Vysporiadanie

janickajanicka
3. aug 2024

S manželom sme sa rozviedli,žijeme v dome stále v spoločnej domácnosti s deťmi. Povedal pred rozvodom ,že on odíde a sa vysporiadame. Teraz to však nie je pravda. Chcem dať spraviť znalecký posudok na hodnotu domu,ale on nesúhlasí. On ma od realikty trhovú hodnotu a chce polovicu z nej. Nechápe, že dom nepredavame. Ako by ste postupovali vy? Ak to dám na súd, plynú z toho poplatky zbytočne ,ktoré nechceme. On ma predstavu,že tu takto môžeme žiť aj ďalej, s čím ja nesúhlasím. Chcem mať vlastný život. Pre deti to je dosť veľký šok, že sme rozvedení a nie im ešte brať strechu nad hlavou a meniť zázemie. On to radšej predá, aby mal svoju vysnenu sumu,ako nás tu nechať a zobrať si reálnu polovicu.

tuippo
3. aug 2024

@janickajanicka na znalecký posudok jeho súhlas nepotrebuješ. Ak sa nedohodnete, tak inak ako súdne to nepôjde

alickapusinka
3. aug 2024

Ak mu raz patrí polovica tak musiš ho vyplatiť alebo ON teba. A áno trhova hodnota sa berie nehnuteľnosti nie predtým ak sa kúpovala. Takže ak ste obaja spoluvlastníci jeden druheho bude musieť vyplatiť. To tak nefunguje že tebe súd prisudi deti a automatický aj dom ak je raz dom na polovicu vyplatiť ho budeš musieť alebo ON teba alebo predať a peniaze rozdeliť. Prečo ON svojim deťom strechu nad hlavou neberie chce len čo mu patri čo je jeho.Darmo raz ak tam ma polovicu neurobiš nič. A ON nemusi suhlasiť zo znaleckým posudkom TY môžeš znalaca zavolať aj TY. To nie je predaj domu ale len znalec napíše trhovu hodnotu aby si mu mohla vypaltiť polovicu.Darmo aj ak by si dala na súd ak má 1/2 domu je jeho budeš musieť ho vyplatiť. Príklad realna hodnota domu predtým bola si vymyslím 150 tisic eur TY by si mu dala 75 tisc a teraz ma dom realne hodnotu 250 tisc taka ko mu môžeš dať polovicu sumy predtým teraz aj znalec ktorý bude vychadzať s posúdku tak bude vychadzať s ceny teraz nie spred 10 rokov.

kris_tin257
3. aug 2024

Zo skúseností vypláca sa na základe znaleckého posudku nie trhovej hodnoty nejakého realitaka. Vo vašom prípade to asi inak ako cez právnika nepôjde, keď pôjdete za právnikom ešte to nemusí ísť na súd právnik sa bude snažiť urobiť mimosúdnu dohodu (zadarmo to ale tiež nebude), keby neuspel až potom to pôjde na súd

euie
3. aug 2024

Nam sa stala taka zaujimava vec, chceli sme kupit dom, dohodli sme sa za aku cenu dom kupujeme a podpiseme rezervacku, nakoniec predavajuci od predaja ustupili. Bola to rozvadzajuca sa dvojica, pravdepodobne len zistovali realnu cenu, za kt vedia nehnutelnost predat a z ktorej sa maju vysporiadat. Bohvie, kolko zaujemcov takto ponatahovali... neskor sme zistili, ze je to pri rozvode celkom bezne, zistit ako vedia predat. (Ja som bola akurat tehotna a celu buducnost som si projektovala k tomu domu, bol to dost podraz).

lienka.7
3. aug 2024

@janickajanicka nechaj urobiť posudok a uvidis, kolko ti vyjde. Aj súd nariadi znalecký posudok. A čím skôr tým lepšie. Pravdepodobne sa nedohodnete a bude rozhodovať súd. Aký je rozdiel v cenách?

