Ani neviem, ako začať, keďže je to komplikovaná situácia. S ex sme rozvedení cez 3 roky. Návrh na vysporiadanie BSM je na súde už vyše roka. S ex sme nikdy k žiadnej dohode nedošlo, keďže myslel, že keď nič nespraví, tak mu aj tak všetko zostane (dom, auto, zariadenie...). Stojím ale teraz pred dilemou, keďže asi už pochopil, že nie je všetko tak, ako mu niekto narozpraval. Čiže tu sú možnosti, ktoré pripadajú do úvahy a vôbec neviem, čo by bolo pre mňa najsprávnejšie a najrozumnejšie:
1. Ex mi vraj teraz vyplatí 10.000€ a do konca mája 2024 ďalších 12.000€, s tým že vlastníkom nehnuteľnosti bude už len on sám.ale na úvere budem naďalej aj ja. Jemu samému banka neprefinancuje, keďže má nízky príjem a spoludlznika si nevie zohnať. Je mi jasné, že ak prestane splácať, budú to chcieť odo mňa. Ak ani ja nebudem splácať, dom pôjde do dražby... taktiež on by mohol tu nehnuteľnosť darovať komukoľvek, môže prestať splácať, ak nebudem platiť ani ja, sama sa dostanem na zoznam neplatičov ...
Ďalšia vec, nikde nemám záruku, že mi do mája tých 12.000€ doplatí, lebo nemyslím že bude mať z čoho. Ak by to aj šlo na exekúciu, tak čo od neho zoberú, ak nič iné mať nebude? Vraj mi môže spraviť napriek aj tým, že bude oficiálne nezamestnaný, takže nič nezmôžem.
2. Od ex budem žiadať vyplatiť len 5.000€ za hnuteľné veci, auto. S tým, že zostanem naďalej spoluvlastníkom nehnuteľnosti, prejde do podielového vlastníctva, taktiež na hypotéke zostanem.
3. Budem žiadať súd, aby prikázal predaj nehnuteľností. Ale ak rozhodne súd, budem musieť platiť poplatok banke z hodnoty celého majetku. Taktiež nie je isté, či by sa ťa nehnuteľnosť len tak ľahko predala. Lebo dom je momentálne na predaj, aj keď boli záujemcovia, ex r
nevieš vyplatiť ty jeho a hypo prevziať na seba? ak nie tak 3) napriek poplatkom
Číslo 1 by som rovno škrtla, to by u mňa neprichádzalo do úvahy ani náhodou..Ja osobne som za číslo 3, bez ohľadu na poplatky a podobne, ja by som to proste chcela mat celé vyriešené a uzavreté a nechcela by som, aby ma s ex ešte niečo spájalo..
@lucka_ke nie, neviem. Ja som si nedávno brala hypo na byť, keďže sme s dcérou bývali 3 roky v podnájme. A mala som možnosť si zobrať hypo vtedy (inokedy by mi to už nevyšlo), takže taká možnosť nie je. Plus je to od miesta môjho bydliska a práce 55 km, čiže aj tak by som tam nebyvala. V podstate on tam bývať chce.
No poplatok bude dosť, cca 3000, čo nemám. A ako píšem, ex robí všetko preto, aby sa dom nepredal a ďalej si tam býval. Záujemcov odháňať voľnými komentármi. A ja nemám možnosť ísť ukazovať dom, keďže je to tak ďaleko, auto nemám (keďže si ho on zobral), a aj tak by mi to on "nedovolil", aj tak by tam pri Tom bol.
@lucylaw toho názoru som bola pôvodne aj ja. Len ako píšem, robí všetko preto, aby tam naďalej býval. Reálne nemá záujem dom predať a odháňať záujemcov.
