Súd zverenie starostlivosti - skúsenosti

hopamato
15. mar 2023

Ahojte,

s exmanželkou máme syna v striedavej starostlivosti, ktorá vôbec nefunguje, synovi sa vyhýba a podobne. Áno smutné, neriešte.
Podal som žiadosť o zverenie do čisto mojej starostlivosti a čakám na papiere zo súdu. Majú to zaevidované, ale nič sa nekoná. Aké máte skúsenosti, kedy ste mali pojednávanie od podania žiadosti? Cca koľko mesiacov?
Viem, že to budem mať na dlho, keďže ex sa vyjadrila, že tam ani nepríde. Takže možno sa mi podarí až na tretí krát, keď ju predvedie polícia.
Ďakujem Vám za info z Vašich skúsenosti.

dadis
15. mar 2023

@hopamato To mi je luto, ze to mate takto. A dal si to ako neodkladne? Tam su terminy zrychlene. Byva teraz syn iba u teba? Posiela ti vyzivne?

horty99
15. mar 2023

@hopamato V takomto prípade keď sa synovi vyhýba - nemáš sa kde ponáhlať. Syna máš predsa ako keby si mal osobnú starostlivosť - čo je na papieri nie je podstatné. Raz sa súd konať bude - môžu pojednávať aj bez jej prítomnosti ak sa neospravedlní. Súd nie je supermarket - buď si ju pozvú - buď jej dajú poriadkovú pokutu - alebo budu pojednávať bez jej prítomnosti. Ale na veci ak to je tak ako píšeš to úplne nič nemení či to bude o mesiac či o 3.

hopamato
autor
15. mar 2023

@dadis dal som to normálne ako žiadosť o zverenie do mojej starostlivosti. Jasné že neposiela, ešte aj prídavky na neho berie. O peniaze mi vôbec nejde, chcem to mať upratané.
Prosím o reálne skúsenosti, kto toto riešil.
Dík

dadis
15. mar 2023

@hopamato Viem, ze ti o peniaze nejde, ale tie patria dietatu. Mala by prispevat na jeho vyzivu. Skus kontaktovat uspvar a spytat sa, co mozes v tejto veci riesit uz teraz, kym sud rozhodne.

hopamato
autor
15. mar 2023

@dadis to už som kontaktoval, v Senci kurátorka je úplne mimo, aj pri rozvode bola úplne nekompetentná

dadis
15. mar 2023

@hopamato To je strasne.. :(

petronelka47
15. mar 2023

Ja som išla na pojednávanie o 3mesiace,ex nemusí chodiť na súd. Môj ex súd a všetko ignoroval a až po roku sudkyňa rozhodla .

horty99
15. mar 2023

@hopamato Ak máte striedavku / príadavok na deti sa dá rozdeliť na 6 mesiacov a 6 mesiacov. To isté daňový bonus . To ste mali mať aj v rozhodnutí súdu o striedavej starostlivosti . U nás to poberá muž / ale polovicu mi musi dať ( teraz 100 eur ) . V prípade že je to vážne / skutočne sa nestará mal si podať neodkladné opatrenie + pripojiť napriklad správu od psychológa - kde by dieťa tvoje slova potvrdilo. Nenapisal si ako staré je dieťa - v pripade že ma 11+ bude sa tak či onak brať jeho názor / chcenie. To že sa súd bude konať - vobec nič nehovori že sa aj niečo zmeni - neradi menia zaužívané pokial na tom nie je dohoda oboch strán + vôla dieťaťa. Mam sama striedavku a viem že by som nemala šancu zrušiť aj keby som sa .......a nehovorim že ju zrušiť chcem.

hopamato
autor
15. mar 2023

@horty99
Tak pri rozvode môj syn chcel byť so mnou a s mamou nie, tak dal som na kurátorku a dohodol sa na striedavej. Ex má syna tak 2-4 noci do mesiaca, aj to cez pracovný týždeň, takže školu. Syn má 7 rokov.
Malý mal byť s ex cez prázdniny, bol to jej týždeň, na čo som už mesiac pred tým upozorňoval, že budú prázdniny, či s ňou môžem rátať. Nakoniec v nedeľu poobede si zmyslela, že s ním nemôže byť a ja som musel zavolať moju mamu nech k nemu príde, ona si vzala dopredu dovolenku, lebo vedela, že to takto dopadne 😂😂 Vtedy mi už pretiekol pohár trpezlivosti. Rozvod sme mali 29. Novembra, takže je to čerstvé a od odvtedy to nefunguje, ani predtým nefungovalo, tak si myslím, že to súd bude zaujímať.
Každopádne opýtam sa pani, keď bude vymýšľať, že nech mi dá adresu a telefónne číslo. Keď si ex zmyslí večer pred tým, že s ním nemôže byť, i keď to má určené súdom, tak nech sa pani sudkyňa postará. Určite bude nadšená.
Keď som sa rozvádzal, povedala mi kurátorka, ak nebude striedavá fungovať, tak kedykoľvek môžte podať o úpravu. Tak aj je.

Tvoja odpoveď na moju otázku je kde prosím ťa, nemáš s tým skúsenosti, žiadal som o reálne skúsenosti, kto si tým prešiel.

Ďakujem za pochopenie.

horty99
15. mar 2023

@hopamato S čím nemam skusenosti ? So striedavkou ? So súdom ? Mal si už podla svojich slov jedno súdne pojednávanie - 29.novembra takže si už súd podľa svojich slov absolvoval . Toho času žiadaš o zmenu starostlivosti - takže ano odpoviem ti na to . Presne tak isto dlho ako to trvalo pred tým 29.novembrom - to bude trvať aj teraz. S tým rozdielom , keďže je to celkom čerstvé rozhodnutie súdu - zmena bude náročná. Sam si predsa už vraj jedno súdne rozhodnutie o rozvode a zverení dieťaťa absolvoval . Niekto z vás podal žiadosť o rozvod - niekto dal vyjadrenie - niekedy vám dali termín. Teraz to bude presne to isté.

Okamžité zásahy sa riešia cez neodkladné opatrenie - to sa vydáva do pár dní.
Súd bude trvať presne tak isto ako to trvalo pred tým t.j 3 mesiace až - nekonečno.
A čo sa rozhodnutím súdu zmení ? Iba právny stav - syna predsa máš - vieš že sa na nu nemôžeš spolahnuť syn k nej chodiť nechce - tak je vec vybavená.
Či je právne dieťa v striedavke alebo v osobke pre dieťa nič neznamená.
Pre dieťa je podstatný FAKT a nie nejaký trápny papier zo súdu .