Vymáhanie výživného exekútorom

lenkasalayova
4. feb 2013

Milé mamičky, máte skúsenosti z vymáhaním výživného exekútorom? Ako dlho trvá kým príde prvé vyjadrenie k návrhu na vykonanie exekúcie,resp. kedy začne exekútor konať?
V januári 2013 som písomne podala návrh na vykonanie exekúcie za neplatenie výživného. Zatiaľ mi z exekútorského úradu neprišla žiadna odpoveď, prešlo ešte málo času od podania takže na vyjadrenie ešte počkám. Synček má už 13 mesiacov a doteraz mi jeho otec nezaplatil ani cent, žiadne výživné mi od neho ešte neprišlo , zameškané výživné má od 08.12.2011. Trestné oznámenie na otca ešte podať nemôžem nakoľko rozsudok sa stal právoplatným až v polovici decembra 2012.

Ako dlho trvalo kým Vám prišlo prvé výživné (po vymáhaní exekútorom) ?

tajomna21
4. feb 2013

@lenkasalayova osobne s tym nemam skusenost ... ale pokial ma manzel staly prijem/zamestnanie, tak podla mna by to nemal byt problem .... exekutor posle zamestnavatelovi exekuciu zrazkami zo mzdy podla mojho nazoru a zamestnavatel mu to musi strhnut

anina32
4. feb 2013

Pokud zaměstnání nemá, a co si budeme povídat někteří to tak dělají účelově, tak taky výživné nemusí přijít vůbec. Já jsem na syna nedostávala výživné 8 let a co jsem se nachodila po soudech a na policii. Nakonec jsme to vyřešili tak že syna osvojil můj současný manžel, stejně bysme se výživného nedočkali. A kdo ví jestli by ho pak jako dospělého ještě nakonec nevyzvali úřady aby se postaral o svého chudáka bezprizorniho otce☹.

vefi89
5. feb 2013

@lenkasalayova predpokladám, že súd mu určil výživné aj spätne, a to nebude zrejme malá čiastka. ak správne chápem, rozsudok sa stal právoplatným v polovici decembra a ty si hneď v januári išla za exekútorom? no neviem, nie som si istá, či to takto rýchlo funguje 😕

lenkasalayova
autor
7. feb 2013

@tajomna21 Znie to jednoducho ale také jednoduché to asi nebude. Neviem či má prácu.

lenkasalayova
autor
7. feb 2013

@vefi89 Presne tak. Určili mu aj spätne zameškané výživné + polovicu útraty za detskú výbavičku , čo teda nie je malá čiastka.
Čo sa týka toho zameškaného výživného (od 08.12.2011 do 30.10.2012) , tak súd ho otcovi povolil splácať po 50 Eur mesačne, ale iba pod podmienkou, že všetky splátky zaplatí načas, ak sa omešká čo i len s jednou splátkou bude musieť uhradiť všetko naraz., takže prvá splátka mala prísť do konca roka 2012. Polovicu útraty za výbavičku mi mal otec uhradiť do 17.12.2012 (do 3 dní od právoplatnosti rozsudku) čo už dávno prešlo a žiadne peniaze mi neprišli .
Prvé bežné výživné mal zaplatiť do konca novembra 2012 (rozsudok mi prišiel ešte v októbri 2012) , ale keďže si otec neprevzal zásielku z rozsudkom musela som čakať kým sa súdu vráti späť a potom 14 dní aby sa rozsudok stal právoplatným.
Sudca ma na poslednom súdnom pojednávaní informoval, že pokiaľ mi od otca dieťaťa nepríde do konca roka 2012 ani jedna platba, koncom januára mám ihneď podať návrh na vykonanie exekúcie. To isté mi povedala aj pracovníčka na sociálke a v info centre súdu, že pokiaľ mi ani jednu čiastku neuhradí do 01.01.2013 ihneď podať návrh na exekúciu.

tajomna21
7. feb 2013

@lenkasalayova no ak nema zamestnanie, bude to na dlhsie ... ale ak ho ma, zamestnavatel mu MUSI strhavat prikaz od exekutora ....

