Kúpili sme s partnerom byt. S tým, ze byt kúpil partner ja som vzala spotrebak na dofinacovanie hypo, ostatok na prerobenie bytu.
Zaujimalo by ma, ako mam postupovať, aby som v prípade rozchodu neprišla o peniaze ktoré som investovala do spoločného bývania.
Dakujem
@lella21 pride mi divne mysliet na taketo veci ked nemate problemy, ci uz nejake mate? Vyzera to na rozchod? Je pravda, ze pokial mate vsetko vydokladovane tak problem s vysporiadanim nebudete mat. Aj ked ste to mohli aj inak spravit, ze si mohol vsetku hypoteku zobrat on a ty mi si mu platila len ako keby podnajom
Áno byt je písaný len na neho.
Financovala som to spotrebakom so slsp. Dohodu nemáme žiadnu a práve preto by som si to chcela nejako ošetriť pre prípad rozchodu. Len neviem aký spôsob.
tak skus poziadat partnera nech nejaku cast bytu napise na teba. Pripadne formou notarskej zapisnice, ze v pripade rozchodu ti je dlzny urcitu sumu. Ja som spociatku byvala v manzelovom byte,ktory mal za slobodna a odmietala som investovat do tohto bytu. Nakoniec sme byt predali vzali vyssiu hypo a kupili byt spolocny, presne kvoli tomuto .
@persica cena bytu bola cca 50000€, s čoho som ja doplatila 2000€ nakoľko nebola schválená cela hypo. Ja by som bola skôr ta nejaku dohodu, ze v prípade rozchodu mi vyplatí 8000€ na ruku. Bývame spolu zatial u mojich rodičov, byt sa este prerába. Len si to chcem ošetriť pokým tsm pôjdem bývať.
@lella21 moze na teba napisat aj tretinu alebo sestinu bytu ..ale asi najjednoduchsie je spisat dohodu u notara..oni uz vedia co tam popisat aby to bolo ok. Zas si si ista ze priatel s tym bude suhlasit?
@lella21 celú sumu by ti mohol logicky vrátiť v prípade, ak by si sa tam nenasťahovala.
Z iného hľadiska - ak tam budeš bývať napr. 10 rokov, veci, na ktoré si prispela, predsa čiastočne zničíš aj ty, resp. budú používané. Keď už to berieš z tejto stránky, na to by sa tiež mohlo prihliadnuť.
Ako to však dať do zmluvy, neviem.
@lella21 já bych nikdy do něčeho takového nešla, byt jsem si taky kupovala s přítelem ( ted už jsme manželé ) a jsem poloviční vlastník bytu, i spoludlužník na hypo, na začátku jsme oba investovali i nějaké svoje peníze a jelikož stále něco předěláváme tak se stále nějaké peníze investují, v případě rozchodu si budeme dělit vše na polovic bez ohledu na to kolik kdo investoval
v tvém případě taky záleží jakým způsobem budete spolu žít, budeš mu něco přispívat na bydlení? nebo bude vše platit on a ty tam budeš bydlet zadarmo? jestli mu budeš přispívat na bydlení tak bych ty peníze co jsi mu dala brala jako půjčku a při rozchodě bych je chtěla vrátit, no pokud mu na bydlení nic přidávat nebudeš, tak by si mohl "nájemné" odpočítat z té sumy co jsi mu půjčila a podle toho jak dlouho spolu budete by ti měl zbytek vrátit, ale určitě to řeš ted, protože jestli nemáš žádné bločky a jiné důkazy kam ty peníze a na co šly tak to potom budeš mít těžké
@lella21
preber to s priatelom a spiste dohodu, ze v pripade rozchodu ta musi vyplatit a priznava, ze ty si do bytu vlozila 8000 EUR a ze na tie peniaze mas narok.
V prvom rade to s nim prediskutuj a chodte rovno za pravnikom.
Osobne, nechapem, preco si mu dala tie peniaze na jeho byt.
@germaniawerks A zase raz totalne odveci koment 🙄😴
@germaniawerks a mne sa zas paci chlap,ktorý odchadza s prazdnymi vajciami a s plnou igelitkou😀
prečo preboha hneď myslíš na takéto veci..ty mu neveríš alebo neveríš, že by vám to mohlo vydržať? príde mi divne ak hneď takto na začiatku uvažujes☹ pokial budeš vedieť dokázať, že si to kupovala výlučne ty z peňazí z tvojho spotrebáku tak áno o peniaze neprídeš😉
@llucciaa no pani rozmýšľa správne, a za to by si zaslúžila pochvalu... muž ta môže nechať aj po 20 rokoch, aj po 40... nezáleží na tom či mu veríš, alebo nie. Je treba sa chrániť tak, aby si v 40tke neskončila na ulici alebo u rodičov s holou prdelou, zlomenou psychikou a opätovne na začiatku. Začínať od začiatku od nuly je hlúposť... treba si to uvedomiť. Nebuďte hlupane🙂
Ak to viete vydokladovať tak problém nemáte. Byt je písaný len na neho?