Chcela by som sa spýtať, či niektorá nemáte podobnú skúsenosť ako ja, alebo tu nie je nejaká právnička, ktorá by mi mohla poradiť. Ako plnoletá musím vrátiť otcovi spotrebované výživné za 2 roky. Je to dosť veľa peňazí, som slobodná mamička s 1 dieťaťom a v septembri čakám druhé dieťa. Takže mám len rodičovský príspevok + rodinné prídavky. Chcem sa spýtať, či je možnosť splácať to v nejakých čiastkach, či o tom musí rozhodnúť súd, pretože on to chce odo mňa naraz , inak chce na mňa podať trestné oznámenie za neoprávnené obohacovanie sa. Zmení sa niečo, keď sa vydám?
ďakujem za odpovede.
Som plnoletá, tam sa vracia
Neviem si predstaviť, čo by sa na situácii mohlo zmeniť, keď sa vydas. Jedná sa o tú dobu v čase poberania výživného.
V Rakúsku bol nedávno prípad, ako baba musela vrátiť výživné, lebo študovala pridlho, rozhodol súd.
https://mobil.derstandard.at/2000054087891/Zu-w... ....20.000€ musí vrátiť
a on ma daky papier na zaklade coho to vyzivne chce vratit?
Ma to zastavene sudom?ak ano na sude ak mu zastavia vyplacanie vyzivneho tak tam by ti mali aj povedat ze ci nieco budes vracat,ale pokial viem tak sa to nevracia
skús napísať na nick draik
@hana146 pravdu ma otec. Uz ked mas dieta si svojpravna a mas sa starat o seba sama... Mala si to zrusit ty sama hned, upozornit ho, ze cakas djeta, nech si poda na sud o zastavenie vyzivneho. Ked si robis deti tak si asi uz samostatna a mala by si sa o seba a deti starat sama. Uz mas vlastnu rodinu
@janynyna nuz za otca takeho, co sa s dcerou nestretava a ona s nim ani nekomunikuje ...
@jatva od otca sice nepekna, ale teda pochopitelna poziadavka. vyzivne jej partri, kym sa pripravuje studiom na pracu, prip. kym sa nevie / nemoze uzivit sama. ukoncila skolu, tym padom stratila narok na vyzivne od otca.
preco nemas vyzivne od otca deti? ci spolu zijete?
ocinko v prvom rade potrebuje papier zo súdu, že tie peniaze môže vymáhať, ak ho nemá, tak nech si ho zoženie. Ked ťa pozvú na súd, tak tam povieš, že máš malé dieťa a dalšie čakáš, tak to nemáš z čoho splatiť. Dúfam, že ti pristúpia na splátkový kalendár
@hana146 inac s tym vydajom - v tomto pripade ak by sa otec sudil a vysudil a trebars by nastupile exekutor, neviem, ci by nemohol siahnut aj na manzelove peniaze. takto na rodicak ti siahnut nemoze ... ozaj neviem - mozno baby /pravnik daky/ zareaguje ... hovorila si s otcom o splatkovom kalendari? naozaj sa porad s pravnikom ...
@hana146 Zial nemam pre teba dobru spravu. Ja som takto poberala vyzivne a po preruseni vs ked som sa zamestnala ma ako prve napadlo, ze ked som uz samostatna ako mozem nadalej poberat vyzivne. Spisala som ziadost na sud s pracovnou zmluvou kde bolo aj urcene pojednavanie nakoniec mi len pisomne dosiel papier o zruseni vyzivneho. Vacsina sa mi cudovala preco som to urobila nakolko vztahy s ocom neboli dobrem. Informovala som sa u advokatky kt.mi povedala, ze som urobila spravne pretoze casom by mohol, ziadat vyzivne spat od casu kedy som uz skolu prerusila. Skus sa dohodnut mimosudne na splatkach, zial mame aj takychto rodicov nevyberame si :(
Otec musi mat papier zo sudu, ze uz nemusi platit vyzivne. Sud rozhodne o tom ci mas vracať, alebo nemusis vracať vyzivne.
Druha vec je, ze ty di ho mala informovať, ze uz neštudujtes a on mal poziadat o zrušenie vyživovacej povinnosti
Na rodicak ti siahnuť nikto nesmie, ani exekútor, pretoze to nie su tvoje peniaze, ale peniaze určené na výživu a starostlivosť o dieta
Pokiaľ viem, tak spotrebované výživné sa nevracia. Ale asi záleží aj na tom, z akého dôvodu ho máš vrátiť... môže to podľa mňa skončiť až na občianskom súde..