Ahojte. Ma advokát nejaké povinnosti ak mi dá výpoveď plnomocenstva ešte keď prípad nieje ukončený.
Môže mi výpoveď len v e-maili poslať?A to je už na mne aby som si riešila ďalej súdy, hľadala nového advokáta a všetko okolo toho. Nemala by som mať na to nejaký čas a nemal sa ma aspoň spýtať či nechcem ten prípad zrušiť úplne? Ide o odškodné.
To si môže len tak advokát napísať a občan nech si už rieši sám?
Áno, môže ti dať výpoveď kedykoľvek a je na tebe aby si sa zariadila. V skupine Právne poradenstvo ti na toto odpovedala právnička. Budeš spokojnejšia, keď sa ti k tomu vyjadria laici?
@melanta Tak to je tento systém fakt dobre urobený... ale žiaľbohu pre všetkých len nie pre obyčajných ľudí ... Kým nezažiješ nepochopíš...
Len som chcela či nemá niekto podobnú skúsenosť...
Ahoj, posielam znenie §22 zákona o advokácii, a teda kedy môže advokát odstúpiť od zmluvy a ako by mal následne konať:
(1)
Advokát je oprávnený odstúpiť od zmluvy o poskytovaní právnych služieb len zo závažných dôvodov, najmä ak sa narušila nevyhnutná dôvera medzi ním a klientom alebo pokyn klienta je v rozpore s predpismi komory. Advokát tak postupuje vždy, ak zistí dôvody uvedené v ustanovení § 21.
(2)
Advokát je oprávnený odstúpiť od zmluvy o poskytovaní právnych služieb, ak klient napriek poučeniu advokátom trvá na tom, aby advokát postupoval podľa jeho pokynu.
(3)
Advokát je oprávnený odstúpiť od zmluvy o poskytovaní právnych služieb aj vtedy, ak klient neposkytne primeraný preddavok, primerané doplnenie poskytnutého preddavku na odmenu alebo odmenu, hoci bol o to písomne požiadaný; to neplatí vo veciach poskytovania bezplatnej právnej služby.
(4)
Odstúpením od zmluvy o poskytovaní právnych služieb podľa odsekov 1 až 3 sa zmluva zrušuje okamihom, keď prejav vôle odstúpiť dôjde klientovi.
(5)
Advokát je povinný do 15 dní od doručenia oznámenia klientovi o odstúpení od zmluvy o poskytovaní právnych služieb v zastupovanej veci vykonať všetky neodkladné úkony, ak klient neurobí iné opatrenia. To neplatí, ak klient oznámi advokátovi, že na splnení tejto povinnosti netrvá.
Kukni
https://www.sak.sk/web/sk/cms/service/lawyer_ro...