Vyplatenie z domu po rozvode

lilina585
29. júl 2017

Ahojte.
Od 5/2016 nebyvam v spolocnom dome s ex, s ktorým som sa 4/2017 rozviedla.
Je to novostavba, do ktorej sme sa nastahovali 3/2016.
Na dom sme brali uver 65tisic aj s pozemkom. Moj ocino tam robil kopec veci, vykopove prace atd. Ex tam ostal byvat.
A ja som v podnajme. Uver sa platil spolocne cca 2 roky. Od 5/2016si ho plati uz sam.
Narobila som sa na tom dome ako otrok, papiere vybavovala atd.
Povedal, ze mi nic neda! Pritom je tam nabytok, elektronika co sme spolu kupovali este pocas manzelstva aj mimo úveru velmi vela veci. Pred tým sme byvali u jeho rodicov, kde sme dali tiez vela peňazí do prerabky, ale nezhody v rodine, odstahovali sme sa.
Z toho uz ja neuvidim ani halier.
Je to podla Vas fer??
Ja bez koruny, bez byvania v podnájme,on v novom dome, plati si len uver 250e a nove byvanie ma a ja takto! Syna 4rocneho mame v striedavej, lebo musim robit na 3 zmeny aby som sa uzivila (byt 330e, poistky 40e atd atd..).
Poradte.

pribinak
29. júl 2017

Treba si najst právnika a riesit to.

11mirka22
29. júl 2017

@lilina585 dom je váš spoločný majetok až kým sa majetkovo nevysporiadate, to môžte urobiť do troch rokov od rozvodu. Ak to nespravite, zostanes spolumajiteľkou bez ohľadu na to, kto bude dom užívať. Ak chceš vyplatiť svoj podiel, musíš konať, buď dohodou s manželom, alebo žiadosť na súd, poraď sa s právnikom v každom prípade, nejde o fazuľky, taký dom má predsa veľkú hodnotu. Nedaj sa odbit, že ti nič nedá. Musí ak o to poziadas do troch rokov od rozvodu.

lilina585
autor
29. júl 2017

Skusim toho pravnika.

11mirka22
29. júl 2017

@lilina585 určite právnika, ak ťa aj nebude zastupovať na súde, lebo to je dosť drahé, tak minimálne sa choď poradiť, pomôže ti, poradí ti aké argumenty použiť na manžela, aby sa s tebou dohodol a vyplatil ti aspoň časť z hodnoty domu. Máš nárok na polovicu, ale musela by si splácať aj polovicu zostavajuceho úveru. Poraď sa, môžeš len získať. Pomôže aj mediator, ak by si sa chcela vyhnúť súdu a vysokým súdnym poplatkom.

pribinak
29. júl 2017

Je tu skupina právniciek, skus ich osloviť a poradiť sa

maciatkolulu
30. júl 2017

@lilina585 jednoznacne smer pravnik,sa ti cuujem,ze si to neriesila hned, tu nejde totizto len o dom,ale aj uver,banku absolutne nezaujima vas rozvod a kto kde byva. To,ze si sa namakala atd,to uz naspat nedostanes ani tvojnotec,viem,ze je to smutne a nespravodlive,ale chod to riesit. Vacsinou je to tak,ze hodnota domu na pol plus hodnota uveru na pol a vysledok sa rozdeluje. Naozaj necakaj a ries,zial radim rozhodne dobreho pravnika aj na sude,nejde totizto o gauc a tv iba,ale o slusnu sumu,neviem aku hodnotu ma nehnutelnost....

katarinapekna
30. júl 2017

Veľká chyba je,že si z domu odišla! Ja by som určite neodišla, ani keby som "spravila chybu"! (milenec a pod) nechápem jedno a je vas viac....postavíte dom,bývate mesiac-dva a sup rozvod? Tak asi bol problém aj pred tym,prečo si to neriesila skor???

lilina585
autor
30. júl 2017

@maciatkolulu tak teraz ma dom hodnotu urcite 100tisic

deti95060810
30. júl 2017

ak ste nadobudli dom ako manž. tak máš nárok na polovicu. Navštív právnika - ale dobrého a podaj o vysporiadanie majetku po rozvode....
Mm môže tárať čo len chce, samozrejme že ti z domu musí niečo pustiť - teda polovicu dať resp. vyplatiť....
Nechápem načo ste stavali som, keď ste sa rozviedli - veď si si domu ani neužila.... mala si ešte počkať a nie sa hneď odsťahovať....
Jednoznačne právnik to len vyrieši....samozrejme exmm bude "kopať", ale to nejak prežiješ - ide o tvoje e....

