Ahojte. S manželom sa budeme rozvádzať a máme 2 deti (4 a 2 roky). Manžel zarába približne 5000 eur a zaujímalo by ma, či nemáte niekto skúsenosti s výškou výživného pri takomto plate. Máme byt (hypotéka, ešte nám ostáva splatiť asi cca polovicu). Zatiaľ by som v ňom ostala ja s deťmi a muž by sa odsťahoval. Bola tu aj verzia, že by som šla do nájmu. Ešte budem rok na materskej. Bojím sa, aby som utiahla život s dvomi deťmi, aj keď sa zamestnám....
@mogaa ďakujem. ❤️ No, popravde na žiadny štandard som nebola zvyknutá, keďže som mala "vreckové" 100 mesačne pre seba a 50 na každé dieťa.
Tých 5000 má oficiálny príjem? Normálne si zrátaj výdavky na deti, nezabudni, že tam patrí aj bývanie, čiže ak by si šla do podnájmu dajme tomu za 600, tak 400 sú náklady na deti a samozrejme všetky ďalšie výdavky. Z výslednej sumy väčšiu polovicu + môžeš žiadať sporenie pre deti.
Výška výživného sa odvíja hlavne od nákladov na deti, nie od výšky príjmu.
Ak má nadštandardný príjem, môže napr. okrem klasického výživného, deťom založiť sporenie, prípadne inak investovať, aby mali do budúcna.
Výživné si pýtaj podľa nákladov na deti, čiže si spočítaj, koľko každé dieťa mesačne stojí (alíkvotna časť na bývanie, strava, kozmetika, lieky, krúžky, oblečenie) a žiadaj polovicu. Keďže má muž vysoký príjem, žiadaj aj vytváranie sporenia pre deti (toto budú peniaze, ktoré sa budú sporiť pre dieťa, nebudeš môcť s nimi disponovať).
Ešte rok budeš na materskej? To asi ťažko, zrejme myslíš rodičovskú. Nuž, rodičovská nie je povinná, budeš ju dostávať aj keby si sa zamestnala. A či zvládneš deti finančne, žiaľ na toto bolo potrebné myslieť v rácmi plánovania detí a nemať druhé dieťa s človekom, ktorý ti dáva vreckové 100 eur a na dieťa 50. O výživné môžeš žiadať už pred rozvodom, taktiež výživné na seba žiadaj.
@melanta moja zlata, na tvoj názor ohľadne môjho života a mojich rozhodnutí som sa ta nepýtala, tak sa láskavo zdrz takýchto pribrzdenych komentárov! To koľko detí a s kým je len a len výhradne moja vec! Pozametaj si pred svojím prahom a potom rozdávaj rady.
Prečo útočíte na niekoho, kto Vám rozpísal všetky možnosti. Ak sa Vám informácie nepáčia, tak choďte za právnikom. A k tým sumám, čo Vám manžel prideľoval...to je neskutočne málo!
Čiže - výživné na deti aj seba, podľa vyčíslených nákladov. Ak Vám to nebude vychádzať, tak sa budete musieť zamestnať. Tiež je dôležité vysporiadať do 3 rokov od rozvodu spoločný majetok, spoločné úspory atď. ale tiež hypotéku.
Ďalšia vyspekulovana ženská ktorá si ide urobiť príjem z výživného. Prečo sa rozvadzate? Strašne by ma zaujímal dôvod. A vôbec nehlad na to koľko zarába. Ty sa hlad na to aké máš reálne výdavky na deti. A z toho ti bude súd vypočítavať výživné. Aj keby zarábal 50 000€ si myslis že dostaneš 10litrov mesačne že? K tým 400 euram ako nájomné... Keby si zobrala hypotéku a platí 600€ mesačne stále bude chlap platiť 2/3 z toho ako "nájom" pre deti a babenka si bude veselo platiť SVOJ byt a chlap jej platí 2/3 hypotéky že? Tvle fascinuje ma to rozmýšľanie dnešných ženských a spôsoboch ako osklbat chlapa....
350€ na dieta plus tvorbu uspor a polovicu z nestandardnych nakladov typu strojcek tabor sportove vybavenie
@oktacore aká vyspskulovana ženská, čo si ide robiť príjem z výživného? Ty sa preber. Absolútne ta nemusí zaujímať, prečo sa rozvádzame, to je a bude len moja vec a tebe to nemusím vešať na hlavu. 🤦♀️ Si predstav, že budem normálne pracovať, popri rodičaku mam už aj brigádu. Tak sa láskavo staraj o seba! Mne ide len o to, aby som s deťmi nežila v biede. Pekný deň.
@mamina7070 ďakujem. 🙃
ja by som pýtala na každé dieťa po 500 eur + sporenie. Zvyčajne sa berie 30 % z platu. A nie výživné sa nehodnotí len podľa potrieb dieťaťa ale aj podľa možností rodiča. A tie sú u vás vysoké , deti sa majú podieľať na jeho životnej úrovni. Nájdi si dobrého právnika , najlepšie ženu v stredných rokoch .
@subartic ďakujem za odpoveď. 🥰 Zatiaľ sa vieme dohodnúť bez súdov. 🙏 Obom nám ide o dobro deti. A podľa sľubov mi chce pomôcť. Tak uvidíme. 🙃
Pretože dnešné ženské sú robia z výživného celkom slušný príjem pre seba a nie pre deti. Už z tvojho nadpisu súdim že spekulujes ak z neho vytĺcť čo najviac pretože zarába nadštandardne. Chceš mať štandard? Zariad si ho sama. Samozrejme ak je chlap normálny tak zaplatí strojček tabor topánky školské potreby. Keby za mnou prišla ex že chce ísť s dieťaťom na dovolenku a chce peniaze tak ju otočím vo dverách a dieťa zoberiem ja na dovolenku.
Ďalej čo píše @subartic aby si si našla právnickú ženu v strednom veku :D smiešne. A s tými 30% platu to vôbec nie je pravda. Keby mal tvoj chlap poriadneho právnika tak dostaneš od 250-400€/dieťa v závislosti od veku detí. Každopádne kvitujem že sa viete dohodnúť bez sudu:D akurát byť tvojím ex tak si to dám súdom overiť tu vašu dohodu :D
Ja teda toto odhadnúť neviem ale to dnešného dňa ľutujem ze som malej otca nepovlacila po súdoch aj keď sa vieme akože dohodnúť ale papier je papier
@autorka podľa mna aj pri jeho vysokom prijme nedostaneš viac ako 450-500€. Spis si do tabuľky, kolko ta dieta stojí, lebo to musíš preukázať, nie argumentovať tým, že on zaraba 5k. Lebo vyzivne je podla potrieb dietata, nie jeho prijmu. Ziadaj podľa mňa 450€, dajú ti 400€, plus sporenie pre deti a plus podielanie sa polkou na náklady ako sú tábory, SVP, lekár a pod.
zrátaj si reálne náklady na deti a podľa nich....samozrejme môžeš žiadať , aby im dával na sporenie, ale na tie peniaze nemôžeš siahnuť v prípade potreby,,,,tam záleží od viacerých vecí, napr.kde bude bývať on, ak ostaneš v danom byte kto bude splácať hypotéku.....prežiť prežiješ, samozrejme na štandard aký si mala doteraz sa nedostaneš nijako....