Striedavá starostlivosť - zrušenie

smejo955
7. apr 2024

Ahojte, neviem či mi budete vedieť poradiť ale predsa len skúsim. Moj manžel má v striedavej starostlivosti deti, avšak jeho ex podala na súd zrušenie striedavej. Boli na súde, kde v prítomnosti psychológa sa bavili ohľadne toho. Psychológ však navrhol aby deti išli sami povedať čo chcú napriek tomu, že to matka v návrhu napísala aby boli deti obídené. Deti teda boli vypovedať u kolízneho opatrovníka ohľadne toho aby sa vyjadrili či im striedavá starostlivosť vyhovuje alebo nie. Oni povedali, že nechcú nič meniť, chcú byť rovnako s matkou a aj s otcom. Avšak od ich výpovedí je už cca vyše mesiaca a doteraz manželovi nič neprišlo ohľadne toho. Či už oznámenie ohľadne ich výpovedí alebo aspoň oznámenie o ukončení konania na základe ich výpovedí. Nevieme čo teraz čakať, nakoľko už prešlo dosť času od ich výpovedí, či striedavá pokračuje alebo môžme čakať ešte predvolanie na súd. Ak máte niektorá podobnú skúsenosť bola by som rada ak by sa podelila o ňu 🙏

pribinak
7. apr 2024

@smejo955 pokračuje. Veď súd nerozhodol a nevydal rozsudok o zrušení

smejo955
autor
7. apr 2024

@pribinak čiže určite nám príde list zo súdu ohľadne ďalšieho pojednavania? Neviem ako to funguje ďalej. Deti nám len povedali že koliznej povedali že nechcú nič meniť a že jedno čo chcú je to aby nebol už žiadny súd. Preto teraz nevieme čo bude ďalej

vyrovnanaosoba
7. apr 2024

@smejo955 musí vám prísť list. Ak máte nejaký spis v ruke, kde je spisová značka, viete si podľa toho zistiť kedy bude pojednávanie. Bud si zavoláte na príslušný súd, alebo na internete si to viete nájsť tiež.

smejo955
autor
7. apr 2024

@vyrovnanaosoba zatiaľ nemáme asi spisovú značku, pretože manžel s jeho ex-manželkou mali len informatívne stretnutie rodičov medzi psychológom a nimi

pribinak
7. apr 2024

@smejo955 zajtra si zavolaj na súd, podľa čísla spisu sa opýtaj kedy je naplanovane ďalšie pojednavie

Kolizna opatrovnícka spise výpoveď maloletých deti a prepošle na sud. Na pojednávaní sudkyňa povie navrhovatelke že maloleté deti sú spokojne a ak nemá nič závazne tak celé pojednávanie ukončí

Ak ste mali pojednávanie na súde, tak spisovú značku máte. Ale stačia aj rodné čísla deti

vyrovnanaosoba
7. apr 2024

@smejo955 čiže ešte nezačalo ani pojednávanie? A prišiel vám papier aby ste sa vyjadrili k návrhu?

smejo955
autor
7. apr 2024

@vyrovnanaosoba neprišiel žiaden papier aby sa manžel vyjadril k návrhu. Žiaľ prišlo len predvolanie na informatívne stretnutie rodičov, tam aj boli kde sa ohľadne toho bavili. Ona si tvrdila svoje ze chce striedavu zrušiť a výživné a manžel si tvrdil zas svoje že deti sú spokojné a on s tým nesúhlasí. Avšak jej návrh bol.podaný tým štýlom,že cca 80% návrhu som tam bola písaná ja. Že som zlá a podobne veci. Mňa však nik nechcel vypočúvat. Iba kolizna sa pýtala deti že či má ľúbia a oni povedali že áno.

pribinak
7. apr 2024

@smejo955 aké veľké sú tie deti?

paulisia
7. apr 2024

Spisovu znacku mate od kedy je navrh na sude, striedavka bezi lebo plati povodny rozsudok, teraz cakate na dalsie predvolanie (bud na dalsie IS alebo riadne pojednavanie).
Pracujem na porucenskom na sude, ak nieco chces napis spravu, tu sa rozpisovat nebudem.

smejo955
autor
8. apr 2024

@pribinak 11 a 9 rokov

damian85
8. apr 2024

@smejo955 Striedavá starostlivosť a všetko s ňou , dohody a i.naďalej platia. Jednoducho akákoľvek zmena v oblasti starostlivosti o maloletých je možná iba súdnym rozhodnutím. Po 2. formu starostlivosti , len na základe nesúhlasu jednej strany , je takmer nemožné zmeniť. Pokiaľ deti nebudú manipulované ( čo určite budú ) matkou , respektíve ak táto ich manipulácia nebude ústne podávana pred sociálnou pracovníčkou , súdnym úradníkom , psychologičkou a budú aj reálne tvrdiť to čo Vám povedali , nič sa meniť nebude. K samotnej zmene starostlivosti prichádza len vo výnimočných , odôvodniteľných prípadoch ( presťahovanie sa rodiča na iné miesto , tvrdý nesúhlas dieťaťa so súčastnou formou , dohoda rodičov na zmene , sústavné porušovanie rozhodnutia súdu ( rodičovskej dohody ) ). Takže - nič vám ani deťom nehrozí , naďalej si môžete žiť ako doteraz . Teba vypočúvať nemusia , nie je na to zákonný dôvod a jej " reči " sú zvačša len reči dotknutého ega EXpartnerov.

slavomiraaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
smejo955
autor
8. apr 2024

@damian85 no deti nechcú meniť nič avšak ako ste napísala sú matkou manipulované voči mne. Upresním, rok sme fungovali v pohode počas striedavej no teraz po tom ich prvom IS rodičov som dostala zákaz byť prítomná pri odovzdávaní a preberani detí v striedavej. Psychologicka to odovodnila tým, že to bude lepšie pre psychiku deti. No nebadali sme nejakú zmenu v ich psychike v čase preberania, dokonca ešte pred IS keď od nás odchádzali ma vyobimali alebo naopak keď sme prišli pre nich mi dali v aute pusy. No teraz som dostala zákaz, čiže aj keď ideme domov a mame ich po ceste že si ich mozme vyzdvihnúť tak ja nemôžem. Manžel ma bud vysadi ďalej od ich bydliska kde čakam na nich alebo ma zanesie domov a on sa vráti pre nich.

damian85
9. apr 2024

@smejo955 nie je to nie je nič " neprekonateľné ". Treba hľadieť aj na " ego " biologickej matky - skúsiť sa vcítiť do jej " kože ". To že nebudeš na preberaní , odovzdávaní - nie je nič hrozné. K zmene starostlivosti výhrada matky k tebe - stačiť nebude. Manipuláciu lepšie sociálne pracovníčky , priemerný súdny znalec - odhalia.

slavomiraaa
9. apr 2024

@damian85 môžem sa opýtať? Vždy je pridelený sudný znalec ? Môže sudca rozhodnúť aj bez znalca a aj keď otec nebude súhlasiť zo zrušením striedavky ?

damian85
9. apr 2024

@slavomiraaa nie - súdny znalec nie je v 95 % prípadoch nutný. Máme ich na Slovensku desiatky - rozvodov je 100x viac. Ak sa však protistrane nepáči smerovanie súdu - a je si istý svojou pravdou - ktorá je z oblasti detskej psychológie ( vzťahy s rodičom , citová väzba a i ) môže súd žiadať o vyšetrenie rodiny u takéhoto znalca. Sudca nie je psychológ aby sa vyjadroval k citovej väzbe dieťaťa k rodičom či iným oblastiam dôležitých pre rozhodovanie vo veci starostlivosti. Ak jedna strana trvá - prevažne sa znalec určí ( stojí to cca 1 500 eur + ) . Sudca môže rozhodnúť aj bez znalca - na to je však možné odvolanie kde už žiadosť o znalca bude vypočutá. Ak by sudca rozhodol že striedavku ruší - ak sa otec deti odvolá - nebude platiť rozhodnutie proti ktorému sa odvolal - bude platiť pôvodné rozhodnutie t.j striedavka. Takto sa to dá naťahovať aj roky , vedia o tom svoje mnoho rodičov.

slavomiraaa
9. apr 2024

@damian85 Nikoho na súde nezaújimala ta pedofilia , len že nevieme spolu komunikovať ako rodičia detí a dali nám odvolanie 3 m a máme my rodičia stretnutie z psychológom. Určite nechcem aby deti chodili na nejaké vyšetrenia. Bohužial , keď nevyhrám tak sa budem s tým zmieriť. Ďakujem Vám za spätnú väzbu.

slavomiraaa
9. apr 2024

prepáčte , že som tak vtrhla do komunikácie …. zaujímalo ma to
@smejo955

smejo955
autor
9. apr 2024

@slavomiraaa to je v pohode ☺️

damian85
9. apr 2024

@slavomiraaa Neviem aká pedofília , ja som myslel že som reagoval na príspevok
@smejo955 , teraz som si všimol že nie. Každopádne k otázke pedofílie. Stal sa z toho národný folklór pri otázke rozhodovania v starostlivosti o dieťa. Sudcovia to vedia , samotná pedofília nie je otázkou jedného dňa , kedy rodič večer zaspí ako " zdravší " jedinec a ráno sa zobudí ako pedofil. Je to dlhodobá záležitosť a je mimoriadne čudné ak do súdu tým rodič netrpel , na súde sa táto otázka " prepiera " . Súd v otázke starostlivosti o dieťa nemá dôvod riešiť akúkoľvek formu pedofílie , či iného trestného činu. Nemá na to ani právomoc. Ak k akémukoľvek podozreniu zo spáchania t.č dochádza , kontaktuje sa OČTK , nie rodinný súd. Ty , respektíve protistrana , sa nemusí s ničím zmierovať. Ak raz súd rozhodne , že rodina bude podrobená znaleckému dokazovaniu , obe strany sa ho musia zúčastniť. Ak nie - je vysoká pravdepodobnosť , že rozhodnutie súdu bude nasmerováné proti tomu , kto znalecké dokazovanie odmietol.

smejo955
autor
9. apr 2024

@damian85 žiadna pedofila, riešime tu výhradne len zrusenie striedavej starostlivosti na základe návrhu matky ( to z dôvodu že žiada vysoké výživné )