý vedie knihu narodení. K vyhláseniu však nemusí dôjsť súčasne obidvoma rodičmi."

Ten styk s dieťaťom už je na advokáta a určite by som otázku fajčenia trávy vytiahla až na súde ako moment prekvapka. Pokiaľ viem, dá sa to zistiť ešte týždeň po fajčení, či? A ak ju fajčí pravidelne, isto sa na to prihliadne, hádam by súd nedovolil nechať dieťa samé "napospas" fajčiarovi, ale to je môj názor.

srnqqa
14. dec 2011

@lenka311 A vy ste sa v návrhu na určenie výživného nedohodli? Otec sa vzpieral? Automaticky sa na súd predkladajú aj majetkové pomery? Pýtam sa, lebo nemám skúsenosť, mne na úrade povedali, že sú 2 súdy - jeden pre dieťa a jeden pre mňa, ale vraj pokiaľ sa dohodneme, sudca nerobí problém.. 😕

lenka311
14. dec 2011

@srnqqa Tak môj ex sa so mnou nechcel dohodnúť na ničom - hlavne čo sa týka peňazí.. On to stále berie tak, žite si z čoho chcete.. Mala som to komplikované skrz to, že môj ex je z iného okresu. Otcovstvo mi podpísal bez problémov - dotiahla ho sem matka - my sme boli spolu tri roky, nemal pochybnosti že je to jeho, vieme aj kedy sme ju urobili - respektíve kedy sa nám roztrhla guma 😉 .
Potom čo som mala podpísané otcovstvo zbehla som na sociálku - kamoš tam má jednu známu, no tá mi to zle napísala a zbytočne mi celú situáciu len skomplikovala. Nesmie sa tam dať pojem výbavička, ale príspevok súvidiaci so zľahnutím a pôrodom...
Určili mi výživné u nás na okresnom súde, no tú výbavičku mi vyňali a dali ku nim na okres, tam sa takisto riešil ten príspevok nevydatej matke, lebo toto sú trestnoprávne súdy a nemajú s dieťaťom nič spoločné... U nás to prebehlo viac menej v pohode, horšie to bolo u nich. Ostáva nám fakt málo peňazí, tak mi dala aspoň tých 30EUR ako výživné na mňa - ale to sa odvolal a nemám to stále doriešené, už od júna to mám na krajskom úrade, neviem ako dopadnem...
No a tá výbavička? Tak zdrbali ma za ten pojem. Zarátali mi tam naokniec aj pôrodné - vlieklo sa to 20mesiacov. Najskôr mi to zamietli, lebo vraj nemôžu bežať v tej istej veci dva súdy naraz. Bežal súd o výbavičku u nich, plus o výžiné u nás. Výživné už som mal rozhodnuté, kým mi to od nich doručili poštou a mohla som sa brániť, už som sa nemohla odvolať u nás, tak som sa odvolala na kraj. Tam to bolo ďaľšieho pol roka a tí im to vrátili opäť na okres... No a pred dvoma týždňami sudkyňa rozhodla, že mi nemusí dať nič. Dôvod? Keď sa narodila, poslal mi na účet dva tri krát po 150EUR /jeho rodičia/ - no a tým mám akože pokryté výdavky za výbavičku... Vybavené.. aby si rozumela za toho pol roka kým bol súd v TN mi celkovo tú sumu 80EUR, ktorú mu určili preplatil o 240EUR, takže tým že mi dával nejaké peniaze naviac, ktoré nemal určené - tých 240...tak som vybavená... Nezdá sa mi to ale spravodlivé - viete sami čo stoja veci na dieťa, postieľka, kočík a tak... ale odvolať sa už nemám kam, lebo už to raz nezmyselne na kraji bolo...
@sisaha a týmto som odpovedala aj Tebe... no hovorím, ja to mám od začiatku nejako moc zložité...

mirka3211
autor
17. dec 2011

@srnqqa
@sisaha
@lenka311
Ahojte dievcata, takze ocko sa nam rozhodol, ze otcovstvo uzna bez problemov, aj tak nema dovod pochybovat o tom, ze je mala jeho, takze v piatok sme podpisali suhlasne vyhlasenie...
ale o inom som chcela, vravel mi, ze mi nechce robit problemy (dostal rozum?? neviem!) a ze chce sa starat o malu ako bude vediet, aj ze mi teda prispeje polovicou na vybavu...
lenze, on si dnes nieco zmysli a zajtra to uz platit nemusi... da sa to nejak osefovat papierovo, ze napr, tvrdi mi ze do februara mi da polovicu na vybavu (cca 300€) tak ze by sme spisali nejaku dohodu o tom, ze do ja neviem 31.1.2012 mi da tuto sumu? alebo to bude pravny nezmysel, ktory mi nic nepomoze... ako by ste to riesili?
co sa tyka vyzivneho na malu, to viem, ze ked sa aj dohodneme, tak to aj tak ide cez sud, ktory nam to odobri...

