Striedavka bez súhlasu jedného rodiča

jami2
22. mar 2012

Milé mamičky, v poslednom čase v mojom súkromí rezonuje otázka striedavej výchovy. Znepokojuje ma, že v súčasnosti zákon umožňuje nariadiť striedavú výchovu bez súhlasu jedného z rodičov. Tiež si myslíte, že to nie je správne? Veď ako môžu dvaja ľudia, ktorý spolu nekomunikujú a neznášajú sa a majú rozdielne predstavy o výchove, vychovávať na striedačku dieťa? Nechápte ma zle, v princípe nie som úplne proti striedavke, len si myslím, že by mala byť pre zrelých ľudí, ktorý s tým obaja súhlasia a vedia sa dohodnúť na základných princípoch výchovy, dokážu účelne spolupracovať a čo je najdôležitejšie – ich dieťa to chce tiež. Myslím, že striedavka nie je pre každého a nemala by sa vnucovať tam, kde s tým jeden s rodičov nesúhlasí. Existuje nejaké občianske združenie, organizácia, niekto kto by sa venoval tejto téme, poskytoval poradenstvo atď? Za práva otcov bojuje liga otcov. Máme niečo také aj my – matky? Stalo sa Vám, že máte striedavku proti Vašej vôli? Ako k tomu došlo? Za Vaše názory, skúsenosti, postrehy a nápady vopred ďakujem.

pink_lady
22. mar 2012

ako stare mas dieta, byvate s otcom v jednom meste? nasla som jeden clanok raz od ceskeho psychologa, kde presne hovoril toto, ze ako moze byt striedavka, ak ludia sa nevedia dohodnut na vychove? Po obede ked budem mat viac casu to pohladam 😉 ligu otcov ani nespominaj 😝 😖 ale tu to moc nepis verejne lebo liga je aj tu zastupena a pockaj ako sa do teba obuju, uz zial mame skusenosti ☹

pink_lady
22. mar 2012

@jami2 kludne napis IP ak chces, ak budes chciet napisem ti nejake info 😉

jami2
autor
22. mar 2012

Hmm. No všimla som si, že dnes keď povieš, že striedanie má nevýhody a nie je paušálne riešenie vhodné pre všetkých, zaútočia na teba, ako by si automaticky súhlasila s matkami čo bránia v styku s otcom. Čudné. To že otcovia kopú za seba je normálne, zaujíma ma, či v tomto smere robíme niečo aj my - matky, alebo čo sa vlastne dá robiť ak bývalý chce striedať a vy nie.

lujza123
22. mar 2012

@jami2 my fungujeme na skoro striedavke..teda mala je cca tych 10 dni v mesiaci u otca zvysok u mna. No my sa vieme dohodnut, to si neviem predstavit ze by sme sa vobec nebavili a len si po tyzdni vymenili dieta..ved to je zakazdym daco...tam spadla, ma nadchu kasel davam jej to a to, to a to vyviedla, toho sa zlakla, toto jej dovolim a toto zase nie a potom kopec drobnosti ako nove hlasky alebo nove zazitky ( my jej take tie vyznamnejsie udalosti alebo vylety pripominame ) ..a to je este malicka ked bude vacsia bude toho omnoho viac co bude treba prebrat...ako zakazdym je to na aspon hodinovy rozhovor
Ale neslo to hned , teda myslim vobec sa rozpravat bez toho aby sa rec ohladom malej zvrtla na vycitky a obvinovanie, ono sa to casom lepsi ta komunikacia..viacmenej ak ked to zozaciatku vyzera ze ty dvaja si vyskrabu oci len co sa ocitnu spolu v jednej miestnosti tak prave vdaka tej nutnosti komunikacie koli striedavke sa to zlepsi..no ale trva to..nam sa to podarilo asi az tak rok po rozchode

Mas nejaky padny dovod ze odmietas striedavku? Teda ze ex je nasilnik, manipulator, alkoholik....? Alebo len nazor ze je to blb. Lebo s tym druhym by sa dalo este jaks taks pracovat, nam docela pomohla navseva detskej psychologicky ktora povysvetlovala co a ako, na co davat pozor ..ja som tie veci mala nastudovane ale moj ex o tom nic necital ale samozrejme on vsetko vie najlepsie (on chcel striadavku mesiac mesiac pre rocne dieta vsak lebo mala je u neho spokojna) a prave psychologicka ho trochu skrotila...fakt ta tretia neyavisla osoba tam vie dost pomoct a samozrejme ten cas a skusenost to vsetko ustali