maciatkolulu
30. júl 2017

@deti95060810 rovnako musi vyplatit polovicu hypoteky, kedze by si narokovala na polku domu, takze to treba vsetko riesit s pravnikom, zratat a potom sa snazit dohodnut a poprepisovat hypoteku, list vlastnictva atd. Je toho vela a je to na dlho, tieto spory. Mam to za sebou😉

lilina585
autor
30. júl 2017

@deti95060810 našiel si inu..

mirica
30. júl 2017

@lilina585 ...on ten úver platí sám až po rozvode, teda od 04/2017......do rozvodu máte BSM a teda všetky financie ktoré ste zarobili spadajú do neho....takže ak aj išli spláty z jeho účtu, splácali ste ho spoločne. Na tvojom mieste by som sa do domu nasťahovala späť aj s deťmi.....a povedala, že nemám kde bývať....aj s tou polkou hypo ťa to vyjde lacnejšie......a odsťahovala sa až ked ti vyplatí polovicu zariadenia a polovicu toho , aký je rozdiel medzi hodnotou domu a istiny z úveru....

lilina585
autor
31. júl 2017

@mirica aj ked tam ma uz druhu?

mirica
31. júl 2017

@lilina585 ak ste vlastníčka domu aj vy, tak prečo nie...tú druhú by som vyhodila(ak to nie je už manželka)....a zabrala by som si polovicu domu. Ak bude chcieť mať pokoj, a mať tam terajšiu partnerku, tak sa s Vami bude musieť dohodnúť....ide len o to, vydržať to.

maciatkolulu
31. júl 2017

@mirica prepanajana,asi si nebola v takejto situacii,ked davas taketo top rady. Oni maju dieta,to ma to dieta vystavit takemu stresu,ze v polke domu byva mamonka a v druhej ocinko s tetou???? Taketo nieco mozu urobit len nemysliaci primitivi. Alebo ludia co sa vedia slusne dohodnut a nazivatna hromadke,aj ked aj tak je to chore. Prosim,ked tam nie je dieta,ale ked je,tak akoze prrrrr. Vies kolko trva sud? A ked ho zacne ex natahovat,co sa samkzrejme da a odvolavat atd....to by si tam zili ako stastna rodinka. Paneboze. Ale vsak kazdy mame inu naturu,tak mozno tebe by to kvoli peniazov nevadilo,ze vo vedlajsej izbe kde spis s detatom,sulozi tvoj ex s novou,v kuchynke by ste si sluzby menili,v zahradke redvicky okopavali. 😀 o dieta sa pekne spolocne starali a mozno nakoniec aj o muza. A potom vraj mnohozenstvo u nas nie je😉

mirica
31. júl 2017

@maciatkolulu ...bez osobných invektív prosím.....aj toto je jedným zo spôsobov riešenia.....inak sa jej naozaj môže stať, že zo spoločných vecí neuvidí nič. Je veľa párov, ktoré žijú spolu aj po rozvode práve preto, že nemajú inú možnosť, a spôsob spolužitia si nájsť museli Takže ja som len napísala jednu z možností, to či ju využije alebo nie, je na autorke témy.
v tvojom príspevku som žiadnu radu ako by sa mala dostať k tomu , čo jej patrí , nenašla. Po 3 rokoch od rozvodu sa ani už nedostane, ak to nebude riešiť radikálne....určite nemá ani fotky ani doklady od kúpy veci čo v dome zostali, tak aj na súde sa jej nebude dobre dokazovať, čo patrí do BSM a čo nie.

ak sa chceš rozčulovať, treba sa na bezcharakternosti dotyčného exmanžela.....ak si nájde inú a bez vysporiadania si ju nasťahuje do domu , ktorý má spoločne s exmanželkou a užívajú si všetky veci, čo oni spoločne nadobudli,a nechce jej dať nič......toto je chrapúnske jednanie.

maciatkolulu
31. júl 2017

@mirica odisla z domu ona.... A zarucene to sud vysporiada,len to trva. Urcite nezostane bez nicoho,tam sa to da krasne a spravodlivo rozdelit,pokial ma moznost byvat inde a ma zjavne ma viac rozumu,tak najlepsie co mohla urobit je odist. Lebo byvat spolu v dome s ex este sa da,ale aj novou partnerkou na ktoru ma pravo kazdy z nich,tak to je uz cez..... O chrapunstve sa nejdem bavit kedze nevieme ako to u nich bolo a o syna sa zjavne stara a nakoniec ma mozno aj autorka noveho partnera. To by bolo fajn,kebyze ziju uplne vsetci aj s novymi partneri nahromade. Jedine normalne riesenie je podat navrh na vysporiadanie bsm a podieloveho spoluvlastnictva a nepocuvat reci,ze nic neda a zit si svoj novy zivot.

