Styk dieťaťa s otcom

andreastaronova
26. nov 2023

Dobrý deň. Mate skúsenosti so stretávanim dieťaťa a otca, keď dieťa nechce byť s otcom? Ide o 4,5 ročne dieta. Aktuálne chodí otec za synom 2krat týždenne. Syn však plače, dní po návštevách sú hrozne, je výbušný zle spi. Navrhla som mu, styk zatiaľ 1krat týždenne, on však chce min 3krat. Na súd čakáme. Co mam prosím robiť? Ako postupuje súd? Určí až taky počet aky chce otec?

dadis
26. nov 2023

@andreastaronova Ano, sud to bude brat, ze ty dieta nevies pripravit, ak nedas relevantne dovody, preco syn place - deti placu aj ked chodia do skolky a zvyknu si - v najlepsom zaujme je dieta na to dobre pripravit, ako ked ide do skolky - rozpravat sa, co s tatom budu robit, na co sa najviac tesi, naplanovat nejske cinnosti spolocne, s nadsenim sa pytat, co robili a ako sa mu to pacilo..je to jeho otec, riesenie nie je sa s otcom nestretavat..

pribinak
26. nov 2023

Nápis ako prebieha styk. Si prítomná? Otec sa hra u vás doma so synom? Alebo idu niekam spoločne?
Bola nejaká dlhšia pauza medzi steetavanim sa ?

Súd vás môže všetkých 3 poslať k psychologovi. Totiž do určitej miery je plav dieťaťa prirodzený, najmä aj druhy rodič to stretávanie nepodporuje

Pokial sa dieťa nesťažuje na niečo konkrétne, tak ťažko niečo poradiť

mogaa
26. nov 2023

@andreastaronova neviem prečo si myslíš že pri styku 1x do týždňa bude dieťa menej plakať, ale budiš.....ty ako matka máš dieťa na styk s otcom pripraviť a už má 4,5roka, čiže zrejme to bude klasika a dajú mu styk každý druhý víkend a prázdniny a sviatky sa budete s dieťaťom striedať....tak je to štandartne nastavené.....do škôlky dieťa tiež chodí a predpokladám že tiež plakávalo, hlavne zo začiatku....ak neuvedieš na súde dôvody prečo chceš menej častý styk dieťaťa s otcom, tak smola....veď bežne je styk celý víkend, takže to sú tie 2dni, ale rozdelené a predpokladám že teraz u neho ani nespí, potom to bude s prespávačkou.....a kludne ho môže otec prevziať a dať na víkend k svojim rodičom alebo s ním pôjde k jeho priateľke(ak nejakú má) a ty s tým nič neurobíš, lebo nič neporuší keďže o dieťa je postarané

1tina597
26. nov 2023

Toto je taaak strašné, načo si toľko žien robí deti s mužmi, ktorým potom zrazu chcú zabrániť aj v styku s vlastným deckom. Keď je to tak strašný človek, že pred ním musíš “chrániť” vaše dieťa, prečo si s ním zakladala rodinu. Akože fakt, hrozné celé. Toľko diskusii som tu postrehla za posledné dni, na túto tému. Normálne mi už začína byť ľúto mužov. Táto filozofia nevyrovnaných sebeckých matiek. Zobrať partnerovi dieťa, zakázať styk, a poberať čo najvyššie výživné. Ešte mu potom nezabudni vyčítať, že sa nestará o decko, a chúďa dieťa ani nepozná otca 🤦🏼‍♀️. Ale najhoršie je, že nie len otca okrádaš o čas so synom, ale aj syna okrádaš o otca.

andreastaronova
autor
26. nov 2023

@pribinak no on všeobecne bol od narodenia syna viac mimo ako doma(u svojich rodičov). Už v čase kým s nami žil, tak syn ho viacmenej odmietal. Potom ked od nás odišiel, tak sa v lete vôbec neozval a teraz sa , ako som začala súdne konať, tak sa začal hrať na dobrého otca a veľmi syna chce. Ako otec sa ale nikdy nechoval. Syn v noci po stretnutiach veľmi zle spi a nasledujúce dni je veľmi výbušný. Zatiaľ to je tak, že je u nás ale syn nechce k nemu ani ísť. Čiže otec sedí na gauči a ja na inom mieste so synom. Na psychológicke vyšetrenie čakáme.

