Testy DNA

nikaleo17
12. dec 2023

Ahojte baby,

Mám už skoro 27 rokov a stále nemám meno môjho otcami na rodnom liste.

Chcem sa opýtať ako postupovať?
Mam napísať na súd žiadosť?
Mama mi dala dve možnosti bud jeden alebo druhý to teraz tam mam napísať oboch ?

Neviem ich dátumy narodenia ako to mam zistiť ?
Stačí fb profil ?

Ďakujem za každú radu

Blbé komentáre si nechajte ako dieťa som si to užila dosť.

lubkavargova1
12. dec 2023

V RL je otec neznamy? Nechapem trosku vyznam tohto tu, akoze dohladanie a zapis do RL, kvoly akemu dovodu? Dedenie? Alebo ako kvoly comu odrazu taky zaujem zapisat niekoho kto nestal o vas 27 rokov?

cookie29
12. dec 2023

Rozumiem, ze chces zisti kto si a odkial pochadzas. Ale je vobec mozne toto dat na sud? A preco? Nie je jednoduchsie dotycneho kontaktovat priamo? A pokial ide o sud, keby to hned aj slo, pochybujem ze sud bude nieco dorucovat na FB profil ...

pribinak
12. dec 2023

Je tu skupina právne poradenstvo. Skús napísať napr @draik. Je to právnik, poradí ako napisat návrh ak ani tvoja mama nevie kto je vlastne tvoj otec

lubkavargova1
12. dec 2023

@pribinak len nech si to dobre rozmysli, lebo dokazne bremeno bude musiet znasat ona a teda je fest rozdiel ak u niekoho vyjde, ze zacvaka 200-300 len za test DNA a nasledne pri prehratom spore, aj pravnika na druhej strane a sudne trovy co su stovkove palky a plus rozvrati nejaku dalsiu rodinu alebo vztah lebo mamka si suchla za mlada kade-tade na dvakrat rovnako....

pribinak
12. dec 2023

@lubkavargova1 preto je píšem abysa poradila s právnikom

maranco
12. dec 2023

@nikaleo17 ak vieš kde bývajú pozri kataster ak niečo vlastnia tam budeš mať dátum narodenia https://cica.vugk.sk/VL_vyber.aspx

draik
12. dec 2023

@nikaleo17
Nie je to žiadosť, ale návrh na určenie otcovstva, v ktorom je potrebné okrem iného popísať skutočnosti nasvedčujúce tomu, že práve označený muž má byť otcom dieťaťa. Je vhodné si to celé dobre rozmyslieť, pretože náklady spojené s určením otcovstva súdom nemusia byť najnižšie, teda "netrafiť" sa na prvý či druhý pokus, ak by k nim po dlhom čase došlo, môže byť nákladné.

ailiba
12. dec 2023

@nikaleo17 urcite musis dat na sud žiadosť. Nemozes len tak niekoho z fb dat zapisat do rodneho listu. Ale rozhodni sa, ci ti to za to stoji.... Vsetky poplatky. Mozno by bolo lepsie najprv osobne kontaktovat potencialnych otcov a vyriesit to medzi vami, ak budu suhlasit.

maranco
12. dec 2023

@nikaleo17 ak s tým bude potencionálny otec súhlasiť tak si najprv urobiť súkromný anonymný DNA test za 120-170€ aby si zistila ktorý z dvoch je pravý otec. Treba urobiť výter ústnej sliznice a zaslať poštou vzorky.
Súdno-znalecký test otcovstva stojí okolo 500€, znalec bude prítomný pri odbere vzoriek.

nikaleo17
autor
17. dec 2023

@lubkavargova1 lebo o mne ani nevie ze existujem nie nejde mi o dedičstvo skôr o to ze nie som z ducha svätého

nikaleo17
autor
17. dec 2023

@maranco ide o to ze jedného som kontaktovala a vraj si na to nepamätá ale podobam sa s ním aj s jeho sestrou ale OZ už má svoju rodinu ma 6 ročného chlapčeka a asi to je ten dôvod prečo ma zablokoval

nikaleo17
autor
17. dec 2023

@maranco ale myslím si se každý by mal byt zodpovedný za to co urobil

tamitamitami
17. dec 2023

Kontaktovala by som ich na tvojom mieste oboch (ak aspoň jeden z nich bude ochotný test podstúpiť tak hneď budeš mať jasno ktorý je otec). A potom súdnou cestou riešiť ďalej zapísanie do rodného listu.

Ale určite choď na to citlivo, po 27 rokoch niekomu oznámiť že má možno dieťa je veľký šok.

lubkavargova1
17. dec 2023

Tak podla tvojich odpovedi mila autorka, mas v sebe vela hnevu a zatrpknutie...a inak mas pravdu, kazdy by mal byt zodpovedny za svoje konanie...primarne tvoja matka....ju spovedaj, ze ako to bolo a nech ona sa postavi ako prva do radu, a tak, ze ako ti zivot dodrbala, a nie chlap co a ty tam prides ako bohyna pomsty...moja, keby si tak prisla a moj manzel tak by bol, tak reku dobre, ale dokaz, ze je tvoj otec, trvala by som na sudnych veciach a v pripade ze nie, tak by si mala po chlebe, si pripravena zniest tiazu toho, ze si niekoho nepravom obvinila, rozvratila rodinu a cvakat tazke prachy za pravnikov a sud?

nikaleo17
autor
19. dec 2023

@lubkavargova1 nejde o hnev ale mrzí ma to ze mi nedal ani šancu akoby hneď zatvoril dvere snažila som sa viac krát počas dvoch rokov a nikdy mi neodpísal iba raz na začiatku a to bolo všetko proste ani o mňa nestojí nezaujíma ho to

martul
19. dec 2023

@nikaleo17 a keď určí súd, že je to otec či sa tým zmení? Myslíš, že ťa začne kontaktovať a zaujímať sa o teba? To mi ani sto súdov nemôže prikazat.

maranco
19. dec 2023

@martul uspokojí to jej túžbu poznať svojho otca, tebe by to bolo jedno? nepátrala by si kto to je, aký je, ako vyzerá, ako žije?

martul
19. dec 2023

@maranco ale samozrejme, že by ma to zaujímalo, ale ja píšem o niečom inom.
Autorka spomína ako jej nedal šancu keď ho kontaktovala, to sa proste súdom nezmení.

nikaleo17
autor
4. jan 2024

@maranco asi tak nejako

nikaleo17
autor
4. jan 2024

@martul ak nechce komunikovať nemusí ale chcela by som mať otca na rodnom liste vyzerám ako socka

martul
5. jan 2024

@nikaleo17 nevyzeras, kolko ľudí,, nemá " otcov alebo mamy, nežijú, nestarajú sa. Keď už, tak ľudia riešia či sa stará, nestará, a nie či je zapísaný v RL. Čo budeš rodný list ľuďom ukazovať. Netráp sa.