Svadba alebo registrované partnerstvo

sharpey
10. jan 2018

Ahoj baby nevedela som nájsť tému na to.Partner mi dnes oznámil že na magistrate sa dá registrovať partnerstvo že aj tak sa dá niečo asi ako druh družka. Pozerala som na internete ale videla som iba ze to robia homosexuáli že partneri sa iba vziať musia. Je to možné? myslím že radšej už by sme sa vzali...ďakujem za rady a vaše názory

ragulca
10. jan 2018

Podľa mňa, druh a družka nie je žiadny vzťah v zmysle podávania informácii o zdravotnom stave napríklad..... Takže ak partner nemá problém so sobášom, tak by som volila asi ten...

sissy27
10. jan 2018

nič také neexistuje, buď sa vezmete a budete manželia alebo právne nie ste nič... ak zdieľate spoločnú domácnosť, tak za určitých podmienok je možné napr. dediť, ale to je asi tak všetko...
registrované partnerstvo je skutočne pre homosexuálne páry a nahrádza sobáš po právnej stránke, ale na slovensku ani to nie je zlegalizované.

duun
10. jan 2018

Asi by som rozmýšľala, prečo ho to vôbec zaujímalo? Buď by chcel svadbu, alebo mu to vyhovuje bez nej.. prečo hľadať nejakú "barličku". Ak ste manželia, aj tak určité veci nie sú automatické - napr. na úradoch/v banke ti aj tak povedia ba veci, čo nie sú chráneným údajom či informáciou. Napr. nepovedia, či tam má účet, či na ňom niečo má/koľko, alebo či si zobral úver. Nedozvieš sa ani, či je vedený na úrade práce, či nemá napr. dlh na zdravotnom poistení (ak nie je na webe, v pobočke ti nesmú nič). Iba ak máš splnomocnenie. A to ti môže dať aj priateľ/druh alebo hocikto hocikomu (spôsobilému na právne úkony samozrejme). Takže načo vymýšľať nejaké registrácie, ak na takéto prípady už fungujú postupy - splnomocnenie, zmluva..

zdena12345
10. jan 2018

Ja si teraz asi trosku ripnem, ale aky je rozidel ked uz by sme to riesili, uzavriet manzelstvo o 2 svedkoch alebo reg. partnerstvo? (ak by to teda bolo mozne) ved aj to partnerstvo si myslim, ze asi niekto dosvedci, ci nie? Aky mate dovod bojkotovat manzelstvo? Myslim, ze pre nieco ten stav - manzelstvo vznikol. Skratka tym davate najavo, ze patrite k sebe aj pred ostatnymi. Zaroven tak trosku preberate jeden za druheho zodpovednost a zaroven aj nejake vyhody. Ved to nie je taka strasna veda sa vziat. Par papierov vybavit ak teda nestojite o hostinu... Alebo teda celkovo, ze preco hladate inu alternativu? Ved ak sa nechcete brat, tak mozete spolu zit aj bez svadby.

duun
10. jan 2018

"tak trosku preberate jeden za druheho zodpovednost" .. tej zodpovednosti je pomerne veľa. Je to samozrejme pozitívne, ale ak sa manželstvo nevydarí, tak je to aj celkom veľa :( - právo bývať spolu (manželovi nemôžete zrušiť trvalý pobyt na adrese, hoci by bol aj byt/dom váš), právo podieľať sa na životnej úrovni toho druhého (výživné na partnera aj počas trvania manželstva), povinnosť starostlivosti v chorobe a invalidite (ak sa postará niekto iný - môže od vás vymáhať úhradu), manžel môže narobiť dlhy bez vášho vedomia, pričom úhrada sa môže realizovať aj z bezpodielového spoluvlastníctva oboch. Manžel aj manželka sú podľa zákona spolu celkom "slušne viazaní".