Vysporiadanie bytu

24. aug 2022

Dobrý deň.
S ex priateľom vlastním byt, zaťažený na hypotéku, ktorú sme brali pred 5 rokmi. Rozišla som sa s ním pred rokom, ja som na hypotéke hlavná dlznicka, dlh platíme pol na pol, splacame ho nadalej, aj v katastri sme písaní obaja. Priateľ si byt chce nechať, po dohode dal urobiť znalecky posudok, akú ma byt hodnotu, nechce mi ten posudok ukázať. Byt uz ma hodnotu okolo 85000e, a ked sme ho pred 5 rokmi kupovali stal 46000e, mne ponúkol, že mi dá len 10000 e, alebo sa budeme súdiť pretože, on nesúhlasí aby mi vyplatil ten rozdiel, v hodnote bytu, po odcitani hypotéky. ......byt ma ovela vyššiu hodnotu ako mal ....chcem sa s ním dohodnúť, aby sa hypotéka previedla na neho, resp. Si on vzal novy uver alebo refinanc. a az potom sa ja dam vymazat z katastra, ale až keď bude súhlasiť, že mi vyplatí rozdiel v hodnote bytu, minus dlh na hypoteke, keďže nehnuteľnosti idú rapídne hore ......postupujem správne? Mate niektore s tým skusenost? Ako to docieliť, resp ako postupovať, aby sa to netahalo na súd, on si byt chce nechať nesúhlasí s predajom, môžte mi poradiť? Ja mu ho nenechám len tak sa vymazať z katastra a on na tom zarobi...môžte mi poradi tpostupujem správne?
Ďakujem vám za odpoveď.

soldi
24. aug 2022

ahoj, povedz priatelovi, ze pokial to bude riesit cez sud, tak sudne poplatky su cca 6% z hodnoty nehnutelnosti. cize v tomto pripade okolo 5000€.
ja osobne Ti odporucam ist za pravnikom a spisat s nim Tvoj navrh. nebude Ta to stat vela.
a este jedna vec - pokial sa nedohodnete a pojdete na sud, tak sud moze kludne nariadit aj predaj bytu.

liljana
24. aug 2022

Toto je klasika. Nehnutelnosti vyskocili nahor. Ten co kupoval lacnejsie a chce si nechat byt, sa nevie zmierit s tym, ze ma vyplacat drahsie, co kupil rozumne lacnejsie predtym. Vyplacany nechce prist o zisk zo zhodnotenia, lebo svoj byt bude musiet kupovat tiez drahsie. Keby ste mali kazdy svoju vlastnu nehnutelnost na hypo, tak ste vysmiati obaja. Takto sa rozidete obaja nastvani ...
Posledna moznost by bola byt predat, vyplatit hypo, zostatok rozdelit a zacat na novo.

syslik81
24. aug 2022

ex ta chce riadne odrbkat ... ries to uz len s pravnikom a ak sa neohodne tak sudne ..on ta ma vyplatit zo sucasnej ceny bytu po odpocitani zvysnej hypo alebo sa byt preda vyplati hypo a pojdete na pol ..

panelacikova
24. aug 2022

@soldi v tom prípade by autorka asi pochodila najlepšie...
autorka: určite s právnikom, súhlasím s názormi, že ti patrí polovica súčasnej hodnoty bytu mínus zohľadnenie zostávajúcej hypotéky.
neuvádzaš, aký je zostatok hypotéky. je rozdiel 5000 a 35000....? ale i keby bola na celú hodnotu bytu, aj tak ti ponúka smiešne málo peňazí

wade
24. aug 2022

Na sude nema ale hlavne ziadnu sancu. Sud nariadi byt predat a peniaze rozdelit podla podielu v katastri. Tam ina moznost nie je (ak neviem nepreinvestoval v byte 50k). Byt nabral na hodnote, obaja ste zarobili a rozdelit sa to ma rovnym dielom. Koniec diskusie.

dadis
24. aug 2022

Navrhni mu riesit to cez mediarora, sudy su v tomto velmi drahe. Znalecky posudok vobec nema s tym nic. Aj moj mu si dal spravit znalecky o 40tis nizsi nez trh, ja som mu povedala, ze v takom pripade rada ten byt za tu cenu odkupim od neho. S tym uz nesuhlasil. Ponuknuta suma musi byt ferova, taka, za by si to od neho odkupila aj ty, alebo sa dohodnite na predaji..pozri ceny podibnych nehnutelnosti a ponukni mu, ze za taku cenu odkupis byt ty..