Ale fakt si neviem predstavit ze by bol jeden rodic proti, tam uz hrozi napriklad stvanie deti proti tomu druhemu (aj ked nevedome ale deti su vnimave a pocuju aj poznamky co si clovek somre popod nos alebo kysli vyraz tvare)

pink_lady
22. mar 2012

@lujza123 byvate v jednom meste? Vies, neviem si predstavit male dieta, co chodi uz do skoly, skolky, aby kazde dva tyzdne, kazdy mesiac menilo skolu, skolku...
@jami2

pink_lady
22. mar 2012

a to nie je len skolka, ale kruzky, kamarati, atd...

pink_lady
22. mar 2012

argumentovat tym ze budeme dieta vozit, trebars denne napr 40km do skolky, skoly, aby malo jednu, treba si uvedomit, ze to je denno denne, ci prsi, snezi, slnko svieti...

lujza123
22. mar 2012

@pink_lady praveze nie ale zase nie tak daleko 15 km , skolka zatial tu (teda ak sa tam dostane ovsem) a skola sa uvidi
Ja som tiez toho nazoru ze ta skola skolka by mala ostat rovnaka ale je to velmi veeelmi individualne podla mna kazde dieta je ine a aj na striedavku reaguje inac takze sa uvidi ako to vlastne bude konkretne v nasom pripade a aky nazor bude mat na to cele dcerka

pink_lady
22. mar 2012

@lujza123

@jami2 chcela som najst jeden clanok co pisal velmi dobre jeden psycholog nevoem to najst ale celkom dobre je aj toto: http://ona.idnes.cz/hodi-se-pro-vas-stridava-pe...

@lujza123 vam drzim palce nech dokazete dalej v pohode komunikovat 😉

lujza123
22. mar 2012

@pink_lady no ako 40 km rano do skoly? tak to je pekna blbost

My sme sa dopredu dohodli ze nasa striedavka nebude pol na pol ale vacsia polka casu bude u mna...az dovtedy kym sa teda ona sama nerozhodne inac takze teoreticky by sme vedeli zvladnut aj vacsiu vzdialenost ale to samozrejme by nemohlo byt tyzden tam a tyzden tam

pink_lady
22. mar 2012

@lujza123 ked ono zastupcovia ligy otcov chcu aj vacsie vzdialenosti...a ak sa mozem opytat ked je mala 10 dni u otca tak ju vobec nevidis? ci sa stretnete? mne by srdce puklo...pozeram ze si z okresu TN, mohla by si mi hoc do IP hodit kontakt na detsku psychologicku ak si bola s nou spokojna?

lujza123
22. mar 2012

NIeje tam 10 dni na to je strasne malicka, my sme sa rozisli ked mala malá rok a ten prvy rok ju maval len na den, potom postupne aj cez noc s tym ze som ju tam sla uspat, po case to uz yvladli aj sami.....hlavne pomalicky, postupne.
Asi od 2 rokov sme zacali striedavku podla toho modelu kratky dlhy tyzden - cize 2 dni mama, 2 dni otec, 3 dni mama a dalsi tyzden naopak ale nevyhovovalo to ani jednemu z nas vratane malej.
Tak sme nabehli na system ze jeden tyzden u mna a ten dalsi od utorka do nedele u otca s tym ze ked je u neho tak budto v stredu alebo vo stvrtok som tam s nou od rana az dokym tam vecer nezaspi ...on je zatial dlhsie v praci
U psychologicky sme boli u tej statnej co je v budove UPSVaR, taka mlada prijemna neviem meno, ja som tam dovliekla hlavne jeho aby mu nejaka nezavisla osoba o striedavke porozpravala lebo si stale mlel svoje pravdy a nedal sa presvedcit o nicom

jami2
autor
22. mar 2012

@lujza123 Ahoj, som rada, že prispel aj niekto, kto striedanie praktizuje. Z toho čo si písala cítiť, že s bývalým máte korektný vzťah a dobre spolupracujete. Tiež si uvedomuješ, že vychovávať sa nedá tak, že dieťa odovzdá jeden rodič bez slova druhému a začne týždeň iných pravidiel, štvania diaťaťa proti druhému a snahy zapáčiť sa mu viac ako ten "horší rodič". Toto môže zanechať vážne stopy na duševnom zdraví dieťaťa. Proste a jednoducho - striedanie je pre tých ktorý s tým súhlasia. Súšasná legislatíva umožňuje opak - čo robiť?

