Súhlas rodiča - presťahovanie sa do zahraničia

87mirka87
21. aug 2022

Ahoj maminky
Chcela by som sa s deťmi presťahovať do zahraničia. Viem že potrebujem súhlas exmanžela. Ale s ním je veľmi ťažké sa na čomkoľvek dohodnúť. Dosť pije. Existuje možnosť že by som súhlas nepotrebovala? Ďakujem za každú radu

pribinak
21. aug 2022

@87mirka87 nie. Ak sa neviete dohodnúť, tak potom cez súd

elizabet173
21. aug 2022

@87mirka87 ak máte spoločné deti, tak súhlas potrebuješ, ak sa dohodnúť nedá, rozhodne súd

kaktusik007
21. aug 2022

@87mirka87 ano, existuje moznost ze suhlas nepotrebujes - ak tento suhlas tvojho ex nahradi suhlas sudu, ze s detmi sa mozes prestahovat.

hipuska
21. aug 2022

Tak záleží, či by to tvoj muž dajak riesil alebo nie. Keď sa s deťmi odsrhujes, bude musieť on podat na súd podnet. Prebehne súdne konanie a na súde rozhodne či si konala alebo nekonala v záujme deti. Len by som mužovi poslala mail/list že sa stahujes tam a tam. A prípadne ostatné veci, by som riesila potom. Ešte by som dajak zabezpečila stretavania s otcom...že vozila ich na Slovensko...raz za čas, dala mu info...že sa s nimi pomôže stretnut....veď.co sa môže stať? Že súd rozhodne a vrátite sa späť, čo môže aj rok trvat...a ak je alkoholik, žiaden sudca mu deti nezveri

draik
21. aug 2022

@hipuska
Odchod bez súhlasu otca alebo rozhodnutia súdu prakticky vedie k verdiktu o návrate, predmetom posudzovania nie je, či to bolo v záujme deti.

hipuska
22. aug 2022

@draik to by ale otec musel podať podnet

hipuska
22. aug 2022

@87mirka87 https://ficek.sk/odstahovanie-matky-dietata-s-d...

Veď záleží ako sa otec o tie deti zaujíma, či sa stretávajú. Ako je na tom s alkoholom.

87mirka87
autor
22. aug 2022

@hipuska pravidelne by sme chodili na Slovensko, takže by sa stretávali. Ale on robí všetko pre to aby mi všetko komplikoval. A nič si nedá vysvetliť.

87mirka87
autor
22. aug 2022

@hipuska Š alkoholom je na tom tak že mu vo februári zobrali vodičák a prišiel tým pádom aj o prácu. Deti k nemu chodia jeden deň v týždni, od rána do večera, do nejakej šiestej, pretože tam prespať odmietajú. Stretávanie nemáme súdom stanovené, zatiaľ je to na základe dohody, ale on ich častejšie akosi nechce. A dievčatám sa tam ani nežiada.

87mirka87
autor
22. aug 2022

Ale ten podnet by podal, už len pre to aby ublížil

elizabet173
22. aug 2022

@87mirka87 v tomto prípade si myslím, že máš veľkú šancu na súde uspieť, keby si chcela ísť žiť do zahraničia. Na druhej strane, neviem, či vtedy súd aj neurčí, kedy a akým spôsobom bude mať styk s deťmi otec.

hipuska
22. aug 2022

Ono, záleží aj, ako sa otec o tie deti zaujíma. Či si pre ne chodí, či deti chodia za ním samé. Možno, keby bol nútený vyvinúť iniciatívu... prísť pre ne, by tie stretnutia prestali prebiehať. Potom by bolo jednoduchšie dostať súhlas, keďže sa otec s deťmi nestretáva. Ale, je tiež otázne, či je pre deti vhodné takto seknut styk. Pre dieťa je podľa.mna dosť hrozné, keď zistí, že otec naňho kašle

87mirka87
autor
24. aug 2022

Prosím vás a dá sa niekde nájsť vzor súhlasu? Možno som hľadala na nesprávnych miestach, ale nenašla som nič

hipuska
24. aug 2022

@87mirka87 podľa mňa, nič také neexistuje. Stačí obyčajne spísať na papier, že súhlasí s presťahovaním tam a tam, realizácia styku deti by som dala podľa dohody a overené podpisy...ale su tu aj právnici takže asi ti napíšu presne

87mirka87
autor
24. aug 2022

Musí byť overený podpis? Nestačí keď sa podpíše napríklad aj nejaký svedok?