tramtada31
3. aug 2024

Ja len take info na zamyslenie. Potrebovala som znalecky posudok kvôli prenosu záložného prava na byt. Zostávajúca hypotéka nebola vysoka, takze som mu povedala, aby ten znalecky posudok bol kľudne nižšší, lebo nie som jediným majiteľom a mala som záujem o odkúpenie zvyšnej casti a teda by sa mi zislo, aby tá suma nebola astronomická, keby to malo sluzit ako podklad k vyrovnaniu a keď mi dal znalecky posudok do ruk, tá cena bola tak o 50 tisic vyššia ako trhova ak nie aj o viac (do porovnania dal novostavby na lepšej adrese, čo určite tu cenu taktiez nafúklo). Takze je možné, že Realitka by to ocenila menšou sumou ako znalec

januska12323
3. aug 2024

Znalecký posudok budeš aj tak potrebovať na súd a jeho súhlas nepotrebuješ. Dom sa bude musieť predať tak či tak keď nebudeš mať na vyplatenie.

janickajanicka
autor
3. aug 2024

@alickapusinka áno veď ja chcem dat urobiť znalecký posudok a dat mu polovicu. Ale on chce polovicu zo sumy,ktorú mu povedal realitný maklér, za koľko by to mohol streliť. Ja ho vyplatiť polovicou chcem,ale zo sumy,ktorú nám urobí teraz znalec.

janickajanicka
autor
3. aug 2024

@euie no to je zaujímavé zistenie. To ma ani nenapadlo.ja sa chcem vysporiadať najlepšie mimosúdne, ale s nim ani z voza ani na voz.

janickajanicka
autor
3. aug 2024

@lienka.7 ja neviem aká je hodnota domu. Chce 140 tisíc. Myslím,že 110-120 je max. Ale aj preto som chcela znalecký nech vieme ako sa veci maju

janickajanicka
autor
3. aug 2024

@tramtada31 fúú... no to som nevedela ze aj takto sa vedia veci otočiť

alickapusinka
3. aug 2024

@janickajanicka no však koľko napíše znalec toľko polovicu mu máš dať nie že nafukne určite ak realna suma je teraz 200 tisc určite nepovie že suma je 100 tisic čosi on uvidi a napíše realnu sumu.Ak by to išlo na súd tak súd urči znalca a budeš mu musieť vyplatiť toľko koľko napíše znalec.

matulka1981
3. aug 2024

@janickajanicka presne toto som riešila minulý rok...na znalecky posudok exmanželov suhlas nepotrebuješ ...ja som si dala spraviť znalecky ,odpočítal sa zvyšok hypo a ex ma vyplatil ..v dome som zostávať nechcela ....riešila som si potom svoje nové bývanie ..deti si zvykli rýchlo ,toho som sa bála najviac ,ale sú spokojne a kludne ....najhoršie pre nich podľa mňa bolo spolunažívanie v jednej domácnosti po rozvode ..

mimano
7. aug 2024

Obávam sa, že jedinou schodnou a prijateľnou cestou bude predaj domu, pretože ani jeden z vás nedokáže vyplatiť druhého, a toho si je vedomí aj bývalý. Za svoju polovicu si kúp byt a ev. doplatíš hypotékou. Tá by nemala byť problém, pretože bude na doplatenie potrebnej sumy. Infarktové problémy ešte len čakajú keď si bývalý privedie novú partnerku.

janickajanicka
autor
8. aug 2024

@mimano ale ja som schopná ho vyplatiť

mimano
9. aug 2024

Asi jedinou cestou bude dohoda o stanovení ceny domu súdnym znalcom, ktorý bude prijateľný obom stranám. Súčasne navrhujem prieskum cien obdobných domov v širšom okolí do vzdialenosti cca 5 km, aby ste získali predstavu o cenovej hladine porovnateľných predávaných domov prostredníctvom realitiek. Postup cez realitku, ktorú vybral bývalý môže skrývať spoluúčasť na nereálnom navýšení ceny, pretože agent dostáva odmenu v % z ceny domu a zarobia obaja.

mimano
9. aug 2024

Ak je rozumný a ponúknete sumu 130 tis., ktorá sa neopakuje, tak by mal prijať. Za tú sumu kúpi byt v BD so všetkými bezstarostnými službami. V opačnom prípade môže nastať situácia, že toto navýšenie obaja "spotrebujete" platením posudkov, súdnych poplatkov ai. Dajte vedieť ako to dopadlo, mám skúsenosti s písaním kúpno-predajnej ceny.