Suma za zapísanie otca do rodného listu a návrh na exekúciu

lenkasalayova
11. jan 2013

Dnes som bola na matrike vybavovat zapisanie otca maleho do rodneho listu. Kedze sa idem podat navrh na exekuciu chcela som mat vybevene vsetky dokumenty.
Tak som prisla ma matriku a tam mi hned povedala pracovnicka, ze dajte mi tych 5 Euro a pockajte na chodbe.
Tak som sa jej spytala...prosim? 5 Euro...a za co? Som slobodna mamicka, ktora sa sudi o vyzivne, nemam moc penazi a este mam platit? Necakala som, ze to bude zadarmo, ale toto je moc.
Nechapem tie nase s prepacenim sproste zakony a poplatky. Tak otec maleho sa doteraz, neplati ani cent a slobodna matka musi platit vsade vsetko.
Mate podobne skusenosti?

sissy27
11. jan 2013

@lenkasalayova pravdepodobne to bude poplatok za zmenu údajov v RL, nie? a to, že ty si slobodná matka a nedostávaš od ex výživné, naozaj nie je starosť pracovníčky matriky, ona tie poplatky ani neurčuje... mala si ho uviesť do RL hneď po narodení dieťaťa, a ušetrila by si nielen 5€ za poplatok ale si mohla výživné už rok dostávať...

lenkasalayova
autor
11. jan 2013

@sissy27 Ja viem. Ale nemohla som ho dať do rodného listu zapísať skôr. Malý sa narodil 08.12.2011. Dala by som ho aj zapísať do RL aj skôr keby sa dalo, ale na to by som potrebovala od otca malého písomný súhlas. Nežili sme spolu ani nežijeme o on otcovstvo popieral. Najprv som musela podávať návrh na určenie otcovstva čo trvalo dosť dlho.

lenkasalayova
autor
11. jan 2013

Otcovstvo bolo sice urcene uz koncom jula, ale rozsudok mi prisiel az neskor a pravoplatny sa stal koncom roka, kedy na matrike neboli. Preto som nemohla dat zapisat otca do RL skor.

sissy27
11. jan 2013

@lenkasalayova no ale to nič nemení na tom, že úradníčka na matrike nemôže za to, s kým a za akých okolností máš dieťa, že si slobodná matka a nemáš peniaze - ja som tiež bola slobodnou mamičkou, ale ani raz ma nenapadlo tým niekde argumentovať, a tobôž nie na úradoch, ja už keď vidím tieto príspevky typu "som slobodná mamička, na čo mám extra nárok, pomôžte mi, dajte mi" tak sa mi nožík vo vrecku otvára...

lenkasalayova
autor
12. jan 2013

@sissy27 Je mi jasné, že úradnička matriky za to nemôže. Ona za to nemôže v akej som situáci, viem, že si za to môžem ja sama. Neviem prečo ma odsudzuješ. Tak otec malého mi dlhuje stovky eur na vyzivnom od decembra 2011...to je akože v poriadku? Nevyhováram sa argumentom slobodná matka ale hnevá ma, že matky musia platiť všetko a chlapy z toho nemajú nič. Chodia po svete z úsmevom na tvári. Je iba obhajujem práva malého.

irriss
12. jan 2013

@lenkasalayova
Ja jsem obhajovala prava sveho ditete od "prednarozeni" az po dospelaka.. 😉Po 18.tem roku se musi dite obhajovat uz samo..a hledat "tatinka" a chodit po soudech "samo"... 😎

Vysledek?
promarneny cas straveny hledanim pricipu a dodrzovanim pravidel..dozadovanise zakona ...Zbytecne hodiny stravene jinak nez darovanim casu a klidu svemu diteti...