tin007
17. dec 2011

@mirka3211 ak je ochotny priespiet atd, tak rychlo urob dohodu a chodte si ju dat potvrdit k notarovi, akonahle to bude overene (vase podpisy), staci dat dohodu na sud zaregistrovat a vsetko bude ok

mirka3211
autor
17. dec 2011

@tin007 a vies aj kolko stoji taky notar?? vobec nemam potuchy... a na sud zaregistrovat, to znamena?? a teda ak by nahodou do toho datumu neboli peniaze na mojom ucte, tak si ich mozem vymahat sudne.. ?

tin007
17. dec 2011

@mirka3211 nemusite si nechat dohodu spisovat notarovi, ak sa obaja dohodnete na podmienkach a date si to na papier, staci overit podpisy (alebo na matrike, jeden podpis je cca 2 eur). no a potom, ak by nahodou neplatil v zmysle dohody, das ziadost na sud o potvrdenie dohodnutych podmienok (mali by sa tykat vyzivneho, prispevku na vybavu, pripadne upravy styku s dietatom) a sud vyda rozsudok v tom zmysle, ze vasu dohodu potvrdi a ty by si sa mohla obratit na exekutora, ak by neplatil.

irriss
17. dec 2011

@mirka3211
Povim Ti moji zkusenost...treba si neco z ni vyberes 😉

Jelikoz jsme byli manzele, nemohla jsem pozadat Soud o tzv. "Vydaje spojene se slehnutim" - tam prave patri penizky na vybavu, lekare atd...proste prenatalni stav..

Proto jsem musela primo pozdat Soud o vyzivne na nerozvedenou manzelku a nenarozene dite 😉

Byla jsem mlaldicka a tak jsem pristoupila na Soudni pokus o "SMIR"..i kdyz jsme to meli pred soudem, jednalo se o mimosoudni smir...a on se tehdy zavazal (pred soudem, ale mimosoudne)- to jsou takove klicky..pozor na to.. 😠
s tim, ze bude prispivat takovou a takovou castkou..NIKDY mi nic nedal....ja jsem naletela a porad mavala timto papirem, kde se mi "upsal"..ale jelikoz se jednalo o mimosoudni smir (i kdyz pred soudem- paradoxni, ale realita)...tak mi nic nemusel dat, protoze NEROZHODL SOUD..
Pozor na to,...neni nad to, mit papir v ruce, protoze by se Ti mohlo stat, ze se "propbudis" az po nekolika letech ve tvrde realite 🙂
Ja bych mu neverila nic..ale to je zkusenost...pokud to mysli uprimne, nebude mu delat problem sepsani oficialni smlouvy ci Rozhodnuti soudu..
Maminka na materske snad neplati nic.(kdysi neplatila).a nebo se obrat na tzv. Bily kruh bezpeci - je to komise advokatu, kteri davaji sve advok. rady a porady gratis.. 😉 vsem, kteri jsou v tisni 😉
Hodne stesti 🙂

p.s. Nasledne jsem mela vse urcene pravoplatne od Soudu, ale uz 21 let cekam, ze mi zaplati vyzivne..takze at uz je papir jakykoliv, pokud "tatinek" nechce..tak ma maminka i dite smulu..☹

sisaha
17. dec 2011

@mirka3211 kedze ide o cca 2 mesiace, kedy ti slubil zaplatit polovicu, tak by som pockala a az potom riesila.. Papier podpisany pred notarom ti naozaj nic neriesi, lebo je to len papier..

sisaha
17. dec 2011

@mirka3211 ale ak naozaj dostal "rozum", dohodnite si a to uz pisomne pred notarom, ze sa zaväzuje ti mesacne ku dnu 15-teho v mesiaci k tvojim rukam, alebo na ucet (a uvedies ho) zasielat vyzivne na maloletu a uvedies meno.. Vyzivne sa plati mesiac dopredu (ak sa nemylim). na sume sa dohodnite, aby si to neskor nerozmyslel, ale pod 100 eur by som nesla..

