Ahojte, vcera som mala sud koli detom lebo im chcem.dat priezviska po mne. Sud to povolil. Tak sa chcem opytat ked mi uz pride rozsudok, bude pravoplatny, tak ako potom postupovat dalej? Dakujem
@ivulik2311 prosím ťa môžem sa spýtať, otec deti s tým musel súhlasiť že?
@vandica nemusí súhlasiť
@radka654321 vážne?? Ďakujem
@vandica tak, netvrdím, že ti súd automaticky vyhovie, ale práve preto sa to rieši súdnou cestou 🙂 ak je situácia napr. že sa nestará, nestretáva sa, neplatí výživné, ale napriek tomu trvá na tom, aby sa dieťa volalo po ňom, tak súdy zvyknú vyhovieť a priezvisko zmeniť. Záleží od prípadu. Ak sa naopak stará, stretáva, dáva dieťaťu dary a podobne ale matka chce zmeniť priezvisko bez nejakého vážnejšieho dôvodu, tak nemusí.
@radka654321 ďakujem, je to známa. Otec žije v zahraničí, dieťa sa tam aj narodilo, no žije tu. Dieťa videl naposledy pred 3rokmi (má 4r.) nepíše, nevolá, neposiela peniaze, matka dieťaťa keď mu pisala, tak ani neodpísal, proste záujem nula bodov. So zmenou priezviska naposledy nesúhlasil.
@radka654321 ešte dodám, že otec nie je slovák.
@vandica tam by súd pravdepodobne mal vyhovieť a meno zmeniť.
@radka654321 ďakujem pekne
@vandica nie..on tam ani nebol.
@ivulik2311 Súd rozsudok vyhotoví do 10 dní od vyhlásenia rozhodnutia. Následne ho expeduje, nemožno to presne odhadnúť, keďže tam treba urobiť nejaké bežné úkony - vytlačiť, zabaliť, odoslať. Záleží o súd v akom meste sa jedná, koľko majú práce, t.j. kedy sa tvoj rozsudok "dostane na rad", ale predpokladám, že max. do mesiaca by mal prísť (to som aj trošku prehnala, aj do dvoch týždňov to môže byť). Právoplatnosť záleží od toho, či sa účastníci vzdali odvolania alebo nie, ak áno, tak je právoplatný doručením všetkým účastníkom, ak nie, tak je právoplatný, keď uplynie lehota na odvolanie účastníkom (15 dní). Na rozsudku si dáš vyznačiť právoplatnosť na infocentre súdu (zavolaj si dopredu, či právoplatný je, aby si sa zbytočne neprehnala). Následne zanesieš na matriku a vybavené.