Trest odňatia slobody za výživné - podmienečný odklad

6. aug 2020

Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť ohľadom trestného rozkazu. Ide o to, že bývalý neplatí alimenty už vyše 4 roky a dnes mi prišiel papier zo súdu, kde je napísané, citujem:
Sa odcudzuje na trest odňatia slobody v trvaní 12 mesiacov. Súd obvinenému výkon trestu odňatia slobody podmienečne odkladá. Súd určuje obvinenému skúšobnú dobu v trvaní 24 mesiacov.
Prosím Vás, čo to znamená? Chápem správne, že ma podmienku a musí všetko zaplatiť a keď nie tak nastupuje do väzenia?
Píšem anonymne z osobných dôvodov, ďakujem za pochopenie a vopred ďakujem za komentáre.

natalienka12
6. aug 2020

Nie. Ma podmienku ale nemusi nic zaplatit. Staci ak pocas skusobnej dobe nespacha ziadny trestny cin ani priestupok.

autor
6. aug 2020

Ďakujem za odpoveď. Myslela som si, že musí zaplatiť do určitej doby, napr. 14 dní a keď nezaplatí tak ide do väzenia

zuzanapjat
6. aug 2020

poraďte sa s právnikom.... veď ak nezačne platiť, tak by to malo byť ako porušenie podmienky...

autor
6. aug 2020

Tiež som si myslela, že je to prerušenie podmienky. Ďakujem za odpoveď 🙂

natalienka12
6. aug 2020

@zuzanapjat Pokial mu nebol ulozeny probacny dohlad a povinnost v skusobnej dobe uhradit dlzne vyzivne tak to porusenie nie je.

zuzanapjat
6. aug 2020

@natalienka12 normálne som prekvapená, myslela som si že tá povinnosť uhradiť je samozrejmosť

natalienka12
6. aug 2020

@zuzanapjat no nie je to samozrejmost, pokial to je vo vyroku takto tak ziadne vyzivne uhradit nemusi, trestne konanie nie je vymahacie konanie, hoci trest by mal posobne aj vychovne v tom smere aby uhradil dlzne vyzivne. Ak to vsak vo vyroku o treste nie je, tak bohuzial.

zuzanapjat
6. aug 2020

@natalienka12 ale musí začať uhrádzať ďalej. Teda ak nebude ďaľšie tri mesiace po rozsudku platiť, môže žena podať druhé oznámenie... Ale aj tak to je brutal toto.

maciatkolulu
6. aug 2020
emiliamilka
6. aug 2020

Ak nezaplatí a aj sa dostane do väzenia a odsedí si to a potom ho pustia stále nemusí zaplatiť dlžné výživné.. a pokiaľ viem za to isté obdobie by už ani nemohol byť znova súdne trestaný keďže človek nemôže byť odsúdený za rovnaký čin dva krát.. čiže ak by neplatil tak nové súdne konanie nový rozsudok za nový dlh.. ak pokazde pôjde do basy tak stále nič nemusí platiť ak to nebude v rozsudku

autor
6. aug 2020

Takže to vyzerá, že peniaze nebudú a nič nezmôžem...

autor
6. aug 2020

Ďakujem všetkým za komentáre 🙂

natalienka12
6. aug 2020

@zuzanapjat ano to je pravda a ak bude opatovne odsudeny, uz pojdd do vykonu trestu odnatia slobody, podmienka na podmienku sa neda ulozit

natalienka12
6. aug 2020

@maciatkolulu naco oznacujes draika ked som dala ja kvalifikovanu odpoved

majkapunk
9. aug 2020

@natalienka12 Dobre dlžné výživné. Ale co platiť mesačne výživné. Ak neplatí tak porušuje podmienku

natalienka12
9. aug 2020

@majkapunk pokial mu taka povinnost nebola ulozena, nic neporusuje. Akurat pacha novy trestny cin.

majkapunk
9. aug 2020

@natalienka12 Áno ale pácha ho v podmienke

natalienka12
9. aug 2020

@majkapunk no a? pre ulozenie dalsieho podmienecneho trestu, ktory samozrejme nie je mozne ulozit na podmienecny trest, ktoreho skusobna doba este neuplynula, bude rozhodujuce ukoncenie trestneho cinu, nie kedy ho zacal pachat. Navyse pri tomto druhom trestnom cine je mozny este zanik trestnosti, co pri pravoplatnom odsudeni uz mozne nie je. Neviem o com ma chces presviedcat.

majkapunk
9. aug 2020

@natalienka12 Že v podmienke nesmie páchať trestnú činnosť. A nepamätám sa že sme si potykali

maciatkolulu
9. aug 2020

@natalienka12 nedala

natalienka12
9. aug 2020

@majkapunk v pravidlach je uvedene, ze si vsetci uzivatelia tejto siete tykaju odporucam precitat; a co ked ho pacha v podmienke? ked uz niekomu radim, treba tomu aj rozumiet

autor
10. aug 2020

Ďakujem žienky všetkým za odpovede 🙂.

autor
10. aug 2020

Čítala som rozsudok a nikde nie je napísané, že musí doplatiť výživné, len že dostal podmienku. Takže sa v podstate nič nevyriešilo.

autor
31. aug 2020

Dobrý deň. Minule ste mi vysvetlili situáciu ohľadom dopisu zo súdu, teraz mi prišiel ďalší. A to v znení, že ma predvolávajú ako poškodenú za alimenty, kde budem vypočutá ako svedok. Chcem poslať miesto mňa právničku, je to možné? @natalienka12, neviete náhodou či sa to smie? Veľmi ďakujem za odpoveď 🙂

autor
31. aug 2020

V dopise sa píše, že budem vypovedať ako svedok o tom, čo mi je známe o trestnom čine a o páchateľovi, čiže o bývalom... ale na už roky neviem o ňom nič tak sa nemám ani k čomu v podstate vyjadriť a výživné stále nemám

petra3289
14. mar 2023

potrebujem poradit . znamej prislo uzbesenie v ktorom jr pisane ze ma podmienecny trest na skusobnu dobu 18 mesiacov . je to podmienka