Styk otca s dieťaťom

lililukac
31. aug 2021

Ahojte chcela som sa spýtať , s manželom spolu nebyvame už a máme 2 mesačné bábätko a 3 ročného syna 3 ročného syna si berie niektoré dni na pár hodín k svojim rodičom a chcel by si brať aj mladšieho , nekojim ho ale je to pre mňa vylúčené aby si ho tam bral - zatiaľ.... Vyhráža sa mi že to dá na súd , ale styk s ním som mu nikdy nezakázala nemám problém s tým keď tu k nemu príde ale nesúhlasím aby ho zatiaľ bral k rodičom . Sú jeho vyhrážania oprávnené? Alebo môj nesúhlas je ok?

marca12
31. aug 2021

@lililukac mala si dat hned navrh na upravu styku. Tak male babatko nedavaju otcovi,len za pritomnosti matky sa mozu stretnut.

lililukac
autor
31. aug 2021

@marca12 a kedy cca má reálne nárok na to aby si ho bez môjho styku mohol zobrať ? Koľko mesiacov by malo mať dieťa alebo niečo také presne neexistuje?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mondolina
31. aug 2021

@lililukac
ani na pár hodín nemôže? možno chce, aby aj jeho rodičia videli bábätko, treba sa dohodnúť....

lililukac
autor
31. aug 2021

@mondolina ja som nikdy nikomu nezakázala k nemu prísť keď ho chcú vidieť nech prídu k nám domov , bývame 10 min cesty autom. Staršieho v jeho veku vláčili po rukách a nevedeli čo s ním robiť , a jeho otec je s ním minimálne teraz s ním dva dni nebol neviem si predstaviť zbaliť mu bábätko a dať mu ho ... Vie že nekojim ma som po pôrode problémy takže to mu nezatajim predsa si to neželám, povedala som že zatiaľ nie nie že nikdy nie len som si nebola istá či to hovorím právom ....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lililukac
autor
31. aug 2021

@elizabet173 super ďakujem za názor a radu 🥰

21oktober
31. aug 2021

@lililukac musíš to mať veľmi ťažké aj psychicky aj fyzicky . Ale naozaj je potrebné si poriešiť právne veci ako tu už niekto písal , daj si zveriť deti do svojej starostlivosti a určiť styk k nim ešte pred rozvodom . Lebo sa kľudne môže stať , že ti manžel malého vezme k rodičom a ty neurobíš nič ale že vôbec a nemusí ti ho len tak rýchlo vrátiť. Rovnako si porieš výživné aj na seba aj na deti .

lililukac
autor
31. aug 2021

@21oktober nemôžem zatiaľ žiadať o výživné keďže vďaka navýšenemu platu mám vyššiu materskú, a on je na podpore a bude si dávať minimálnu mzdu samzorejme len papierovo.... Inak zarába oveľa viac musím počkať kým naskočim na rodicak a tak žiadať výživné , ale tento mesiac mi dal 200 eur na deti tak s tým nesurim .... Vytáča má ako si stále pýta malého preč ale drsným spôsobom že ho vezme.... Pár krát povedal že ich oboch vezme a nikdy ich nenájdem... Pár krát keď pri nich ostával a šla som z domu na nákup že sa nemám vracať.... Že mi ich vezme do svojej starostlivosti atď. A rozvádzať som sa taktiež chcela trocha neskôr , prípadne rovno po tej materskej spojiť vsetke tieto úkony dokopy

lililukac
autor
31. aug 2021

Viete mi poradiť aj ako sa také samotné úkony robia? Teda žiadať o výživné zatiaľ neriešim napríklad taká úprava styku s dieťaťom?

21oktober
31. aug 2021

@lililukac choď na úrad práce a oni ti tam pomôžu s písaním žiadosti o zverenie do výchovy. Alebo nejakú právničku , tie sú často viac empatické ako muži .

lililukac
autor
31. aug 2021

@21oktober takže na teraz deti nemám čo svojej starostlivosti? To si ich musím vyžiadať správne?

lililukac
autor
31. aug 2021

@lililukac podám žiadosť a potom prebehne riadne súd a podľa toho mu dohodne stykanie sa s deťmi?

21oktober
31. aug 2021

@lililukac nemáš, ak ich vezme a bude ich mať napr.pol roka u seba , nespravíš s tým nič, len potom cez súd. Ani polícia ti nepomôže .

lililukac
autor
31. aug 2021

@21oktober kriste to som nevedela tak to teda musím fakt začať riešiť

21oktober
31. aug 2021

@lililukac podáš žiadosť o zverenie, to v drvivej väčšine prebieha bez pojednávania .

21oktober
31. aug 2021

@lililukac úrad práce alebo právnik , podĺa toho ako si na tom finančne.

mogaa
31. aug 2021

@lililukac ono vieš na jednej strane starší bude mať so starými rodičmi vzťah, tomu budú kupovať veci, možno ho brávať na výlety ale ak im nebudeš dávať mladšieho, jednoducho tam ten vzťah k nemu nebude....si neviem potom predstaviť dať prvý raz 2ročné dieťa k starým rodičom, jasne že tam prereve, keď tých ľudí nebude poznať....nehovorím že dať tak maličké dieťa otcovi na víkend ale toho drobca na nejaké 2-3hodiny uplne v pohode...aj ty si oddýchneš a jendoducho a povieš že kojíš, do troch hodín ho prinesie späť...

maris5
31. aug 2021

Povedz mu, ze ked chce vidiet babo, moze prist a aj jeho rodicia. Ak sa mu nepaci, nech to da na sud. Najlepsie ked mu to posles v smske, aby si mala doklad, ze si mu to nezakazala a priamo nukala.

stefi_k
2. sep 2021

Pokial deti nemaš zverene do starostlivosti mate defakto obaja rovnake prava, dala by som si čo najrychlejšie na sud zverenie a nečakala kym to urobi on mohol bu teoreticky požiadat o zverenie do jeho starostlivosti a čo urobiš potom. To, že maš vyšiu matersku je bezpredmetne, dôležite je vyčislit naklady na deti a podla toho pitať vyživne, sud nebude zaujmat či je nezamestnany, vyzivne urči aj tak. Idealne je ked sa dokažete dohodnut na jeho vyške a spišete tzv rodičovsku dohodu. Rovnako stretavanie si možeš nechat stanovit na presne časy. Poradila by som sa u pravnika pripadne na upsvare, ty mu v stretavani nebraniš, len by som si v tom narobila poriadok a nenechala sa zastrašovat a vydierat.