Ahojte, máme striedavku. Stalo sa to, že syn (13 rokov) sa rozhodol, že chce bývať len u otca.
Problém je v tom, že máme iné ponímanie všetkého - strava, mobil, voľnosť. Peniaze tiež. Ja trvám na tom, aby nepil energetaky, aby nebol na mobile stale, aby som vedela kde je. Velmi sa o syna bojím. Mal úraz pred rokom a bola to moja chyba. Tak som mala hneď sociálku doma a riešili, či má syn ostať so mnou. U otca nemá režim, nemusí ísť spať, je cestoviny s cukrom, som z toho na nervy, tak by som chcela bojovať. Ako otcovi dohovoriť?
Najjednoduchsia cesta je stretnut sa s otcom osamote a v klude prebrat tieto veci. Apelovat na dobro syna, na jeho zdravie, buducnost.... Lebo ked z neho bude v 15-tich spratek a uz si s nim ani otec nebude vediet rady, naprava bude tazka....
Ziadny sud nebude riesit cestoviny s cukrom ani fast food....
Nespravis s tym vobec nic. Kamos riesi podobne - striedavka, dcera v zacinajucej puberte. Matka dietatu dovoli uplne vsetko, otec je ten zly, lebo sa snazi o vychovu. Ked je dieta u matky, nemusi sa ucit, nemusi si robit ulohy, ved co tam po nejakej patke - to su len znamky a z toho sa nestriela (nazor matky), mobil nonstop v ruke. Strava len fast food, sladkosti - decko je obezne, ale nevadi, hlavne, ze matka je ten oblubeny rodic. Ku kamosovi dcera odmieta chodit - lebo sa musi zdravo stravovat (ziadna pizza a sladkosti na veceru), musi sa pripravovat do skoly a nemoze byt cely den na mobile. Snazil sa matke dohovorit, riesil to aj s psychologickou, ale nepochodil. Psychologicka im odmietla dat dalsi termin sedenia, lebo matka nema zaujem cokolvek menit - tak naco sedenie...
@sandri U nás je to tiež tak, že nemám šancu. A to aj pizzu dovolím a sladkosti tiež. Len s mierou. 😢
Ja som pred rokmi riesila nieco podobne, nie to iste, a opät ak by nastal problem nezhody rodicov vo vychove tak by som sa obratila na mediatorku...nam pomohla velmi...vtedy sa s mojim ex nedalo, neprijmal ziadne argumenty odo mna, ak ich povedla mediatorka ci psychologicka, pofrflal, zamyslel sa(teda to si myslim)😅 a postupne sme dospeli k dohodam
Otec by si mal uvedomiť, že chlapec na tejto strave a energetákoch skoro skončí u psychiatra s úzkosťou a depresiami.
Pochybujem, že spí viac než 5 hodín pri takej životospráve.
Opičia láska zo strany otca mu len ubližuje a ničí zdravie, ale pre syna je otec cool.
Určite to rieš s manželom.
Cestoviny s cukrom by za mna bol ten najmenší problém....
Chceš dohovoriť otcovi o výchove , alebo o synovom rozhodnutí s ním bývať ? Ak o výchove , tak pravdepodobne si už s ním tento rozhovor viedla . Ak o synovom rozhodnutí , tak to skôr riešiť so synom. Totižto , čo povie na súde 13 ročný , tak bude. Otcovi dajú osobnú starostlivosť , požiada o výživné , prídavky a DB a viac menej nikoho tvoj názor zaujímať nebude. Ja by som na tvojom mieste apeloval na syna , vysvetliť mu ako ho máš rada , vysvetliť mu aké to bude pre teba ťažké nevidieť ho 12 dní a nájsť spoločný prienik v jeho požiadavkách a tvojich predstavách , aby veci ostali tak ako doteraz . Uvedom si , že pri 12 dňoch výchovy len v jednom prostredí bude tvoja výchova úplne k ničomu. Preto si myslim že osobná starostlivosť je dobrá iba v určitých prípadoch , striedavá , spoločná ma predsa len bližšie k vyváženosti. Neviem aký je otec dieťaťa , ale príliš veľa rodičov ( prevažne žien ) ak zacíti že môže nad vecami prevziať 100% kotrolu , tak to využije. Nezíska len takmer úplnu kontrolu nad výchovou ale pre mnohých je motivácia aj tá finančná ( výživné , prídavok na dieťa , DB).
