Ahojte,potrebujem radu,ohladom priatela. Rozviedol sa zena od neho odisla nechala mu dve neplnolete deti.teraz riesi bsm no problem je ten ze nema na vyplatenie ex,taktiez byt predat nechce kvoli detom nechcu z bytu prec.Dalsi problem je ze ma dlhy na socialnej a zdravotnej poistovni.Je zivnostnik no tej prace je malo a je rad ze uzivi deti,je na vsetko sam.Do toho prislo to bsm a on nema na vyplatenie.Je to na neho vsetko vela a psychicky to uz nezvlada.Ake ma moznosti?
@dadis no problem je ze ma, 2x siel byt do pripravovanej dražby nakolko nemal na splatky,no nakoniec to poriesil,co zarobil vsetko dal na hypo.Z jedného problemy do druhého nevie sa vymotat z nicoho je rad ze deti maju co jest,sud zveril deti jemu kedze zena od neho odisla pebo ho stale podvadzala
@anina3333 Nuz, ale dalsi uver mu teda banka neda. Na to mal mysliet skor. Ten zapis sa mu tam bude drzat myslim 5 rokov po splateni uveru. Moze sa dohodnut so zenou na splatkach mozno. Ak je na byt hypoteka, tak ju bude vyplacat len z hodnoty bytu po odratani hypoteky (z toho polovicu)...to nemusi byt tak vela penazi..
@anina3333 No a to, kto koho podvadzal je irelevantne. Aj mna muz podvadzal a nepatri mi za to cely byt. Priatel ma povinnost zivit deti (plus manzelka mu bude platit vyzivne), musi si najst lepsiu pracu, brigady a nueco vymysliet. Z nebankovky nech uver neberie. Radsej nech sa dohodne s ex na postupnom vyplateni. Teraz po rozvode by mala manzelka prispievat polovicu na splatku uveru. Ak neprispieva, treba jej to potom odratat zo sumy, ktoru si bude narokovat. A teda ak to je tvoj priatel, laska/nelaska, nasla by som si slobodneho, bez zavazkov a dlhov.
Dlhy na ZP a SP. Hypotéka nesplácaná tak, že 2x už bola pripravovaná dražba.
Takže riešenie... či sa mu to páči alebo nie. Ak ex trvá na peniazoch a majú takú dohodu, tak byt predať, nájsť si zamestnanie a ísť bývať k rodičom. Dražba v banke sa nepripravuje keď klient nezaplatí 2-3 krát. Dražba sa pripravuje vtedy, ak celé mesiace klient neplatí. Takže by som povedala, že tu ide o roky neplatenia svojich záväzkov. Píšeš, že to psychicky nezvláda. Ale správať sa roky finančne negramotne, nezodpovedne a lenivo psychicky zvládal? Záleží mu na deťoch... tak prečo už dávno nemá normálne zamestnanie? Každý len trochu rozumný človek ak podniká a nejde mu to a nemá na šeky, tak sa zamestná a bude chodiť aj do 3 robôt, len aby zaplatil čo má. Poznám viac živnostníkov, ktorí v čase korony majú minimum práce. Každý z nich si našiel prácu pomimo, jeden chodí vykladať v noci tovar do tesca, 3 chodia do skladov niečo robiť atď. Pretože majú doma deti a platia hypotéky. On sa ľutuje, že je málo roboty ale hovno robí. Darmo tu bude nariekať, že je toho na neho veľa a že na deťoch mu záleží. Sú to len keci, pretože správa sa ako lenivý nezodpovedný chlap.
Takže ak mu chceš pomôcť, tak ho vyžeň do práce, nech sa zamestná, nech si dohodne v SP aj ZP splátkový kalendár. A ak píšeš, že "priateľ", tak dúfam, že máš na mysli kamaráta a nie priateľa - partnera.
@anina3333 Musi sa zamestnat na TPP. Dlhy si musi v poistovniach vyrovnat. Po polroku mu da banka hypoteku snad, ak nema negativny zapis v registri bankovych uverov.