Nikdy by som nepristala na také pravidla. Hej vyplatí TI toľko potom kedy. Ak ak si poškodená súd vždy da za pravdu nie poškodeným ale tým čo poškodili. Vymožiteľnosť práva peňazí sa rovná 0. Vlastná skúsenosť. ON ťa vyplatí a kde máš záruku že TI dá aj zvyšok peňazí nikdy ich neuvidíš. A neurob chybu že aj ak ťa vyplatí budeš tam figurovať TY na liste vlastníctva ako spoludlžník. Prestane platiť ON nastupuješ TY. Bude to čista pohroma platiť budeš ale bývať už nie. Najlepšia možnosť predať dom a rozdeliť si peniaze. Ale môžeš ho vyplatiť aj TY ale s tým že nehnuteľnosť budeš mať na seba a ON tam nebude mať nič. Tak že mu vyplatiť polku jeho a mať pokoj. Do nekonečna toto robiť nemôže. Neviem ako to je že či sud môže povedať do akej doby to mate predať. To najlepšie právnik .Maj všetko na seba s ním nič spoločne dostane ťa do veľkých problémov. Ak by ťa vyplatil tak žiadne že budeš TY na liste vlastníctva ako spoludlžník nie že sa takto necháš obabrať. Nič nepodpisuj pokiaľ sa neporadiš s právnikom.
@tiezjedna akej maštali? Dom má hodnotu cca 100.000€, lenže je na ňom hypo ešte cca 60.000€. Návrh na vysporiadanie sa podával v čase, keď polovica aktív bola cca 22.000€, čiže toľko mi mal vyplatiť.
Myslíš, že je také jednoduché donútiť predať niekoho dom, ak nechce a robí všetko preto, aby sa nepredal?
to už by riešil realitný agent, muž by proste musel akceptovať súdne rozhodnutie, na to sú paragrafy... 3000 Eur by som si hoci požičala od rodiny a potom sa ti to vráti po predaji domu
@lucka_ke uvidíme, ako to nakoniec dopadne. Dohovorila som s advokátkou, vysvetlila jej moje obavy a do úvahy pripadá hlavne 3-pre mňa by to bolo najlepšie. V krajnom prípade 2. Lebo vraj ani súd nemusí rozhodnúť o predaji, ak 1 z vlastníkov tam chce zostať bývať a vyplatí z rozdielu druhého. Uvidím, ďakujem za komenty.
len píšeš, že vyplatiť ťa nemá z čoho, to tiež sudca musí brať do úvahy
@lucka_ke tak potom dúfam, že súd môže rozhodnúť o predaji
Tak ak tam chce ostať bývať, nech ťa vyplatí, ale žiadne také, že ostaneš ako spoludlžník, lebo banka nedovolí, aby hypo bola iba na neho..Neverím tomu, že by súd niečo také nariadil, že ťa má on vyplatiť a ty ostaneš ako spoludlžník, veď na to by iba blbec pristúpil, on nebude platiť, musíš ty, takže budeš platiť za byt, v ktorom nebývaš a ak prestaneš platiť, dostaneš sa na čiernu listinu..Treba na súde trvať na predaji bytu a rozdelení peňazí, neviem, ako to presne je, ale podľa mňa súd by mal dať aj nejakú lehotu, v rámci ktorej sa ten predaj má uskutočniť, treba na tom súde zdôrazniť aj to, že on robí obštrukcie len preto, aby sa ten byt nepredal..
@lucylaw súd chcel, aby sme sa vysporiadali dohodou. A tá dohoda môže byť postavená tak, že ma ma vyplatiť, on by bol jediným vlastníkom. To čo by sa dialo ďalej v banke, súd vyslovene nezaujíma. To sú 2 rozdielne veci. Lenže banka to berie zo svojho pohľadu, mňa z úveru vypustiť nevypusti, ak hlavný dlžník nemá dostatočný príjem.
Ja som už na súde neraz hovorila, že klame a schválne odradil posledných záujemcov. Uvidím, ako sa to bude ďalej naťahovať 😞
Jednoznačne 3.On chce všetko aj mať dom, aj nemá peniaze ako ta vyplatit, aj bojkotuje predaj domu.Ideal by bolo nech sa o predaj stará realitný agent.V prvých dvoch prípadoch by si figurovala na hypo s chlapom s ktorým si rozvedená a žila ako s bombou na nohe kedy prestane platiť.
Muž nechce predať dom, lebo má nízky príjem a nevyjde mu po predaji ani na byt či prečo? má vzťah k domu a chce tam zostať?
Tiež musí byť trocha realista a dať si 2 a 2 dokopy na čo má financie.Strasne a takto môže niekto držať druhého v hrsti roky a nema a bývanie ani peniaze:(trvaj na predaji
@luccija dom je na predaj cez realitku. Však pani realitacka mi povedala, že pred poslednými záujemcami povedal niečo, čo nemusel a odplasil ich tým.
