Výška výživného na plnoletú študentku strednej školy

t1nk4
9. feb 2017

Ahojte, ja by som sa rada poradila s vami o tom kolko by mi mal otec platit výživné... Totižto... mám 20 rokov a študujem na SŠ, platí mi 70 € mesačne ( no nieje to lahké z neho dostať ) , niekedy ani vôbec nezaplatí, ide však o to že mi to absolútne nestačí, študujem denným štúdiom čiže nájsť si prácu popri škole nedokážem, iba brigády aby som vyžila pretože bývam sama s priateľom... priatel má byt ktorý plati a stravu si hradíme spoločne... mama mi platí tiež 70 € mesačne ale s nou problém vôbec nieje, kedykolvek príde a mi nakúpi veci v hodnote 80 eur... môžem požadovať od otca aby platil viac alebo sa to nejak mení tým že bývam v jedno-izbovom byte s priatelom ? Ďakujem

lucka_ke
9. feb 2017

máš výživné určené súdom? ak áno, skús si spísať svoje reálne náklady a podať na súd návrh o zvýšenie výživného, uveď tam, že nakoľko študuješ na VŠ, tvoje náklady sú vyššie (uveď aké) a žiadaj vyššie výživné od rodičov

t1nk4
autor
9. feb 2017

áno mám, ked som mala 15r súd navrhol 150€/mes. ale otec so slzami v očiach si vyprosil od mami 70, tak mama povedala že tolko stačí (nechápem prečo) , pritom otec momentálne zarába 1600 eur ale neviem či nemá písané v papieroch nižšiu sumu.. m byt v BA,auto atď, zohladnuje súd aj takéto veci ?

lucka_ke
9. feb 2017

súd prihliada na tvoje nároky hlavne, rodičia sú povinní ťa živiť kým študuješ

0silvia0
9. feb 2017

@lucka_ke študuje na sš...

marse
9. feb 2017

neviem ci s tým pohneš. Chodis na sukromnu SŠ?

t1nk4
autor
9. feb 2017

nie veru, ale vyžiť z tých penazí je skoro nemožné, ani napamätám kedy som si niečo na seba kúpila

erikavesela
9. feb 2017

@t1nk4
Zohladnuje sa jeho prijem na papieri..ked vies dokazat, ze ma realne viac, tak je to super..v kazdom pripade musi platit, to co mu sud prikazal, ak nie a este aj nepravidelne...podaj podnet na sud o stanovenie vysky vyzivneho...dones potvrdenia, ze neplatil plnu vysku alebo, ze nezaplatil nic...musi to byt na ucte, inak mozes tvrdit, ze ti nic neplatil..mozu mu zobrat vodicak...alebo ho zavriet..taki sedia v BB...a ked platil len cast, tak mu urcia, ze ma doplatit..ale to musis dokazat ty, ze platil len cast...neser sa s nim, ze to idiot, ktory si neplni svoje povinnosti..a za to ma pykat..nevzdavaj to, su to tvoje peniaze..na tvoj zivot

marse
9. feb 2017

to nemozne je, ale z domu si k priatelovi odisla dobrovolne predpokladam.

lucka_ke
9. feb 2017

SŠ či VŠ, stále študuje denné štúdium, rodičia sú povinní jej zabezpečiť ubytovanie, stravu a náklady na štúdium, treba dať návrh na súd o zvýšenie výživného

marse
9. feb 2017

U mami nemala zabezpečene podmienky na byvanie? nestravovala sa doma?

0silvia0
9. feb 2017

@lucka_ke hej, ale je podľa mňa rozdiel, keď býva normálne u rodičov, kde sa stravuje a býva a je rozdiel bývať u frajera a žiada preplatiť výdavky, ktoré by nemala, keby bývala normálne u matky v matkinom byte, jedla matkinu stravu atď. To, čo ona žije je podľa mňa nadštandard. Štandard je bývať počas sš štúdia doma u rodičov, kde by sa o ňu rodičia/matka starali ako o všetky decká..

