Ahojte ženy.
Potrebujem radu. Otec akosi prestal platiť výživné. Žiaľ nemohla som to riešiť, avšak už nejde o náhodu. Stalo sa to už 4x, z toho dva posledné mesiace po sebe.
Máme zlé vzťahy, robí mi strašné prieky, keď je dieťa u neho nemôže mi zatelefonovať, nerešpektuje liečbu dieťaťa (diéta, alergia) atď, v podstate ma ignoruje nekomunikuje.
Prosím o vyjadrenia iba tých, ktoré majú reálnu vlastnú skúsenosť.
Mám otcovi najprv zaslať výzvu, niečo v štýle "žiadam o doplatenie dlzneho výživného do 7 dní" alebo rovno to riešiť? Riešili ste to exekúciou alebo políciou?
Ak najprv zaslať výzvu 7 alebo 10 dní?
Ďakujem
Nemám osobnú skúsenosť, ale poslala by som mu sms, mail, že ho žiadam o zaplatenie omeskaneho výživného. V opačnom prípade budeš musieť riešiť situáciu podľa zákona
Neodpovie, nezaplatí. Tak smer polícia a exekútor. Vybav si náhradné výživné a máš kľud.
To sú peniaze ktoré patria dieťaťu, sú určené na jeho výživu
Má výživné stanovené súdom?
Záleží čo chceš dosiahnuť...
Ak chceš peniaze, tak môžeš ísť s rozsudkom, v ktorom mu súd stanovil výživné (keďže je to zároveň aj záväzný a vykonateľný exekučný titul) za exekútorom.
Ak ho chceš potrestať, tak choď na políciu a podaj trestné oznámenie.
Samozrejme, môžeš aj oboje naraz.
Ale napriek zlým vzťahom by bolo vhodné ho upozorniť, že výživné neprišlo. Možno sa stala napríklad nejaká chyba v banke, ktorú treba iba opraviť.
Nemusis mu zasielať nič, žiadnu výzvu. Ja by som rovno išla formou exekúcie. Tiez som to mala takto. Poučil sa, že so.mnou nemôže kyvat a peniaze chodia na čas. Prečo by si mala byť stále ty tá, čo sa má prispôsobovať, čakať, odkladať peniaze - čo ak náhodou nepošle, nech mám rezervu? Pripomínať dospelému chlapovi, že má poslať? ..2 kliky a v apke vidí, či peniaze odisli alebo nie. Nech si nastavi trvalý príkaz. Prečo by si mala riešiť zaňho? Sú to aj jeho deti aj jeho zodpovednosť. Buď slušná ale tvrdá.
@hipuska ďakujem pekne....dvaja právnici mi dali rovnakú odpoveď
Môj ex nebol schopný pozastaviť exekúciu 1 rok. Takže 1 rok platil zbytočne poplatky exekútorovi každý mesiac+ 5 eur banke za blokáciu účtu. Pri zvýšení výživného mu to sudkyňa zrátala a k sume mu prihodila ešte toto.
Potom sa inak poinformuj, môžeš dať exekúciu na bežné výživné a zameškané. To sú dve rozdielne veci. A ešte exekútora pytaj, nech mu strháva priamo na tvoj účet. Podľa mňa, k tomuto právnika nepotrebujes
Nemam skusensot ale urcite vyhrazky nepomozu vam ako rodine. Partnera treba normalne ludsky oslovit a odkomunikovat si to s nim. Ide o vase spolocne dieta. Az nasledne sa zariadis.