Ahojte dievčatá, chcela by som sa spýtať jednu vec. Som slobodná mamička, otec dieťa nechcel, vôbec nie sme v kontakte, nekomunikujeme spolu, dokonca momentálne ani neviem jeho presnú adresu, lebo je cudzinec. O dieťatku ale vie. V rodnom liste dcérky nie je uvedený, kvôli problémom s dokazovaním otcovstva. Bojím sa, aby si niekedy v budúcnosti nezačal nárokovať na dcérku a nedajboh aby mi ju vzal niekde do cudziny, keďže teraz je veľa takýchto prípadov a úrady s tým nie sú schopné pomôcť. Je potrebné žiadať na súde o výhradnú starostlivosť o dieťa, alebo je nejaký iný postup? Ďakujem za radu...
@whimy myslim, ze sa momentalne nemas coho obavat. Pravdepodobne je otec rad, ze si od neho nic nenarokujes... Isto, nemozes vediet co bude v buducnosti, ale aj tak si myslim, že by to u neho bolo na dlhe lakte. A co sa tyka vycestovaniu do cudziny...musela by si s tym najskor suhlasit..
Pokiaľ nie je uvedený v rodnom liste dieťaťa, nemá žiadne práva a ani povinnosti. To znamená, že výhradným zákonným zástupcom dieťaťa si ty. Iné by bolo keby si začal na dieťa nárokovať. Bud by ste vyhlásili na matrike, že uznáva otcovstvo a následne by bol zapísaný do rodného dieťaťa a potom samozrejme na dieťa má nárok aj on. Ak by si nesúhlasila so zapísaním do rodného listu, mohol by sa obrátiť na súd s návrhom na uznanie otcovstva. Ale píšeš, že sa o dcéru nezaujíma, takže toto asi nehrozí.....