Prosím vás,
Výška výživného sa vypočítava z príjmu rodičov, alebo aj z príjmu oboch partnerov žijúcich v jednej domácnosti?
Ex žiada zrušenie výživného. Mame striedavu 60:40.
Oponuje tým, že ja (matka) začnem žiť v jednej, spoločnej domácnosti s mojim súčasným partnerom (nezobrati) a výška výživného sa bude počítať z príjmu oboch nás.
Tvrdí, že sa radil s právnikmi a je to tak, čo je podľa mňa totálny blud.
Alebo, rovno nemáte kontakt na dobrého právnika, ktorý má nezruinuje ale pomôže?
Alebo, nájde sa tu odborník z fachu na túto tému? Viete ma nejak navigovat, skôr ako vycalujem právnikom?
Dakujem moc
Nie, nie je to tak, príjem tvojho partnera nemá vplyv na výživné. Vyživovaciu povinnosť máš totiž ty a otec dieťaťa, nie vaši noví partneri. Pochybujem, že sa radil s právnikom, inak by toto netvrdil. Ale veď nech žiada na súde čo chce, súd mu to vysvetlí. Inak v skupine Právne poradenstvo radia právnici a určite tam túto otázku už zodpovedanú nájdeš.
V prvom rade výška výživného sa nepočíta z príjmu, ale z reálnych nákladov na dieťa, ktoré sa v prípade, že do vašej domácnosti pribudne ďalší člen mierne znížia - pretože náklady na bývanie sa budú rozpočítavať na ďalšiu osobu.
Príjem tvojho partnera, rovnako ako príjem partnerky tvojho ex tu nehrá žiadnu rolu.
@elly11 Pri striedavej starostlivosti je to výživné " ošemetné ". Neberú sa ako
@patka06 spomínala reálne náklady na dieťa , pretože tieto náklady na dieťa v striedavej starostlivosti majú obaja rodičia , iba sa " dorovnáva " životná úroveň. Ja som zarobila v dobe rozvodu o 50 až 100% viac ako moj ex - výživné mu neplatím - nežiadal o to , ale asi ani by ho nedostal , pretože náklady na dieťa máme rovnaké. Ale tak my skutočne platíme všetko 50 na 50. Ale príjem tvojeho nového priateľa sa do " výživného " v striedavej starostlivosti nezarátava - v prípade osobky je to tak ako
@patka06 spomínala proporčnej by sa znížili náklady na napr.domácnosť a i. Pri striedavke je ako som sa ja informovala , toto bezpredmetné ale ! napriklad ak by som otehotnela , a znížil by sa mi príjem , t.j išla by som možno na 1/5 jeho súčastného príjmu - výživné by som tiež nedostala. Ale výsledok je taký - že nie - výživné by ti mal platiť nadalej ak to máte v rozsudku . A ak sa mu nezdá - môže požiadať o zrušenie výživného na súde . Ja by som ale výživné v striedavke - nechcela - ego by mi to nedovolilo.
vyporiadanie bsm hypoteka
@elly11 ex má veľmi ružové predstavy