Dobry den idem si po tadu. S priatelkou sme spolocne brali uver na dom. Rozisli sme sa uver na dom je 150k hodnota nehnutelnosti 280k. Uver platil stale ja. Ako sa riesi vyplatenie toho druheho ? Ja si chcem dom nechat. Ona dala do domu 25k jej prostriedkov. Ako ju vyplatit a co moze narokovat ?
Môže si nárokovať financie, ktoré do domu investovala. Čiže ona prepíše svoj podiel na teba, ty jej zaplatíš všetko čo domu investovala a v banke prenesieš úver iba na seba.
Narokovat si nemusi nic, ak vlastni pol domu, moze ho dalej vlastnit. Ak ju chces vyplatit, mal by si to urobit z trhovej hodnoty domu (nie z kupnej ceny). Ma narok na zhodnotenie (splatky / kto do toho co vrazil atd. si od toho priratajte / odratajte). To je fer pristup podla mna.
@patrikko musite to hodit do nejakej tabulky, potrebujes este zostatok uveru, kolko si zaplatil, atd. Mas hodnotu nehnutelnosti, mas naklady na jednej / druhej strane. Mas zhodnotenie. Vacsinou je ale problem pri rozchode k tomuto pragmaticky pristupit, kedze nie sme stroje. Drzim palce ..
Ak je zapísaná na LV, má nárok na odplatu v aktuálnej hodnote nehnuteľnosti, pripadajúcu na jej podiel. Okrem toho treba vypiriadat tých 25k. Vy máte nárok požadovať max. tri roky spätne polovicu splátok hypo, ak ste úver splácali sám.
@patrikko ale jej polovica domu prináleží iba v prípade ak by naďalej splácala polovicu úveru... a samozrejme z toho čo je splatené si dať vyrátať do koľko do toho investoval... absolútne nie je dôvod ráta žiadnu trhovú cenu Pretože ona ten dom musí najprv platiť aby mala nárok na polovici Máme to aj my už teraz s manželom tak... nemôžete vyplácať predsa polovicu za niečo čo nie je ani splatené... lebo to je také isté ako keby išiel dom na predaj tak v realite ho predáte a zo sumy sa odráta to čo ste dlžný aj s úrokmi banke a bohužiaľ až tu zvyšnú časť si delíte čiže časť ktorú ste reálne platili a kto co investoval
@patrikko kto je na LV?