Pekný večer, priateľ požičal ex kamarátovi peniaze bez nejakého papiera. Po dlhej dobe nevrátil, len stále sľuboval, klamal, zavádzal. Priateľovi praskli nervy a napísal mu zopár správ, kde použil nadávky aj vetu, že ho zbije. S dotyčným sa neskôr stretol priateľov brat, ktorý mu povedal aby mu konečne vrátil peniaze, čo sľúbil, že vyplatí do 3 mesiacov. K tomu neprišlo, pred uplynutím tej lehoty, prišli z polície, bez predvolania priateľ aj jeho brat išli na kriminalku, kde vypovedali, ten ich udal z vydierania a vyhrážania sa jemu aj jeho rodine aj z napadnutia, k čomu sa samozrejme neprišlo. Pustili ich normálne domov. To bolo 15.2. Včera prišiel papier z polície, že dňa 14.2. bolo začaté trestné stíhanie pre vydieranie. Ja neviem čo toto má vôbec byť. Nikto sa mu nevyhrážal, nežiadal peniaze navyše, len dlžná suma.
@gelifil to nie je obvinenie z vyhrážania sa, ale z vydierania.
Aj priateľ ho môže dať na súd, za tie nevrátené peniaze. Nemá aspoň svedka, alebo nejaké správy, že mu ich požičal? Alebo správy, kde mu sľubuje, že peniaze vráti? Nemal mu požičiavať bez dokladu, ale to už viete. Nepríjemná situácia. Skúste sa poradiť s právnikom. Zrejme ho bude aj tak potrebovať. Ak v správe napísal, "iba" že ho zbije a ten kamarát to prifarbil, tak na súde sa na to rýchlo príde.
@gubka2023 vydieranie, že chce peniaze, ale to len dlžné peniaze nič navyše. A mali komunikácie, kde mu písal, že vráti, potom, že mu to bude dávať po 100€. Atď
@evinka400 on ešte povedal, že ho pred obchodom priateľ udrel, čo nie je pravda, nemá o tom ani žiadnu lekársku správu samozrejme, povedal, že to bolo 29.12., čo nie je tiež pravda, priateľ bol vtedy zrovna aj na Pnke chorý doma, bez vychádzok. Čo sa tiež dá od lekára dokázať.
Priateľ spravil hlúposť, že napísal do správy co napísal. To co je cierne na bielom sa "rata". Avšak priznám sa, že mne sa vyhrážal smrtou exmanzel cez sms a na polícii dostal LEN pokutu smiešnych 40€ 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ takže možno tiež tak obíde 🤷♀️
@nellyuana to nie je obvinenie z vyhrážania, a on si to vymyslel, na rodinu by mu nikdy nenapísal nič, sama som to čítala, on mu napísal, že prečo ho stále klame, že keď ho stretne mu rozbije hubu, nič viac. Ale obvinenie je z vydierania, z vydierania dať peniaze, ktoré mu dlží. Ani o euro viac.
Tak ako ex kamarát s ním vybabral musí aj on najlepšie by bolo aby sa stretol a nahral hlasový záznam poprípade video pretože naša spoločnosť je nastavená tak. Čo nieje notárom overené a ak nie sú dvokazy podložené polícia súdi len z výpovedí a bude sa to naťahovať... Bohužiaľ je to boj a opletačky no verím že je to nepríjemná situácia.Drzim palce len treba byť opatrný čo komu píše aj v telefonovaní...
@zuzanna33 nechcem aby sa s ním stretával aby to nebolo ďalej použité voči nemu, aby si nevymyslel, že ho pri stretnutí zbil alebo čo.
Všetky obvinenia bude musieť nejako dokázať. Inak môže priateľ podať trestné za ohováranie. Otázka je, aké má voči priateľovi dôkazy.
@evinka400 nemá mať aké, on ho nenapadol ani jeho brat, v ten deň, keď ho vraj udrel, bol chorý na pnke, vysetrovatelovi aj ukázal tie správy čo mu napísal, povedal, že už mu praskli nervy, keď ho cez rok ťahal za nos, čo mu písal, že nemá ani euro a pritom kúpil nové auto, s priateľkou wellnessy.
No tvoj priateľ ma ponaučenie. Aj ak požičiam peniaze tak každý normálny ak požičia peniaze to dá na papier u notára. Mohol by sa brániť súdne .Teraz sa karta otočila. Myslím si že to bude možno na podmienku. Také veci sa do sms-ky nepíšu. Ak by mu to len povedal nemal by svedka tak nestalo b sa nič ale do sms-ky no neviem či tvoj priateľ nerozmýšľa. No človek sa učí na vlastných chybách .Musí si znášať následky. Ak by bol súd treba aby si našiel právnika to stojí peniaze takže ako sa bude chcieť s toho dostať ak vyšetrovateľ už má dôkazy už teraz to bude ťažké. Už len zmierniť následky ktoré čakajú tvojho priateľa. Za vydieranie ho môžu vziať aj do vyšetrovacej väzby. Mne sa vyhrážal taký debil písal mi sms-ky išla som na políciu a pokiaľ ho vyšetrovali tak ho vyše roka držali vo vyšetrovacej väzbe a potom ho odsúdili za vydieranie išiel do basy na 5 rokov.