irriss
17. dec 2011

@mirka3211

bohuzel i kdyz se stanovi castka a manzel zaplati vyzivne VCAS ale v jine vysi (i jen par eur) 😒 , je to polehcujici okolnost pred Soudem. Je to brano jako "polehcujici okolnost" v tomto smyslu:
Ma zajem, rad by, ale vice (momentalne) nemuze... ☹
Sice se mu hromadi dluh, ale nikdo ho nestiha za neplaceni, protoze "plati" , i kdyz temer nic...
je spousty klicek, jak se vyhnout placeni vyzivneho... 😢

mirka3211
autor
17. dec 2011

@lenka311 pocuj, a tu vybavicku, co urci sud cca tych 500 - 600€, co si pisala, to je ten jednorazovy prispevok, aby sme sa chapali, tak je?
ako pridu na tu sumu? lebo ak si dam navrh teraz, do porodu mam este tri mesiace, takze teoreticky by mohol byt sud este kym mala nebude na svete.. a teda aj co sa tyka vybavicky, kompletna asi este nebude, neviem, kolko to trva kym od podania navrhu prebehne sud.. ??.. ja som zatial do vybavicky investovala cca len 70€.. najvacsie vydavky si nechavam nakoniec, najskor skrabem prachy kde sa mi da, taky kocik neni sranda, aj ked z bazaru... a ozaj, ja si nemozem dovolit nove veci, a ked budem kupovat veci z druhej ruky (trebars od kamosiek, cez bazare a podobne) ako to zdokladujem?? mam si pytat od kazdej ten taky maly modry vydavkovy pokladnicny doklad? vacsina maminiek to doma ani nema, sak nie su podnikatelky, naco by im to aj bolo, ze..
a este k tomu vyzivnemu na mna... ono je to jeden sud s tym jednorazovym prispevkom, vsak?? nemam potuchy, ze co sud moze povazovat za vydavky na moju reziu a co nie, napr aj taka strava, momentalne som u rodicov, zije tu aj brat, na stravu davame mesacne cca 400€, a nemame bloky tak, ze toto som kupila ja, ale proste spolocne.. spravi z toho sud stvrtinu?? alebo ako, ja som uplne bezradna, normalne uvazujem, ze si cvaknem daku "hodinu" u pravnika, alebo nejaku "bezplatnu pravnu pomoc" co tiez len boh vie ci je ozaj bezplatna..

irriss
17. dec 2011

@mirka3211
schovavej si veskere uctenky ... 😉 i za lekare, lekarnu, vybavicku...VSE co patri k Tobe a k miminku a zdravotnictvi 🙂
Mas narok i na zaplaceni tehotenskych sat..to je priklad 😉

lenka311
19. dec 2011

@mirka3211 Tak v prvom rade tam nedávaj pojem výbavička - mne to na tom stroskotalo, ale príspevok súvisiaci s tehotenstvom a pôrodom..
Podaj si to aj teraz, ale pravdepodobne už bude malé na svete, kým súd prebehne. Napíš tam sumu, dajme tomu 600EUR...
Sudcovia zvyčajne vedia čo stojí výbavička na dieťa, ak máš problém s dokladmi, tak nedokladuj, ale preistotu si ich odkladaj.Odo mňa tie bločky žiadali, vyradili mi moje veci - nesmela som si tam dať tehotenské veci ani veci ku kojeniu - lebo som tam mala ten pojem vývbavička... - čiže som tam smela zdokladovať len základné oblečenie tak na dva týždne a kočík a postieľku...ale poznám veľa báb, čo dokladovať nič nemuseli, to len ja som to mala také divné kvôli tomu rodinkárstvu s jeho právnikom.. Podáva sa to na súd v mieste bydliska otca, kdežto výživné v mieste Tvojho bydliska. Po pôrode máš ešte nárok na príspevok na nevydatú matku - to sa tiež podáva v mieste bydliska otca.. a čo sa týka toho právnika - keby som to mala znova zopakovať - tak si toho právnika najmem... nebola by som dopadla s holým zadkom ako teraz... ☹ ☹

diid
20. dec 2011

a to nemozete rovno vbehnut spolu do obchodu a nakupit polovicu tych veci za jeho peniaze? Resp. ukaz mu v bazare co chce a nech ti to kupi.

mirka3211
autor
20. dec 2011

@diid no to by musel byt najprv ochotny nejake peniaze do toho dieta investovat... jasne ze by to bolo najjednoduchsie..

@lenka311
a je to teda jeden sud alebo dva sudy vyzivne na mna a prispevok na vydavky bla bla bla... my mame obaja rovnaky okres... len ci mam podavat dva navrhy, alebo to bude pod jednym oboje, lebo ked si to hodim do googla tak mi vygugli prispevok na vyzivu a uhradu niektorych nakladov nevydatej matke.. a je tam aj nejaky vzorovy navrh, ale este z roku pane ani paragraf tam nesedi, aby hej ked je to z devatdesiateho neviem kolkeho... a nemas to niekde v PC ten tvoj navrh??

mirka3211
autor
20. dec 2011
lenka311
21. dec 2011

@mirka3211 pošlem IP