Otec je silný jedinec a veľmi politicky a momentálne na vrchole orientovaný. Má DB a prídavky, lebo keď sme sa súdili o syna a ja som ho chcela do starostlivosti, rýchlo som pochopila, že nemám šancu. Finančne sa delíme o výdavky spoločne, s tým nie je problém. Ale ak spomínaš 100% kontrolu nad všetkým, tak ju má on. Ja som bola od začiatku tá "zlá mama", ktorá odišla od ocka a našla si iného partnera. Mám ho už 7 rokov (nemáme deti ani ich neplánujeme, máme každý to svoje z prvého manželstva), ale až teraz začal syn robiť problém, že chce byť len s otcom, nevidela som ho už takmer 2 mesiace. Tento týždeň sa ozval, že chce prísť k nám. Ani neviem čo si mám od toho sľubovať. A priznám sa, ani neviem, či sa teším, posledné mesiace boli len problémy - krádeže v škole, v dedine (rozbité okná), zlá partia, v ktorej sa dá udržať len tým, že sa urobí čo "šéf" povie. Ten "šéf" má 11 rokov a núti deti robiť veci, ktoré je ťažko predýchať. Otec rieši problém tak, že sa len zaplatí a ututle. Ja by som chcela riešiť príčinu, ale syn len tlačí na to a vydiera, že ak sa vrátim k ockovi, on nebude zlý.
Ďakujem za tvoj príspevok od chlapa, asi aj otca. 🙂
@damian85
Treba si uvedomiť , že každé odmietanie rodiča v rozvedenej rodine ( mimo týrania , alkoholizmu a i ) je výsledkom snahy druhého rodiča. Myslieť treba však aj na to , že v rozvedenej rodine na kroky druhého rodiča človek vplyv nemá , takže jedine čo je možné - je dosiahnutie svojho cieľa cez dieťa. Takmer každé dieťa , ktoré odmieta matku , otca a nemá na to vážne dôvody , tak sa o to postaral - viac a či menej - ten druhý. Takže jediné tvoje možné východisko je apelovať na syna aby svoj postoj zmenil. Možno aj tak , že keď príde k tebe budeš s ním na čas sama ( bez partnera ) , nebudeš sa púštať do boja , ale naopak vysvetlíš mu rečou, ktorú pubertiak ako tak chápe tvoje city a problém teba voči nemu. Akýkoľvek rodič , ktorý chce mať nad dieťaťom 100% kontrolu ( áno prevažne sú to matky , hold preberajú to už od nich aj otcovia ) , je v kontexte budúcnosti pre dieťa skôr problém ako výhra. Pretože každý z rodičov má dať dieťaťu z iného súdka. Mnohé si myslia že zohrajú v živote dieťaťa rolu otca , aj keď sú matky . Nikdy otec nenahradí matku , nikdy matka otca.......Takže ja na tvojom mieste by som konal hneď , pretože pred súdom už bude neskoro . Tvoj partner nie je problém pre dieťa , je problém pre otca. Nie vždy sa dá ale skĺbiť súkromný ( partnerský ) život s tým rodinným ( ako rodič ) .
Tipla by som si, ze chce ist teraz k tebe, lebo sa chce normalne najest. Asi mu chybaju nejake nutrienty, lebo v cestovinach, cukru a energy drinkoch ich nema ziadne. V takom veku by mohol rozumiet, ze si tym skodi, ak nerozumie, tak telo si uz pyta nieco normalne.
@damian85 Mám dieťa, ktorého otca som nikdy nemilovala. Mám pri sebe muža, ktorého milujem po 7 rokoch ale poviem ti, že je lepší otec ako ten z rodného listu. Stará sa, berie ho na výlety, kúpi mu, čo treba, až niekedy nechápem, že mám takéto šťastie takého muža mať. Fungovalo to, kým neprišla puberta a začalo synovi vadiť všetko. Chcem, aby syn dostal čo potrebuje, sme tu pre neho non stop. Chýba nám, ale rešpektujem jeho potreby. Ale to neznamená, že kúpim mobil za 500 eur, ktorý rozbije a hneď pýta druhý. A keď ja poviem nie, tak otec ho hneď kúpi a poľutuje to akú má skúpu mamu. Súdom to nechcem riešiť. Nepotrebujem nič na papieri, chcem aby syn bol v pohode.
pokial je otec normalny a zalezi mu na zdravi syna tak by si logicky mal nechat dohovorit. a ak nie tak by som to dala na sud na prehodnotenie a kludne do toho zapojila socialku alebo teda nejaku psychologicku apod.