lujza123
23. mar 2012

@jami2 neviem ako je to zo sudmi a legislativou ale myslim ze striedavku urcite neschvalia vzdy a vsade. Aspon co som sa bavila s tetou na urade tak je to u nas novinka ale vzdy sa pred schvalenim a odklepnutim je tam niekolko sedeni s psychologom, posudkov atd. Pokial mas podozrenie (neviem ci pises zrovna o svojom pripade) ze by to tak mohlo byt treba im to aj povedat. Myslim ze vacsina takychto rozhadanych pripadov sa stali..proste zlost zrozchodu vyfuci po nejakom case....vies u nas to zo zaciatku tiez vobec nebolo ruzove
Tiez si myslim ze to stvanie a snaha zapacit sa nastava skor u tych wikendovych oteckou...dva dni raz za dva tyzdne je malo, tatinko je oddychnuty, financii a energie ma na rozdavanie takze deti vezme do ZOO, kolotoce, na pizzu oplieska tam mailand, doma im vsetko dovoli vsak nech si idu spat aj o polnoci on ma cas s nimi byt hore ked je to 2 x do mesiaca..potom jasne ze otecko je najlepsi na svete a s mamou je nuda a povinnosti. Ked ma deti chlap castejsie tak ich musi vychovavat a sam zisti ze im nemoze dovolit vsetko lebo mu budu skakat po hlave, ze nebude mat financie na pizzu dennodenne a podobne

lujza123
23. mar 2012

@jami2 vies a s tou sucastnou legislativou je to tazko..ano su pripady ked deti sa stavaju obetami svojich jesitnych a zabednenych rodicou....ale ono sa to stavalo ovela castejsie predtym ..sud automaticky pridelil dieta mame, otcovi vydelil kazdy druhy wikend par hodin a ked bola mama nepricetna tak mala v rukach omnoho vacsie paky. Kazdy druhy wikend jej stacilo potvrdenie od DR ze dieta je chore a musi byt v domacej liecbe, takto sa to mohlo tahat aj pol roka..no a jasne ze ked sa ma 5 rocne dieta stretnut s niekym koho polroka nevidelo a maminka o nom tvrdi ze je zly tak jasne ze sa boji a odmieta vyst s domu. Alebo pripady ked mama povie dietatu ze ak nepojdes s otcom tak pojdeme na vylet, na kupalisko, kupim ti to a to.
Je velmi smutne ze dospeli si riesia svoje komplexy cez deti, maju pocit ze tym ublizuju ex ale najviac trpia deti. Neexistuje taka legislativa ktora by sadla na vsetky pripady, to sa jednoducho neda
Este stale niesme krajina kde sa striedavka urcuje automaticky pri rozvode ako v niektorych krajinach ale nemyslim si ze by zase striedavku zatrhli.

santine
23. mar 2012

@jami2, tu je jedna stranka
http://www.jedendomov.cz/
@lujza123, to je velmi pekne, ze tak vyhadzate 🙂 viete sa akceptovat ako rodicia, porozpravat o dcerke a dcerka potom bude stastny sebavedomy clovek...
u nas striedava hrozila, ale nakoniec to otec zmenil na vikendy a pritom nechodi a nic neda vediet - nie koli mne, ale koli tomu dietatu aspon!!!. u nas nie je komunikacia nijaka a moje pokusy ostali bez odozvy. pri striedavke musia ozaj ti rodicia byt zreli a nie ako v nasom pripade, ked za muza rozhoduje a rozprava suseda, jeho matka, jeho sestra... 😔

lujza123
23. mar 2012

@santine no hej takych smutnych pripadou je vela kolky chlapi sa vyhrazaju striedavkou aby sa pomstili ex alebo vyhli alimentom a potom ked maju mat zodpovednost, povinnosti a nemozu ist tyzden vecer na pivko s kamosmi alebo neviem co tak zrazu zistia ze mat deti napoli nieje med lizat a castokrat aj zdupkaju. Alebo sa prezentuju ako super oteckovia ktory by straaasne chceli byt s detmi ale nemoozu lebo robia na smeny a je mega problem si to nejako vybavit aby mali aspon ten wikend alebo dva dni v tyzdni volno/rannu smenu

jaduska
23. mar 2012

@jami2 existuje aj Liga matiek, ale ako intenzívne pracuje, to netuším....
https://www.facebook.com/pages/Liga-matiek/2289...

pink_lady
23. mar 2012

@jaduska Liga matiek zastupuje to iste ako Liga otcov...

