Styk dieťaťa so “svokrovcami”

17. sep 2023

Ahojte. V Skratke. S otcom dieťaťa nie som, momentálne som v 8 mesiaci tehotenstva. Psychicky ochorel, majú to v rodine. Chcela som s ním byť, dávala som tomu vela šancí a podporu, no on nechce. Jeho otec a babka- typickí manipulátori, majú ho ako malého chlapca pod svojmi krídlami, chodí zanedbaný, pije a upadá len do depresií.
Jeho otec- Manipulátor, ale oficial. nemá diagnózu pokial viem, bil , aj občas bije ženu a surovo jej nadáa.
Matka- Psychicky chorá, oficial diagnóza schizofrénia.
Nie sme zobratí, len sme boli partneri.
Ide o to, že týto ludia ma odvrhli ako psa hneď na začiatku tehotenstva a posielali na potrat, resp. nahovárali partnera na rozchod keď psychicky ochorel a keď som bola z toho psych. na dne, “svokor” sa mi smial do tváre, že čo aj keby potratím.. (asi lebo si myslia, že ja môžem za psych. ochorenie ich syna) celé tehu sa nezaujímajú o mňa, ani o malé v brušku. Partner otcovstvo podpísal (ale na tajno, oni mu to zakázali lebo sa boja, že ho chcem ošklbať a že malé bude mať nárok na byt atď). Týto ludia u mňa klesli na úplné morálne dno, nechcem ich v živote vidieť a nechcem, aby sa stretávali s mojím dieťaťom. Dá sa to nejak vyriešiť? S otcom dieťaťa problém nemám, je to otec. Chcem, aby sa s dieťaťom stretával ak bude mať záujem, ALE len pod mojím dohladom, keďže DOSŤ pije, má diagnózu a hlavne NECHCEM aby malé chodilo do ich domácnosti. Dá sa nejako súdne alebo inak zamedziť styk dieťaťa so “svokrovcami”? Je to pre mňa totálne nezdravá domácnosť, starý hrubian ktorý chodil len do pomocnej školy, matka chúďa týraná psych. chorá žena… nechcem aby moje dieťa bolo s tou rodinou v styku. Začínam sa báť, že budú mať záujem a budú ex partnera nútiť aby podstúpil nejaké kroky, aby dieťa mohli výdať. Počula som totiž, že sa na malé (ten “potrat” 😭) zrazu tešia. Myslím, že keď je sám bývalý partner psych. chorý a žije s rodičmi a CHOROU matkou by sa toto dalo nejako právne ošetriť, či sa mýlim? Ďakujem.

tosomja
17. sep 2023

Keď sa dieťa narodí, daj na súd o určenie výživného a styk v tvojej prítomnosti. No musíš podložiť dôkazy, to nejde len tak, že ty nechceš. Pokiaľ bude v rodnom liste, on má tak isto právo ako ty, nie len povinnosti. Ak je, však, chorý, myslíš, že by dieťaťu mohol ublížiť, či už fyzicky alebo psychicky, tak sa dá samozrejme aj to riešiť. A tak isto aj styk so starými rodičmi pod dohľadom. Ale všetko cez súd s dokladmi, lekárske správy, kuratela atď.

autor
17. sep 2023

@tosomja S ex partnerom som sa už o tom bavila, súhlasí so stykom v mojej prítomnosti, aj na dohode o výživnom. Nechceme sa zbytočne tahať po súdoch a robiť si naprieky. Mali sme sa velmi radi, aj ho stále mám. Lenže problém sú “oni” . Keďže je psych. chorý, ovplyvňujú ho, zakazujú aby sa so mnou dal dokopy (už po tom bohužial ani netúžim) a rozkazujú mu čo a ako robiť. On ich bohužial vo všetkom počúva…Celé mesto vie, čo sú zač, resp. aký je jeho otec hrubián atď. Gynekológ aj psychológ kde som sa bola informovať mi povedali, že predispozícia aby bábätko dostalo psych. chorobu tam je a preto by malo vyrastať v zdravom prostredí a hlavne obklopené láskou. Aj to je další dôvod prečo chcem styk s nimi zamedziť. Nemyslím si, že by ex vedome dieťaťu ublížil, no vyzerá skôr tak, že ublíži on sám sebe… a to, ako sa oni správajú by mohlo velmi psychicky ovplyniť dieťa.

abbey1
17. sep 2023

Bože, ženy! Prečo nerozmýšľala skôr, než sa pustíte do vzťahy s takýmto človekom a hlavne skôr než s ním počnete dieťa? Áno, dá sa brániť. Ale môže to byť dlhodobá záležitosť. Záleží, aké konkrétne diagnózy má partner. Na tebe bude na súde dôkazové bremeno, že môže byť styk s dieťaťom len v tvojej prítomnosti. To isté, ak sa budú styku dožadovať starí rodičia.
Bolo ti to treba? Úprimne, v takomto prípade by som oželela i výživné a otca dieťaťa by som radšej vôbec neuviedla.
Budeš to mať ešte veselé.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hortenziaj
17. sep 2023

