ahojte.neviete mi niekto poradiť?blíži sa nám súd na určenie výšky výživného a úpravu rodičovských práv a povinností.S mojim ex sa nedá dohodnúť po dobrom,ale na súde ho očierňovať nechcem.No keď zas budem ticho,tiež to asi dobré nebude.Neviete,či mám nárok na nejakého právnika?Počula som,že by ho dokonca mal zaplatiť ex.Vie mi niekto poradiť?
@ddanniellita no,veď práve,že my sa dohodnúť nevieme.očierňovať ho tam nechcem a v dobrom hovoriť neviem.takže asi tiež budem nejaké zastupovanie potrebovať,aby som niečo nepokašlala.
@evilia veru tak ociernovanie je uplne zbytocne a hlavne na veci to nic nezmeni, je to na smiech, ak sa neviete dohodnut sudca urcite spravi kompromis
@evilia mozes poziadat sud o oslobodenie od sudnych poplatkov a zaroven o ustanovenie zastupcu podla § 30 Obcianskeho sudneho poriadku. resp. len o ustanovenie zastupcu, ale aj vtedy sud skuma, ci su u teba predpoklady na oslobodenie (aby sa to nezneuzivalo)..no popravde, ak by to aj vyslo, zavisi dost od toho, akeho ti pridelia...takze ak mas prostriedky, radsej by som sla cestou advokata, ktoreho si ale zaplatis. a ak budes uspesna, sud ti prizna nahradu trov konania, teda sumu, ktoru ta stal advokat.
a co sa tyka ociernovania, to predsa robit nemusis 😉. ak by si aj nemala advokata, staci, ked povies, ako sa veci maju..sudcovia vedia, kolko "stoji" dieta. takze poctivo vycislis mesacne naklady na vyzivu, oblecenie, lekara, skolku, kruzky atd..vyjde ti, kolko na malu potrebujes. uvedies svoje prijmy, a co ti dava-nedava ex (pripadne ake prijmy taji, ak o niecom vies), a bude. ta suma sa sice bude pohybovat niekde medzi tvojim a jeho navrhom, ale podla mojej skusenosti su pri vyzivnom sudy na strane rodia, ktory sa o dieta stara..
a pokial z toho ex vyjde s pokrivenym charakterom, jeho problem. ked sa nechce slusne dohodnut, musi pocitat s nasledkami.
@evilia narok mas iba na bezplatnu pravnu pomoc, neaku radu, ale ak chces aj zastupovanie na sude treba si pravnika zaplatit, ja som mala pravnicku a bolo to potrebne, neviem ako sa vy viete dohodnut, pravnik sa plati pri inych sudnych sporoch, kde by si bola "vitaz"
drzim palce