Zaver?
NIC....jen vzpominky na Hov...
Jak bych to resilated?
Vyprdla bych se na vsechno a "sedela na pisku" s mym ditetem 24hodin..

lenkasalayova
autor
12. jan 2013

@irriss Prepac, ale musim nesuhlasit. To sa mam na to vsetko akoze vykaslat? No urcite. Taha sa to uz vyse roka a len tak rychlo sa nevzdam. Budem bojovat za to na co ma maly narok. Viem, ze sa mozem sudit kym bude mat 18 rokov ale dovtedy prejde este velmi vela casu. Maly ma teraz 1 rok. Mne je uplne fuk ze on sa na nieco stale vyhovara. Netvrdim, ze je to len jeho chyba. Je to aj moja chyba, nemala som si nim liezt do postele. Suhlasil z platenim vyzivneho aj z tou smiesnou sumou co mu dali platit. Peniaze na to ma tak nech sa nevyhovara, ze nemoze... Hlavne, ze socialka (socialna kuratela) tvrdi, ze oni vsetko robia v zaujme dietata. Skor mi to pride tak, ze stat chrani chlapov a nie deti. Otcovia nemaju z toho nic. Este mi povedala na socialke, ze pokial mam uz pravoplatny rozsudok on nebude platit a ja to nezacnem riesit bud cez exekutra alebo policu este ja budem mat z toho problem.
Ked si budem chciet uplatnit narok na nahradne vyzivne hlavne podmienky su - podat navrh na vykonanie exekucie aj trestne oznamenie. Bez tych dvoch veci si mozem piskat.

irriss
12. jan 2013

@lenkasalayova
Presne toto jsem si myslela ja..neverila jsem, ze to muze skoncit tak, ze NIKDY neuvidim zadne vyzivne!!! 😠 ☹
Ze preci je zakon..
ze se musi dodrzovat...
ze..ze ze...
jenze ani 3 Trestne Odsouzeni vzdy na 3 roky na svobode ( i kdyz se jednalo za recidivitu) nepomohly k zaplaceni vyzivneho nebo naplnit rohodnuti soudu k odneti svobody a vykonani Trestu ve vezeni....

TY:
povinnost se prezentovat kazde 4 mesice na policejni stanici s doklady a sepisovanim o nezaplaceni vyzivneho...
socialka
soudy
proplakane noci
nervozzni noci i dny, protoze preci
Zakon Zakon Zakon..
Musi Musi Musi..
prd..
NEMUSI...

ON:
muze poslat omluvu Faxem ve chvili zacatku Soudniho preliceni...na ktere ses nervovala a pripravovala mesic, dva..kde je socialka jako Kurator Tveho ditete..musi zastupovata obhajovat zajmy ditete ona..Ty ne....

Stojis tam se Tvou duverou a cekas , ze se neco zmeni nebo pohne dopredu..cekas jednou,..po druhe za mesic..za 6 mesicu..za nekolik let nekolik scitas nekolik desitek stani..z dudliku s stane skolni aktovka..prvni lasky ...a pak teprve ty prave prvni starosti (s ditetem)

..Ale - on se mezitim omlouva - vase dite roste...a nikdy omlouvat neprestane a nikdy se nedostavi..protoze ZAKON mu to umozni..je tolik moznosti jak "povolit" Tatinkum neplait..ze by ses divila...tzv. diry v Zakone..

Kdysi vysel v novinach clanek o mem pripade "Tatinkum vse povoleno" (!?)
podstatou veci byl i zpochybneni "panu moci" a "velka laska k vnouceti"...
tchyne v Parlamentu-pred Dubcekem za Dubceka, po Dubcekovi..
tchan "Reditel Skodovky"

Je to uz davno..bohuzel ho nemam...internet jeste nebyl...a kousek novin jsem nekam zalozila a nebo ho nekdo schvalne vyhodil.. 😠 ☹ 😒
Ale Titulek a zluty papir novinarsky mi zustal vylepeny pred ocima navzdy!!
zakon zakon zakon....a nakonec? kdyz to sectes

Nejen zadne vyzivne, zadna gumova hracka...ale i KRADEZ (casu) STOLETI..protoze detem i Tobe cas leti..a jde do SMETI!!!

lenkasalayova
autor
12. jan 2013

@irriss Precitala som si vsetko a ...nemam slov. Je pravda, ze v zakone su dost velke medzery (diery) ktore povoluju vselico. Bodaj by som takto nedopadla.