andreastaronova
autor
26. nov 2023

@1tina597 ďakujem ti za zbytočné vyjadrenie, ktoré mi vôbec nepomohlo. Nevieš čo je vo veci a si múdra. Zato si na vlastnej kozi a potom rad. Inak strata času keďže si sa nevyjadrila k otázke. Pekný deň

kristinapetronela
26. nov 2023

@dadis ale v škôlke sú profesionálne učiteľky čo sa deťom venujú plus režim aj výchova .. je to iné ako otec čo si všimne dieťa raz za týždeň .aj to nevieme ako sa venuje .asi to dieťa cíti že s otcom nechce byť .ja by som takému otcovi dieťa nedávala

tamitamitami
26. nov 2023

Kým nemáte určené súdom čo a ako by som vydržala tie dve návštevy týždne keď ste sa tak dohodli (skúsila sa stretnúť niekde von možno to bude lepšie), kolíznej povieš ako sa veci majú ona bude zastupovať záujem dieťaťa a pátrať potom prečo je reakcia na otca až takáto negatívna a čo sa stým dá robiť.

Myslím že súd bude prihliadať na to že otec má záujem tráviť čas s dieťaťom (2-3 krát týždenne za tvojej prítomnosti by mu mohli vpohode schváliť). Možno navrhnú najprv nejaký adaptačný proces kedy sa bude zo začiatku stretávať zo synom menej a potom viac aby si syn zvykol.

pribinak
26. nov 2023

@kristinapetronela ale ty nemôžeš len tsk zamedziť styku otca s dieťaťom. To nemôžeš len tak.
Ty ako matka môžeš vytvorit čo najlepšie podmienky na kontakt medzi otcom a dieťaťom

andreastaronova
autor
26. nov 2023

@tamitamitami kolizna je úplne zbytočná. Keď bola u nás ohlasom vzťahu otec dieťa ju nezaujimalo nič. Vraj mam povedať na súde.

andreastaronova
autor
26. nov 2023

@pribinak jasne, chápem... Ale je dobre nespravodlivé, že chlap sa ako otec celé roky nesprával a nakoniec sa ide tváriť ako milujúci človek a ešte mu bez problémov schvália toľko dní ze až.

pribinak
26. nov 2023

@andreastaronova ešte nevieš koľko dni mu schvália a nakoniec to mizes využiť vo svoj prospech
Otec má Nielen chodiť na ihrisko, ale aj ísť s dieťaťom k lekárovi, zobrať si OCR či PN, ísť s dieťaťom do obchodu ku kadernícke …..

To čo sa stalo už nezmeníš, to už je zbytočne rozoberať. Ty sa snaž aby to dieťa zvládlo čo najlepšie

janage
26. nov 2023

@andreastaronova áno je to strašne nespravodlivé, nepochybne však pre dieťa je lepšie mať otca ktorý sa zaujíma (aj ked doteraz verim, ze to nerobil) ako takého čo oň nezakopne.
Polož si otázku čo je najlepšie pre dieťa. Mať vzťah s otcom, ktorý javí záujem, či byť bez neho?
A áno chápem ťa presne, čo máš na mysli. Že zrazu sa otec prebudil.

dadis
27. nov 2023

@andreastaronova janage ma pravdu, spravodlivost v tom nehladaj, rob vzdy to naj pre dieta.

stannkas
8. dec 2023

Mali sme prípad, kde matka nedávala maloletých otcovi, pretože maloletí k nemu jednoducho nechceli chodiť. Na pojednávaní súd vyslovil názor, že je potrebné, aby matka viedla maloletých k pozitívnemu vzťahu k otcovi, teda aby o ňom hovorila pekne, pozitívne, aby maloletým vysvetlila, že otec chce s nimi stráviť čas atď. Upretie styku otca a maloletého môže mať efekt, že maloletý na otca úplne zanevrie. Pokiaľ otec nebýva agresívny, neubližuje malému a pod. nie je dôvod, pre ktorý by sa nemohol stretávať s maloletým. Zvyčajne sa napr. stanoví, že otec absolvuje styk s maloletým za prítomnosti matky v prostredí, kde to maloletý pozná, napr. počas prvých 5 stretnutí a následne otec bude bývať s maloletým sám počas dňa a postupne tak, že u neho maloletý aj prespí atď. Je to individuálne, vždy to závisí od konkrétneho prípadu. Pokiaľ však otec nespôsobuje maloletému nejakú traumu, súd len tak nezakáže styk otca s maloletým, skôr na to stretávanie pôjde opatrnejšie, tak aby maloletý bol čo najmenej zaťažený.