Dobrý deň. Chcel by som sa poradiť o návrhu riešenia na vysporiadanie ohľadom bytu pred rozvodom. Manželke som sa odcudzil a nevidí inú možnosť ako rozvod keď sa nedohodneme, ale nechce robiť moc ústupkov. Ide o to, že chce aby som sa odsťahoval zo spoločného bytu kúpeného spolu za slobodna ( obaja vedení v liste vlastníctva) na spoločnú hypotéku a aby bol byt výlučne v jej vlastníctve a žila tam s našou 6ročnou dcérou. Ja som ochotný to spraviť aby dcéra nastratila aspoň dáke zázemie. Bývala často aj u svokrovcov, ale tam ju v ubytovaní nepodporia kôli jej správaniu aj keď im záleží na našej dcére. Ja si možem nájsť dočasný podnájom a dovtedy možem bývať u 60km vzdialených rodičov aj keď bez dcéry to bude tažké. Rozvod nechcem aj kôli psychickej ujme malej, aj kôli časovej, psychickej a finančnej náročnosti zúčastnených a aj kôli veľkej pravdepodobnosti že bude vďaka našemu súdnemu systému dcéra zverená iba manželke a ja budem mať s ňou obmedzený styk. Manželka je ochotná sa rozísť v dobrom a dovoliť mi byť s malou kedykoľvek sám, len nie už v tom byte ak bude len jej. Viem, že do rozvodu mám na to aj tak právo, ale vzhľadom aj na moju nepravidelnú pracovnú dobu (12tky denné a nočné) proste viac prilnula k matke (pracuje od 7-15) a ju predsa nemožem odtrhnúť od matky a nútiť bývať so mnou. Takže ak nechcem rozvod ( ku ktorému síce aj tak časom dôjde, ak si manželka nenájde cestu opäť ku mne) pri ktorom by takisto s dcérou pripadol aj byt manželke (vieme, že by ma musela vyplatiť,alebo nájsť ubytovanie) musím ustúpiť a odsťahovať sa. Ako teda prosím vás postupovať, aby som zmiernil následky 'ujmy', nebol finančne poškodený a bol právne chránený v takomto prípade. Dočítal som sa aj to,že keď to už naozaj chceme, tak byt treba darovať tretej osobe a tá následne daruje byt mojej manželke, príp. manželke a dcére. Ale neviem presne ako to je keď je tam hypotéka. Ďakujem. Zdeno
@zdenora nechces sa nechat ozobracit a pritom chces byt darovat tretej osobe???? si si vedomi nasledkov? si si vedomi, ze ides do rozvodu? si si vedomi, ze tvoja manzelka si mozno chysta novy zivot s novym partnerom vo vasom byte???? si si vedomi, ze mozno v buducnosti si budes chciet zalozit aj ty novu rodinu a nebudes mat nic, budes zacinat od nuly???? si si vedomi, ze sud bude zaujimat ake mas bytove podmienky pri urcovani styku s dietatom???. neviem kto je vinny u vas za rozvod, vacsinou su to ibe strany Le teda ked uz tak velmi chce rozvod, tak nech ta vyplati a byt bude jej. nech sa hypoteka napise na nu a nech si ju navysi. ked na to nema, hold byt sa preda, vyplati sa hypo a fifty-fifty. dcera si zvykne aj v druhom, rovnako ako by si musela zvykat aj u teba v novom.... toto co robi tvona manzelka je vydieranie. a ked mas stipku zdraveho rozumu, tak sa nenenchas.
Patrí ti polovica bytu, buď ťa manželka vyplatí alebo sa byt predá a sumu si rozdelíte. Ak nie, nikam nechoď. Nenechaj sa od...bkať.
@zdenora ten byt je váš spoločný, buď nech ťa vyplatí a dáš prepísať svoju polovicu na ňu, alebo ho predáte, vyplatíte zvyšok hypo a čo zostane (ak vôbec niečo), si rozdelíte 50:50. Absolútne nevidím logiku v tom darovať byt tretej osobe (čo vzhľadom k hypo ani nebude možné) a tá aby ho potom darovala manželke, veď ostaneš s holým zadkom na ulici...
A neschovávajte sa za dcéru, idete od seba, nemá zmysel si klamať, aj dcéra sa s tým časom vyrovná.
@sissy27 Neschovávať sa za dieťa, to je správne pomenovanie....našej známej právnik a aj pani zo sociálky povedali, že manželia si mylne domýšľajú, že najlepšie pre dieťa je navodiť pocit, že je všetko v poriadku. Dieťa je vnímavé a rozpozná, že je klamané. Pri rozvode nechcela udať dôvod, že manžel ju bil. Rodičia omieľajú stále, že nechcú dieťa stresovať, že mu nechcú rozbíjať rodinu, ale čím je dieťa menšie, tým sa s poznaním pravdy ľahšie vysporiada. Samozrejme, že sú aj výnimky. Trochu som odbočila od podstaty, ktorá je MAJETOK.
Divím sa že sa chceš ožobráčiť. Poznám veľa prípadov z okolia, čo zostali po rozvode úplne na finančnom dne, iba preto, že chceli dobre. Bohužiaľ život sa im zvrtol a stále sa nemôžu pozviechať. Rozdeľte sa spravodlivo, mysli na seba. Dieťa si manželka opatrí, napriek tomu, že budete rozvedení. Z takéhoto tvojho "škriabania sa za uchom druhou grambľavou rukou" netrčí nič rozumné, správne a pochopiteľné.