wade
24. aug 2022

Inak - mal som raz taku situaciu - ved ked je to podla neho ok, ponukni mu 10k ty 🙂 Byt potom predas s paradnym ziskom 🙂

danielahamar
24. aug 2022

@wade presne sú takýto vychytralci, že však tebe stačí 10, ale mne už nie. U nás v rodine sa stalo niečo podobne, ona chcela určitú sumu, že ak on nechce dať jej, tak ona ho vyplatí a on nato, ale ja chcem takú a takú sumu, ihneď sa stiahla, lebo on chcel reálnu sumu, čo do toho dal. A to boli manželia, len od začiatku moje tvoje, nie nase🤦‍♀️🤭

autor
24. aug 2022

@panelacikova spolu sme sa dohodli ze objedname znalca na posudok, znalec ho ohodnotil a posudok mi nechce ukázať

autor
24. aug 2022

@panelacikova zostatok hypotéky je cca 40000 e, podobné byty majú aktuálne hodnotu 85000e.

dilino
24. aug 2022

ísť za právnikom nedaj sa obabrať .A v žiadnom prípade nesúhlas s takou čiastkou ako TI navrhuje nehnuteľnosti išli hore .Ja keby že mi nechce ukázať nech neukáže. Ja by som si dala vypracovať svoj posudok .A kto platil posudok ak na poly tak čo robí s teba debila. Ja by som sa s nim nehrala ked nechce nechce. Ja by som si dala urobiť svoj a dala ho na žalobu na súd ak by chcel niečo vedieť povedala by som aby zavolal právníkovy. TY musíš mať v rukách ešte horšie zbrane ako ON. Ked ho dáš na súd ten kto prehra platí aj trovy právneho zastúpenia toho druhého. A ver vyhrala by si jediné čo ťa chce je oklamať o peniaze nedaj sa radšej to predajte a rozdeľte si peniaze. Trvaj na polku vyplatenie trhovej ceny.

dilino
24. aug 2022

A on ti chce dať 10 tisíc eur ked pôvodná hodnota bytu bola 46 tisíc. Ved to nie je ani polovica. Daj ho na súd lepšie urobíš. Vybitý kkt. Ja by som sa s nim už nenaťahovala čakala by som pokiaľ mu nepríde žaloba zo súdu. Daj na súd nič mu nevrav nech TI právnik vypíše papiere ak prehra zaplatí aj tvoje papiere. Za debilitu sa platí. Na 10 tisíc hanba ved to nie je ani polovica s pôvodnej kúpnej ceny. Nech TI vyplatí 42 tisíc s iným ani nesúhlas. Cudujem sa TI že ho nedáš na súd ale ON sa s práva ako k handre. Ja by som mu ukázala čo je vojna.

panelacikova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
panelacikova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
panelacikova
24. aug 2022

vymazala som, lebo som nebrala do úvahy, že aj autorka splácala hypotéku. autorka, mne to ale vychádza tak, že za 5 rokov ste splatili len 6.000,- eur hypotéku? keď uvádzaš, že 46.000 stál byt, ale ešte stále je zostatok hypotéky 40.000,-???

ak je to tak, tak potom cena bytu: 85.000, mínus 40.000 zostatok hypotéky je: 45.000,- z toho polovica ide tebe, čiže 22.500,-

ak ste platili spoločne hypotéku vo výške 6.000,- je ešte šanca "získať" aj tie 3.000,- čo si sa podieľala na hypo + nejaké tie úroky a poplatky navyše, no nech je to 4.000,- eur.
(to však neviem, či by si vymohla, pretože ste neboli manželia, tam môže byť problematické dokazovanie)..

ale keby bolo všetko ideálne, mala by si mať vyplatené cca 26.000,- eur, či sa mýlim?
určite nesmieš súhlasiť s 10.000,- obabral by ťa. keby ti navrhol aspoň tých 20.000,-, nepoviem...

dadis
24. aug 2022

@panelacikova Podla mna iba 22,5k moze ziadat jedna aj druha strana, ak po odratani aktualnej vysky hypoteky ostava hodnota bytu 45k..tam sa zaplatene splatky zohladnuju v nizsom zostatku hypoteky..za predpoklau, ze rovnako do bytu obe strany investovali

draik
24. aug 2022

Autorka v podstate uvažuje správne.
Ak vec dospeje do štádia žaloby, tak súd v rámci zrušenia a vyporiadania podielového spoluvlastníctva rozhodne o predaji a rozdelení výťažku len v tom prípade, že žiaden zo spoluvlastníkov neprejaví o nehnuteľnosť záujem.