@alickapusinka hadam pre jednu smsku, kde mu napíše, že mu rozbije hubu, ho nebudú brať do väzby, koľko prípadov je, čo svoje ženy týrajú a nikto s tým nič nerobí.
Nemusis sa bat, si myslim. Ak v sms spravach potvrdil, ze vrati atd., tym potvrdil, ze dlzi peniaze. Najdite si pravnika, podajte to na sud a s najvacsou pravdepodobnostou vyhrate. Mojmu bratovi takto splaca prikazom sudu prachy jeden …
A navzdy si zapamatat, peniaze nikomu nepoziciavat. Ani rodine
@liv1 to je poucenie velke. Len aj tak mám strach, teraz keď prišlo, že začaté trestné stíhanie vo veci vydierania. Keď boli vypovedať na kriminálke tak vyšetrovateľ povedal, že to je slabé na obvinenie a pustili ich po výsluchu domov, ešte aj ich výpovede sedeli. A zrazu príde toto.
Pozri tvoj strach i tak nikomu a nicomu nepomoze. Treba najst pravnika, poradit sa a podat trestne oznamenie taktiez. Drzat sa pravdivych vypovedi. Smsky si prefotit ako dokazy, vzdy byt slusny a pokojny. On im urcite neukazal ako dokazy jeho spravy, takze predpokladam ze to cele rychlo ako zacalo, tak skonci. Ja ale nie som pravnik, su to len moje domnienky. Drzim palce
Co presne mu prislo? Zacate trestne stihanie aj vznesene obvinenie? Poradim viac, ak sa vyjadris presnejsie (Judr. )
Ono je to asi už vznesenie obvinenia, uznesenie o začatí trestného stíhania sa podozrivým nedoručuje. Treba podať proti uzneseniu v lehote uvedenej v poučení sťažnosť a hoci v danej veci nejde o nutnú obhajobu, na vašom mieste by som si našla obhajcu. A áno, vymáhanie dlžnej sumy od dlžníka hrozbou násilia, t. j. rozbitím huby, je posudzované ako vydieranie. Veľmi však záleží, ako to bolo presne v tých smskách formulovane. Dlhy treba vymáhať zákonným spôsobom.
@roxanna nevyhrážal sa mu smrťou ani ublíženiu jeho rodine, ako on tvrdí, na to dôkaz ani nemá, on si už ani presne nepamätá čo v tej správe bolo, keďže to bolo ešte niekedy v októbri, hovoril, že si pamätá ako mu len vynadal vulgárne a že keď ho stretne má sa mu vyhnúť alebo chodiť po kanáloch. Ale slovo smrť ani nič podobné určite nepadlo. Len on tvrdí, že poslala za ním brata a ten sa mu vyhrážal. Čo nie je pravda, s bratom sa síce stretli na ulici, ale on mu len povedal, aby mu vrátil, čo mu dlží. Povedal, že vo februári vráti, to bolo niekedy v tom októbri. Miesto vrátenia prišlo toto. Priateľ ho naposledy osobne videl niekedy v júni, keď sám ku nám prišiel sa dohodnúť. Nevyhľadával ho, snažil sa mu volať, on nekomunikoval, a jediný raz čo sa stretol s brat priateľa s ním na tej ulici. On tvrdí, že tam vtedy bol aj priateľ, a bolo to 29.12. priateľ vtedy doma chorý na pnke, a čo ho jeho brat stretol to bolo niekedy v októbri. Tak ten čo dlží, klame aj v tomto.
@natalienka12 ďakujem moc, prečítam si to ešte raz, keď prídem domov.
Treba si poriadne prečítať to uznesenie, čo priateľ a jeho brat dostali, v odôvodnení bude uvedené, na základe akých skutočností a dôkazov policajt takto postupoval. Tiez by som podala sťažnosť, ak ešte máte lehotu, bude o nej rozhodovať prokurátor. A našla by som si obhajcu skúseného v trestných veciach. Zdá sa mi to na obvinenie slabé, ale realita môže byť iná ako to ty a tvoj priateľ interpretujete a vidíte.
@roxanna nemám ružové okuliare, slepo neverím, ale viem ako to presne bolo, nie je žiadny kriminálnik, má 37rokov a nikdy nemal ani len pokutu za niečo, nie je žiadny kriminálnik. Chceme podať aj naňho TO za krivé obvinenie.
@roxanna ty si judr ?
bodaj by tak bolo že bude mať len upozornenie.
@natalienka12 áno.
@roxanna Tak to je fajn, len ona nikde nepise ze mu bolo vznesene obvinenie. Pise len o zacati trestneho stihania.
@natalienka12 nepíše, to je pravda. Ale uznesenie len o začatí trestného stihania sa oznamuje len oznamovateľovi alebo poškodenému, preto mi je divné, prečo by to dostali autorkin priateľ a jeho brat. Ešte by to mohlo byť uznesenie, ktorým sa súčasne začína trestné stíhanie a vznáša obvinenie, ja som to nevidela, tak neviem, iba si domyslam. Ak je to len začatie trestného stihania bez obvinenia konkrétnych osôb, tam zatiaľ netreba robiť nič, to môže skončiť všelijako.
@roxanna uznesenie o zacati TS sa nikomu nedorucuje
no, zial, do sms to nemal pisat...