Vysporiadanie BSM

ata1488
11. mar 2022

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ideme sa s manželom rozvádzať, zatiaľ som nepodala návrh, ale podám v čo najkratšom čase. Za trvania manželstva som kúpila dva byty a dom v ktorom bývame,manžel nepracoval. Teraz rozmýšľam ako sa poistiť aby som ho nemusela vyplácať zo všetkého čo som v podstate nadobudla sama. Nemôžem tie nehnuteľnosti na niekoho prepísať, alebo akože predať za symbolickú cenu?

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bosorka2302
11. mar 2022

@ata1488 @draik je pravnik., mozno prispeje

babovka2321
11. mar 2022

@ata1488 hold, sama si ich nenadobudla, zarobene peniaze pocas manzelstva su spolocne. Ci to ma fungovat, len ak nepracujuca je zena?

aliaray1
11. mar 2022

@ata1488 ak ste nemali zuzene BSM, tak zial nie. Na nakladanie s takto nadobudnutym majetkom je treba aj manzelov suhlas.

Je mozne iniciovat dohodu o vyporiadani BSM medzi manzelmi.

danielahamar
11. mar 2022

Za aké peniaze si ich kupila?

ata1488
autor
11. mar 2022

No boli to peniaze s neakych kšeftov,ale to by som tu radšej nerozmazavala.

dilino
11. mar 2022

Majetok kúpený v manželstve nieje tvoj ale spoločný aj ked za tvoje peniaze.Všetko sa berie ako spoločne.Kto je vlastníkom na liste vlastnictva to je dôležite.Ak iba ty tak nemusiš mu nič vyplacať ale ak obaja tak ak by sa predavalo bez neho nepredaš.A budeš ho musieť vyplatiť.

kornelies
11. mar 2022

@ata1488 50:50 a dakuj Bohu, ze ti este neklepol po prstoch. Co nebolo, este moze byt. Radsej prist o 1 byt ako sediet vo vazeni.

ata1488
autor
11. mar 2022

Tak to zase neboli kšefty mimo zákon.....

draik
11. mar 2022

Podstatné je, kto je na liste vlastníctva a prečo manžel nepracuje resp. nemá príjem. Vo všeobecnosti, ak má aspoň trochu filipa, tak s ním "nevybabrete".

danielahamar
11. mar 2022

@draik ak je len ona na liste vlastníctva, ale kúpila to za peniaze, kt. nadobudla počas, on nemá nárok? A ešte ma zaujalo, že prečo nepracuje, ak by bol proste hnily, tak sa k tomu pristupuje inak, ako keby bol napr. Ztp, MD/RD a pod.? Pýtam sa jak dilino, ale zaujalo ma to

ata1488
autor
11. mar 2022

No nepracuje, lebo sa mu nechce, inakší dôvod na to nevidím. Z času na čas ide na nejakú fušku ale to je skôr výnimka ako pravidlo

ata1488
autor
11. mar 2022

Áno na LV som len ja vlastník,ale čítala som že keď kúpim nehnuteľnost počas manželstva je jedno kto je na LV aj tak to ide pol na pol

draik
11. mar 2022

@danielahamar
Je viacero možností, ako sa zariadiť.

kornelies
11. mar 2022

@ata1488 Vyraz ksefty sa pouzuva na nelegalnu cinnost. Kseftar je v sl9vniku definovany ako podvodny obchodnik. 😉

ata1488
autor
11. mar 2022

@draik Aké možnosti?

lejllamt
12. mar 2022

@ata1488 môžete kúpiť aj sama.... ak sa manžel do 3 rokov neodvolá je to vaše.... ďalšia vec ale je, čo všetko vytiahne na súde 😅 môže vyrukovať s tým, že o tom nevedel.... a tiež pozor na tie kšefty....aby nezačali pátrať po tom, ako ste si yo mohli dovoliť a či ste teda z tých príjmov platili riadne dane

ata1488
autor
12. mar 2022

Na byt mi požičala peniaze moja mama, takže jej to riadne splácam ,no máme to len na papieri,neboli sme ani u notára overiť podpis. Tak bude aj tento dlh zarátaný do BSM , alebo je to len moja dlzoba?

draik
12. mar 2022

@ata1488
Konzultujte s advokátom; a ako som uviedol, bude závisieť od aktivity protistrany.

@lejllamt
To o troch rokoch je hlúposť.

ata1488
autor
12. mar 2022

Ďakujem za odpovede

kornelies
13. mar 2022

@ata1488 Moji susedia si rozdelili majetok 60:40. Manzel dostal 60% hodnoty, pricom zaraba(l) cca 4-5 tusic E mesacne, pani minimalnu mzdu dlhe roky, cca 10 rokov.
Tvoje tvrdenie, ze ti pozicala matka, tak isto moze urobit manzel. Napisat na papier s rodicmi, ze mu pozicali peniaze. Holt z manzelstva je vzdy jeden z partnerov "osklbany".

nika523
15. mar 2022

@draik je úplne jedno kto je napísaný na LV a prečo manžel nepracuje. Všetko nadobudnuté počas manželstva je spoločné

nika523
15. mar 2022

@ata1488 môžeš to predať alebo darovať niekomu ale musí s tým manžel súhlasiť.

danielahamar
15. mar 2022

@nika523 draik je pravnik😉

nika523
15. mar 2022
nika523
15. mar 2022

@danielahamar tak takého by som potrebovala pri mojom rozvode, môj muž počas celého manželstva nepracoval lebo bol lenivy alkoholik a aj tak byt aj všetko išlo na polovicu nepomohol mi ani právnik ani dôkazy že ja som ho živila celé roky že ja som odkupovala byt aj platila ho lebo on nemal žiaden príjem

draik
15. mar 2022

@nika523
Len či je to naozaj všetko tak, ako tvrdíte.

kornelies
15. mar 2022

@draik @nika525 Vieme, ze zakony sa daju ohybat. Pri jednom probleme, mi 2 pravnici tvrdili, ze moj pripad ke nevyriesitelny, treti pravnik - drahy, ale vynikajuci moj pripad vyhral. Takze nie vzdy maju vsetci pravnici pravdu. Mne sa nepaci vyjadrovanie vyrazmi fuska, ksefty. To mi vyznieva ako nelegalna trestna cinnost, nezdokladovama, neodvodene dane. Moj nazor, ale malokedy sa mylim. 😉

nika523
15. mar 2022

@draik čo?