jaduska
23. mar 2012

@pink_lady ja to až tak nepoznám, doteraz som nevedela, že nejaké ligy existujú....myslela som, že keď je to Liga matiek, tak háji záujmy všetkých matiek.... 🙂

casual20
23. mar 2012

striedavá starostlivosť je z môjho pohľadu chaos, ako môže mať dieťa dva domovy, žiť striedavo raz u otca a potom u matky, striedavka k nám prišla z Ameriky a prináša nám úplne iný rozmer a hlavne model rodiny, čo si asi takéto dieťa myslí a čo v ňom budujeme,???? Striedavá starostlivosť bola aj v mojom prípade volená, exmanžel si ju vybojoval vďaka kontaktom...stala som sa iba akosi bábkou v rukách práva, toto nebolo o vzťahu milujúceho otca k dcére, hneď ako sme vyšli zo súdnej siene ju mohol mať, odpoveď z jeho strany na súdne rozhodnutie bolo, ešte si ju nezoberiem, nemám papier v rukách....veľakrát to nie je zbraň v rukách matky ale práve nešitného chlapa, ktorý si potrebuje niečo dokázať....a čo sa týka sedení u psychológa, ak budete mať takéto sedenie ako ja, kedy sa psychológ ani len nerozprával s malou, pretože sa ho hneď na prvom stretnutí tak zľakla, že chytila taký plač, že som s ňou musela opustiť miestnosť.....psychológ skonštatoval veľmi citovo naviazaná na matku, matka frustrovaná z rozhodu s otcom, dieťa volí ako prostriedok pomsty, otec spĺňa všetky atribúty rodiny, nevidí dôvod, prečo by dieťa nemalo vyrastať v striedavej starosltivosti otca, a aké sú atribúty rodiny zo strany otca, no predsa exmanžel žije so ženou, ktorá rozbila manželstvo....tvoria pár je úžastná náhradná mamina,....pre naše súdy je toto rodina, koho už len zaujíma, že som strávila so svojou dcérou na MD 3 roky zatial čo tatino behal s tetou po výletoch, v nočných hodinách mu vyvolávala príď domov, malá je chorá potrebujem zaviesť na pohotovosť, to sú pre súdy irelevantné škriepky, otec ma právo.....je toho veľa, ale toto nie je o mojej pomste ale o poukázaní na to komu chce súd zveriť môjho pokladíka...je to choré....

erika222
28. aug 2012

mám 5,5 r. dcérku a žijeme momentálne v striedavke....je to hrozné...manžel sa správa ako najnajnajlepší otec na svete pri tom kým sme žili v spoločnej domacnosti nejavil taký obrovský záujem....kým ja som bola s malou on si robil karieru...a teraz je na tom finančne oveľa lepšie ako ja a pred súdom vyzerám ako úboha žena s malým platom čiže sa nedokážem postarať o dieťa....sranda...

barcelona94901
1. sep 2012

"
„Praxou sme overili, že striedavka:
1. Deťom nevadí, tie v nej prospievajú
2.Stabilizuje a upokojí výchovné prostredie
3. Je prevenciou proti rozvinutiu syndrómu zavrhnutého rodičia
4. Funguje aj pri zlej komunikácii rodičov
5. Veľa prípadov domáceho násilia je fiktívnych
6. Zlepšuje komunikáciu a vzťah rozvedených rodičov.""

suhlasim ,jasné,že sa nedá všetko hodiť do jedneho vreca ,každá rodina je iná,ale je fakt hrozné,ked matky nedovoluju otcom sa stretávať s deťmi a jediné o čo im ide, je vytlcť z nich peniaze 😠

shandy
17. sep 2012

barcelona praxou to overil kto? Urcite tie body, co pises neplatia pausalne na kazdeho. Neviem si predstavit, aby nase dvojicky boli v striedavke. Som zvedava ako napr. by posudzovali 1,5 rocne dieta, ci mu striedavka vadi alebo nie, ked je mozne ho len pozorovat a aj to by bolo potrebne dlhodobejsie, aby niekto mohol tvrdit toto. Mozno starsie deti to beru inak, ale neverim ani tomu. Stotoznujem sa s nazorom, ze striedavka robi z deti putovny pohar a tie nemaju jeden potrebny domov, ja z "mojej praxe" viem zasa, ze deti to vedia pekne vyuzit a klamu oboch rodicov tak ako im to vyhovuje, vyuzivaju situaciu, ze ani jeden rodic nevie vsetko. Nesuhlasim ani s tym, ze stabilizuje a upokoji vychovne prostredie. Velka cast rodicov sa nevie dohodnut ani na zakladnych pokynoch tykajucich sa vychovy, takze viem si predstavit ako musi byt zmatene dieta, ktore u jedneho rodica nieco moze a u druheho nie...Rovnako nesuhlasim s tym, ze prevenciou proti rozvinutiu syndromu zavrhnuteho rodica, preco? cim? Jeden rodic moze stvat dieta proti druhemu aj v striedavke...Pri zlej komunikacii rodicov, pripadne ziadnej je striedavka uplne nevhodna. A bod ., no to je uplna perlicka z tvojej strany. 6 uz radsej nekomenujem. Evidentne si cisty teoretik, ktory o tom nevie absolutne nic a neviem ci mas vobec deti, aby si to mohla pochopit, ze to co pises su hluposti. @casual20 je mi luto, co sa ti stalo, musi to byt hrozne ☹