lenkasalayova
autor
7. feb 2013

@anina32 Niekedy je to tak, ale zákon jasne hovorí, že to , že otec nie je zamestnaný ešte neznamená, že nemusí platiť výživné, neospravedlňuje ho to. Pochybujem, že nemá prácu. Musí ešte živiť dvoch školákov takže si nemôže dovoliť byť nezamestnaný, už len kvôli nim by mal pracovať.

lenkasalayova
autor
7. feb 2013

@tajomna21 Môže pracovať niekde načierno ako doteraz, dúfam, že sa to potom bude dať nejako zistiť ak pracuje nelegálne. nebolo by to totiž prvý krát čo si takto zarába.

tajomna21
7. feb 2013

@lenkasalayova a ty si s nim neni v ziadnom kontakte? vies kde robil naposledy? vsak tam zavolaj, vypytaj si ho akoze k telefonu, alebo popros niekoho, napr. brata, otca ....a tam vam povedia,ci tam robi alebo nie

tajomna21
7. feb 2013

@lenkasalayova tak nelegalnu pracu len tak nezistis .... a dohody su evidovane na socialke, takze to by nemal byt problem .... hold, mozno sa budes musiet v ramci svojich moznosti zahrat trosku na detektiva ....a nahradne vyzivne si mozes ist tiez pytat, ak uz mas rozsudok sudu a budes mat aj papier od exekutora

lenkasalayova
autor
7. feb 2013

@tajomna21 Ja s nim nie som v kontakte od juna 2011. Vtedy robil naposledy v Prahe, ale to bol pravdepodobne na cierno. Teraz nemam ani sajnu ci niekde pracuje. Zmenil si telefonne cislo este predtym ako sa maly narodil a nove nemam. Rozmyslala som nad tym, ze ho budem pisomne kontaktovat, ale pracovnicka socialky ma upozornila, ze by to neskor mohol pouzit proti mne na sude (bez ohladu na to co by tam bolo napisane).

tajomna21
7. feb 2013

@lenkasalayova tak v tom pripade bude patrat exekutor, on ma pristup aj do inych registrov, mozno ho najde ...

lenkasalayova
autor
7. feb 2013

@tajomna21 Na nahradne vyzivne nemam narok pokial nepodam trestne oznamenie a to bude az v aprili tohto roku. To su 2 hlavne podmienky pre nahradne vyzivne-podat navrh na vykonanie exekucie a trestne oznamenie. Z oboch veci musim mat samozrejme doklady, ze sa im nic nepodarilo vysudit.

lenkasalayova
autor
7. feb 2013

@tajomna21 Mozno, bodaj by...

anina32
7. feb 2013

@lenkasalayova Pokud pracuje může to být načerno. U nás to bylo tak že se raději nechal zavřít než by platil☹ A taková kuriozita: Když jsem byla ještě na mateřský, dopláceli mě jako samoživitelku do životního minima. Chodila jsem kvůli tomu na sociálku a jednou mi tam řekli že už mi platit nebudou, že ex dostal ve vězení zaměstnání a že mu budou strhávat z výplaty dluh a posílat mě. Tak jsem měsíc čekala, nepřišlo nic, už jsem neměla ani na chleba, tak jsem šla znovu na sociálku. Paní se tam divila, zželelo se jí mě a zavolala do vězení. A tak jsme se dozvěděli, že ex tu práci co mu dali odmítnul a tak mi nemají co posílat. Proč by taky dělal, že jo. Zákon je zákon, ale na některý lidi je holt krátkej☹ Moc držím palce ať v tvém případě ten exekutor něco zmůže a ať se dočkás peněz.

