Ani neviem kde začať. Súrodenec v roku 2017 "odkúpil" zadnú časť rodičovského domu. Tú zbúral a postavil nový dom, ktorý má spoločnú stenu s rodičovskou prednou časťou. To odkúpenie a podobne neriešim ok.
No v roku 2017 sa hovorila konkrétna čiastka za polovicu prednej časti - kde ešte bývajú rodičia. Odvtedy prešlo 5 rokov. Dom dostal zateplenie, fasádu či strechu. Rodičia zveladili svoju prednú časť o novú kúpeľnu, vchodov dvere, spálňu, pristavili terasu. Čiže dom je k dnešnému dňu hodný väčšej sume. Budúci rok by mal byť ten prelomový kedy by ma mal súrodenec vyplatiť. No a tu je kameň úrazu. Príde mi od neho neférové aby mi vyplatil sumu ústne podanú pred toľkými rokmi keď reálne je dom dnes niekde inde. Ja nemám v pláne kupovať jeho polovicu prednej časti, keďže bývanie mám zaistené inde. Dosť mám obavy keďže vzťah so súrodencom sa zhoršil za poslednú dobu. Ako by ste vy postupovali? Príde mi také nerodinne aby sa riešil odhadca na dom no zasa nechcem zostať bez peňazí .... Na foto dom pre predstavu. Hore je zadná časť domu. Dole predná.
Trochu mi to nie je jasné, v tej prednej časti ešte žijú rodičia? Kto je jej vlastníkom?
Každopádne cenové ponuky zvyknú platiť len určitý obmedzený čas, nota bene ústne ponuky, prakticky nikdy 5 rokov. Takže to nie je nič nepatričné - okrem zmeny stavu veci je aj zmena hodnoty peňazí (inflácia či deflácia).
Rodicia este ziju a vy uz predavate a kupujete ich majetok?
Podľa mna, keby dotyčný súrodenec doopatroval rodičov, tak by som súhlasila s vyplatením nižšej sumy. To by bolo podľa mna fér. Keď budú prepisovať majetok na súrodenca, chcelo by to vsunúť klauzulu s dozitím rodičov, aby ich raz nevykopol z domu.
A teraz riesis co? Rodicia chcu svoju 1/2 darovat alebo predat sestre s manzelom?
Nech brat odkúpi celý dom a spravodlivo vyplatí obe sestry.
A nechapem preco by ta mal niekto vyplatit, vsak ty nevlastnis nic. Pravdepodobne predavaju svoju cast 1/2 tvoji rodicia - oni su vlastnici. Oni urcuju cenu, tak to ries s nimi a nie so sestrou.
Je snáď na rodičoch, komu sa rozhodnú majetok darovať, respektíve rodičia určia, koľko má súrodenec, ktorému darujú dom, vyplatiť druhému súrodencovi a či vôbec. O čo ti ide? Je to ich majetok. Tak rozhodli tvoji rodičia, nie súrodenec.
Ajlk rodičia rozhodnú, že všetko dajú tvojmu bratovi a tebe nič, je to ich vec.
No dobre, ale kolko ti ma sestra vyplatit o tom rozhoduju rodicia. Aj o podmienkach daru ci predaja. Oni mozu rozhodnut tak, ze daruju dom sestre a teba nikto nemusi vyplacat.
Tak to čakaj hádky.Dost pochybujem, že Ťa vyplatia z terajšej hodnoty.Tebe prispeli rodičia na bývanie?súrodenec to od rodičov odkúpil za symbolickú cenu?prečo máš byť vyplatená bud.rok?Porozprávaj sa o tom s rodičmi aku navrhujú sumu či ako to bude?
A naviac 50 rocni ludia fakt nepotrebuju predavat ci darovat nehnutelnosti v ktorych ziju. Ved to su este mladi ludia. Domy sa daruju detom pod podmienkou doopatrenia, ked su ludia stari, chori ci nevladni. Chybu robia tvoji rodicia.
A co su nejak chori? Cenu navrhuju tvoji rodicia, nie ty. Oni mozu prihladnut k tvojmu nazoru. Vsak ked zomru, sestra ta vyplati z aktualnej hodnoty domu - bude ovela vyssia. Ak nebude chciet, nariadi jej to sud - vyporiadanie podieloveho spolivlastnictva.
No veľmi sú mladí aby riešili majetky. Ja by som súhlasila jedine v tom prípade že ich doopatruje.
Sumu stanovujú tvoji rodičia, čo to nechápeš? S odhadcom musia súhlasiť rodičia. Ako si to predstavuješ , že zavoláš odhadcu do cudzej nehnuteľnosti? S rodičmi sa musíš dohodnúť.
ak más istotu, že ta rodicia nevydedia, vobec by som v tvojom prípade teraz neriesila nejaké vyplatenie. Prebehne dedicstvo a teba vyplatia podla aktuálnej hodnoty.
Ale len ty vies aká je sestra, ci nezacne ovplyvnovať rodicov aby vsetko preslo na nich a teba obídu.
Ak zomru, ty zdedis cast ich polovice. Budes vlastnik. Potom volaj odchadcu, nechaj sa vyporiadat.
No tak nech ťa vyplatí teraz a ty sa vzdas tej polky domu v jej prospech.Aj tak keď raz vaši nebudú,ona bude mať ako prvá odkupne pravo
Keďže rodičia žijú, dokonca žijú v danom dome, tak by som sa odmietla na túto tému akokoľvek baviť. Veď to je choré, aby ťa sestra vyplácala z časti, kde ešte rodičia žijú a budú ešte aj dlho žiť. Prečo by mala? Čo ak sa im vzťahy pokazia a nakoniec sa odsťahuje?
Zaplať znalecký posudok a pýtaj polovicu z tej hodnoty. Ak sa s ním nedá dohodnúť... ono ja by som to bez znalca asi neriešila, normálne sa porozprávať, že takto streliť sumu ty alebo brat, to je také subjektívne, potom o pár rokov si budete vyčítať, že si dostala viac alebo menej...zaplaťte si znalca a jednoducho sa podľa toho dohodnite...tak je to férové a nestranné... nerodinné by bolo sa ťahať po súdoch...aspoň podľa mňa je toto riešenie