marse
9. feb 2017

@0silvia0 presne takto som to myslela.... 🙂

t1nk4
autor
9. feb 2017

dobrovolne som neodišla, mama odišla do rakúska za prácou a kedže si dokončujem školu a v tomto meste nemám rodinu tak som to riešila spoločným bývaním s niekým s kým som sa po čase dala dokopy, som tu iba z dôvodu maminej práce, a kedže mama pracuje 6 dní v týždni tak sa tam zabývala

lucka_ke
9. feb 2017

mohla bývať aj na internáte, ale rodičia sú povinní jej to zaplatiť kým študuje

marse
9. feb 2017

@t1nk4 ale ani to neni dovod na zvysenie alimentov

marse
9. feb 2017

co je s tým bytom maminým teraz? byva tam niekto? platia ucty rovnako? mohla ostat v nom,

t1nk4
autor
9. feb 2017

no ten sa práveže predal inak by nemala peniaze na začiatok v rakúsku (zložiť kauciu na 3 mesiace dopredu )

sissy27
9. feb 2017

@0silvia0 @marse ani u mamy by nebývala a nejedla zadarmo, takisto by bol otec povinný prispievať na tieto náklady... a myslím, že sa nemusíme baviť o tom, že tie náklady sú určite vyššie ako 2x 70€ ... v princípe je jedno, či býva u mamy, u priateľa, na intráku alebo sama - pripravuje sa na budúce povolanie formou denného štúdia, nie je vydatá a nemá dieťa, nežiada nič viac len to, na čo má zo zákona nárok. Ak by jej každý z rodičov prispel sumou 150€ (čo podľa jej slov mama aj robí ), tak by to bolo ok... a 150€ výživné nie je zas taká horibilná suma, aby z toho niekto išiel do kolien a mohol ju označiť za vychcanú zlatokopku... už len samotná výška aktuálneho výživného je dôvodom na jeho zvýšenie, aj keby žila zo vzduchu !!
@t1nk4 zrátaj si reálne náklady, ktoré máš na život - nájomné, cestovné, strava, hygiena, zdravotné pomôcky, poplatky v škole a školské pomôcky, učebnice a žiadaj od každého z rodičov rovnakú časť. Aby to bolo fér, mala by si to požadovať od oboch, mamina je podľa všetkého ústretová, takže by nemala mať problém to podpísať aj na papieri. Na svoje rozmary (telefón,šminky, čačky-mačky, cigy, pohár vínka, koníčky atď.) si zarob na brigáde 🙂

marse
9. feb 2017

@sissy27 chybu urobila jej matka ked suhlasila so 70€ od otca...

t1nk4
autor
9. feb 2017

tak vám obom velmi pekne Ďakujem 🙂 🙂

sissy27
9. feb 2017

@marse áno, lenže to bol problém matky, musela to dorovnať zo svojho... teraz už je slečna plnoletá a môže sa zariadiť sama, nie je povinná znášať ten rozsudok tak ako je. Keďže sa zmenili jej životné pomery a stále sa dennou formou pripravuje na budúce povolanie, teda podľa zákona nie je ešte schopná sa samostatne živiť, má nárok požadovať výživné a to od oboch rodičov, keďže ani jeden sa o ňu fyzicky nestará. Naozaj nemám pocit, že by slečna požadovala nejaký nadštandard.

lucka_ke
9. feb 2017

@sissy27 presne tak

draik
9. feb 2017

@sissy27
Nemusí to byť až tak celkom jedno, či býva u priateľa alebo u rodiča. Otázka výživného je však vysoko individuálna, preto zavážia aj dôvody, ktoré viedli k presťahovaniu.

warholette
9. feb 2017

V dvadsiatich stale na strednej skole? Kolko mas do konca studia?

t1nk4
autor
10. feb 2017

noa ? rok a pol, dorábam si totižto maturitu, pretože som 2 roky robila v Rakúsku , mama potrebovala pomoc

andrzey
12. mar 2017

prerušila si štúdium kôli práci,takže si schopná samostatne sa živiť,či?,,,takže myslím,že otec mal dať žiadosť o zrušenie vyživného,,,alebo to môže hocikto takto odísť zo školy pracovať,rodič nech platí ďalej a niekdy o rok,dva,pať ,desať si zmyslím -veď doštudujem,,zrazu som opať ešte dieťa,ktoré treba živiť?20 alebo 30 ročné? No dobrý nápad"