lenkasalayova
autor
7. feb 2013

@anina32 Z tými chlapmi máš teda pravdu. Urobia zrejme čokoľvek len aby nemuseli platiť alimenty. Náš zákon im to samozrejme povoľuje, vďaka veľkým dieram v zákone. Sociálna kuratela by mala chrániť deti a nie chrapúňov ako je môj ex. Ja poberám rodičovský príspevok spolu s prídavkom na dieťa, čo je spolu 222 Eur, nič viac. To je akože fakt málo pre bábo, na potreby. A to ani nehovorím že to nie je ani na celý mesiac. Na iné dávky ja ako slobodná matka nemám, u nás na Slovensku nič také neexistuje.

tajomna21
7. feb 2013

@lenkasalayova mylis sa, podat trestne oznamenie nemusis
Podmienky nároku na náhradné výživné

Nárok na náhradné výživné vznikne, ak sú splnené nasledovné podmienky:
neplnenie vyživovacej povinnosti povinnou osobou v plnej výške v lehote a spôsobom určených právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou najmenej tri po sebe nasledujúce mesiace od splatnosti poslednej splátky výživného a ak exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie exekútorovi, alebo
oprávnenej osobe nevznikol nárok na sirotský dôchodok alebo sirotský výsluhový dôchodok, alebo suma sirotského dôchodku, alebo sirotského výsluhového dôchodku je nižšia ako suma minimálneho výživného ustanoveného zákonom o rodine.

takze ti staci splnit podmienku o trvani exekucie 3 mesiace

mirica
8. feb 2013

@lenkasalayova ....nejaký čas to potrvá ....lebo potom ako prídeš k exekútorovi , ten podá návrh na súd aby ho súd poveril exekúciou....súd pošle žiadosť na vyjadrenie odporcovi (otcovi dieťaťa) ....potom súd vydá rozhodnutie o poverení ( ak podá otec nejaké doklady alebo nejaké námietky - môže byť ešte vytýčené pojednávanie)......nehovoriac o tom , že ak zdokladuje že časť zaplatil - požiadajú o vyjadrenie teba , či je to pravda .....potom musí rozhodnutie nadobudnúť právoplatnosť( ešte môže otec dieťaťa podať odvolanie - ak napríklad medzitým nejakú časť uhradí) ...no a až potom začne exekútor konať......u mňa to trvalo skoro 9 mesiacov...

lenkasalayova
autor
10. feb 2013

@mirica Tak to si ma teda nepotešila. Inak nemá ako zdokladovať nejakú platbu keď mi doteraz nič od neho neprišlo. Má mi to posielať poštovou. Keby nejaké peniaze poslal myslím, že by už dávno prišli. Samozrejme do tej doby sa môže ešte voľačo zmeniť, ale pochybujem, že niečo pošle.

lenkasalayova
autor
10. feb 2013

@tajomna21 Mne to povedala pracovnicka socialky, ze pokial nie je trestne oznemenie nemam na nahradne vyzivne narok. Hovorili mi, ze je potrebne predlozit doklady, ze exekutor nic nevymohol, resp. ako postupuje policia. Vraj musim mat z toho doklad. Aj tak musim teraz pockat ako pises aspon 3 mesiace od prevzatia navrhu na vykonanie exekucie exekutorom. Ak do konca aprila nezaplati nic trestne oznamenie podam na neho tak ci tak.

mirica
11. feb 2013

@lenkasalayova ....dá sa to naťahovať všelijako ....závisí to aj od súdu či to dovolí......nerada by som tu písala ako sa to dá naťahovať, netreba dávať rady "super otcom". Len by som ti poradila , aby si rovno do návrhu dala , že žiadaš odobrať vodičský preukaz...ak má auto(alebo jazdí) - zaberá to najlepšie. Súd keď vydáva poverenie exekútorovi , vydá poverenie na to , čo žiadaš .....ak by si dala , len žiadosť o zrážku zo mzdy , dá poverenie len na to ......a pod. Ak by si chcela potom dať na odobratie VP ...muselo by to ísť opäť na súd.