Myslím že ma mozno aj vzťah k domu (býva tam cez 4 roky), asi na druhú nehnuteľnosť by mu nezostalo, príjem nízky. Ale zas mal by kde ísť byvat-k rodičom na prízemie, tam nik nebýva.
On to žiaľ v hlave asi už nemá všetko ok, pije, takže podľa mňa už ani nerozmýšľa ako normálny človek.a verí tomu, čo mu mama natara, ona mu radi. Však ešte pred rozvodom mu vravela, že mu všetko zostane, dom, auto.... A nájde si lepšiu ženu...
moja svokra sa tiež roky súdila s ex o dom, a sudkyňa im vždy navrhovala, aby sa dohodli, však keby boli schopní sa dohodnúť tak nie sú na súde...
@lucka_ke však toto. Aj advokátka mi vravela, že sa to môže ešte ťahať roky. Ach, unavená som z toho. Fakt by som chcela, aby nás už okrem dcéry nič viac nespájalo.
A ešte môžeš byť rada, že už niekde bývaš a nemusíš čakať ako to dopadne..Kamaratka sa tak súdi už tiež dlho a má v dome veľa penazi a zatiaľ je v podnájme a on na terase a v bazene ako kráľ.
Tak, keď mu mama povedala nech mu založí dom, alebo zoberie spotrebak nech Ťa vyplatí🤪
@luccija no nebolo to ľahké, aby som aspoň ten 2izbovy byt kúpila na hypo. Ale som vďačná aj za to. Ani som neverila, že sa to podarí presne práve tomu, že už 1 existujúcu hypo máme.
Uvidím, ako to dopadne. Najlepšie pre mňa by bolo, aby sa ten dom predal. Aj keď aj to ma bude niečo stáť.
@lienka.7 s psychopatickým alkoholikom sa hádať nemienim. Snáď súd rozhodne, aby som už mala pokoj.
@tiezjedna nerozumiem otázke.
@tiezjedna aj tak nerozumiem otázke, čo konkrétne ti nie je jasné?
Proste hnuteľné aj nehnutelne veci majú dokopy určitú hodnotu. Od tej hodnoty sa odpočítal zostatok hypotéky. Výsledok sa delí dvoma. Počítala mi to advokátka. Ja neviem, na čo sa pýtaš, fakt.
V podstate je to už ale asi aj tak bezpredmetné. Lebo som volala s advokátkou a dohodli sme sa na možnosti 3, poprípade 2, ak by ma mal z čoho naraz vyplatiť, čo je veľmi málo pravdepodobné. Ale aj tak ak bude možné, budem stáť za možnosťou 3.
Ak odplašuje záujemcov, nebola by možnosť variant 1, plus následne jednoducho neplatiť hypo? 🤷 dom pôjde do dražby, či manžel chce alebo nechce... Peniaze z dražby sa použijú na vyplatenie hypotéky a zvyšok mu teda ostane, ak ťa vyplatil podľa dohody (predpokladám, že prepis v katastri budete robiť, až keď zaplatí komplet uvedenú sumu...?či toto ako zamýšľate urobiť?). Ale to hovorím o krajnom prípade, ak by robil obštrukcie pri možnosti č.3....
@mikadooo v nehnuteľnosti býva ex,on ju platí. S tým nepochodim. Aspoň doteraz platil..Okrem toho, nechcem sa kvôli nemu dostať do registra neplatičov.
A ako.pisem, teraz chce vyplatiť 10.000€, rieši to cez úver cez rodičov a pochybujem, že by tých zvyšných 12.000€ do mája zohnal a doplatil mi. Čiže by ťa čiastka 12.000 išla k vymáhaniu u exekútora. Ale čo by mu zobrali? Ten dom?ach, strašné komplikovane. Najlepšie je ,3,
@tiezjedna tak, a ak má ešte vymytý mozog alkoholom a je psychicky mimo, tak je veľmi ťažké sa rozumne s niekým takým dohodnúť. No nič, potrebujem len pevné nervy.
Asi dom predať reálne nechce, a záujemcov "odoženie".
Čo by podľa vás bolo najrozumnejšie riešenie?