Dobrý deň,
mohli by ste mi prosím pomôcť? Mala som s otcom súdne pojednávanie o zrušení vyživovacej povinnosti. Dohodli sme sa, že vyživovacia povinnosť bude ukončená k dátumu 06.06.2023, keďže v tom dni som oficiálne ukončila štúdium na VŠ. V rozhodnutí od súdu však nie je napísané, že koľko by mi mal ešte otec doplatiť, keďže som počas tých 6 dní ešte stále bola študentkou. Vedeli by ste mi poradiť, že či sa to berie samozrejme, že sa to doplatí alebo ako to mám chápať? Lebo podľa môjho názoru by sa to malo vypočítať zo sumy, ktorú mi mal posielať mesačne na účet. Vopred ďakujem.
@dena_383 ja by som potom podala podnet, ak ti nic neposle.....
Neplati sa vyzivne dopredu? A teda v maji za jun? Alebo sa jun plati v juny? Neviem preco mam zafixovane dopredu - mozem sa mylit
@dena_383 a to vyzivne za tych 6 dni (alebo aj za cely mesiac) ti nejako zasadne zmeni zivot? O akej sume sa bavime? Ako na jednej strane beriem, ze mas na to zo zakona pravo, na druhej strane by som si prepocitala, kolko casu, energie a extra poplatkov (telefonaty, postovne, cesta na sud…) ma to bude stat a ci sa to oplati. Ale ak ide len o ego, tak smelo do toho…
@dena_383 V rozsudku má jasne napísané do akého dátumu má platiť. Ak ste nemali v pôvodnom rozsudku že sa platí mesiac vopred, tak si ma vyrátať alikvotnu časť k 6.6. Veď predsa ani v rozsudku nie je vycisleny každý mesiac zvlášť. Ja by som mu vyrátala koľko má doplatiť a napísala že jeho povinnosť platiť zanikla až 6.6 a nie 30.5.....a tu časť výživného za 6 mesiac mal uhradiť do 15.6.
Nikto nevie aké výživné bolo stanovené, a aký by mal byť doplatok. Ale v princípe ide o dlžnú sumu. Tí čo radíte , že na to treba kašľať, radili by ste tak aj keby napr. elektrárne nechceli vrátiť sumu 40- 50 eur z vyúčtovania? Alebo keby Vám zamestnávateľ zaplatil plat o toľko nižší? Veď aj tam treba dobré vzťahy , keď tam človek pracuje. Treba si uvedomiť že pre niekoho je aj 20 eur veľa.
Teoreticky by ti mal doplatiť presne ako píšeš, za 6 dní to veľa nebude. /výživné : 30 x 6 /
Dohodni sa s otcom, keď to v rozhodnutí nie je.