barcelona94901
10. okt 2012

@shandy 🙂 tie body som sem skopčila ,preto,je to v uvodzovkach a pod to som napísala,že s tým suhlasím, 😉 ako aj to,že každá rodina je iná..známa má dceru v striedavke,malá ma tri roky ,funguju v pohode ,chcu pre dieťa predsa to najlepšie,nech sa stalo medzi nimi čokolvek neventiluju to cez dieťa 😉 v okolí je vela rozvedených,rozvádzajucich sa ,samé naprieky,kde dieťa je niekde bokom,v kute..chce mamu,chce otca..
..su aj páry,ktoré sa v pohode dohodli ,netreba to odcudzovať ako celok

mám dieťa a mať iný názor neznamená byť teoretikom ,
skusenosti o tom,ako si niektoré matky robia z detí "rukojemníkov "je bohužial požehnane veľa 😖

nemožeš predsa poprieť fakty ,otcovia su doležitou sučasťou ,rovnako ako matky,tam kde sa dá,striedavky funguju,ak su rozumní rodičia ,dá sa všetko,bohužial je aj vela matiek,čo maju otca ako "oslík zatras sa" možu platiť ale s deťmi byť nemožu..treba sa pozerať na to z oboch strán a pre svoju zlu slusenosť s partnerom ,nemožeš zavrhnuť ostatné,kde to funguje ,nehovorím,že každý otec je svatec,ale ani matky nie..

http://najmama.aktuality.sk/clanok/230755/otcov...

http://erikbogdan.blog.sme.sk/c/309647/Dobra-ra...

shandy
10. okt 2012

@barcelona94901 zhodou okolnosti moje pracovne zameranie bolo v oblasti, ktora s mediami pracuje a nebudem komentovat, co za kydy je mozne kde uverejnit a ak si to este navyse niekto aj zaplati, tak uz vobec nie je problem, ze ano 😉, no a o kvalite takzvanych novinarov, ktori take kydy plodia sa tiez radsej vyjadrovat nebudem, lebo to nepatri do tejto temy. To ze si to vytrhla z kontextu a skopirovala si tam mohla minimalne uviest.
Ja mozem mat rovnako svoj nazor a mozem odcudzovat striedavku ako celok a beriem to ako matka, ktora ma svoje skusenosti a svoj vlastny rozum. Mimochodom to, ze ma dieta 3 roky a dva domovy, aku ma tato skutocnost vplyv na nu to by sme mohli hadat a vysledok ocakavat niekedy v buducnosti o niekolko rokov. Velmi by ma zaujimalo kto hodnoti, ci to tomu dietatu vyhovuje a odkial beries tu istotu, ze toto je pre ich dieta to najlepsie. Neodsudzujem predsa to, ze sa niekto na niecom dohodne, to je uzasne pozitivum, ale moj nazor na striedavku je zrejmy.
Mas dieta ale nie si v rozvodovom konani a neriesis striedavku, takze prepac ale si teoretik.
Rukojemnikov z deti si predsa mozu a robia aj a nielen otcovia, to nie je o tom, kto je lepsi alebo horsi, ci otec alebo matka, ide tu predsa v prvom rade o dieta nie? Alebo sa mylim?
Nikto nepopiera, ze dolezitou sucastou dietata je jeho otec, tak mi nepodsuvaj nieco, co som nikdy netvrdila.
Tie clanky som nepochopila, co to ma so striedavkou spolocne? Ten prvy o otcovskej laske, nikto nepopiera ulohu otca v zivote dietata. A ten druhy? Subjektivny nazor otca, ktory udajne popisuje svoj zivotny pribeh? To ma ako co spolocne so striedavkou?

barcelona94901
11. okt 2012

@shandy ja som tiež zo striedavky a nemám tri roky 😉

shandy
11. okt 2012

@barcelona94901 tak to vysvetluje vsetko 😀

erikakertesova
11. okt 2012

tak to je teda pravda.nesmie jeden z rodicov povolit dietatu nieco co chce a ten druhy rodic mu to dovoli!je to chyba mam to odskusne dieta potom vymysla a spekuluje

amaj
19. okt 2012

skuste nove zdruzenie abc pre rodinu 🙂