Výpočet výšky výživného

elly11
26. jún 2023

Prosím vás,

Výška výživného sa vypočítava z príjmu rodičov, alebo aj z príjmu oboch partnerov žijúcich v jednej domácnosti?

Ex žiada zrušenie výživného. Mame striedavu 60:40.

Oponuje tým, že ja (matka) začnem žiť v jednej, spoločnej domácnosti s mojim súčasným partnerom (nezobrati) a výška výživného sa bude počítať z príjmu oboch nás.

Tvrdí, že sa radil s právnikmi a je to tak, čo je podľa mňa totálny blud.

Alebo, rovno nemáte kontakt na dobrého právnika, ktorý má nezruinuje ale pomôže?
Alebo, nájde sa tu odborník z fachu na túto tému? Viete ma nejak navigovat, skôr ako vycalujem právnikom?

Dakujem moc

pribinak
26. jún 2023

@elly11 ex má veľmi ružové predstavy

elly11
autor
26. jún 2023

@pribinak vieš mi poradiť? 🥺

melanta
26. jún 2023

Nie, nie je to tak, príjem tvojho partnera nemá vplyv na výživné. Vyživovaciu povinnosť máš totiž ty a otec dieťaťa, nie vaši noví partneri. Pochybujem, že sa radil s právnikom, inak by toto netvrdil. Ale veď nech žiada na súde čo chce, súd mu to vysvetlí. Inak v skupine Právne poradenstvo radia právnici a určite tam túto otázku už zodpovedanú nájdeš.

elly11
autor
26. jún 2023

@melanta skúsim. Nevedela som rýchlo nájsť

patka06
26. jún 2023

V prvom rade výška výživného sa nepočíta z príjmu, ale z reálnych nákladov na dieťa, ktoré sa v prípade, že do vašej domácnosti pribudne ďalší člen mierne znížia - pretože náklady na bývanie sa budú rozpočítavať na ďalšiu osobu.
Príjem tvojho partnera, rovnako ako príjem partnerky tvojho ex tu nehrá žiadnu rolu.

horty99
26. jún 2023

@elly11 Pri striedavej starostlivosti je to výživné " ošemetné ". Neberú sa ako
@patka06 spomínala reálne náklady na dieťa , pretože tieto náklady na dieťa v striedavej starostlivosti majú obaja rodičia , iba sa " dorovnáva " životná úroveň. Ja som zarobila v dobe rozvodu o 50 až 100% viac ako moj ex - výživné mu neplatím - nežiadal o to , ale asi ani by ho nedostal , pretože náklady na dieťa máme rovnaké. Ale tak my skutočne platíme všetko 50 na 50. Ale príjem tvojeho nového priateľa sa do " výživného " v striedavej starostlivosti nezarátava - v prípade osobky je to tak ako
@patka06 spomínala proporčnej by sa znížili náklady na napr.domácnosť a i. Pri striedavke je ako som sa ja informovala , toto bezpredmetné ale ! napriklad ak by som otehotnela , a znížil by sa mi príjem , t.j išla by som možno na 1/5 jeho súčastného príjmu - výživné by som tiež nedostala. Ale výsledok je taký - že nie - výživné by ti mal platiť nadalej ak to máte v rozsudku . A ak sa mu nezdá - môže požiadať o zrušenie výživného na súde . Ja by som ale výživné v striedavke - nechcela - ego by mi to nedovolilo.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
draik
29. jún 2023

@elly11
Podstatná je životná úroveň rodičov dieťaťa. Ak jeden z nich žije s partnerom, tak má nižšie náklady, čo sa tiež zohľadňuje.

drm21
2. júl 2023

@elly11 príjem tvojho partnera berú do úvahy iba v prípade ze ste manzelia

hruska777
11. júl 2023

vyporiadanie bsm hypoteka