Súhlasím, tie peniaze by mi boli sumafuk, ale takycj ľudí by som do svojho života nechcela. Dieťa radšej nech nevie. Ved on môže chodiť aj keď nebude v rodnom liste, aj peniažky môže dať, ked je taky ze sa dá s nim dohodnúť. Ale aj on není v pohode, ked sa ženie do záhuby, pije, ma psych poruchu a ešte bude počúvať rodičov. Aj tam by som si na to dohliada

autor
17. sep 2023

@abbey1 Poznali sme sa od malička, ja nie som typ čo by dal na “reči” aká je tá rodina zlá. Partner bol super vo všetkých ohladoch, sám na svoju rodinu nadával a priečili sa mu. Mne sa patrične venoval. Išla som do vzťahu s tým, že som vedela že majú v každej generácii psych chorobu a že keby partner ochorel, postarala by som sa o neho. Bohužial, po prepuknutí choroby nastala radikálna zmena jeho osobnosti a aj prístupu jeho rodiny voči mne. Už to nevrátim. Otcovstvo podpísať sám chcel, lebo je otec. Úprimne- zachovali sa všetci ale hnusne a výživné budem ako slobodná matka naozaj potrebovať…aj som rozmýšlala, že to “oželím” no po dlhom zvažovaní som dospela k názoru, že peniaze sú v tejto dobe naozaj potrebné… bohužial.

tosomja
17. sep 2023

Ešte raz. Je jedno, ako veľmi sa ľúbite, ľúbili, dohodli. Príde deň, kedy ti vezme dieťa na prechádzku a nevráti. A môžeš sa aj na hlavu postaviť, aj zblázniť. On ti ho nemusí vrátiť, nepomôže ti polícia, ani nikto. Je otec, s rovnakými právami ako ty. Rozmýšľaj. Už len to, že má diagnózu, máj všetko na papieri. Keď súhlasí s tvojimi podmienkami o to lepšie, súd bude trvať 5 minút. Spíšte dohodu, súd odklepne. Jeho rodičia keď budú chcieť styk s vnukom, budú musieť podať žiadosť na súd.
Ale keď ty nebudeš mať papier, čierne na bielom, že otec môže byť s dieťaťom len pod tvojim dohľadom, v dňoch tých a tých, v čase Tom a Tom...nič ťa neochráni, ani dieťa. A o výživnom už ani nepíšem. Nemáš na papieri, on nemusí nič. Môže povedať, že ti dal na ruku, že kúpil malému to a to. Nemáš doklad ty, nemá doklad on.
Nebuď hlupák, naivná. Rozišli ste sa, tak to máj aj na papieri.
Ja som sa tiež rozišla v dobrom. Už sme 7 rokov rozvedení, máme spísaní dohodu o styku, o výživnom, to neznamená, že dcéra k nemu nemôže ísť, kedy chce. Alebo jej nemôže dobiť kredit nad rámec výživného.
Nikdy neviem kedy si nájde nejakú, čo mu bude húckať do hlavy, nech si dcéru zoberie k sebe alebo nech mi nedáva toľko peňazí na ňu. Mám to na papieri a to, vo je tam, "je sväté '

autor
17. sep 2023

@tosomja Ďakujem, presne preto sa pýtam ako postupovať a či sa styk s nimi zamedziť dá. Samozrejme že chcem mať všetko určite na papieri, aj výživné, aj styk pod mojím dohľadom..

syslik81
17. sep 2023

v ziadnom pripade ho hnedat do rodneho lista-otec moze nbyt aj bez papiera.. ale ver mi raz za tu radu budes vdacna.. sama pises ze je zanedbany nestara sa a ma problemy-to sa bude stupnovat a jedneho dna moze dietatu ublizit

tosomja
17. sep 2023

@syslik81 to je len také ľahké nedať otca do rodného listu. Keby nevedela kto je otcom, ok. Ale vie, a on ma tiež práva. Keď on chce, ona mu nezabráni.

som_realistka
17. sep 2023

Ahoj, píšeš, že má diagnózu, je pod vplyvom rodičov, pije, chodí zanedbany. Rozmýšľala si už nad tým, že keď sa diagnóza zhorší, on nebude zarábať, výživné bude na dlhé lakte a ty budeš mať na krku dohodu ktorú budeš musieť plniť? Totiž, aj keď platiť nebude lebo bude dlhodobo PN a keď obháji, že dodržiava liecbu, tak právo na stretávanie s dieťaťom bude mať. Píšeš, že jeho otec je manipulátor, ale žiadnu diagnózu potvrdenú nemá, takže tiež úplne nezabránis stretávaniu, ako starí rodičia majú nárok. A ešte jedna vec, síce sa teraz dohodnete na výške výživného, ale dokedy to ho bude riadne platiť? Zamysli sa nad tým dlhodobo.

janinah
17. sep 2023

Pred 8 mesiacmi bol zdravý,psychicky normálny,nezanedbaný a ideál chlapa? preto to dieťa je na ceste? Viac ani nepíšem,nie si prvá ani posledná,ktorá výber otca svojho dieťaťa podcenila a žiadna to tu potom neoslavovala,skôr naopak.Na tvojom mieste silno uvažujem o tom,že ho ako otca neuvediem,budeš žiť možno skromnejšie,ale oveľa spokojnejšie.

heleninamama
17. sep 2023

Mňa by v tejto situácii najviac trápilo to, aké dieťa sa Ti narodí. Genetiku proste neoklameš tým, že otca neuvedieš do rodného listu. Duševné choroby (depresie, schizofrénie) a predispozície k ním a rôznym slabostiam typu alkohol, sú totiž dedičné. Čaká Ťa veru ťažká výchova. V tomto prípade sa fakt čudujem, že si s niekým takýmto vôbec chcela dieťa.

autor
17. sep 2023

@janinah Predstav si, že bol. Boli sme spolu niekolko rokov. Mal ale 2 práce, vo fabrike a rozbiehal svoj biznis, ten jeho biznis bol na neho asi moc moc… okolo otehotnenia začal mať nejaké paranoie a stresy z roboty, následne asi prišiel zlom, keď si uvedomil že dieťa je na ceste a ešte mal moc práce. Nejako vyhorel z toho všetkého a bohužial mu preplo.
@heleninamama Bola som sa informovať u doktorov. Dieťa má šancu vyrásť v zdravého jedinca.