Dobrý deň, chcem sa opýtať, ideme sa s manželom rozvádzať, zatiaľ som nepodala návrh, ale podám v čo najkratšom čase. Za trvania manželstva som kúpila dva byty a dom v ktorom bývame,manžel nepracoval. Teraz rozmýšľam ako sa poistiť aby som ho nemusela vyplácať zo všetkého čo som v podstate nadobudla sama. Nemôžem tie nehnuteľnosti na niekoho prepísať, alebo akože predať za symbolickú cenu?
@ata1488 hold, sama si ich nenadobudla, zarobene peniaze pocas manzelstva su spolocne. Ci to ma fungovat, len ak nepracujuca je zena?
Za aké peniaze si ich kupila?
No boli to peniaze s neakych kšeftov,ale to by som tu radšej nerozmazavala.
Majetok kúpený v manželstve nieje tvoj ale spoločný aj ked za tvoje peniaze.Všetko sa berie ako spoločne.Kto je vlastníkom na liste vlastnictva to je dôležite.Ak iba ty tak nemusiš mu nič vyplacať ale ak obaja tak ak by sa predavalo bez neho nepredaš.A budeš ho musieť vyplatiť.
Tak to zase neboli kšefty mimo zákon.....
Podstatné je, kto je na liste vlastníctva a prečo manžel nepracuje resp. nemá príjem. Vo všeobecnosti, ak má aspoň trochu filipa, tak s ním "nevybabrete".
@draik ak je len ona na liste vlastníctva, ale kúpila to za peniaze, kt. nadobudla počas, on nemá nárok? A ešte ma zaujalo, že prečo nepracuje, ak by bol proste hnily, tak sa k tomu pristupuje inak, ako keby bol napr. Ztp, MD/RD a pod.? Pýtam sa jak dilino, ale zaujalo ma to
No nepracuje, lebo sa mu nechce, inakší dôvod na to nevidím. Z času na čas ide na nejakú fušku ale to je skôr výnimka ako pravidlo
Áno na LV som len ja vlastník,ale čítala som že keď kúpim nehnuteľnost počas manželstva je jedno kto je na LV aj tak to ide pol na pol
@danielahamar
Je viacero možností, ako sa zariadiť.
@ata1488 môžete kúpiť aj sama.... ak sa manžel do 3 rokov neodvolá je to vaše.... ďalšia vec ale je, čo všetko vytiahne na súde 😅 môže vyrukovať s tým, že o tom nevedel.... a tiež pozor na tie kšefty....aby nezačali pátrať po tom, ako ste si yo mohli dovoliť a či ste teda z tých príjmov platili riadne dane
Na byt mi požičala peniaze moja mama, takže jej to riadne splácam ,no máme to len na papieri,neboli sme ani u notára overiť podpis. Tak bude aj tento dlh zarátaný do BSM , alebo je to len moja dlzoba?
Ďakujem za odpovede
@ata1488 Moji susedia si rozdelili majetok 60:40. Manzel dostal 60% hodnoty, pricom zaraba(l) cca 4-5 tusic E mesacne, pani minimalnu mzdu dlhe roky, cca 10 rokov.
Tvoje tvrdenie, ze ti pozicala matka, tak isto moze urobit manzel. Napisat na papier s rodicmi, ze mu pozicali peniaze. Holt z manzelstva je vzdy jeden z partnerov "osklbany".
@nika523 draik je pravnik😉
@danielahamar isto?
@danielahamar tak takého by som potrebovala pri mojom rozvode, môj muž počas celého manželstva nepracoval lebo bol lenivy alkoholik a aj tak byt aj všetko išlo na polovicu nepomohol mi ani právnik ani dôkazy že ja som ho živila celé roky že ja som odkupovala byt aj platila ho lebo on nemal žiaden príjem
@draik @nika525 Vieme, ze zakony sa daju ohybat. Pri jednom probleme, mi 2 pravnici tvrdili, ze moj pripad ke nevyriesitelny, treti pravnik - drahy, ale vynikajuci moj pripad vyhral. Takze nie vzdy maju vsetci pravnici pravdu. Mne sa nepaci vyjadrovanie vyrazmi fuska, ksefty. To mi vyznieva ako nelegalna trestna cinnost, nezdokladovama, neodvodene dane. Moj nazor, ale malokedy sa mylim. 😉