lenkasalayova
autor
11. feb 2013

Do návrhu na vykonanie exekúcie som dala zameškané výživné od narodenia malého,úhrada polovice útraty za detskú výbavičku,bežné výživné (podľa rozsudku mal platiť bežné výživné od novembra 2012) + náklady za vybavenie exekučného titulu.
Ďakujem za radu, ale neviem, či má vodičský preukaz alebo auto takže som nemohla žiadať o jeho odobratie, to by som si musela byť istá či má. Či je zamestnaný taktiež neviem pretože s ním nie som v kontakte od júna 2011. Pokiaľ pracuje myslím, že zrážku zo mzdy a podobné formality vybaví exekútor, teda podľa toho čo sa mu podarí zistiť.

tajomna21
11. feb 2013

@lenkasalayova tak je mozne, ze ti to tak povedala, mozno myslela, ze treba jednu moznost z toho ... vsak to je jedno, ale oficialne to byt nemusi vsetko naraz
no drzim palce!!

lenkasalayova
autor
12. feb 2013

@tajomna21 Dakujem.

mikymaja
17. feb 2013

@lenkasalayova musis podat trestne oznamenie bez toho nemas narok na nahradne vyzivne a ak ti exekutor vymoze nejake peniaze tak budes vracat spat vyzivne ty.

darssynka
17. feb 2013

ahoj, ja som to neriešila exekútorom, lebo viem že prácu má len tak na dohody, ja som podala trestné oznámenie na polícii ale než som sa niečoho dočkala prešli 2 roky... takže ani s trestným oznámením moc nevyhraješ peniažky nedostaneš hneď ...

lenkasalayova
autor
26. feb 2013

@mikymaja musis podat trestne oznamenie bez toho nemas narok na nahradne vyzivne a ak ti exekutor vymoze nejake peniaze tak budes vracat spat vyzivne ty.

lenkasalayova
autor
26. feb 2013

@darssynka Ahoj, ono je to vraj lepšie keď matka podá aj návrh u exekútora a potom aj trestné oznámenie. Vraj sa potom o to polícia viac zaujíma keď je to riešené aj exekútorom. Keďže TO môžem podať až za mesiac podala som zatiaľ návrh na exekúciu. Ide o to, aby zaplatil to, čo má zameškané a nie je to malá suma a keď to splatí potom budem riešiť bežné výživné. Na náhradné si myslím, že by som mala mať nárok, veď už prešli 3 mesiace od vydania rozsudku, ale od nadobudnutia právoplatnosti ešte nie (to bude až koncom marca).

lenkasalayova
autor
26. feb 2013

Čoskoro prejde mesiac a pol od toho čo som podala návrh na exekúciu a ešte stále mi neprišlo žiadne vyjadrenie. Exekútor mi tvrdil, že 01.02. prevzal súd žiadosť o poverenie a o 15 dní na to mi malo prísť Upovedomenie o začatí exekúcie, no zatiaľ nič. Je zaujímavé ako sa to ťahá pri vymáhaní výživného. Malý bude mať čoskoro 15 mesiacov a doteraz jeho otec nezaplatil ani cent.

mikymaja
26. feb 2013

@lenkasalayova NO NEMYSLI ZE TO BUDES MAT RYCHLO VYBAVENE ZALEZI NA TOM CI JE ZAMESTNANY CI NEMA INE EXEKUCIE,ATD...JA TO VIEM PODLA SEBA PODALA SOM EXEKUCIU V ROKU2008,DRUHU 2010 A TRETIU 2011 ESTE SOM NEDOSTALA ANI CENT.AK TI NEPLATI VYBAV SI NAHRADNE VYZIVNE NEVIEM OD KEDY ALE UZ NEMUSIS VRACAT PENIAZE SPAT AK TI EXEKUTOR NIECO VYMOZE.MYSLIM ZE TO PLATI UZ DVA ROKY ASPON TAK MY POVEDAL ZO SOCIALKY PAN KTORY ZASTUPOVAL MALEHO NA SUDE MYNULY TýZDEN.TY MUSIS BEHAT PO URADOCH VSETKO DOKLADOVAT A NIC NEVYBAVYS VSADE TI POVEDIA CAKAJTE.TAK TO U NAS FUNGUJE 😝