Svedok - právo nevypovedania

macik6
31. mar 2023

Chcem sa opytat mam ist svedcit na sud ako svedok ktory by tam ani nemal byt.Tak v rychlosti pred dvomi rokmi sa kamaratka rozvadzala podala tresne stihanie na manzela udajne za tyranie ich deti bol na polbrika vo vezbe oznacili niektorych ludi ako svefkov a zial aj mna bola som na policii aj vypovedat.Ide vsak o to a to som aj v policajnej sprave uviedla ze ja som o ziadnich incidentoch nevedela ani nikdy pri nijakych nebola pritomna vsetko som pocula len z jej rozpravania .Po dvoch rokoch sa zrejme odvolal a znova mi prislo ze sa mam uz na sud dostavit ako svedok.Som uz z tohto zufala ze v podstate som bikdy nicoho nebola scedkom a nechapem tomuto nezmyselnemu predvolaniu zbovu ako svedka je mi uz z toho zle nrchcem sa zucastnit na pijednavani .Viem ze je tam pravo nevypovedat za urcitych okolnosti no neviem za kym istvako to spisat .Prosim kto ma s takym niecim skusenosti bola by som vdacna za kazdu radu.Dakujem

zmrzlinka2021
31. mar 2023

@macik6 chod a zopakuj pravdu

draik
31. mar 2023

@macik6
Ste povinná sa dostaviť a po poučení budete odpovedať na otázky, uvediete, čo viete.

luckasvec
31. mar 2023

No som zvedavá, daj vedieť, takéto opletacky kvôli cudzím milujem, potom nech ti "kamoška" preplatí cestu, jedlo, zbytočne cerpanu dovolenku v práci a opatrovateľku k deťom a ako bonus nech navarí obed 🤦‍♀️

hipuska
31. mar 2023

Stačí keď povieš presne to isté. Kvôli tomu, že sa on odvolal, robí sa šetrenie nanovo

pribinak
31. mar 2023

@luckasvec prečo kamoska? Však to on ju označil ako svedka a nie kamoska

macik6
autor
31. mar 2023

@luckasvec tak momentalne som nezamestnana viem ze je tam narok na svedocne ,no ked som pred dvoma rokmi v tej istej veci vypovedat na policii, nic mi nevyplatili ona mala jednu kamosku, a frajer tej kamosky ma tam dal ako svedkynu, on bol policajt a ze ona mu vravela ze vsetko co viem viem, len z jej rozpravania co je aj pravda a este viacerych ludi do toho vtiahli ,jej susedov a tak tiez boli nahnevany .Ja rozmyslam, ze sa este ohladom tohto pojdem informovat na policiu a skusit vyuzit s dobrym odovodnenim pravo nevypovedat .Je hnusne ze niektory ludia do svojich veci tahaju nevinnych cudzich ludi je mi z toho zle

hela_tn
31. mar 2023

Ak ste vypovedala na polícii a teraz máte ísť na súd, znamená to,že vyšetrovateľ uzavrel prípad s tým,že skutok sa stal a je trestným činom, pričom z vyšetrovania vyplýva,že ho spáchal obvinený. Následne prokurátor podal žalobu na súd a teraz sa vykonáva dokazovanie pred súdom. Dostaviť sa musíte, ak sa nedostavite,môžete dostat poriadkovu pokutu..poviete to čo na polícii, resp. môžete povedať, že vzhľadom na čas si to už nepamätáte..súd vás poučí a budete vypovedať pod prísahou..môžete si uplatniť svedocne, taktiež vás o Tom súd pouci

annm81
31. mar 2023

Právo nevypovedať máš napr. v prípade, že by si tým porušila spovedné tajomstvo, privodila si vlastné stíhanie, alebo by výpoveď bola namierená proti blízkemu príbuznému. Ani jedno z toho asi nie je tvoj prípad.

macik6
autor
31. mar 2023

@annm81 no zial asi nie no mam veljy strach v zivote som na sude nebola aj na policajnej stanici mi busilo srdce ako zvon nemam rada taketo veci a este s policiu ani ziadne konflikty nic clovek ma dost svojich stsrosti a este taketo zbytocne tahanice kde ani nemam o com svedcit

alex49
31. mar 2023

@macik6 upokoj sa, povieš to, čo vtedy na polícii. "Nebola som priamym svedkom udalosti, viem to len z počutia. Podrobnosti našich rozhovorov si už nepamätám, bolo to dávno." Chápem, že nie je príjemné vypovedať, ale ten chlap bol/je v base. Povieš co vieš, zodpovies na otázky a môžeš odísť.

mistymay33
31. mar 2023

@macik6 vypovedat budes musie, odopriet vypoved mozes iba v urcitych pripadoch, ktore boli vyssie spomenute, ktore ty nesplnas. Ak ta predvolali na sud, policia uz s tym nic nema, darmo tam pojdes. Spis je na sude, vsetko treba riesit tam. Mas narok na preplatenie nakladov na cestu, uslu mzdu, ziadaj o to na sude.

macik6
autor
31. mar 2023

@mistymay33 dakujem

macik6
autor
31. mar 2023

@hela_tn dakujem

macik6
autor
31. mar 2023

@alex49 dakujem za podporu aj tak mam strach z takychto veci

luliu
31. mar 2023

@macik6 vyššie ti odpovedal @draik je to právnik, riad sa jeho radou

renatik91
31. mar 2023

@macik6 Týranie detí je dosť závažné na to, aby ste zdvihli svoj zadok z domu a išli na pár minút na súd povedať to, čo ste sa od kamarátky dozvedeli, nie? Veď tu nejde vôbec o Vás, avšak môžete pomôcť deťom, ktoré pravdepodobne majú čo to dočinenia s domácím násilím. Už to je pred súdom, takže je možné sa domnievať, že to, čo Vám kamarátka povedala, bola pravda - to už nech vyhodnotí súd, minimum, čo môžete spraviť je povedať, čo ste sa dozvedeli.