katarinapekna
31. júl 2017

@mirica nechápem,čo je na tvojom prispevku také divne???? Súhlasím s tebou úplne! Nikdy by som zo spolocneho domu/bytu neodišla! Chcela by som vidieť takého odvazlivca,kt. By tam nasťahoval cudziu osobu! Jasné,že nasťahova, veď svojim odchodom mu to ponúkla ako na zlatom podnose,čo mne rozum nebere! Keby ostala,tak by t*tko zdrhol sám a dobrovolne za hlasom svojich plnych vajec.

maciatkolulu
31. júl 2017

Komicke ako viete ako to u nich bolo. Nuz fajn,myslim,ze autorka sa pytala ako to riesit a navrat do domu,nuz fajn napad najka pre dieta. Ale podla mna normalna zena,ktora chce zacat zit novy zivot a mat kkud a pokoj pre seba a najma pre dieta urobi to co autorka a normalne poda na sud vysporiadanie bsm a podieloveho. Ale tak kazdy si riesi po svojom. A kto mal ake gule,alebo co tam.bolo vedia oni dvaja a najma to tu ani nechcela podla mna rozoberat.

mirica
31. júl 2017

@maciatkolulu prečo by mali žiť na hromádke )?....ak sa nemýlim iná osoba tam môže žiť len so súhlasom všetkých vlastníkov....(ak nejde o manželku a deti)....a práve preto, že oficiálna cesta je veľmi dlhá, niekedy je iné riešenie vhodnejšie a rýchlejšie.
Nie je totiž také isté, že aj po vysporiadaní BSM nebude mať autorka problém....lebo je tam hypo, a ak sú spoludlžníci obaja - alebo jeden ručiteľ....tak iný hypo úver nedostane ak, tam ako spoludlžník/ručiteľ ostane........(toto sa ešte doma opýtam syna)
a môj názor je ten....že ani ex ju tam nebude chcieť ...takže tiež nebude chcieť čakať na niekoľkoročné rozhodnutie súdu....a bude sa snažiť dohodnúť rýchlo a mimosúdne, ak chce mať pokoj......teraz sa dohodnúť nemusí - býva tam sám s priateľkou úver si platí, zariadenie užíva len on....nič ho netlačí

obsadenemeno
31. júl 2017

ja by som to nastahovanie naspat do domu brala ako poslednu moznost, ak by ex odmietal vysporiadanie alebo sa vykrucal.
Treba zacat s dobrou pravnickou radou, kontaktovat ex, ze by snad uz bolo aj nacase vysporiadat bsm.
A ak by robil prieky, tak pohrozit, ze sa tam nastahujem. Mozno by ho to nakoplo. Ved ziadny chlap nechce exku aj sucasnu v jednej kuchyni. Aj ked, ktovie....niektori chlapi...... 😨

maciatkolulu
31. júl 2017

Jednoznacne smer dobry pravnik.

katarinapekna
31. júl 2017

@obsadenemeno on ju nevyplatí😀 keďže maju hypo,tak zjavne nnemajú peňazí na rozdávanie. Jedine predať dom,ale o tom silno pochybujem,keďže pani odišla s holým zadkom dobrovoľne a evidentne je submisivna osoba,na ktorej sa dá aj orat,on nema čo riesit a s velkou pravdepodobnostou je toto už stav trvalý

maciatkolulu
31. júl 2017

@katarinapekna o tomto stave rozhoduje sud, da sa navysit hypo napriklad a je vela a vela moznosti, pani nie je submisivna, ale riesi veci v prospech svojho dietata, co je podla mna celkom normalne, nenormalne by bolo sediet v spolocnom dome, len kvoli peniazom a vystavovat vlastne dieta nervozite a hadkam, co by take spolunazivanie urcite vyvolavalo.

maciatkolulu
31. júl 2017

@mirica
@katarinapekna len tak pre informaciu, autorka ma tiez noveho partnera vid
https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/aka-to-je-starostlivost/
takze kto s kym a kam byvat je dost diskutabilne vsakze, aj to kto a kedy zacal s novymi patnermi, takze zaklad je rozdelenie BSM a podieloveho a nech si ziju svoje nove zivoty v pokoji a vedia sa spolocne nadalej starat o syna....

lilina585
autor
1. aug 2017

@maciatkolulu Nie uz nemám partnera. Som sama.

maciatkolulu
1. aug 2017

@lilina585 to je v podstate jedno,zi si svoj zivot,daj na sud BSM a podielove,ale cez pravnika,neskusaj sama a snaz sa vychadzat s ex kvoli dietatu a bude klud.

lilina585
autor
1. aug 2017

Ja iba nechápem, co tu riesite pozadie nasho zivota, pýtala som sa len na právnickú vec, ci nemáte náhodou skusenost, tak sa prosim zdrte komentarov kto koho ma a odkedy. To je uplne jedno....

katarinapekna
1. aug 2017

@lilina585 dostala si rady aj k veci. Rozdeliť aktíva aj pasíva.na to nepotrebujes byt ani právnik,je to jednoduché.