Vymáhanie výživného

1. aug 2023

Ahojte ženy.
Potrebujem radu. Otec akosi prestal platiť výživné. Žiaľ nemohla som to riešiť, avšak už nejde o náhodu. Stalo sa to už 4x, z toho dva posledné mesiace po sebe.
Máme zlé vzťahy, robí mi strašné prieky, keď je dieťa u neho nemôže mi zatelefonovať, nerešpektuje liečbu dieťaťa (diéta, alergia) atď, v podstate ma ignoruje nekomunikuje.
Prosím o vyjadrenia iba tých, ktoré majú reálnu vlastnú skúsenosť.
Mám otcovi najprv zaslať výzvu, niečo v štýle "žiadam o doplatenie dlzneho výživného do 7 dní" alebo rovno to riešiť? Riešili ste to exekúciou alebo políciou?
Ak najprv zaslať výzvu 7 alebo 10 dní?
Ďakujem

zmrzlinka2021
1. aug 2023

Nemam skusensot ale urcite vyhrazky nepomozu vam ako rodine. Partnera treba normalne ludsky oslovit a odkomunikovat si to s nim. Ide o vase spolocne dieta. Az nasledne sa zariadis.

pribinak
1. aug 2023

Nemám osobnú skúsenosť, ale poslala by som mu sms, mail, že ho žiadam o zaplatenie omeskaneho výživného. V opačnom prípade budeš musieť riešiť situáciu podľa zákona
Neodpovie, nezaplatí. Tak smer polícia a exekútor. Vybav si náhradné výživné a máš kľud.

To sú peniaze ktoré patria dieťaťu, sú určené na jeho výživu

tanyan
1. aug 2023

Má výživné stanovené súdom?
Záleží čo chceš dosiahnuť...
Ak chceš peniaze, tak môžeš ísť s rozsudkom, v ktorom mu súd stanovil výživné (keďže je to zároveň aj záväzný a vykonateľný exekučný titul) za exekútorom.
Ak ho chceš potrestať, tak choď na políciu a podaj trestné oznámenie.
Samozrejme, môžeš aj oboje naraz.
Ale napriek zlým vzťahom by bolo vhodné ho upozorniť, že výživné neprišlo. Možno sa stala napríklad nejaká chyba v banke, ktorú treba iba opraviť.

pribinak
1. aug 2023

@tanyan nechcem sa zbytočne doťahovať, sle pravdepodobnost že na vine je banka je minimálna

hipuska
1. aug 2023

Nemusis mu zasielať nič, žiadnu výzvu. Ja by som rovno išla formou exekúcie. Tiez som to mala takto. Poučil sa, že so.mnou nemôže kyvat a peniaze chodia na čas. Prečo by si mala byť stále ty tá, čo sa má prispôsobovať, čakať, odkladať peniaze - čo ak náhodou nepošle, nech mám rezervu? Pripomínať dospelému chlapovi, že má poslať? ..2 kliky a v apke vidí, či peniaze odisli alebo nie. Nech si nastavi trvalý príkaz. Prečo by si mala riešiť zaňho? Sú to aj jeho deti aj jeho zodpovednosť. Buď slušná ale tvrdá.

tanyan
1. aug 2023

@pribinak Áno, pravdepodobnosť nie je veľká, ale nie je to vylúčené. Často sú ľudia vopred negatívne nastavení a veľa vecí by sa dalo vyriešiť jednoducho.

autor
1. aug 2023

@hipuska ďakujem pekne....dvaja právnici mi dali rovnakú odpoveď

hipuska
1. aug 2023

Môj ex nebol schopný pozastaviť exekúciu 1 rok. Takže 1 rok platil zbytočne poplatky exekútorovi každý mesiac+ 5 eur banke za blokáciu účtu. Pri zvýšení výživného mu to sudkyňa zrátala a k sume mu prihodila ešte toto.

Potom sa inak poinformuj, môžeš dať exekúciu na bežné výživné a zameškané. To sú dve rozdielne veci. A ešte exekútora pytaj, nech mu strháva priamo na tvoj účet. Podľa mňa, k tomuto právnika nepotrebujes