mircalla
31. mar 2023

@renatik91 Pozor pozor - je rozdiel byt niecoho svedkom. Ona ma vsetko len z jej rozpravania. Tiez sme mali pripad, ked suseda vsetkych namocila do ich sporu a pritom obaja boli totalne vadni, nielen jej manzel.
Treba si davat obrovsky pozor na to, aby nevypovedala o niecom, coho priamo nebola svedkom. Policia aj sud vedia pomerne zakerne klast otazky

mircalla
31. mar 2023

Takze skratka treba ist a povedat pravdu a podla moznosti nevyslovovat ziadne domienky, len strucne odpovedat na otazky

renatik91
31. mar 2023

@mircalla Pozor pozor - som právnička, pôsobím výlučne v oblasti trestného práva. Viem, čo píšem. Je potrebné sa dostaviť.

mircalla
31. mar 2023

@renatik91 A niekto snad pisal, ze sa nema dostavit? Cize si pravnicka a radis jej si nieco vymysliet? Lebo tak mi to podla tvojho prveho prispevku pripada. Kedze tvrdi, ze vsetko ma len z jej rozpravania. Ja jaj radim povedat pravdu.

renatik91
31. mar 2023

@mircalla Nepriamo možno. Stačí Váš komentár, ktorý je od prvého slova až po posledné, úplne irelevantný a zbytočný. Za ten čas, ktorý ste strávili písaním ničoho, ste mohli napiecť hrnčekový koláč, už by bol hotový.

mircalla
31. mar 2023

@renatik91 Zbytocna si jedine ty a tvoje toxicke komenty a ustavicne hasterenie sa v kazdej teme. Na to, ze si pravnicka, by som predpokladala, ze mas co robit a neslepacit na MK. Pravdepodobne len na papieri. Dobru aj tebe.

renatik91
31. mar 2023

@mircalla Tým posledným komentárom škodíte sama sebe - “neslepacit”, také slovo existuje? Sibyla Mislovičová, kde ste?
A áno, mám, čo robiť, napr. zapriať Vám dodatočne dobrú noc, keď používate spojenie “aj tebe”? Hm, tak aby som Vás nestrápnila, tak doplním, že krásne a svedočné sny.

mircalla
31. mar 2023

@renatik91 Prosim dalej nereagovat. Nemam zaujem byt sucastou dalsej hadky, ktore vsade z nudy produkujes, tema je o inom. Vtipnost tiez ani nebude silna stranka

macik6
autor
31. mar 2023

@draik dakujem

macik6
autor
3. apr 2023

@renatik91 ano ja ten zadok mozem zdvihnut no to co mi mohla kamaratka rozpravat ,moze byt ako ked jedna babka povedala je to len jej verzia, nemusi to tak naozaj byt, a sud to tak moze brat, presne toto som vypovedala aj na policii co som uviedla aj v mojom clanku.Skutocnym priamym svedkom som nikdy nebola takze urcite nebudem krivo vypovedat .Ide o to ze ked na prvom vypocuvani bolo uzavrete ,ze som nikdy v nicom nebola priamym svedkom a to ked vam niekto nieco len narozprava ,nemusi byt pravda nie je relevantny dikaz.Preto

macik6
autor
3. apr 2023

@mircalla ved tohto sa velmi bojim

mircalla
3. apr 2023

@macik6 Vies co sused bil udajne manzelku. Bola po susedoch policia, povedala som, ze nic neviem, pretoze som skutocne nic nevedela. Jedine som povedala, ze je cudak, coho sa chytili. Na druhy den mi suverenne volali, ze pri prvom vysluchu co chodili po bytoch som sa vyjadrila, ze nieco viem (co bola loz) a ze nech pridem. Taka mierna manipulacia. Povedala som, ze ozaj nie a dali mi pokoj. Nikdy som nebola nicoho takeho svedkom. Jedna suseda svedcila proti nemu na zaklade jej rozpravania a napokon ju sama obvinila, ze preco svedcila proti jej manzelovi.

Skutocne hovorit pravdu. Ine je byt niecoho svedkom, ine je pocut od niekoho. Kamoska mala tiez taku susedu ako pises, z pomsty muzovi bola ochotna urobit cokolvek. Ta kamoskina suseda od vsetkych chcela nech vypovedaju ako im ona kazala.

Pokial tie deti ozaj tyra, co je ozaj mozne, odsudia ho. Ale krivo vypovedat lebo to chce kamoska nemozes.
Najme ziadne zavery ci domienky - ci si myslis, ze je mozne, aky je tvoj nazor atd. Proste nekomentuj.

macik6
autor
3. apr 2023

@mircalla presne toto som jej povedala ze hoci je moja kamoska budem pravdu hovorit ale ona mi ani nic ze by som v jej prospech mala hovorit alebo tak je to cele neprijemne takto cudzich ludi vtahovat do niecoho coho neboli ani svedkon

jankasmejka
22. apr 2024

@macik6 tak a prečo by ste nemali vypovedať? Prídem, pozdravím, preveria moju totožnosť a po vyzvaní rozprávať, poviete to čo už ste povedali predtým, že ste nič nevideli, počuli len zprostredkovane, takže vlastne nemáte viac čo povedať. Dajú nejaké doplňujúce otázky, vaše odpovede by mali korešpondovať s vašou výpoveďou a vec je vybavená. Nie je sa čoho báť keď hovoríte pravdu.