Mám priateľa 8 mesiacov. Z predošlého vzťahu mám dcéru. Priateľa poznám oveľa dlhšie, boli sme kamaráti a keďže ho pozná a akceptuje aj dcéra, dostali sme sa do štádia, že v podstate už spolu bývame všetci traja. Problem nastal pred pár dňami. Priateľovi sa ozvala jeho ex s tým, že mu porodila syna (2 ročný chlapec), o ktorom priateľ nemal tušenie. Jeho ex sa totiž odsťahovala, kým bol v práci a odišla za kamoškou do UK. Teraz sa vrátila na SVK. Požaduje od priateľa výživné 350€ na syna a 100€ na seba, pretože tým, že sa stará o jeho dieťa, znemožňuje jej to nájsť prácu, ktorá by pokryla jej standardy. Racionálne sme sa o tom rozprávali, ja samozrejme nemám nič proti malému. Rovnako priateľ, dokonca aj tie prachy nerieši, ale. Zarazilo ma, že keď žiadal testy DNA, ex na neho vyletela, že nedá do dieťaťa sprtat a môže byť rád, ze mu ho len nepoložila za dvere. Ja zhruba viem, čo máme robiť. Ale teda, len som sa potrebovala vykecat. Mne to príde ako vypočítavosť z jej strany. Ex si je istý, že dieťa nie je jeho (matematicky mu to nevychádza). Myslíte ale, že máme aj iné možnosti, ako ísť s tým na súd?Nariadia oni testy DNA? Ak pôjde na testy priateľ, musí mať jej súhlas? A uzná to potom súd? Vďaka.
Zarazilo tá, že priateľ chce DNA test? Však to je úplne logicky krok
Ak chce ex výživné, tak jednoducho na testy bude musieť ísť. To bude prvé čo súd nariadi
Toto sa dá riešiť len cez, je to rozumne a logicke riešenie
@marca12 a ak aj tak nebude súhlasit? Pozerali sme, že testy stoja okolo 100€, súdnoznalecke až okolo 400€. Kto to potom platí? Nevieš?
@pribinak zarazila ju reakcia EX, nie jej priatela.
@pribinak mňa zarazila jej reakcia, nie to, že chce priateľ DNA testy. Sama by som ho na nich dokopala.
A ešte, priateľ nie je v rodnom liste dieťaťa. Ak by eventuálne zistil, že je otcom, bol by povinný vyplatiť výživné aj spätne? Akože, nemá s tým extra problém, ak by musel, ale on nemal ani len tušenie, že niekde by mohlo byť jeho dieťa.
Zjavne ani ona si nie je ista, s kym ma decko... Inak by problem s DNA testom nemala. Pred preukazanim otcovsta by som jej nic neplatila
Áno súd nariadi testy DNA a až keď sa potvrdí, že on je otcom , tak uznajú otcovstvo a až potom sa bude riešiť vyzivne. To by si inak mohla takto kadejaka vypočítava žena on hocakeho chlapa žiadať vyzivne.. okrem toho ešte som nepočula o tom, že by niekto platil vyzivne na bývalú frajerku. Môže platiť vyzivne na bývalú manželku, ale keďže neboli nikdy svoji, myslím, že na to nárok nemá. A aký má problém nájsť si prácu? Aj iné matky majú deti a nasli si prácu
To je sudne nariadenie,to musi vykonat.
@lenuska9999 áno, veď ja som tiež slobodná matka a pracovala som od dcerinych 2 rokov. Keď sa chce, dá sa. Ale prečo neskúsiť aj iné cesty, že? O výživnom pre bývalú manželku som už počula, ale tiež sú tam nejaké podmienky.
@lenuska9999 tiež sa mi zdá že len manželka má nárok na výživné.... nie partnerka.
@deti95060810 Aj partnerka. Minule tu o tom bola diskusia.
určite by som nedala ani cent, kým by neboli jasné DNA výsledky.
inak aj na 2 r. dieťa si nárokuje 350 e - to môže byť aj veľa na tak malé dieťa... 😉
@beata_k ok... ospravedl.
@deti95060810 V pohode. Ja som si tiez myslela, tak ako ty. Ale vraj sa pomenili zakony.
@beata_k len tam píšu, že najviac na dva roky a vyživovacia povinnosť sa začína najneskôr v deň pôrodu. Čiže na to je už aj tak neskoro.
DNA testy nestoja 100e, ale 700. Pokiaľ sa poda návrh na súd, nariadi ich vykonanie on. Za normálnych okolnosti sa platí 50/50. Ale súd môže nariadiť v špeciálnych prípadoch , že cele testy uhradí jedna strana. Ak ex odmietne ist na testy, tak sa bude otcovstvo dokazovať inak.
@eternity24 ako inak?
Tak ja sa do toho nevyznam. To len pre info, ze existuje aj na ex partnerku, nie len na ex manzelku.
Nech priateľ žiada na súde určenie otcovstva, potom aj určenie výživného. Súdne poplatky teraz nerieš, to vyrieši súd ako súdne trovy. Dovtedy žiadne výživné neplatte
@beata_k neskoro na to nieje. Ak by súd vyhrala ex s súd by jej priznal výživné pre dieťa a aj pre ňu , to sa uhrádza spätne od narodenia dieťaťa. Dokonca môže ex požadovať aj uhradiť náklady súvisiace st ehotenstvom a pôrodom.
@eternity24 To patrilo asi autorke 🙂
@eternity24 neberie sa tam ohlad na to, že priateľ nie je v rodnom liste? A že o dieťati a o tehotenstve nemal ani tušenie?
No napr vás priateľ bude dovodit tým, že to matematicky nesedí. Ex bude túto situáciu dokazovať neviem ako a súd vezme do uvahy všetky predložené dôkazy. Ak ex odmietne ist na DNA testy aj to súd zoberie do uvahy. Ex ma právo ich odmietnuť, hoci si nariadené súdom, ale ak si je istá otcovstvom prečo by to robila?
V tomto štádiu nemusíte nič robiť,je to jej nepodložené tvrdenie. Vyzivovaciu povinnosť ma rodič uvedený v rodnom liste dieťaťa. Ak ona chce peniaze,musí ona podať na súd a súd bude konať. Testom DNA sa nevyhne. Spätné výživné od narodenia nedostane automaticky.
Nie. Vyživovacia povinnosť sa začína narodením dieťaťa. Ak súd rozhodne, že otcom je, musí zaplatiť výživné aj spätne . Rovnako N suvicsiace s tehotenstvo a porodom, ak si bude na ne ex v súdnom konaní nárokovať.
Ok, ďakujem. Takže už len čakať, či to ex vôbec na súd dá. Resp. môže to na súd dať aj priateľ, že? Či nie? Lebo on naozaj nemá problém starať sa a platiť. Ja nemám problém, že by nás bolo o jedného viac. Len obaja chceme aby sa to vyriešilo.
@beata_k áno, pardon
Áno, ak máte záujem situáciu vyriešiť, môžete podať návrh aj vy. Ale nemusíte.
Sud nariadi dna testy,ak ona nesuhlasi. Tak ci tak sa tomu jeho ex nevyhne.