Súdne pojednávanie

cehavuk
11. mar 2024

Dobrý deň. Prosim vas, o týždeň mame mat konečne súdne pojednávanie ohľadom styku a výživného. Syn prežíva stretnutia s otcom veľmi zle, hystericky plače, konečne dali teda termín. Dnes sa ale ex advokátka ospravedlnila z neúčasti na pojednávaní a ešte si určila termíny kedy môže. Musí jej súd vyhovieť? To dokedy sa bude ťahať? Ďakujem

pribinak
11. mar 2024

@cehavuk súd advokatke vyhoviet vôbec nemusí, nie je povinný

vyrovnanaosoba
11. mar 2024

Nemusí jej dať náhradný termín.

cehavuk
autor
11. mar 2024

Ďakujem vám. A je dobre podať s mojou advokátkou aj nejakú námietku aby jej nevyhoveli z dovodu zlých priebehov stretnutí? Ci je to zbytočné?

stannkas
14. mar 2024

Súd jej vyhovie, ak má dostatočný dôvod, pre ktorý žiada stanovenie náhradného termínu a zároveň nie je možné od nej žiadať, aby sa dala zastúpiť. Má sa za to, že od advokáta vždy možno požadovať, aby sa nechal zastúpiť, avšak nie v prípade dôvodov, ktoré nastali krátko pred pojednávaním alebo z dôvodu, že klient trvá na zastúpení daným advokátom. To, že si advokát určí termíny, v ktorých sa môže zúčastniť pojednávania je bežný postup, práve z dôvodu, aby sa následne zas nemuselo prehadzovať pojednávanie, napr. z dôvodu kolízie pojednávaní na strane advokáta. Aj Vašej právnej zástupkyni musel byť doručený dôvod, minimálne sa nachádza v spise, pre ktorý požaduje jeho advokátka odročenie, teda až po tom viete zaujať stanovisko k tomu, či je potrebné nejako "namietať" jej návrh na odročenie pojednávania.